fbpx

Declaratia 392A si declaratia 392B pentru anul 2019

Actualizare 03 februarie 2020. Depunerea declaratiei 392 A si B este suspendata pentru inca 3 ani: 2019, 2020, 2021, conform OUG nr 6, publicata in Monitorul Oficial nr 72/din 31 Ianuarie 2020 care intra in vigoare astazi, 3 februarie 2020.

ART. II Aplicarea prevederilor art. 324 alin. (4) – (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la data de 31 decembrie 2022.

Perioada de suspendare pentru declaratia 392 A si declaratia 392 B expira la sfarsitul anului 2019.

Declaratiile nu s-au depus pentru anii fiscali: 2016, 2017 si 2018. Daca perioada de suspendare nu se prelungeste, contribuabilii sunt obligati sa depuna declaratia 392A sau 392B, pana la data de 25 februarie 2020.

Observatie! Prin declaratiile 392A si 392B, contribuabilii impusi cu norme de venit stabilesc si raporteaza cifra de afaceri, in functie de care se incadreaza ca platitori de TVA sau sunt obligati sa intocmeasca contabilitatea in partida simpla. Din cest motiv depunerea declaratiilor este justificata si necesara.

Potrivit OUG nr. 84/2016 din 16 noiembrie 2016, se suspenda pana la data de 31 decembrie 2019, obligatia de a depune cele doua declaratii.

Art. VI Aplicarea prevederilor art. 324 alin. (4)-(6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la data de 31 decembrie 2019.

Codul fiscal, art. 324: (4) Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316, a căror cifră de afaceri, realizată la finele unui an calendaristic este inferioară sumei de 220.000 lei (300.000 lei din 2018), trebuie să comunice printr-o notificare scrisă organelor fiscale de care aparțin, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor, următoarele informații:

392A Declarație informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate în anul …

Se completează de către persoanele impozabile care, la data de 31 decembrie a anului de referință, respectiv a anului pentru care se depune acest formular, erau înregistrate în scopuri de TVA și a căror cifră de afaceri, efectiv realizată la acea dată este inferioară sumei de 220.000 lei, (300.000 lei din 2018). Nu se depune dacă persoanele impozabile nu au desfășurat livrări de bunuri și prestări de servicii în anul de referință, în interiorul țării. Se depune la organul fiscal competent, până la data de 25 februarie, inclusiv, a anului următor celui de raportare. Se depune în format electronic și va fi însoțit de formularul editat de persoana impozabilă cu ajutorul programului de asistență, semnat și ștampilat.

Te-ai încurcat la completarea declarației unice? Te ajutăm noi!

392B Declarație informativă privind livrările de bunuri și prestările de servicii efectuate în anul …

Se completează de către persoanele impozabile care, la data de 31 decembrie a anului de referință, respectiv a anului pentru care se depune acest formular, nu erau înregistrate în scopuri de TVA și a căror cifră de afaceri realizată la acea dată, excluzând veniturile obținute din vânzarea de bilete de transport internațional rutier de persoane, este inferioară sumei de 220.000 lei (300.000 din 2018). Nu se depune în situația în care persoanele impozabile nu au desfășurat în anul de referință livrări de bunuri și prestări de servicii în interiorul țării și/sau achiziții efectuate din țară. Se depune la organul fiscal competent, până la data de 25 februarie, inclusiv, a anului următor celui de raportare. Se depune, în format electronic, însoțit de formularul editat de persoana impozabilă cu ajutorul programului de asistență, semnat și ștampilat.

[ratings]

16 comentarii la “Declaratia 392A si declaratia 392B pentru anul 2019”

 1. Buna ziua,
  Daca nu depunem declaratia 392A ca si PFA cu norma de venit suntem exclusi automat din Registrul Operatorilor Comunitari din lipsa de activitate si codul TVA folosit pentru EU nu se mai regaseste in VIES. Cum procedam in acest sens? La fiecare 6 luni mergem la ghisee adunam caziere judiciare etc pentru reactivare cod de TVA in ROI?
  Multumesc

  1. Buna ziua! Daca sunteti platitor de TVA trebuie sa depuneti declaratia 300 ca a nu pierdeti codul de TVA/vies. Si declaratia 390, cand aveti operatiuni intracomunitare.

 2. Belulescu aurică

  Aurica
  Bună ziua.Din toate informatiile privind D392A,392B,nu se intelege nimic.Poate se găsec persoane competente sălumurescă aceste neclarități ! mulțumesc pentru ințelegere.-

 3. Am o dilema: banca la care am eu contul de PFA e inregistrata in scopuri de TVA. Eu platesc comisioane bancare, care înțeleg că nu sunt purtătoare de TVA (in extrasul de cont nu e evidentiat TVA-ul). Daca depun 392B, exista rubrica ACHIZITII DE LA persoane inregistrate in scopuri de TVA – trec acolo sumele comisioanelor? Multumesc.

 4. popa tanase

  Buna ziua,

  prin expresia ” Se depune, în format electronic, însoțit de formularul editat de persoana impozabilă cu ajutorul programului de asistență, semnat și ștampilat”

  se intelege ca se poate depune si cu CD, prin posta,

  sau doar online pe e-guvernare pentru cei care au certificat digital?

  multumesc anticipat!

  1. Buna ziua! Asa scrie in ordinul de aprobare a formularului, din ianuarie 2016. Cine are certificat digital depune pe e-guvernare. Problema e ca 99% din activitatile independente nu au certificat si atunci trebuie depus la ghiseu, cum scrie in ordin. Ideal ar fi sa se poate depuna prin SPV. Sa mai asteptam cateva zile sa vedem ce decizie ia ANAF-ul.

 5. Aș vrea să vă mai întreb ceva, dacă se poate. Am citit și eu formularul 392B pe care va trebui să îl depun dacă nu se prelungește suspendarea. Eu sunt traducător și nu am făcut deloc achiziții (în afară de serviciile bancare, care bănuiesc că nu se pun, adică comisionul de administrare a contului), dar nu știu ce să completez la prestări servicii. Eu am doar clienți care sunt SRL. Asta înseamnă că toți sunt plătitori de TVA (văd că trebuie defalcat în servicii prestate către plătitori și neplătitori de TVA)? Sau trebuie să mă apuc să îi întreb pe toți cu care am lucrat în 2019 dacă ei plătesc TVA?
  Și încă ceva, cum se calculează cifra de afaceri?
  Îmi cer scuze pentru șirul lung de întrebări, dar sunt sigură că nu sunt singura care are aceste nelămuriri.
  Sper să îmi răspundeți și vă mulțumesc mult în avans.

 6. Bună ziua. Aceste declarații sunt doar pentru cei impozitați la norma de venit sau pentru toată lumea?

  1. Buna ziua! Daca nu se amana, sunt depuse de toate entitatile – mai ales ca probleme sunt la cei cu norme de venit, care nu raporteaza veniturile realizata si descopera depasirea plafonului de TVA dupa ani…

 7. Chiar mă gândeam la asta! Cred că trebuie totuși să-i anunțe cineva pe cei de la ANAF că au destul pe cap și nu cred că își amintesc de această chestiune. Trebuie de fapt să emită e decizie sau ceva mai demult, nu să ne ducem buluc în ultimele zile să depunem aceasta declarație…

  1. Buna ziua! O solutie trebuie gasita, paote fi prelungirea suspendarii. Totusi fara declaratiile 392A sau B nu se poate verifica de ANAF cifra de afaceri a contribuabililor care sutn impozitati cu norme de venit. Sunt prea multe persoane care uita de pragul de 300.000 lei sau de pragul de 100.000 euro.

 8. Rareş Luția

  Multumim pentru niotificare
  Sa inteleg ca declaratia unica mai ramane, dar nu mai e unica?
  Apoi, sigur sunt afectate persoanele neinregistrate in scopuri de TVA? Art 324 alin (2) si (4) din Legea 227 (Codul fiscal) daca inteleg bine exclud aceasta categorie

Scrie mesajul tau aici:

Descarcă acum Raportul Gratuit

Raport gratuit 2021: Taxe si contributii sociale PFA