fbpx

Declaratia 204 pentru asocieri fara personalitate juridica (IF)

Actualizare 26 februarie 2021 – Modificare termen depunere declaratia 204

Prin Ordonanta urgenta 13/2021 M.Of. 197 din 26-feb-2021, termenul de depunere a declaratiei 204 pentru anul 2021 devine 15 Aprilie 2021 in loc de 1 martie 2021. Pentru anii urmatori termenul este ultima zi a lunii februarie.

Totul intr-un singur loc pentru gestiunea activitatii tale:

 • Cadrul legal pentru desfasurarea activitatii. Modificarile Codului fiscal din 2021.
 • Infiintarea de activitati independente. Modificarea formei de organizare.
 • Taxele si impozitele platite de o activitate independenta in 2021.
 • Plătitor sau neplătitor de TVA? Ce ma avantajeaza?
 • Operatiuni intracomunitare. Obtinerea codului special de TVA.
 • Sistem de impozitare: normă de venit sau sistem real? Ce ma avantajeaza in 2021?
 • ​Care sunt registrele si formularele obligatorii si de unde le procur?
 • Completarea Registrului Jurnal de Incasari si Plati.
 • Cheltuielile deductibile si nedeductbile. Cum sa reduci legal impozitul pe venit.
 • Cum sa calculezi venitul net si sa completezi Registrul de Evidenta Fiscala.
 • Stabilirea obligatiei de a plati contributie la pensie (CAS) si la sanatate (CASS). Exceptii.
 • Completarea Declaratiei Unice 2021. Rectificarea declaratiei.
 • Plata obligatiilor fiscale si verificarea obligatiilor de plata. Compensarea sau restituirea platilor in plus.
 • Cum sa faci inventarierea patrimoniului si sa completezi Registrul Inventar.
 • Exemple si Studii de caz pentru lamurirea oricarei situatii de mai sus.

Declaratii intreprinderi familiale (declaratii asocieri)

Declaratia 204,  pentru asocieri fara personalitate juridica, printre care se regasesc si Intreprinderile Familiale.

Declaratia 204 „DECLARAŢIE ANUALĂ DE VENIT pentru asocieri fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale” are termen de depunere, luni 15 Aprilie 2021.

Declaratia se poate depune si online (cu certificat digital). Formularul digital a fost actualizat pe 29 ianuarie 2021.

Declaratia 204 “Declaratie anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale.

Declaratia se completeaza si se depune in cazul asocierilor fara personalitate juridica (cele mai multe sunt intreprinderile familiale), constituite intre persoane fizice care realizeaza venituri din:

 • activitati independente (activitati de productie, comert, prestari servicii, profesii liberale,) pentru carevenitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
 • drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv din activitati adiacente, pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
 • activitati agricole pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
 • piscicultura pentru care venitul net anual se determina in sistem real;
 • silvicultura pentru care venitul net anual se determina in sistem real;
 • activitati agricole pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit;

Declaratia nu se depune in urmatoarele cazuri:

 • in cazul asocierilor fara personalitate juridica constituite pentru care stabilirea venitului anual pentru activitatea independenta desfasurata se efectueaza pe baza normelor de venit;
 • in cazul asocierilor fara personalitate juridica care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv din activitati adiacente, pentru care venitul net se determina prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli. Veniturile realizate in cadrul asocierii respective nu sunt considerate distribuite, in vederea impunerii, iar asociatii aplica regulile stabilite pentru impunerea venitului determinat pe baza normelor de venit sau stabilit pe baza cotelor forfetare.

Termenul de depunere a declaratiei:

 • In 2021 declaratia 204 se depune pana la data de 15 Aprilie, in cazul veniturilor descrise mai sus cu exceptia,
 • veniturilor din activitati agricole pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit pentru care declaratia se depune pentru anul fiscal in curs pana la data de 15 aprilie 2021, inlcusiv;

Odata cu declaratia 204, se poate depune si declaratia 223 daca se estimeaza ca se vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.

Declaratiile 223 si 204 se completeaza si se depune de catre asociatul desemnat prin contractul de asociere sa raspunda de indeplinirea obligatiilor asocierii fata de autoritatile publice, inscriind cu majuscule, citet si corect toate datele prevazute in formular.

Declaratia se depune in format hartie, direct la registratura organului fiscal prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, inclusiv a anexelor de calcul a venitului daca este cazul.

Important! Membri unei asocieri fara personalitate juridica, depun si declaratia unica pentru stabilirea impozitului si a contributiilor datorate pe venitului net realizat in 2020 si venitul estimat in 2021. Valorile completate in declaratia unica corespund cu valorile completate in declaratia 204 si 223. 

Declaratia unica pentru membrii asocierilor

Pana la data de 25 mai 2021, fiecare membru al asocierii trebuie sa depuna si declaratia unica 2021, completata:

 • la capitolul 1 cu venitul net realizat in 2020, corespunzator cu declaratia 204;
 • la capitolul 2 cu venitul estimat in 223, pentru anul 2021;

Studiu de caz cu declaratia 204

In Ghidul de contabilitate pentru activitati impuse in sistem real poti citi capitolul actualizat:

Declaratii depuse de Intreprinderile Familiale si alte asocieri fara persoanlitate juridica. 

​S-a adaugat un studiu de caz cu declaratiile 223, 204, declaratia unica pentru 2020 si 20201 completate pentru asocieri fara personalitate juridica (cabinet medical cu doi membri).​

18 comentarii la “Declaratia 204 pentru asocieri fara personalitate juridica (IF)”

 1. Am si eu nevoie de indrumare pt D223 si D224 la Societate civila de psihologie: in martie se retrag 2 asociati din 7 total, cesioneaza cotele catre asociatii ramasi, deci se modifica participarea. Incepand cu aprilie este posibil sa intre un alt asociat, deci iar modificare de cote. Calculul rezultatului de repartizat nu ridica probleme dar nu stiu cum sa completez D204 si D223. Hotararea de cesionare a fost inregistrata la ANAF cu realocarea din martie.

 2. Bună ziua. Cum se completează declarația 204, dacă cei doi asociați modifica cotele de participare în cursul anului? Multumesc.

  1. Se depun 2 declaratii, unul „pana la data…”, celalalt „de la data…” in care s-a facut modificarea cotelor de asociere.

   1. Mulțumesc pentru răspuns. Din păcate am depus deja o singura declarație 204, pentru ca era termen 1 martie. Am socotit sumele pentru fiecare asociat, dar procentele nu sunt bune. O sa încerc sa fac rectificativa deși nu știu cum as putea face lucrul asta!

   2. Buna seara ! Am o nelămurire in ceea ce privește declarația 204 și anume : un if asociat tata -fiu , având ca obiect de activitate pe cod Caen 0111, cum stabilesc sumele pentru declarație dacă au venituri din agricultura , in sistem pe norma de venit ? In situația in care APIA se depune in luna mai !

  1. Maria Purcariu

   Ma intereseaza si pe mine daca se depune declaratia 204 pentru un IF impozitat la norma de venit apicultura, si care este termenul de depunere al declaratiei 204 in anul 2021.

 3. pfa cu un singur asociat depune declaratia unica pentru anul anterior si estimarile pentru anul in curs ,fara a depune 204 si 223.

 4. I. F.-urile care au activitate agricolă, impozitare pe norma de venit și care au hectare de teren sau număr de animale sub norma impozabil cum depun declarația 204? Declarația nu se validează daca trecem valori mai mici de norma
  Multumesc!

 5. lazar sandu

  Am o ii și am suspendat activitatea ptr 3 ani. Mai trebuie depusa ceva declarație în perioada suspendării? Sandu lazar ma numesc.

 6. (4) Asocierile, cu excepţia celor care realizează venituri din activităţi agricole impuse pe baza normelor de venit, au obligaţia să depună la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie a anului următor, declaraţii anuale de venit, conform modelului stabilit prin ordin al preşedintelui A.N.A.F., care vor cuprinde şi distribuţia venitului net/pierderii aferent asociaţilor.

  ART 125 Cod Fiscal 2021

 7. Scrie pe site ul ANAF in dreptul declaratiei Legea 227/2015 art. 125 alin. (4) OPANAF 97/201 si est etrecuta data luni 1 martie 2021

Scrie mesajul tau aici:

Microgrant 2000 euro!
Sesiune depunere cereri:
25 Oct. - 23 Nov. 2021

Pentru verificare eligibilitate trimiteti copia certificatului de înregistrare la constantin@gestiunepfa.ro