fbpx

Declaratia 204 pentru asocieri fara personalitate juridica (IF)

Declaratii intreprinderi familiale

Declaratia 204,  pentru asocieri fara personalitate juridica, printre care se regasesc si Intreprinderile Familiale.

Declaratia 204 „DECLARAŢIE ANUALĂ DE VENIT pentru asocieri fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale” are termen de depunere, luni 1 Martie 2021.

Declaratia se poate depune si online (cu certificat digital). Formularul digital a fost actualizat pe 29 ianuarie 2021.

Declaratia 204 “Declaratie anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale.

Declaratia se completeaza si se depune in cazul asocierilor fara personalitate juridica (cele mai multe sunt intreprinderile familiale), constituite intre persoane fizice care realizeaza venituri din:

 • activitati independente (activitati de productie, comert, prestari servicii, profesii liberale,) pentru carevenitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
 • drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv din activitati adiacente, pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
 • activitati agricole pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
 • piscicultura pentru care venitul net anual se determina in sistem real;
 • silvicultura pentru care venitul net anual se determina in sistem real;
 • activitati agricole pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit;

Calculează corect venitul net și completeaza ușor Registrul de Evidență Fiscală și Declarația Unică

Declaratia nu se depune in urmatoarele cazuri:

 • in cazul asocierilor fara personalitate juridica constituite pentru care stabilirea venitului anual pentru activitatea independenta desfasurata se efectueaza pe baza normelor de venit;
 • in cazul asocierilor fara personalitate juridica care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv din activitati adiacente, pentru care venitul net se determina prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli. Veniturile realizate in cadrul asocierii respective nu sunt considerate distribuite, in vederea impunerii, iar asociatii aplica regulile stabilite pentru impunerea venitului determinat pe baza normelor de venit sau stabilit pe baza cotelor forfetare.

Termenul de depunere a declaratiei:

 • In 2021 declaratia 204 se depune pana la data de 1 Martie, in cazul veniturilor descrise mai sus cu exceptia,
 • veniturilor din activitati agricole pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit pentru care declaratia se depune pentru anul fiscal in curs pana la data de 1 martie 2021, inlcusiv;

Odata cu declaratia 204, se poate depune si declaratia 223 daca se estimeaza ca se vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.

Declaratiile 223 si 204 se completeaza si se depune de catre asociatul desemnat prin contractul de asociere sa raspunda de indeplinirea obligatiilor asocierii fata de autoritatile publice, inscriind cu majuscule, citet si corect toate datele prevazute in formular.

Declaratia se depune in format hartie, direct la registratura organului fiscal prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, inclusiv a anexelor de calcul a venitului daca este cazul.

Important! Membri unei asocieri fara personalitate juridica, depun si declaratia unica pentru stabilirea impozitului si a contributiilor datorate pe venitului net realizat in 2020 si venitul estimat in 2021. Valorile completate in declaratia unica corespund cu valorile completate in declaratia 204 si 223. 

Declaratia unica pentru asocieri

Pana la data de 25 mai 2021, fiecare membru al asocierii trebuie sa depuna si declaratia unica 2021, completata:

 • la capitolul 1 cu venitul net realizat in 2020, corespunzator cu declaratia 204;
 • la capitolul 2 cu venitul estimat in 223, pentru anul 2021;

Studiu de caz cu declaratia 204

In Ghidul de contabilitate pentru activitati impuse in sistem real poti citi capitolul actualizat:

Declaratii depuse de Intreprinderile Familiale si alte asocieri fara persoanlitate juridica. 

​S-a adaugat un studiu de caz cu declaratiile 223, 204, declaratia unica pentru 2020 si 20201 completate pentru asocieri fara personalitate juridica (cabinet medical cu doi membri).​

13 comentarii la “Declaratia 204 pentru asocieri fara personalitate juridica (IF)”

 1. Bună ziua. Cum se completează declarația 204, dacă cei doi asociați modifica cotele de participare în cursul anului? Multumesc.

 2. pfa cu un singur asociat depune declaratia unica pentru anul anterior si estimarile pentru anul in curs ,fara a depune 204 si 223.

 3. I. F.-urile care au activitate agricolă, impozitare pe norma de venit și care au hectare de teren sau număr de animale sub norma impozabil cum depun declarația 204? Declarația nu se validează daca trecem valori mai mici de norma
  Multumesc!

 4. lazar sandu

  Am o ii și am suspendat activitatea ptr 3 ani. Mai trebuie depusa ceva declarație în perioada suspendării? Sandu lazar ma numesc.

 5. (4) Asocierile, cu excepţia celor care realizează venituri din activităţi agricole impuse pe baza normelor de venit, au obligaţia să depună la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie a anului următor, declaraţii anuale de venit, conform modelului stabilit prin ordin al preşedintelui A.N.A.F., care vor cuprinde şi distribuţia venitului net/pierderii aferent asociaţilor.

  ART 125 Cod Fiscal 2021

 6. Scrie pe site ul ANAF in dreptul declaratiei Legea 227/2015 art. 125 alin. (4) OPANAF 97/201 si est etrecuta data luni 1 martie 2021

Scrie mesajul tau aici:

Descarcă acum Raportul Gratuit

Raport gratuit 2021: Taxe si contributii sociale PFA