fbpx

Declaratia 200 – venitul net realizat in 2016 din activitati independente

Declaraţia se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în România, din

a) activităţi independente;

b) cedarea folosinţei bunurilor, cu excepția veniturilor din arendă;

c) activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real;

d) piscicultură și/sau silvicultură;

e) transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar;

f) jocuri de noroc realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker;

g) alte surse, pentru care contribuabilii au obligaţia depunerii declaraţiei.

Prin aceasta declaratie se comunica administratiei financiare rezultatul obtinut de persoana fizica care a desfasurat activitati indpemdnete in anul fiscal incheiat la 31 decembrie 2016.

Cel mai important indicator transmis catre ANAF este venitul net obtinut in 2016 sau pierderea fiscala obtinuta. Acesta se determină ca diferență între venitul brut si cheltuielile deductibile, pe fiecare sursă de venit.

In ceea ce priveste cheltuielile deductibile si baza de calcul a contributiilor:

 • Baza de calcul CAS – pensie – Art 148 (3) „baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale se recalculează în anul următor celui de realizare a venitului, în baza declarației privind venitul realizat – declaratia 200, și se stabilește ca diferență între venitul brut realizat și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale”
 • Baza de calcul CASS – art 175 (2)baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este diferența pozitivă dintre venitul brut și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate
 • Baza de calcul a impozitului pe venitul net este cf art 75.  Venit brut – cheltuieli deductibile (cf declaratiei 200) – “contribuțiile sociale obligatorii datorate”.
 • platile  cu contributiile sociale sunt deductible – dar,  atentie! doar platile efectuate in cursul anului;
 • la calculul venitului net Administratia Financiara trebuie sa ia in calcul si pierderea fiscala din anii anteriori – cu maxim 7 ani vechime.

Observatie 1. Cheltuielile deductibile declarate in formularul 200 nu includ si contributiile sociale, (platite sau nu in cursul anului 2016).

Observație 2. La completarea declarației 200 cheltuielile deductibile nu includ pierderea fiscală din anii anteriori. Revine în atribuția administrației financiare să ia în calcul pierderea fiscală din anii anteriori la calculul venitului net și a impozitului pe venit.

Pe baza declaratiei 200 administratia financiara recalculeaza impozitul si contributiile de plata finale si va emite decizii de impunere anuala.

In functie de rezultatul net obtinut  (pierdere fiscala  sau profit) si de volumul castigului net stabilesti daca:

 • obligat la plata contributiei la pensie in 2017,
 • daca ai impozit si contributii sociale de platit in plus, (venitul net obtinut in 2016 este mai mare decat baza de calcul a platilor anticipate)
 • in caz de pierdere poti solicita resituirea impozitului pe venit platit anicipat si a contributiilor sociale platite in plus (in cazul in care ai estimat un venit net mai mare decat baza de calcul minima pentru contributii la pensie si sanatate)

Termenul de  depunere a declaratiei 200 este  pana la data de 25 Mai 2017 .

Important! Odată cu “Declaraţia 200 privind venitul realizat”  se depune si declaraţia 220  privind venitul estimat/norma de venit de către contribuabilii care în anul anterior au realizat pierderi şi cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele fizice care în anul de raportare au realizat venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit, cu excepţia persoanelor care au depus declaraţia de venit estimat în luna decembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate.

Declaratia se depune si ori de câte ori contribuabilul constată erori în declarația anterioară, prin completarea unei declarații rectificative până la termenul prevăzut de lege, situație în care se va înscrie „X” în căsuța special prevăzută în formular în acest scop.

Formularul 200 valabil pentru anul 2017 poate fi descarcat de aici.

 

48 comentarii la “Declaratia 200 – venitul net realizat in 2016 din activitati independente”

 1. Buna seara!Am un PFA deschis din 2017,octombrie ca asistent kinetoterapeut si masaj,eliberez doar chitanțe pacienților si trec in registru de încasări si plati.Cei de la Anaf mi au spus sa completez declarația 200 si câștigul..duc copie dupa registru ?Iar pe declaratie ce trec la venit ?multumesc!

  1. Buna ziua! Se depunea anual declaratia 200 iar din 2018 declaratia unica. Se calculeaza venitul net = venit incasat minus cheltuieli dedductibile. La venitul net se plateste impozit si in functie de marimea lui se calcula contributie la pensie. Nu trebuie sa duceti niciun registru daca nu vi se cere (control fiscal). Daca vreti sa va puneti la punct cu contabilitatea aveti in vedere aceasta solutie https://gestiunepfa.ro/expert/ghid-contabilitate-pfa/

 2. In urma cu doua luni am retras unitatile de fond pe care le aveam la banca iar in urma cu o saptamana am primit de la banca respectiva un plic in care era trecut castigul meu de pe urma unitatilor respective,adica aprox.300 lei.In plic era si declaratia 200. Veniturile mele au fost salariul si castigul acesta de aprox.300 lei.Trebuie sa depun declaratia 200?

 3. Pop violeta

  Bună seara! Am o antrebare …Am avut ii si an 20 01 2017 am radiat firma si nu am depus la finante radierea firmei si declaratia 200 cu venit 0 pe 2017….am depus an 2018 ..si mia venit sa platesc ….dupa recalculare baniii se restituie daca nu am avut venit?

  1. Buna ziua. Pentru 2017 se restituie doar impozitul pe venit platit si contributie de sanatate platita in plus peste minim (minimul fost de 5,5% din salariul minim din 2017). Contributia la pensie nu se restituie, va ajuta la vechime in munca.

 4. Buzle Gyongyi

  Bună ziua! Din anul 2017 lucrez cu PFI. Am depus declarația 200 pe anul 2017 pt recalculare. Întrebarea mea este că trebuie să depun declarația 200 şi pe anul 2018 cu estimarea venitului pe 2018? Sau nu? Vă mulțumesc pt răspuns.

 5. Buna ziua. Sunt o persoana fizica si am acordat in 2017 o creditare pentru o firma pe o durata de 3 luni. Viramentul banilor s-a facut prin transfer bancar. Firma respectiva nu mi-a restituit creditarea deoarece inca are pierderi foarte mari si este pe muchie de cutit privind supravietuirea. Pot sa declar suma nerecuperata din acel imprumut ca fiind pierdere financiara pentru mine in 2017 (avand in vedere ca nu mi-a fost restituit in cele 3 luni) ? Eventual, as vrea sa compensez cu un castig de capital.
  Va multumesc anticipat.

  1. Buna ziua. E greu de justificat acest imprumut nerambursat ca fiind cheltuiala deductibila. In primul rand probabil nu are legatura cu activitatea dvs. nu sunteti insitutie de creditare. In opinia mea nu este ch deductibila si nu are legatura cu veniturile si cheltuielile din activitatea dvs.

 6. Razvan Mihai

  Sunt pfa la Norma de venit. nu am depasit plafonul de tva; in anul 2018 ce declaratii tb sa depun la fisc? trebuie sa depun si declaratia cu venitul realizat in 2017, chiar daca sunt la norma? Multumesc!

 7. Buna seara! Ce se intampla daca o II are pierdere fiscala pe anul 2017? Inteleg ca se completeaza in declaratia 200, dar cum actioneaza Statul in cazul acesta?

  1. Buna ziua. Pierderea fiscala din 2017 se ia in calcul la calcularea impozitului pe venit din urmatorii 7 ani. De deducerea ei se ocupa functionarii ANAF dar dvs trebuie sa fiti vigilent in anii urmatori cand poate veti obtine profit.

 8. Cerasela draguloiu

  Buna ziua,pentru o firma II făcută acum o săptămână,până când pot depune declarația 200 si ce acte îmi trebuie,mulțumesc.

  1. Buna ziua! Depuneti la ANAF (de la domiciliul dvs) declaratia 220 in maxim 30 de zile de la ridicarea certificatului de la Registrul Comertului. Sa aveti copii dupa buletin si dupa actele de la registru. Declaratia 200 o depuneti anul urmator.

 9. Buna ziua! Am un IF deschis din 2007… Am mers bine cu ea, a depus declaratiile toate am platit impozitul 16% si sanatatea 5.5% ,,,, acum de 2 zile mi-a venit o hartie de la finante ca nu am depus declaratia 600 pt pensii din 2012 pana in 2015 inclusiv…Cei doi din IF lucreaza si in alta parte…. Intrebarea mea este trebuie sa platesc din urma pe atatia ani 10.5% ce s-a depasit peste plafon??? de ce nu m-a au nuntat in fiecare an nu? Pot face ceva sa nu platesc?

  1. E o campanie disperata a ANAF-ului de a strange bani la buget. Au pus presiune pe directiile locale si acestea comit abuzuri. Trebuie sa verificati daca venitul net obtinut in anii respectivi este mai mare decat baza minima de calcul de la care trebuie sa platiti CAS. O sa scriu un articol zilele acestea.

  2. Razvan Mihai

   Sunt pfa la Norma de venit. nu am depasit plafonul de tva; in anul 2018 ce declaratii tb sa depun la fisc? trebuie sa depun si declaratia cu venitul realizat in 2017, chiar daca sunt la norma? Multumesc!

 10. Buna ziua. Am un PFA dar din 14 06 2016 nu am mai avut activitate. Am iesit tot pe pierderi si nu a mai meritat.Mentionez ca nu am inchis inca firma.Cum trebuie sa procedez cu declaratia 200 ??

  1. Buna ziua! Declarati venitul brut obtinut si chletuielile decuctbile inregistrate in Regstrul Jurnal de incasari si plati (Daca nu aveti puneti 0). Fiind cheltuielile mai mari decat veniturile aveti pierdere fiscala. Vedeti rubrica in declaratie.

 11. Buna seara ,
  Am avut un pfa din activitati sportive pe care l-am inchis la 01.07.2016.Cum trebuie sa calculez declaratia 200 pe 6 luni .

 12. Buna seara ,
  Am avut un pfa din activitati sportive pe care l-am inchis cu 1 iulie 2016.Cuma trebuie sa calculez declaratia 200 pe 6 luni .
  Multumesc

 13. Andreea F.

  Buna ziua,
  Am si eu o nelamurire referitor la persoanele detasate sa lucreze la o firma privata din Romania. Mai exact, este vorba despre un cetatean Indian care a fost deasat sa lucreze la o firma privata pentru o perioada de 12 luni. Din ce am aflat, avand in vedere ca sta mai mult de 183 de zile, acesta va trebui sa plateasca contributii sociale (impozit pe venit, somaj, etc.). Prima intrebare este: trebuie sa plateasca de la inceputul sederii, sau dupa ce se implinesc cele 183 de zile? Iar a doua intrebare este care este mai exact procedura?

  Multumesc frumos,
  Andreea

 14. Buna ziua. Hristos a Inviat!
  As dori sa ma lamuriti si pe mine, in completarea corecta a D200… Este vorba de o PFA cod CAEN 7112. Contabilitatea in partida simpla se tine in SAGA, care genereaza situatia impozitului pe 2016. Valorile care trebuie declarate in D200/2016 nu corespund cu situatia impozitului. Mai concret: daca din suma cheltuielilor deductibile scadem sumele CAS/CASS platite in 2016, cheltuielile deductibile vor fi mai mici iar valoarea venitului net va creste, fapt ce duce la calculul impozitului (16%) pe 2016, eronat (adica majorat). Este corect?

  1. Buna ziua! La completarea declaratiei 200 scadeti din cheltuielile deductibile totale platile anticipate de contributii. Aceste plati vor fi luate in calcul la stabilirea impozitului de catre organul fiscal. La calculul impozitului pe venitul net ANAF va lua in calcul atat contributia platita anticipat cat si contributia datorata. Ei stiu ce ati platit anticipat – daca ati platit.

 15. Buna ziua!am un I.F.va rog frumos daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns!La comert cu amanuntul,cand completam declaratia 200 se mai ia in calcul variatia stocului?

  1. Buna seara! La completarea declaratiei 200 folositi acelasi principiu pe care l-ati aplicat si in anii anteriori:
   1. deduceti doar cheltuielile cu marfa platita care corespund vanzarilor din cursul anului fiscal sau
   2. deduceti toate cheltuielile cu marfa platita in cursul anului chiar daca o parte din aceasta marfa nu este vanduta.
   Subliniez – In ambele cazuri se deduc doar achizitiile de marfa platite furnizorului.
   In opinia mea trebuie folosit principiul nr 2 care corespunde cu contabilitatea in partida simpla – deductibilitate totala pentru marfa cumparata si platita in cursul anului chiar daca marfa nu se vinde in cursul aceluiasi an fiscal.

 16. Total cheltuieli deductibile se trec fara TVA in declaratie ?
  Dar in Registrul de incasari si plati toate veniturile si chelt se trec cu tot cu TVA ? dar chelt. ded,. 50 % ( combustibil, reparatii masini ) se cu valoare injumatatita sau toata valoarea si am grija numai la declaratie sa tin cont ca sunt ded.50%

  Va multumesc,

  1. Buna ziua! „În Registrul‐jurnal de încasări şi plăți se înregistrează atât operațiunile în numerar, cât  şi cele efectuate prin contul curent de la bancă, la valoarea prevăzută în documentele justificative, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.”
   Pentru obtinerea venitului net si a cheltuielilor deductibile nu luati in calcul TVA. Din valoarea cheltuielile cu autoturismul este deductibila doar 50%.

 17. Am anumite nelamuriri la o intreprindere individuala contabilitate partida simpla, la completarea D 200 :
  – venitul brut – se trece venitul fara TVA ?
  – din cheltuieli deductibile fac parte : plata TVA si salarii plus contributiile la stat ( impoz.salarii ) si sociale pentru angajati platite in anul 2016 ? dar pt. administrator se scad contrib . sociale fara impoz. pe venit achitat?
  Fiind persoana juridica , poate cumpara un apartament in oras sau in alt oras pe societate, daca da , se inreg. ca mijloc fix si se scade la chelt. deductibile chelt. cu amortizarea ? sau o masina ?
  Daca D200 pentru anul 2015 este completata gresit pana la ce data se depune declaratie rectificativa?

  Va multumesc

 18. Buna seara,
  Sunt persoană fizică, pur și simplu am scos o suma mai mare de pe cont din bancă legat în unităţi de fond- acum sunt obligată să declar ca și câștig din transferul titlurilor de valoare??
  Multumesc

 19. Buna ziua,
  nu sunt PFA, pur si simplu am detinut niste actiuni pe care le-am vandut . si in plus, le-am vandut in pierdere , deci nu am avut profit.
  in acest caz, sunt obligat sa depun declaratia 200 ?
  Multumesc

  1. Buna ziua! Pentru situatia in care doriti sa modificati venitul estimat in 2017 declaratia 220 se depune impreuna cu declaratia 200 pana la 25 mai 2017.
   Daca vreti sa schimbati forma de impozitare sau ati depasit 100.000 incasati in 2016 la cursul BNR, depuneti 220 pana la 31 Ianuarie 2017.

 20. Buna, nu cred ca e corect: Baza de calcul = venit brut – cheltuieli deductibile – plati anticipate de contributii;
  pe formular zice cheltuieli deductibile exclusiv contributiile sociale.
  si in cod fiscal 2016 zice: ART. 75 – Recalcularea și impozitarea venitului net din activități independente

  (1) Organul fiscal competent are obligația recalculării venitului net anual/pierderii nete anuale, determinat/determinată în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, stabilit/stabilită potrivit Declarației privind venitul realizat, prin deducerea din venitul net anual a contribuțiilor sociale obligatorii datorate, potrivit prevederilor titlului V – Contribuții sociale obligatorii.

  Deci eu inteleg ca Venit brut -cheltuieli deductibile (care nu include CASS si CAS) = Venit net = baza de impozitare….urmand ca ANAF sa recalculeze impozitul regularizat deducand ei contributiile.

  cum sustineti explicatia data de dvs in articol…care e baza legala va rog?
  Multuemsc

  1. Buna seara. Prin definitia de mai sus am vrut sa merg mai departe decat formularul 200 de la ANAF. Pentru ca este important sa ajungem la venitul baza de calcul pentru cotributia la pensie – In functie de aceasta baza de calcul stabilim daca suntem obligati sau nu sa contribuim la sistemul public de pensie.

   Prin noul formular 200 ANAF s-a simplificat declararea venitului. Nu au mai luat in calcul platile anticipate de contributii sociale.
   Probabil pentru ca cei mai multi contribuabili faceau confuzie intre contributii datorate si contributii platite (doar acestea fiind deductibile cf principiului contabilitatii in partida simpla).
   Acum ANAF face calculele in bucataria proprie si nu vrea sa ne spuna si noua cum procedeaza desi le-am cerut cateva lamuriri. Am primit copy paste din codul fiscal.
   Au fost totusi cateva greseli in articolul de mai sus si le-am corectat cu textul din codul fiscal. Va multumesc!

 21. Daca eu nu am platit cass din aprlie 2015 pana acum ptr ca nu am stiut daca e obligatoriu ..ce se intampla ? Platesc din urma sau chiar nu e obligatoriu

 22. Buna seara. Sunt un PFA in domeniul agricol (lucrez pamantul, nu servicii) . In 2016 am fost la norma de venit. Am depasit plafonul, trebuie sa trec la sistem real? Ce documente trebuie sa duc la ANAF si in ce termen? Raspunsul dumneavoastra mi-ar fi de mare ajutor.
  Va multumesc!

  1. Buna ziua. Declaratia 220 pana la 31 Ianuarie 2016. Si o data cu depasirea cifrei de 100.000 de euro venituri trebuie sa depuneti si TVA lunar in loc de TVA trimestrial.

 23. Buna ziua,
  Sunt PFA, nu am punct de lucru,nu realizez venituri,fiind angajata in alt domeniu. Platesc impozit si contributii CAS,Pensie din 2011. Este normal sa platesc din moment ce eu nu realizez venituri?

  1. Buna ziua. Nu conteaza ca aveti sau nu punct de lucru. Contributia la Sanatate se plateste, cu venituri sau fara. CAS-Pensie nu trebuie sa platiti iar impozit nu aveti la ce sa platiti pentru ca nu aveti venituri. Depuneti declaratia 200 pe anul 2016 (cu venitul efectiv realizat) si declaratia 220 pe 0.

 24. Buna ziua,
  Am o I.I. in agricultura. Cheltuielile cu auto sunt deductibile 50%? (auto folosit si in alte scopuri)
  Multumesc

  1. Buna ziua. Cheltuielile cu autoturismele, sunt deductibile 50%. Celelalte cheltuieli – cu tilaje, echipamente, microbuze, masina de marfa sunt cheltuieli deductibile 100%. Cititi exact exceptiile.

Scrie mesajul tau aici:

Ai completat Registrul de Evidentă Fiscală?

Este primul document verificat de ANAF

8 din 10 registre verificate sunt completate gresit, pentru că includ cheltuieli nedeductibile.

Pentru verificare, am construit o aplicație specială care stabilește deductbilitatea pentru 25 de categorii de cheltuieli.​