Declaratia 200 – venitul net realizat in 2016 din activitati independente

Declaraţia se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în România, din

a) activităţi independente;

b) cedarea folosinţei bunurilor, cu excepția veniturilor din arendă;

c) activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real;

d) piscicultură și/sau silvicultură;

e) transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar;

f) jocuri de noroc realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker;

g) alte surse, pentru care contribuabilii au obligaţia depunerii declaraţiei.

Prin aceasta declaratie se comunica administratiei financiare rezultatul obtinut de persoana fizica care a desfasurat activitati indpemdnete in anul fiscal incheiat la 31 decembrie 2016.

Cel mai important indicator transmis catre ANAF este venitul net obtinut in 2016 sau pierderea fiscala obtinuta. Acesta se determină ca diferență între venitul brut si cheltuielile deductibile, pe fiecare sursă de venit.

Pachetul de contabilitate te ajuta sa calculezi venitul net si sa completezi corect registrele si declaratiile. Apasă pentru detalii!

ghid completare declaratii pfa

Are inclus un exemplu practic de contabilitate cu toate inregistrarile si declaratiile completate pentru anul 2017. Descarca acum!

In ceea ce priveste cheltuielile deductibile si baza de calcul a contributiilor:

 • Baza de calcul CAS – pensie – Art 148 (3) “baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale se recalculează în anul următor celui de realizare a venitului, în baza declarației privind venitul realizat – declaratia 200, și se stabilește ca diferență între venitul brut realizat și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale”
 • Baza de calcul CASS – art 175 (2)baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este diferența pozitivă dintre venitul brut și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate
 • Baza de calcul a impozitului pe venitul net este cf art 75.  Venit brut – cheltuieli deductibile (cf declaratiei 200) – “contribuțiile sociale obligatorii datorate”.
 • platile  cu contributiile sociale sunt deductible – dar,  atentie! doar platile efectuate in cursul anului;
 • la calculul venitului net Administratia Financiara trebuie sa ia in calcul si pierderea fiscala din anii anteriori – cu maxim 7 ani vechime.

Observatie 1. Cheltuielile deductibile declarate in formularul 200 nu includ si contributiile sociale, (platite sau nu in cursul anului 2016).

Observație 2. La completarea declarației 200 cheltuielile deductibile nu includ pierderea fiscală din anii anteriori. Revine în atribuția administrației financiare să ia în calcul pierderea fiscală din anii anteriori la calculul venitului net și a impozitului pe venit.

Pe baza declaratiei 200 administratia financiara recalculeaza impozitul si contributiile de plata finale si va emite decizii de impunere anuala.

In functie de rezultatul net obtinut  (pierdere fiscala  sau profit) si de volumul castigului net stabilesti daca:

 • obligat la plata contributiei la pensie in 2017,
 • daca ai impozit si contributii sociale de platit in plus, (venitul net obtinut in 2016 este mai mare decat baza de calcul a platilor anticipate)
 • in caz de pierdere poti solicita resituirea impozitului pe venit platit anicipat si a contributiilor sociale platite in plus (in cazul in care ai estimat un venit net mai mare decat baza de calcul minima pentru contributii la pensie si sanatate)

Termenul de  depunere a declaratiei 200 este  pana la data de 25 Mai 2017 .

Important! Odată cu “Declaraţia 200 privind venitul realizat”  se depune si declaraţia 220  privind venitul estimat/norma de venit de către contribuabilii care în anul anterior au realizat pierderi şi cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele fizice care în anul de raportare au realizat venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit, cu excepţia persoanelor care au depus declaraţia de venit estimat în luna decembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate.

Declaratia se depune si ori de câte ori contribuabilul constată erori în declarația anterioară, prin completarea unei declarații rectificative până la termenul prevăzut de lege, situație în care se va înscrie “X” în căsuța special prevăzută în formular în acest scop.

Formularul 200 valabil pentru anul 2017 poate fi descarcat de aici.

 

Pachet complet pentru activitati independente PFA-PFI-II-IF este un ghid practic care te ajuta pas cu pas, sa infiintezi si sa gestionezi corect si legal afacerea pe care o desfasori ca persoana fizica. Ai toate informatiile, formularele si registrele completate ca exemplu, intr-un singur loc. Descarca acum!

Apasă pentru detalii! ghid completare declaratii pfa

, , , ,

30 Responses to Declaratia 200 – venitul net realizat in 2016 din activitati independente

 1. Oana 29/05/2017 at 10:09 #

  Buna. Cum imi calculez venitul brut pe 2016? Multumesc

 2. Anonim 17/05/2017 at 20:32 #

  Buna ziua. Am un PFA dar din 14 06 2016 nu am mai avut activitate. Am iesit tot pe pierderi si nu a mai meritat.Mentionez ca nu am inchis inca firma.Cum trebuie sa procedez cu declaratia 200 ??

  • Constantin 25/05/2017 at 15:45 #

   Buna ziua! Declarati venitul brut obtinut si chletuielile decuctbile inregistrate in Regstrul Jurnal de incasari si plati (Daca nu aveti puneti 0). Fiind cheltuielile mai mari decat veniturile aveti pierdere fiscala. Vedeti rubrica in declaratie.

 3. Anonim 17/05/2017 at 20:06 #

  Buna seara ,
  Am avut un pfa din activitati sportive pe care l-am inchis la 01.07.2016.Cum trebuie sa calculez declaratia 200 pe 6 luni .

  • Constantin 25/05/2017 at 15:42 #

   Buna ziua! Exact la fel ca si cum ati calcula pentru 12 luni.

 4. Anonim 17/05/2017 at 20:03 #

  Buna seara ,
  Am avut un pfa din activitati sportive pe care l-am inchis cu 1 iulie 2016.Cuma trebuie sa calculez declaratia 200 pe 6 luni .
  Multumesc

 5. Andreea F. 04/05/2017 at 15:06 #

  Buna ziua,
  Am si eu o nelamurire referitor la persoanele detasate sa lucreze la o firma privata din Romania. Mai exact, este vorba despre un cetatean Indian care a fost deasat sa lucreze la o firma privata pentru o perioada de 12 luni. Din ce am aflat, avand in vedere ca sta mai mult de 183 de zile, acesta va trebui sa plateasca contributii sociale (impozit pe venit, somaj, etc.). Prima intrebare este: trebuie sa plateasca de la inceputul sederii, sau dupa ce se implinesc cele 183 de zile? Iar a doua intrebare este care este mai exact procedura?

  Multumesc frumos,
  Andreea

 6. Sant A. 17/04/2017 at 16:04 #

  Buna ziua. Hristos a Inviat!
  As dori sa ma lamuriti si pe mine, in completarea corecta a D200… Este vorba de o PFA cod CAEN 7112. Contabilitatea in partida simpla se tine in SAGA, care genereaza situatia impozitului pe 2016. Valorile care trebuie declarate in D200/2016 nu corespund cu situatia impozitului. Mai concret: daca din suma cheltuielilor deductibile scadem sumele CAS/CASS platite in 2016, cheltuielile deductibile vor fi mai mici iar valoarea venitului net va creste, fapt ce duce la calculul impozitului (16%) pe 2016, eronat (adica majorat). Este corect?

  • Constantin 20/04/2017 at 13:29 #

   Buna ziua! La completarea declaratiei 200 scadeti din cheltuielile deductibile totale platile anticipate de contributii. Aceste plati vor fi luate in calcul la stabilirea impozitului de catre organul fiscal. La calculul impozitului pe venitul net ANAF va lua in calcul atat contributia platita anticipat cat si contributia datorata. Ei stiu ce ati platit anticipat – daca ati platit.

   • Sant A. 23/04/2017 at 00:36 #

    Am inteles. Platile au fost facute in termenele scadente… Va multumesc mult. Toate cele bune.

 7. Mona 12/03/2017 at 16:32 #

  Buna seara …ma poate ajuta cineva cum sa calculez cheltueli deductibile ?

 8. mirela 01/03/2017 at 14:02 #

  Buna ziua!am un I.F.va rog frumos daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns!La comert cu amanuntul,cand completam declaratia 200 se mai ia in calcul variatia stocului?

  • Constantin 08/03/2017 at 15:57 #

   Buna seara! La completarea declaratiei 200 folositi acelasi principiu pe care l-ati aplicat si in anii anteriori:
   1. deduceti doar cheltuielile cu marfa platita care corespund vanzarilor din cursul anului fiscal sau
   2. deduceti toate cheltuielile cu marfa platita in cursul anului chiar daca o parte din aceasta marfa nu este vanduta.
   Subliniez – In ambele cazuri se deduc doar achizitiile de marfa platite furnizorului.
   In opinia mea trebuie folosit principiul nr 2 care corespunde cu contabilitatea in partida simpla – deductibilitate totala pentru marfa cumparata si platita in cursul anului chiar daca marfa nu se vinde in cursul aceluiasi an fiscal.

 9. delia 25/02/2017 at 16:36 #

  Total cheltuieli deductibile se trec fara TVA in declaratie ?
  Dar in Registrul de incasari si plati toate veniturile si chelt se trec cu tot cu TVA ? dar chelt. ded,. 50 % ( combustibil, reparatii masini ) se cu valoare injumatatita sau toata valoarea si am grija numai la declaratie sa tin cont ca sunt ded.50%

  Va multumesc,

  • Constantin 27/02/2017 at 14:36 #

   Buna ziua! “În Registrul‐jurnal de încasări şi plăți se înregistrează atât operațiunile în numerar, cât  şi cele efectuate prin contul curent de la bancă, la valoarea prevăzută în documentele justificative, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.”
   Pentru obtinerea venitului net si a cheltuielilor deductibile nu luati in calcul TVA. Din valoarea cheltuielile cu autoturismul este deductibila doar 50%.

 10. delia 25/02/2017 at 16:31 #

  Am anumite nelamuriri la o intreprindere individuala contabilitate partida simpla, la completarea D 200 :
  – venitul brut – se trece venitul fara TVA ?
  – din cheltuieli deductibile fac parte : plata TVA si salarii plus contributiile la stat ( impoz.salarii ) si sociale pentru angajati platite in anul 2016 ? dar pt. administrator se scad contrib . sociale fara impoz. pe venit achitat?
  Fiind persoana juridica , poate cumpara un apartament in oras sau in alt oras pe societate, daca da , se inreg. ca mijloc fix si se scade la chelt. deductibile chelt. cu amortizarea ? sau o masina ?
  Daca D200 pentru anul 2015 este completata gresit pana la ce data se depune declaratie rectificativa?

  Va multumesc

 11. Kati 24/02/2017 at 16:17 #

  Buna seara,
  Sunt persoană fizică, pur și simplu am scos o suma mai mare de pe cont din bancă legat în unităţi de fond- acum sunt obligată să declar ca și câștig din transferul titlurilor de valoare??
  Multumesc

 12. Dragos V 24/02/2017 at 13:10 #

  Buna ziua,
  nu sunt PFA, pur si simplu am detinut niste actiuni pe care le-am vandut . si in plus, le-am vandut in pierdere , deci nu am avut profit.
  in acest caz, sunt obligat sa depun declaratia 200 ?
  Multumesc

 13. elena 29/01/2017 at 16:24 #

  care este termenul de depunere a declaratiilor 200 si 220? 25 mai 2017? multumesc!

  • Constantin 30/01/2017 at 15:12 #

   Buna ziua! Pentru situatia in care doriti sa modificati venitul estimat in 2017 declaratia 220 se depune impreuna cu declaratia 200 pana la 25 mai 2017.
   Daca vreti sa schimbati forma de impozitare sau ati depasit 100.000 incasati in 2016 la cursul BNR, depuneti 220 pana la 31 Ianuarie 2017.

 14. Raluca Rotaru 23/01/2017 at 08:07 #

  Buna, nu cred ca e corect: Baza de calcul = venit brut – cheltuieli deductibile – plati anticipate de contributii;
  pe formular zice cheltuieli deductibile exclusiv contributiile sociale.
  si in cod fiscal 2016 zice: ART. 75 – Recalcularea și impozitarea venitului net din activități independente

  (1) Organul fiscal competent are obligația recalculării venitului net anual/pierderii nete anuale, determinat/determinată în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, stabilit/stabilită potrivit Declarației privind venitul realizat, prin deducerea din venitul net anual a contribuțiilor sociale obligatorii datorate, potrivit prevederilor titlului V – Contribuții sociale obligatorii.

  Deci eu inteleg ca Venit brut -cheltuieli deductibile (care nu include CASS si CAS) = Venit net = baza de impozitare….urmand ca ANAF sa recalculeze impozitul regularizat deducand ei contributiile.

  cum sustineti explicatia data de dvs in articol…care e baza legala va rog?
  Multuemsc

  • Constantin 23/01/2017 at 18:02 #

   Buna seara. Prin definitia de mai sus am vrut sa merg mai departe decat formularul 200 de la ANAF. Pentru ca este important sa ajungem la venitul baza de calcul pentru cotributia la pensie – In functie de aceasta baza de calcul stabilim daca suntem obligati sau nu sa contribuim la sistemul public de pensie.

   Prin noul formular 200 ANAF s-a simplificat declararea venitului. Nu au mai luat in calcul platile anticipate de contributii sociale.
   Probabil pentru ca cei mai multi contribuabili faceau confuzie intre contributii datorate si contributii platite (doar acestea fiind deductibile cf principiului contabilitatii in partida simpla).
   Acum ANAF face calculele in bucataria proprie si nu vrea sa ne spuna si noua cum procedeaza desi le-am cerut cateva lamuriri. Am primit copy paste din codul fiscal.
   Au fost totusi cateva greseli in articolul de mai sus si le-am corectat cu textul din codul fiscal. Va multumesc!

 15. Anonim 22/01/2017 at 11:23 #

  Daca eu nu am platit cass din aprlie 2015 pana acum ptr ca nu am stiut daca e obligatoriu ..ce se intampla ? Platesc din urma sau chiar nu e obligatoriu

  • Constantin 22/01/2017 at 12:35 #

   Buna ziua. CASS- sanatate e olbigatoriu. Baza minima de calcul este salariul minim brut pe economie.

 16. Msqt 18/01/2017 at 17:06 #

  Buna seara. Sunt un PFA in domeniul agricol (lucrez pamantul, nu servicii) . In 2016 am fost la norma de venit. Am depasit plafonul, trebuie sa trec la sistem real? Ce documente trebuie sa duc la ANAF si in ce termen? Raspunsul dumneavoastra mi-ar fi de mare ajutor.
  Va multumesc!

  • Constantin 22/01/2017 at 12:09 #

   Buna ziua. Declaratia 220 pana la 31 Ianuarie 2016. Si o data cu depasirea cifrei de 100.000 de euro venituri trebuie sa depuneti si TVA lunar in loc de TVA trimestrial.

 17. camelia 18/01/2017 at 16:15 #

  Buna ziua,
  Sunt PFA, nu am punct de lucru,nu realizez venituri,fiind angajata in alt domeniu. Platesc impozit si contributii CAS,Pensie din 2011. Este normal sa platesc din moment ce eu nu realizez venituri?

  • Constantin 22/01/2017 at 12:06 #

   Buna ziua. Nu conteaza ca aveti sau nu punct de lucru. Contributia la Sanatate se plateste, cu venituri sau fara. CAS-Pensie nu trebuie sa platiti iar impozit nu aveti la ce sa platiti pentru ca nu aveti venituri. Depuneti declaratia 200 pe anul 2016 (cu venitul efectiv realizat) si declaratia 220 pe 0.

 18. Eugen 18/01/2017 at 15:39 #

  Buna ziua,
  Am o I.I. in agricultura. Cheltuielile cu auto sunt deductibile 50%? (auto folosit si in alte scopuri)
  Multumesc

  • Constantin 22/01/2017 at 12:02 #

   Buna ziua. Cheltuielile cu autoturismele, sunt deductibile 50%. Celelalte cheltuieli – cu tilaje, echipamente, microbuze, masina de marfa sunt cheltuieli deductibile 100%. Cititi exact exceptiile.

Scrie mesajul tau aici:

%d blogeri au apreciat: