Declaratia Unica – Cum se platesc contributiile sociale si impozitul pe venit

Actualizare: ANAF are in discutie modificarea conturilor IBAN in care persoanele fizice pot face platile de contributii sociale si de impozite. Acest lucru se va pune in practica la inceputul lunii septembrie, probabil o data cu deciziile de impunere pentru anul 2017. Din acest motiv iti recomand sa amani platile catre bugetul de stat dupa data de 15 Septembrie 2018, pana cand se clarifca cu conturile de plata.

Pentru veniturile realizate in 2017, ANAF va trimite decizii de impunere cu sumele de plata reprezentand impozit si contributii sociale. Sumele datorate au ca termen de plata 60 de zile de la data primirii deciziei. In decizia de impunere vei gasi si contul de trezorerie in care poti sa platesti, contributiile si impoztul datorat, prin ordin de plata.

Incepand cu veniturile realizate in 2018, ANAF nu va mai emite decizii de impunere; calculul si stabilirea sumelor de plata se face de catre contribuabil. Termenul de plata a contributiilor si impozitului pentru veniturile realizate in 2018 este 15 Martie 2019.

Important! Esti asigurat in sistemul public de asigurari de sanatate de la data depunerii declaratiei unice si nu de la data platii contributiei, asa cum doresc functionarii ANAF. Termenul de plata a CASS pentru 2018 este de 15 Martie 2019. Conditionarea serviciului medical de efectuarea platii este ilegala.

Pentru plata anticipata a contributiilor si a impozitului pe venitul estimat in 2018, pana la data de 15 Decembrie 2018, poti beneficia de o bonificatie de 5% din valoarea impozitului si contributiilor platite.

Contribuabilii isi pot achita obligatiile fiscale la bugetul de stat prin urmatoarele modalitati:

 • prin virament bancar. Conturile IBAN aferente Trezoreriei statului le gasesti aici. Alege contul IBAN care apartine organului fiscal in raza caruia ai domiciliul. La completarea ordinului de plata, in sectiunea Beneficiar, campul Cod de Identificare Fiscala se completeaza intotdeauna cu CNP-ul sau CUI-ul sau CIF-ul persoanei/entitatii pentru care platesti taxele. La activitatile independente, indiferent de forma de organizare, se completeaza intotdeauna cu CNP atunci cand se platesc contributiile sociale sau impozitul pe venit. Se completeaza cu CUI sau CIF cand ai de plata TVA sau impozit pe salarii, etc. Daca platesti la ghiseul bancii, ordinul de plata (OP) poate fi completat mult mai usor cu aplicatia dedicata – OPFV, care poate fi descarcat de aici.
 • prin numerar sau cu cardul la caseriile organului fiscal in raza caruia contribuabilul isi are domiciliul fiscal. Completeaza o foaie de varsamant (FV) folosind aplicatia OPFV, de mai sus.

Observatie! La completarea OP sau FV selecteaza ca metoda de completare a contului IBAN al trezoreriei optiunea:  „Se da cont IBAN si nr de evidenta platii” . Contul IBAN il iei din lista cu conturi de mai sus, iar la numarul de evidenta nu completezi nimic.

Atentie! Prin ordinul presedintelui ANAF nr. 1612/2018 din 28 iunie 2018, se instituie plata in Contul unic pentru contribuabilii care retin impozite si contributii sociale de la terti. Ordinul nu se adreseaza contribuabililor, persoane fizice care platesc impozite si contributii pe CNP, asa cum sunt toti cei care depun declaratia unica.

 • prin mandat postal,
 • cu cardul bancar online, prin intermediul ghiseul.ro.

Organul fiscal competent este organul fiscal in raza caruia titularul isi are domiciliul fiscal, de regula adresa din cartea de identitate.

Dobanzi si penalitati de intarziere. Potrivit Codului de procedura fiscala, pentru neindeplinirea obligatiilor de plata principale la scadenta, contribuabilii datoreaza statului dupa acel termen, dobanzi si penalitati de intarziere.

Acestea se calculeaza incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta. In cazul activitatilor independente dobanzile si penalitatile se calculeaza incepand cu data 16 martie 2019 pentru datoriile fiscale ce rezulta din depunerea declaratiei unice (cu venitul realizat in 2018).

In 2018, valoarea dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere iar penalitatea de intarziere este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere, (cumulat echivalentul a 10,95% intr-un an).

Important! In termen de 30 zile de la data scadentei ANAF instituie poprire asiguratorie (blocare) pe disponibilitatile banesti din conturile bancare ale titularului.

Gasesti in Pachetul de Contabilitate pentru Activitati Independente si in Ghidul pentru Declaratia Unica exemple complete cu calculul venitului net,  a impozitului si contributiilor sociale datorate pentru care s-au completat ordinele de plata sau foile de varsamant, cu titlul de exemplu. De asemenea gasesti tratate si teme ca: restituirea sau compensarea sumelor platite in plus si informatii despre termenul de prescriptie (anulare) a sumelor datorate catre bugetul de stat.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 4,67 din 5)
Se încarcă...

Sunt economist,  absolvent ASE Bucuresti, Facultatea de ​Contabilitate si ​Informatica de ​Gestiune. Din 2012 sunt specializat in ​consultanta contabila si fiscala a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu titularul unei intreprinderi individuale.

 • Bună seara. Ajutați-mă va rog.. Am avut o suma de bani depunsi în bancă. Am încasat o dobânda. Pana la de data pot plăti impozitul pe venit, fără sa am probleme? Mulțumesc. Menționez ca banii i-am retras anul trecut în luna august

 • Buna ziua!
  Realizez venituri din cedarea folosintei bunurilor, nu gasesc codul IBAN privind plata CASS pe Timis in lista de coduri. Este valabil vechiul cont , in care am depus si in anii trecuti ? Sau se depune intr-un singur cont.

  • Buna ziua! Este in lista: RO24TREZ6212621050302X Contributii de asigurari sociale de sanatate datorate de persoane care realizeaza venituri din
   activitati independente si alte activitati si persoanele care nu realizeaza venituriati cautare dupa activitati independente sau dupa cuvantul

 • cum poti plati pe ghiseul.ro, la sectiunea ANAF nu se mai afiseaza sumele de cand cu declaratia unica?! si nici posibilitate de introducere suma nu este?!

 • Buna ziua! Dacă vreau sa fac plățile la casieria organului fiscal, este necesar sa descarc eu foi de vărsămant și sa merg cu ele completate? Adică ei nici măcar foi de varsamant nu mai emit inainte de efectuarea plății? Mulțumesc mult!

  • Buna ziua! E in functie de administratie. Daca nu sunt aglomerate va ajuta cu foile daca sunt aglomerate nu prea va ajuta. De aceea e bine sa le aveti pregatite.

 • Din luna iulie 2018 toate contributiile si impozitul pe salar se platesc intr-un singur cont?Dar contributiile aferente salariului pe luna iunie le platim defalcat?

  • Buna ziua! Contul unic este folosit doar pentru veniturile cu retinere la sursa nu si pentru persoanele fizice cu activitati independente. Revenind la intrebarea dvs. pentru luna Iunie puteti folosi atat contul unic cat si vechile conturi.

 • Buna seara, Am deschis lista cu conturile IBAN pentru Timis de exemplu si sunt sute sau mii de conturi acolo.
  Cum identific pe cele necesare mie? Nu se poate platii in cele in care am platit in anii trecuti, cele ce erau scrise pe deciziile de impunere?

  • Buna ziua! Asteptam introducerea conturilor unice si la persoanele fizice. Pana atunci dati o cautare in lista (CTRL+F) dupa categoria de venit pe care o realizati. De exemplu: “activitati independente” sau “cedarea folsintei bunurilor”.

 • Lucrez cu contract de drepturi de autor: programare, pentru perioada Ian-Mar 2018 nu mi sa platit contributiile pentru sanatate si pensie, doar impozitul a fost retinut.
  Cum procedez cu declatia unica?

  • Buna ziua! In perioada aceea nu era obligatia platitorului de venit sa va retina si sa va plateasca CAS si CASS. A functionat atunci un cod fiscal provizoriu.

   • Buna Ziua,
    Sa inteleg atunci ca nu este necesat sa depun declaratia unica, daca firma imi retinie contributiile si impozitul?

    • Buna ziua! Nu depuneti declaratia unica in cazul in care impozitul si contributiile sunt retinute la sursa, de catre platitorul de venit. Pentru perioada ian-martie 2018 este necesar sa raportati in 2019 – dar mai trebuie intrebat la ANAF cum se procedeaza exact. Poate se va clarifica situatia pana atunci.

 • ©2012-2018 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

  PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

  >

  Log in with your credentials

  sau    

  Ați uitat datele dvs.?

  Create Account