Declaratia Unica – Cum se platesc contributiile sociale si impozitul pe venit

Pentru veniturile realizate in 2017, ANAF va trimite decizii de impunere cu sumele de plata reprezentand impozit si contributii sociale. Sumele datorate au ca termen de plata 60 de zile de la data primirii deciziei. In decizia de impunere vei gasi si contul de trezorerie in care poti sa platesti, contributiile si impoztul datorat, prin ordin de plata.

Incepand cu veniturile realizate in 2018, ANAF nu va mai emite decizii de impunere; calculul si stabilirea sumelor de plata se face de catre contribuabil. Termenul de plata a contributiilor si impozitului pentru veniturile realizate in 2018 este 15 Martie 2019.

Important! Esti asigurat in sistemul public de asigurari de sanatate de la data depunerii declaratiei unice si nu de la data platii contributiei, asa cum doresc functionarii ANAF. Termenul de plata a CASS pentru 2018 este de 15 Martie 2019. Conditionarea serviciului medical de efectuarea platii este ilegala.

Pentru plata anticipata a contributiilor si a impozitului pe venitul estimat in 2018, pana la data de 15 Decembrie 2018, poti beneficia de o bonificatie de 5% din valoarea impozitului si contributiilor platite.

Contribuabilii isi pot achita obligatiile fiscale la bugetul de stat prin urmatoarele modalitati:

 • prin virament bancar. Conturile IBAN aferente Trezoreriei statului le gasesti aici. Alege contul IBAN care apartine organului fiscal in raza caruia ai domiciliul. La completarea ordinului de plata, in sectiunea Beneficiar, campul Cod de Identificare Fiscala se completeaza intotdeauna cu CNP-ul sau CUI-ul sau CIF-ul persoanei/entitatii pentru care platesti taxele. La activitatile independente, indiferent de forma de organizare, se completeaza intotdeauna cu CNP atunci cand se platesc contributiile sociale sau impozitul pe venit. Se completeaza cu CUI sau CIF cand ai de plata TVA sau impozit pe salarii, etc. Daca platesti la ghiseul bancii, ordinul de plata (OP) poate fi completat mult mai usor cu aplicatia dedicata – OPFV, care poate fi descarcat de aici.
 • prin numerar sau cu cardul la caseriile organului fiscal in raza caruia contribuabilul isi are domiciliul fiscal. Completeaza o foaie de varsamant (FV) folosind aplicatia OPFV, de mai sus.

Observatie! La completarea OP sau FV selecteaza ca metoda de completare a contului IBAN al trezoreriei optiunea:  „Se da cont IBAN si nr de evidenta platii” . Contul IBAN il iei din lista cu conturi de mai sus, iar la numarul de evidenta nu completezi nimic.

Atentie! Prin ordinul presedintelui ANAF nr. 1612/2018 din 28 iunie 2018, se instituie plata in Contul unic pentru contribuabilii care retin impozite si contributii sociale de la terti. Ordinul nu se adreseaza contribuabililor, persoane fizice care platesc impozite si contributii pe CNP, asa cum sunt toti cei care depun declaratia unica.

 • prin mandat postal,
 • cu cardul bancar online, prin intermediul ghiseul.ro.

Organul fiscal competent este organul fiscal in raza caruia titularul isi are domiciliul fiscal, de regula adresa din cartea de identitate.

Dobanzi si penalitati de intarziere. Potrivit Codului de procedura fiscala, pentru neindeplinirea obligatiilor de plata principale la scadenta, contribuabilii datoreaza statului dupa acel termen, dobanzi si penalitati de intarziere.

Acestea se calculeaza incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta. In cazul activitatilor independente dobanzile si penalitatile se calculeaza incepand cu data 16 martie 2019 pentru datoriile fiscale ce rezulta din depunerea declaratiei unice (cu venitul realizat in 2018).

In 2018, valoarea dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere iar penalitatea de intarziere este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere, (cumulat echivalentul a 10,95% intr-un an).

Important! In termen de 30 zile de la data scadentei ANAF instituie poprire asiguratorie (blocare) pe disponibilitatile banesti din conturile bancare ale titularului.

Gasesti in Pachetul de Contabilitate pentru Activitati Independente si in Ghidul pentru Declaratia Unica exemple complete cu calculul venitului net,  a impozitului si contributiilor sociale datorate pentru care s-au completat ordinele de plata sau foile de varsamant, cu titlul de exemplu. De asemenea gasesti tratate si teme ca: restituirea sau compensarea sumelor platite in plus si informatii despre termenul de prescriptie (anulare) a sumelor datorate catre bugetul de stat.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Sunt economist,  absolvent ASE Bucuresti, Facutatea de ​Contabilitatea si ​Informatica de ​Gestiune.  ​Din 2012 sunt specializat in ​consultanta contabila si fiscala a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu titularul unei intreprinderi individuale.

6 Comentarii
 1. Elena 4 zile în urmă

  Din luna iulie 2018 toate contributiile si impozitul pe salar se platesc intr-un singur cont?Dar contributiile aferente salariului pe luna iunie le platim defalcat?

  • Autor
   Constantin O zi în urmă

   Buna ziua! Contul unic este folosit doar pentru veniturile cu retinere la sursa nu si pentru persoanele fizice cu activitati independente. Revenind la intrebarea dvs. pentru luna Iunie puteti folosi atat contul unic cat si vechile conturi.

 2. RazvanB O săptămână în urmă

  Buna seara, Am deschis lista cu conturile IBAN pentru Timis de exemplu si sunt sute sau mii de conturi acolo.
  Cum identific pe cele necesare mie? Nu se poate platii in cele in care am platit in anii trecuti, cele ce erau scrise pe deciziile de impunere?

  • Autor
   Constantin O zi în urmă

   Buna ziua! Asteptam introducerea conturilor unice si la persoanele fizice. Pana atunci dati o cautare in lista (CTRL+F) dupa categoria de venit pe care o realizati. De exemplu: “activitati independente” sau “cedarea folsintei bunurilor”.

 3. John 2 săptămâni în urmă

  Lucrez cu contract de drepturi de autor: programare, pentru perioada Ian-Mar 2018 nu mi sa platit contributiile pentru sanatate si pensie, doar impozitul a fost retinut.
  Cum procedez cu declatia unica?

  • Autor
   Constantin O săptămână în urmă

   Buna ziua! In perioada aceea nu era obligatia platitorului de venit sa va retina si sa va plateasca CAS si CASS. A functionat atunci un cod fiscal provizoriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©2018 Comunitate de antreprenori cu activitati independente

PFA - PFI - II -IF - Profesii Liberale

 

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account