Cum inregistram diferentele de curs valutar la activitatile independente

In cazul activitatilor independente, care aplica sistemul de contabilitatea in partida simpla sau cu norme de venit, intalnim mai multe situatii pe care ne propunem sa le tratam in acest articol:

 • La ce curs si la ce data inregistram in RJIP incasarea/plata unei facturi in valuta?
 • Cum inregistram o tranzactie realizata prin sisteme online de plata – asa cum sunt Paypal sau Stripe.
 • Ce facem cand contul de paypal este pe persoana fizica? Dar cand este cont de business?
 • Cum inregistram diferentele de curs valutar la sumele in euro pe care le avem in conturile bancare sau in numerar?
 • Cum inregistram achizita de valute pentru nevoile activitatii pe care o desfasuram.

ORDINUL   Nr. 170 din 17 februarie 2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla, punctul  “18: Operatiunile efectuate in valuta  se evidentiaza  in contabilitate in moneda nationala, utilizanduse cursul de schimb valutar de la data efectuarii operatiunii.

Prin curs de schimb de la data efectuarii operatiunii se intelege cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii (incasare, plata, emitere de documente).

Sumele aferente operatiunilor in valuta se inregistreaza in Registrul‐jurnal de incasari si plati (cod 14‐1‐1/b) in lei, cu mentionarea in coloana de explicatii a valorii in valuta.”

Ca urmare, orice plata sau incasare in valuta, realizata in numele activitatii independente, in banca sau in numerar (cazuri mai rare) se face la cursul BNR de la data documentului – de regula data operatiunii din extrasul bancar.

Vanzari si achizitii directe (relatie directa cu clientul/furnizorul extern)

Sunt doua cai de a nota tranzactiile in Registrul Jurnal de incasari si plati:

Calea simpla – vom inregistra venitul incasat sau cheltuiala platita la cursul din data documentului de incasare, respectiv de plata.

Exemplul 1.1: Avem factura pentru prestare de servicii catre client extern, in valoare de 1.000 euro emisa in data de 15 Ianuarie, cursul euro era de 4,5 lei se incaseaza in data de 15 februarie, in contul de euro al PFA, cursul este de 4,7 lei. Vom nota in in RJIP “Incasare client extern, 1.000 euro la cursul de 4,7 lei = 4.700 lei.”

Calea complexa – Vom inregistra in RJIP factura emisa clientului extern sau factura primita de la furnizorul extern, la cursul BNR de la data facturii. Pe un alt rand vom inregistra diferentea de curs valutar dintre momentul facturarii si momentul incasarii/platii. Aceasta diferenta poate fi pozitiva si atunci avem un venit impozabil sau negativa si atunci vom avea cheltuiala deductibila.

Exemplul 1.2: Am emis factura de prestari de servicii catre un client extern, in valoare de 1.000 euro, in data de 15 Ianuarie; cursul euro era de 4,5 lei, se incaseaza la data de 15 februarie, in contul de euro al PFA, cursul este de 4,7 lei. Vom nota in in RJIP:

 • “Incasare client extern, 1.000 euro la cursul de 4,5 lei = 4.500 lei.”
 • „Incasari din diferente de curs valutar = 200 lei”

Venitul impozabil este egal cu 4.700 lei. Dupa cum observati rezultatul e acelasi in ambele cazuri. Doar ca a doua cale este mai fidela principiilor contabilitatii.

Exemplul 2: Am emis factura de prestari de servicii catre un client extern, in valoare de 1.200 euro, in data de 22 Ianuarie; cursul euro era de 4,6 lei, se incaseaza la data de 25 februarie, in contul de euro al PFA, cursul este de 4,5 lei. Deci cursul scade. Vom nota in in RJIP:

 • “Incasare client extern, 1.200 euro la cursul de 4,6 lei = 5.520 lei.”
 • „Plati din diferente de curs valutar = 120 lei”

Venitul impozabil este egal cu 5.400 lei.

Ghid complet pentru intocmirea contabilitatii. Cu exemple si studii de caz.

 • Cadrul legal pentru desfasurarea activitatii. Modificarile Codului fiscal din 2021.
 • Infiintarea de activitati independente. Modificarea formei de organizare.
 • Taxele si impozitele platite de o activitate independenta in 2021.
 • Plătitor sau neplătitor de TVA? Ce ma avantajeaza?
 • Operatiuni intracomunitare. Obtinerea codului special de TVA.
 • Sistem de impozitare: normă de venit sau sistem real? Ce ma avantajeaza in 2021?
 • ​Care sunt registrele si formularele obligatorii si de unde le procur?
 • Completarea Registrului Jurnal de Incasari si Plati.
 • Cheltuielile deductibile si nedeductbile. Cum sa reduci legal impozitul pe venit.
 • Cum sa calculezi venitul net si sa completezi Registrul de Evidenta Fiscala.
 • Stabilirea obligatiei de a plati contributie la pensie (CAS) si la sanatate (CASS). Exceptii.
 • Completarea Declaratiei Unice 2021. Rectificarea declaratiei.
 • Plata obligatiilor fiscale si verificarea obligatiilor de plata. Compensarea sau restituirea platilor in plus.
 • Cum sa faci inventarierea patrimoniului si sa completezi Registrul Inventar.
 • Exemple si Studii de caz pentru lamurirea oricarei situatii de mai sus.

Achizitii prin intermediul platformelor online

Atunci cand realizam plati prin intermediul platformelor de plata online, vom inregistra plata la cursul BNR din data tranzactie si nu la cursul bancii sau la cursul VISA, Mastecard, PAYPAL, STRIPE, etc. Intotdeauna se face conversie, la cursul BNR din data platii.

Cursurile valutare utilizate de platformele de mai sus nu vor fi, in cele mai multe cazuri, in favoarea activitatii independente. Astfel cand cumperi un produs si il platesti online, cu cardul, cursul de la data platii de pe extrasul de card va fi mai mare decat cursul BNR.

Exemplul 3. Telefon Samsung cumparat de pe amazon.de la pretul de 500 euro. Cursul tranzactiei (cursul VISA card), este de 4,8 lei, iar cursul BNR este 4,6 lei. Tranzactia se realizeaza in aceeasi zi, deci nu sunt diferente intre facture si plata la cursul BNR.

Vom avea pe extrasul bancar o plata de 2.400 lei dar vom nota in RJIP:

– plata de 2.300 lei, 500 euro la cursul BNR de 4,6 lei, cu achizita telefonului si – plata de 100 de lei cheltuiala nedeductibila din diferente de curs valutar.

Solutia de mai sus se aplica tuturor tranzactiilor de pe orice alta platforma online (paypal, stripe etc). Documentele justificative sunt: factura (invoice-ul emis de furnizor) si extrasul bancar al cardului de pe care s-a facut plata.

2 comentarii la “Cum inregistram diferentele de curs valutar la activitatile independente”

 1. „Se incaseaza” se refera la momentul cand transfer banii in contul personal in lei? Daca aleg sa tin banii in valuta in Revolut de exemplu ?

  1. Buna ziua! Si daca incasati banii intr-un cont Revolut trebuie sa va inregistrati venitul si sa calculati impozitele de plata in lei.

Scrie mesajul tau aici:

Descarcă acum Raportul Gratuit

Raport gratuit 2021: Taxe si contributii sociale PFA