fbpx

Contul unic IBAN pentru pata impozitului, CAS si CASS

Pentru o contabilitate corectă și un calcul rapid al obligațiilor fiscale, folosește  Contapp – program de facturare și contabilitate în partidă simplă – Deschide cont!

Actualizat 27 Aprilie 2020

Contul unic IBAN pentru plata impozitului si contributiilor sociale datorate de persoanele fizice – PFA  – II – IF – Profesii Liberale


Ordinul nr. 2937 din 23 noiembrie 2018 publicat in Monitorul Oficial cu numarul 1005 din data de 27 noiembrie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili persoane fizice in contul unic de stingere a obligatiilor fiscale.

Conform acestui ordin:

(2)Obligatiile fiscale de plata ale contribuabililor persoane fizice (PFA, PFI,) pentru veniturile estimate/realizate dupa data de 1 ianuarie 2018 se platesc in contul unic. Sumele platite se distribuie de organul fiscal central  pentru fiecare cod numeric personal pentru care s-a depus declaratia unica.

Obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic de contribuabili persoane fizice sunt:

 • Impozit pe venit aferent declaratiei unice,
 • Contributii de asigurari sociale aferente declaratiei unice,
 • Contributii de asigurari sociale de sanatate aferente declaratiei unice,

Obligatiile se platesc in contul unic de disponibil 55.04 „Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire„.

Contul unic este deschis pe codul numeric personal/numarul de identificare fiscala al contribuabililor la unitatile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de acestia.

Important! Verifica contul tau astfel:

Intra in lista de conturi IBAN din judetul tau, selecteaza trezoreria de la domiciliul tau  si cauta  dupa secventa de cifre 5504. Vei gasi contul de 24 de caractere in care trebuie sa trimiti banii, daca platesti cu ordin de plata.

Plata obligatiilor fiscale prin intermediul Ghiseul.ro

Contribuabilii persoane fizice titulari de activitati independente : PFA, II, IF, Profesii Liberale pot achita contributiile sociale si impozitul si prin intermediul portalului guvernamental Ghiseul.ro cu cardul bancar.

Ghiseul.ro este un portal care faciliteaza plata taxelor, impozitelor, amenzilor catre diferite institutii publice cum sunt: primarii, inspectorate, agentii guvernamentale. De curand s-a inrolat si ANAF.

Desi portalul este in functiune de multi ani sunt foarte putine institutii inrolate. Functionarii publici din Romania nu agreeaza digitalizarea.

Sumele de plata

Sunt cele calculate in Declaratia Unica:

 • pentru venitul estimat in 2019, capitolul 2, din declaratia de anul trecut;
 • pentru venitul realizat in 2019, capitolul 1 din declaratia de anul acesta, daca trebuie sa-l completezi.

Plata in contul unic, din care ANAF face redistribuire, te obliga sa platesti integral obligatiile datorate. Poti face un singur ordin de plata pentru toate cele trei obligatii: CAS, CASS si impozit.

Urmareste dupa data de 10 ale lunii urmatoare platii in Situatia obligatiilor de plata din SPV ca sa vezi exact cu a distribuit ANAF sumele! E posibil sa ai de recuperat sau de plata.

Distribuirea sumelor din contul unic

Plata obligatiilor fiscale in contul unic este reglementata de Ordinul Nr. 2937/2018 din 23 noiembrie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili persoane fizice în contul unic şi de stingere a obligaţiilor fiscale.

Conform ordinului:

3.1. Sumele platite de catre contribuabili în contul unic se distribuie de catre organul fiscal central competent, proportional cu obligatiile fiscale de plata, respectiv cu obligatiile fiscale înregistrate în declaratia unica în conturile 20.A.03.51.00 „Impozit pe venit aferent declaratiei unice”, 22.A.21.48.00 „Contributii de asigurari sociale aferente declaratiei unice” si 26.A.21.49.00 „Contributii de asigurari sociale de sanatate aferente declaratiei unice”, cu exceptia contribuabililor care beneficiaza de înlesniri la plata.

3.2. Codurile IBAN aferente acestor conturi de venituri bugetare nu se înscriu în lista codurilor IBAN care se publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

4. Sumele distribuite potrivit pct. 3.1 sting obligaţiile fiscale, cu excepţiile prevăzute la cap. II şi III, în următoarea ordine:

a) toate obligatiile fiscale principale;
b) obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a).

5. În cazul în care suma achitată nu acoperă toate obligaţiile fiscale aferente uneia dintre categoriile prevăzute la pct. 4, distribuirea se face, în cadrul categoriei respective, proporţional cu obligaţiile fiscale de plată.

Termene de plata

 • Pentru obligatiile din 2019 termenul final de plata este 30 Iunie 2020;
 • Pentru obligatiile estimate in declaratia unica din 2020, termenul de plata este 15 Martie 2021;

Important! Contul Unic de plata este obligatoriu pentru toti contribuabilii, persoane fizice, care au depus declaratia unica, indiferent de sursa de venit: activitati independente (PFI – PFA – II – IF – Profesii Liberale), cedarea bunurilor, investitii, agricultura, drepturi de autor fara retinere la sursa, etc.

Sumele platite de catre contribuabili in contul unic se distribuie de catre organul fiscal central competent, proportional cu obligatiile fiscale de plata, inregistrate in declaratia unica, in urmatoarea ordine:

a)toate obligatiile fiscale principale;

b)obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a) (adica dobanzi si penalitati).

Plata obligatiilor fiscale pentru 2019 trebuie sa se inregistreze la ANAF inainte de 25 Mai 2020; pentru a nu se calcula dobanzi si penalitati de intarziere, plateste cu cel putin 3 zile inainte de termen!

Important! Obligatiile fiscale datorate de contribuabilii persoane fizice pentru veniturile realizate pana la data de 31 decembrie 2017 se platesc distinct, in conturile bugetare existente aferente fiecarei surse de venit. Pentru aceste obligatii gasesti contul IBAN in decizia de plata comunicata de ANAF sau care urmeaza sa fie comunicata.

[ratings]

43 comentarii la “Contul unic IBAN pentru pata impozitului, CAS si CASS”

 1. aceste coduri iban sunt valabile si pt platile facute pt anul 2020? Am vrea sa platim din contul de microgrant.

 2. Beatrice Hegedus

  Buna ziua! In momentul in care fac transferul bancar, mi se cere si CIF/CNP. Este un camp obligatoriu pentru tranzactiile din CEC Bank. Ce CIF as putea trece?

   1. Buna ziua,
    stiu ca articolul de fata se refera la persoane fizice insa am nevoie de ajutor cu plata impozitului pentru SRL.

    Eu incerc sa renunt la serviciile bancilor clasice si sa folosesc servicii de plati online cum ar fi TransferWise. Insa TransferWise nu are un camp special cum au bancile romanesti in care poti introduce CUI-ul cand face o plata catre trezorerie, are doar un camp normal de detalii plata. Pana acum am incercat sa platesc fara succes cu Transferwise catre trezorerie introducand – doar CUI-ul, CUI-ul + impoz venit Trim II, etc – in campul de detalii, insa plata este refuzata de banca trezoreiei (cei de la Transferwise mi-au confirmat).

    Orice plata catre orice alte conturi de banci functioneaza fara nici o problema. Ma intrebam daca cineva a reusit sa transfere bani catre trezorerie cu un astfel de serviciu si daca da as vrea sa stiu si eu formatul corect. Pana acu cativa ani nici Banca Transilvania nu avea un camp special de introdus CUI-ul si platile catre trezorerie puteau fi facute fara probleme daca respectai un anumit format.

    Va multumesc frumos.

 3. CAMELIA NITU

  Buna ziua, diferenta de impozit pe venit , pentru anul 2019 (regularizarea intre venit estimat si venit realizat ) se plateste tot in contul unic sau exista un cont separat pentru regularizare ?

 4. Buna ziua! In cazul modificarii judetului de domiciliu in noiembrie 2019, in ce cont platim CASS, in contul domiciliului trecut sau actual? Multumesc!

 5. Bua ziua,
  Sunt pensionar. Am o locuinta pe care o inchiriez din cand in cand. Anul trecut am completat si transmis declaratia unica. Pana la 15 martie am platit, impozitul (1500 lei),impozitul pe cladire si teren, taxele locale la zi.Astazi,26.05 descoper in contul SPV, suma de 730 lei citez :,55.04 Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoane fizice in curs de distribuire/Impozit pe venit aferent declarației unice” Sunt confuz si nu-mi dau seama de unde provine suma si in ce consta aceasta! Nu stiu nici termenul de plata,ca sa nu ..se rostogoleasca penalizarile! Daca ma puteti ajuta, va multumesc si va raman dator si recunoscator! Ozi frumoasa.

  1. Buna ziua! Situatia obligatiilor de plata este greu de inteles. Am scris despre acest document ANAF aici care sper sa va fie de folos in interpretarea datelor de acolo.

 6. mihai aurelia

  buna ziua,
  in anul 2020 conturile iban unice mai sunt accelasi din 2019 pentru plata impozitului pe venit.Multumesc

 7. Felicia Epuran

  Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie referitoare la plata in contul unic in 2018: la inceputul lui decembrie 2018 am platit in contul unic suma integrala datorata conform declaratiei unice; acum, cand am verifica obligatiile de plata in Spatiul Privat Virtual, apar la obligatii de plata cele trei sume (impozit, CAS si CASS) pozitive, iar la sume neutilizate in stingere, aceleasi, doar ca negative; aceleasi sume apar si in nota obligatiilor de plata. Am facut eu ceva gresit? Trebuie sa ma duc la ANAF sa ii rog sa imi ia banii din contul unic? 🙂 Nu ma simt bine cu situatia de datornic, iar treaba asta ma nelinisteste cat sa nu mai am rabdare pana luni sa suna la Asistenta Contribuabilului. Mai mentionez ca la primul punct din situatia sintetica a obligatiilor de plata pentru cele trei categorii de dari apare 0.

  Tot consultand obligatiile de plata, am aflat ca sunt datoare cu impozitul anticipat pe 2018, impozit ce s-a calculat in urma depunerii la inceputul anului a declaratiei 220 pe venitul estimat pe 2018 si pentru care am primit decizie de impunere. Dat fiind ca apoi s-au schimbat regulile si a aparut declaratia unica, nu am mai platit sumele respective si am considerat ca ANAFul va anula decizia respectiva din oficiu. Acea suma nu apare in Nota obligatiilor de plata. Ati mai intalnit aceasta situatie? Ce e de facut?

  Multumesc si astept cu interes si nerabdare un raspuns!

  PS: Faceti o treaba foarte buna cu acest site si pachetele de conta!

 8. Buna ziua,

  Doresc sa imi platesc impozitele pe PFA cod caen 6202 norma de venit.
  Am intrat in spatiul virtual si am descarcat PDF-ul cu obligatiile de plata iar acolo imi sunt specificate 3 conturi distincte pentru a face plata (in 2019).

  Ar trebui sa le fac in ce scrie in documentul lor sau in contul unic?

  Multumesc!

  1. Intra in lista de conturi IBAN din judetul tau, selecteaza trezoreria de la domiciliul tau si cauta dupa secventa de cifre 5504. Vei gasi contul de 24 de caractere in care trebuie sa trimiti banii daca platesti cu ordin de plata.

 9. Buna ziua,
  Sigur trebuie doar o plata, cu suma totala?
  Sau cate o plata pentru fiecare categorie?

  Multumesc.

 10. Buna dimineata!

  Din articol inteleg ca trebuie facuta o singura plata in acest cont unic, deci suma totala datorata pentru impozit + CAS + CASS, in loc de 3 plati distincte.

  Vreau sa fac plata prin online banking. Sunt PFA, deci e ok daca:
  – la Beneficiar scriu: Bugetul de stat
  – la Cod fiscal trec CNP-ul
  – la detalii plata: impozit + CAS + CASS
  – iar campul „Numarul de evidenta al platii” las necompletat?

  Multumesc.

 11. Buna ziua.
  La Nume beneficiar cand platesc asig,de SANATATE ramane tot Fondul National Unic de Sanatate cum era inainte, sau trec Bugetul de stat? Iar la descrierea platii pun tot „CASS dec.2018” sau vreo descriere noua?
  Multumesc

  1. Constantin Cozma

   Buna ziua! Treceti bugetul de stat, descriere cu ceea ce platiti. Sa fie contul corect si CNP-ul.

 12. Buna ziua,

  In contul unic se poate plati prin transfer bancar din internet banking? Anul trecut asa am platit toate obligatiile in cele 3 conturi distincte si a fost ok, dar acum vad ca la contul unic se vorbeste doar de ordin de plata. Daca am platit prin internet banking in contul unic nu vor fi luati in considerare? Se pot recupera?

  1. Constantin Cozma

   Buna ziua! Contul Unic se foloseste doar pentru plati prin banca. La ghiseul bancii la care aveti cont sau online. Nu ati pierdut niciun ban, conturile vechi sunt valabile pana la sf anului.

 13. Buna ziua,

  Obligatiile se distribuie proportional? Adica daca eu depun astazi 5415 lei – ceea ce ar insemna CAS_ul cu reducere de 5%, ei imi vor distribui aceasta suma catre toate obligatiile? (am inteles ca cei 5% pentru depunere online se acorda ulterior)
  Doar daca achitam totalitatea sumelor datorate pana la 15 decembrie, respectiv CAS, CASS si impozit beneficiem de 5 + 5 % reducere, cand si cum se acorda aceste bonificatii?
  Multumesc mult de raspuns, e o confuzie generala, doar aici am gasit informatie coerenta.

  1. Am sunat la informatii ANAF si acolo e confuzie . Ordinul 2937/2018 pare destul de clar in ce priveste contul unic . ANAF face repartizarea platilor in trei conturi distincte pe obligatiile de plata asumate prin Decl. Unica proportional cu marimea obliigatiilor . Pare o teapa data PFA de ANAF contul asta unic .

   1. Normal ar fi sa decidem noi ce reprezinta suma pe care o platim si pt ce vrem sa fie alocati banii nostri, deci daca nu va fi asa, e un abuz. Sper sa ne lamureasca inainte sa ma trezesc iar neasigurata la sanatate (desi aveam CASS platit!), fiindca aloca ei banii pe pensie sau se incurca in ei!

    1. Constantin Cozma

     Sunteti asigurata de la data depunerii declaratiei unice in care sunteti obligata sau optati pentru CASS. Plata nu are legatura cu valabilitatea asigurarii.

   2. Constantin Cozma

    Nu e teapa! E o smecherie ANAF. Contul unic te obliga sa platesti toata suma datorata – CAS+CASS+impozit. De retinut ca pana la sfarsitul anului se pot folosi si conturile vechi, distincte pentru fiecare obligatie.

    1. Sa inteleg ca daca am ,spre exemplu , 1520 lei in contul vechi de CASS pot sa mai depun in el diferenta pana la 2280*0.95 =2166 lei bonificatia si imi vor stinge debitul asumat prin Decl. Unica pe 2018 la cass inclusiv bonificatia ?

  2. Constantin Cozma

   Buna ziua! Se calculeaza bonificatie de 5%, pentru plata anticipata. Pentru depunere online se va calcula anul viitor bonificatia (nu stim cum).
   Referitor la distribuirea sumelor Ordinul ANAF 2937 spune asa :
   4. Sumele distribuite din contul unic sting obligaţiile fiscale, cu excepţiile prevăzute la cap. II şi III, în următoarea
   ordine:
   a) toate obligaţiile fiscale principale;
   b) obligaţiile fiscale accesorii aferente obligaţiilor prevăzute la lit. a).
   5. În cazul în care suma achitată nu acoperă toate obligaţiile fiscale aferente uneia dintre categoriile prevăzute la pct. 4,
   distribuirea se face, în cadrul categoriei respective, proporţional cu obligaţiile fiscale de plată.

 14. OSACI Mihai

  La completarea OP ref. impozit pe venit aferent declarației unice pt. 2018, ce trec in campul „Numele beneficiarului” ?
  Multumesc

  1. Constantin Cozma

   Buna ziua! E dificil de conectat bazele de date :). Plata trebuie conectata cu contul dvs de la ANAF; 2, 3 programatori buni ar putea sa o faca intr-o saptamana dar pentru ANAF e GREU…

 15. Buna ziua,
  impozitul pe venit, conform declaratiei unice, se plateste din contul personal? mentionez ca venitul este obtinut din activitati agricole in cadrul unei II impozitata la norma de venit.
  Acum, am aceasta dilema, nu stiu din care cont sa platesc impozitul, din cel personal sau din cel al intreprinderii individuale. Ma puteti ajuta?

  Multumesc!

  1. Constantin Cozma

   Buna ziau! Desi nu este obligatoriu sunt multe motive sa aveti un cont bancar dedicat pentru activitatea economica desfasurata. Platiti din acest cont daca aveti, altfel platiti din contul de persoana fizica.

 16. Va rog sa ma lamuriti: X-urile dintr-un cont unic ca acesta – RO48TREZ7045504XXXXXXXXX – se inlocuiesc cu cifre din CNP?

  Multumesc!

  1. Constantin Cozma

   Buna ziua! Da, si la activitatile independente organizate ca PFA, PFI, II, IF, profesii liberale.

 17. mihaela oprea

  buna ziua, conturile vechi vor mai merge o perioada in paralel cu acesta?
  ce se intampla cu platile facute in conturile vechi? de exemplu am un client care chiar ieri a facut plata in conturile vechi pentru contributii.
  va multumesc

  1. Constantin Cozma

   Buna ziua! Pana la 31 decembrie le puteti folosi si pe cele vechi. Platile deja efectuate sunt ok, in conturile care trebuie, nicio grija pentru acestea.

Scrie mesajul tau aici:

Descarcă Ghidul gratuit