fbpx

Contul unic IBAN pentru pata impozitului, CAS si CASS

Actualizat 22 Iulie 2019

Contul unic IBAN pentru plata impozitului si contributiilor sociale datorate de

Persoane fizice – PFA  – II – IF – Profesii Liberale

Ordinul nr. 2937 din 23 noiembrie 2018 publicat in Monitorul Oficial cu numarul 1005 din data de 27 noiembrie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili persoane fizice in contul unic de stingere a obligatiilor fiscale.

Conform acestui ordin:

(2)Obligatiile fiscale de plata ale contribuabililor persoane fizice (PFA, PFI,) pentru veniturile estimate/realizate dupa data de 1 ianuarie 2018 se platesc in contul unic. Sumele platite se distribuie de organul fiscal central  pentru fiecare cod numeric personal pentru care s-a depus declaratia unica.

Obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic de contribuabili persoane fizice sunt:

 • Impozit pe venit aferent declaratiei unice,
 • Contributii de asigurari sociale aferente declaratiei unice,
 • Contributii de asigurari sociale de sanatate aferente declaratiei unice,

Obligatiile se platesc in contul unic de disponibil 55.04 “Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire“.

Contul unic este deschis pe codul numeric personal/numarul de identificare fiscala al contribuabililor la unitatile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de acestia.

Intra in lista de conturi IBAN din judetul tau, selecteaza trezoreria de la domiciliul tau  si cauta  dupa secventa de cifre 5504. Vei gasi contul de 24 de caractere in care trebuie sa trimiti banii daca platesti cu ordin de plata.

Sumele de plata

sunt cele calculate in Declaratia Unica, pe care le gasesti C. SUMARUL OBLIGAȚIILOR FISCALE DATORATE

 • pentru venitul estimat in 2018;
 • pentru venitul realizat in 2018 trebuie sa tii cont de plata anticipata si bonificatii, vezi declaratia din 2019 care are rubrici dedicate;

Plata in contul unic, din care ANAF face redistribuire pe fiecare obligatie, te obliga sa platesti integral obligatiile, din care scazi bonificatiile, daca este cazul. Poti face un singur ordin de plata pentru toate cele trei obligatii: CAS, CASS si impozit.

ANAF va verifica incadrarea fiecarui contribuabil la bonificatii si dupa caz, va acorda bonificatiile acolo unde nu s-au calculat sau va constata un debit de plata daca conditiile de acordare nu au fost indeplinite.

Urmareste dupa 10 August 2019, Situatia obligatiilor de plata din SPV ca sa vezi exact situatia ta fiscala! E posibil sa ai de recuperat sau de plata.

Daca vrei sa o solutie completa pentru administrare veniturilor tale cu instructiuni precise, exemple si formulare completate, raspunsuri la intrebari dificile si multe altele, alege ghidul potrivit pentru tine de aici:

Termenele de plata

 • Pentru obligatiile din 2018 termenul final de plata este 31 Iulie 2019;
 • Pentru obligatiile estimate in declaratia unica din 2019, termenul de plata este 15 Martie 2020;

Important! Contul Unic de plata este obligatoriu pentru toti contribuabilii, persoane fizice, care au depus declaratia unica, indiferent de sursa de venit: activitati independente (PFI – PFA – II – IF – Profesii Liberale), cedarea bunurilor, investitii, agricultura, drepturi de autor fara retinere la sursa, etc.

Mai multe detalii despre bonificatii si termene de plata gasesti in acest capitol.

Sumele platite de catre contribuabili in contul unic se distribuie de catre organul fiscal central competent, proportional cu obligatiile fiscale de plata, inregistrate in declaratia unica, in urmatoarea ordine:

a)toate obligatiile fiscale principale;

b)obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a) (adica dobanzi si penalitati).

Plata obligatiilor fiscale pentru 2018 trebuie sa se inregistreze la ANAF inainte de 31 Iulie 2019, pentru:

 • a se acorda bonificatia de depunere online a declaratiei din 2018, daca este cazul;
 • a nu se calcula dobanzi si penalitati de intarziere;

Plateste cu cel putin 3 zile inainte de termen!

Important! Obligatiile fiscale datorate de contribuabilii persoane fizice pentru veniturile realizate pana la data de 31 decembrie 2017 se platesc distinct, in conturile bugetare existente aferente fiecarei surse de venit. Pentru aceste obligatii gasesti contul IBAN in decizia de plata comunicata de ANAF sau care urmeaza sa fie comunicata.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (19 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
31 Comentarii
 1. Felicia Epuran
  Felicia Epuran 11 luni în urmă

  Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie referitoare la plata in contul unic in 2018: la inceputul lui decembrie 2018 am platit in contul unic suma integrala datorata conform declaratiei unice; acum, cand am verifica obligatiile de plata in Spatiul Privat Virtual, apar la obligatii de plata cele trei sume (impozit, CAS si CASS) pozitive, iar la sume neutilizate in stingere, aceleasi, doar ca negative; aceleasi sume apar si in nota obligatiilor de plata. Am facut eu ceva gresit? Trebuie sa ma duc la ANAF sa ii rog sa imi ia banii din contul unic? 🙂 Nu ma simt bine cu situatia de datornic, iar treaba asta ma nelinisteste cat sa nu mai am rabdare pana luni sa suna la Asistenta Contribuabilului. Mai mentionez ca la primul punct din situatia sintetica a obligatiilor de plata pentru cele trei categorii de dari apare 0.

  Tot consultand obligatiile de plata, am aflat ca sunt datoare cu impozitul anticipat pe 2018, impozit ce s-a calculat in urma depunerii la inceputul anului a declaratiei 220 pe venitul estimat pe 2018 si pentru care am primit decizie de impunere. Dat fiind ca apoi s-au schimbat regulile si a aparut declaratia unica, nu am mai platit sumele respective si am considerat ca ANAFul va anula decizia respectiva din oficiu. Acea suma nu apare in Nota obligatiilor de plata. Ati mai intalnit aceasta situatie? Ce e de facut?

  Multumesc si astept cu interes si nerabdare un raspuns!

  PS: Faceti o treaba foarte buna cu acest site si pachetele de conta!

 2. Cristi
  Cristi 11 luni în urmă

  Buna ziua,

  Doresc sa imi platesc impozitele pe PFA cod caen 6202 norma de venit.
  Am intrat in spatiul virtual si am descarcat PDF-ul cu obligatiile de plata iar acolo imi sunt specificate 3 conturi distincte pentru a face plata (in 2019).

  Ar trebui sa le fac in ce scrie in documentul lor sau in contul unic?

  Multumesc!

 3. Adrian
  Adrian 1 an în urmă

  Buna ziua. Dar contul asta unic unde il gasesc? IBAN-ul care este? Multumesc

  • Daniel
   Daniel 1 an în urmă

   Intra in lista de conturi IBAN din judetul tau, selecteaza trezoreria de la domiciliul tau si cauta dupa secventa de cifre 5504. Vei gasi contul de 24 de caractere in care trebuie sa trimiti banii daca platesti cu ordin de plata.

 4. Daniel
  Daniel 1 an în urmă

  Buna ziua,
  Sigur trebuie doar o plata, cu suma totala?
  Sau cate o plata pentru fiecare categorie?

  Multumesc.

 5. Sebastian
  Sebastian 1 an în urmă

  Buna dimineata!

  Din articol inteleg ca trebuie facuta o singura plata in acest cont unic, deci suma totala datorata pentru impozit + CAS + CASS, in loc de 3 plati distincte.

  Vreau sa fac plata prin online banking. Sunt PFA, deci e ok daca:
  – la Beneficiar scriu: Bugetul de stat
  – la Cod fiscal trec CNP-ul
  – la detalii plata: impozit + CAS + CASS
  – iar campul “Numarul de evidenta al platii” las necompletat?

  Multumesc.

 6. Gabriela
  Gabriela 1 an în urmă

  Buna ziua.
  La Nume beneficiar cand platesc asig,de SANATATE ramane tot Fondul National Unic de Sanatate cum era inainte, sau trec Bugetul de stat? Iar la descrierea platii pun tot “CASS dec.2018” sau vreo descriere noua?
  Multumesc

  • Constantin Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Treceti bugetul de stat, descriere cu ceea ce platiti. Sa fie contul corect si CNP-ul.

   • Gabriela
    Gabriela 1 an în urmă

    Multumesc

 7. Vlad
  Vlad 1 an în urmă

  Buna ziua,

  In contul unic se poate plati prin transfer bancar din internet banking? Anul trecut asa am platit toate obligatiile in cele 3 conturi distincte si a fost ok, dar acum vad ca la contul unic se vorbeste doar de ordin de plata. Daca am platit prin internet banking in contul unic nu vor fi luati in considerare? Se pot recupera?

  • Constantin Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Contul Unic se foloseste doar pentru plati prin banca. La ghiseul bancii la care aveti cont sau online. Nu ati pierdut niciun ban, conturile vechi sunt valabile pana la sf anului.

 8. Iulia
  Iulia 1 an în urmă

  Buna ziua,

  Obligatiile se distribuie proportional? Adica daca eu depun astazi 5415 lei – ceea ce ar insemna CAS_ul cu reducere de 5%, ei imi vor distribui aceasta suma catre toate obligatiile? (am inteles ca cei 5% pentru depunere online se acorda ulterior)
  Doar daca achitam totalitatea sumelor datorate pana la 15 decembrie, respectiv CAS, CASS si impozit beneficiem de 5 + 5 % reducere, cand si cum se acorda aceste bonificatii?
  Multumesc mult de raspuns, e o confuzie generala, doar aici am gasit informatie coerenta.

  • danut
   danut 1 an în urmă

   Am sunat la informatii ANAF si acolo e confuzie . Ordinul 2937/2018 pare destul de clar in ce priveste contul unic . ANAF face repartizarea platilor in trei conturi distincte pe obligatiile de plata asumate prin Decl. Unica proportional cu marimea obliigatiilor . Pare o teapa data PFA de ANAF contul asta unic .

   • Gabriela
    Gabriela 1 an în urmă

    Normal ar fi sa decidem noi ce reprezinta suma pe care o platim si pt ce vrem sa fie alocati banii nostri, deci daca nu va fi asa, e un abuz. Sper sa ne lamureasca inainte sa ma trezesc iar neasigurata la sanatate (desi aveam CASS platit!), fiindca aloca ei banii pe pensie sau se incurca in ei!

    • Constantin Autor
     Constantin 1 an în urmă

     Sunteti asigurata de la data depunerii declaratiei unice in care sunteti obligata sau optati pentru CASS. Plata nu are legatura cu valabilitatea asigurarii.

     • Gabriela
      Gabriela 1 an în urmă

      Multumesc

   • Constantin Autor
    Constantin 1 an în urmă

    Nu e teapa! E o smecherie ANAF. Contul unic te obliga sa platesti toata suma datorata – CAS+CASS+impozit. De retinut ca pana la sfarsitul anului se pot folosi si conturile vechi, distincte pentru fiecare obligatie.

    • danut
     danut 1 an în urmă

     Sa inteleg ca daca am ,spre exemplu , 1520 lei in contul vechi de CASS pot sa mai depun in el diferenta pana la 2280*0.95 =2166 lei bonificatia si imi vor stinge debitul asumat prin Decl. Unica pe 2018 la cass inclusiv bonificatia ?

  • Constantin Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Se calculeaza bonificatie de 5%, pentru plata anticipata. Pentru depunere online se va calcula anul viitor bonificatia (nu stim cum).
   Referitor la distribuirea sumelor Ordinul ANAF 2937 spune asa :
   4. Sumele distribuite din contul unic sting obligaţiile fiscale, cu excepţiile prevăzute la cap. II şi III, în următoarea
   ordine:
   a) toate obligaţiile fiscale principale;
   b) obligaţiile fiscale accesorii aferente obligaţiilor prevăzute la lit. a).
   5. În cazul în care suma achitată nu acoperă toate obligaţiile fiscale aferente uneia dintre categoriile prevăzute la pct. 4,
   distribuirea se face, în cadrul categoriei respective, proporţional cu obligaţiile fiscale de plată.

 9. OSACI Mihai
  OSACI Mihai 1 an în urmă

  La completarea OP ref. impozit pe venit aferent declarației unice pt. 2018, ce trec in campul “Numele beneficiarului” ?
  Multumesc

  • SMP
   SMP 1 an în urmă

   Bugetul de stat

 10. Bogdan
  Bogdan 1 an în urmă

  De ce in contul unic nu se poate plati cu cardul la trezorerie ?

  • Constantin Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! E dificil de conectat bazele de date :). Plata trebuie conectata cu contul dvs de la ANAF; 2, 3 programatori buni ar putea sa o faca intr-o saptamana dar pentru ANAF e GREU…

 11. AF
  AF 1 an în urmă

  Buna ziua,
  impozitul pe venit, conform declaratiei unice, se plateste din contul personal? mentionez ca venitul este obtinut din activitati agricole in cadrul unei II impozitata la norma de venit.
  Acum, am aceasta dilema, nu stiu din care cont sa platesc impozitul, din cel personal sau din cel al intreprinderii individuale. Ma puteti ajuta?

  Multumesc!

  • Constantin Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziau! Desi nu este obligatoriu sunt multe motive sa aveti un cont bancar dedicat pentru activitatea economica desfasurata. Platiti din acest cont daca aveti, altfel platiti din contul de persoana fizica.

 12. Adrian
  Adrian 1 an în urmă

  Va rog sa ma lamuriti: X-urile dintr-un cont unic ca acesta – RO48TREZ7045504XXXXXXXXX – se inlocuiesc cu cifre din CNP?

  Multumesc!

  • George
   George 1 an în urmă

   NU. X=urile fac parte din componenta contului IBAN.
   CNP-ul se trece separat pe Ordinul de plata.

 13. Bogdan
  Bogdan 1 an în urmă

  Buna ziua,
  Acest cont unic se referă și la PFA ?

  Multumesc.

  • Constantin Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Da, si la activitatile independente organizate ca PFA, PFI, II, IF, profesii liberale.

 14. mihaela oprea
  mihaela oprea 1 an în urmă

  buna ziua, conturile vechi vor mai merge o perioada in paralel cu acesta?
  ce se intampla cu platile facute in conturile vechi? de exemplu am un client care chiar ieri a facut plata in conturile vechi pentru contributii.
  va multumesc

  • Constantin Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Pana la 31 decembrie le puteti folosi si pe cele vechi. Platile deja efectuate sunt ok, in conturile care trebuie, nicio grija pentru acestea.

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2020 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Descarcă acum Raportul Gratuit

 • Disponibil în format PDF
 • Cuprinde 24 pagini informative
 • Actualizat la 15.01.2020
 • Citești oriunde (chiar și la cafea)
 • Ultimele noutăți despre impozite și contribuții sociale

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont