Contributia la asigurarile sociale de sanatate in 2018

Cateva clarificari si nedumeriri cu privire la contributia de sanatate in 2018 si un raspuns la intrebarea –  Se plateste obligatoriu contributie de sanatate (CASS) chiar si la venituri de 10 lei?

Cine plateste CASS in 2018?

1.    Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei.

Totusi conform art 174 alin 18 din codul fiscal:

2.     “(18) În cazul în care persoanele fizice aflate în situația prevăzută la art. 170 alin. (1), realizează un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar în anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat și nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1), acestea datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul echivalentă cu 6 salarii minime brute pe țară și depun declarația prevăzută la art. 122, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivării contribuției de asigurări sociale de sănătate“.

Care sunt categoriile de venituri care se iau in calcul la stabilirea venitului anual cumulat:

·       venituri din activitati independente,

·       venituri din contracte de activitate sportiva,

·       venituri din drepturi de proprietate intelectuala,

·       venituri din asocierea cu o persoana juridica,

·       venituri din cedarea folosintei bunurilor,

·       venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,

·       venituri din investitii,

·       venituri din alte surse,

Procentul de contributie si baza de calcul a CASS

Procentul CASS este de 10% care se aplica:

–        La baza de calcul de 12 salarii minime brute adica 22/800 lei in 2018 si contributia de plata este de 2.280 lei.

–        La baza redusa de calcul de 6 salarii minime bute adica 11.400 lei si contributia de plata este de 1.140 lei.

Termenul de plata a contributiei este 15 Martie 2019.

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii   minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei unice, se efectueaza prin cumularea veniturilor obtinute din:

 • venitul net sau norma de venit corectata, din activitati independente,
 • venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa deducerea cotei de cheltuieli forfetare precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat in sistem real;
 • venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice;
 • venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor,
 • venitul si/sau castigul din investitii (dividende, dobanzi, etc),
 • venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
 • venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse,

Important! Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;

Atentie! Incepand cu anul fiscal 2018 contributia  pentru asigurari  sociale de sanatate (CASS)  obligatorie, nu mai este deductibila la calculul venitului net.

Optiunea de a plati CASS

Daca venitul  net estimat cumulat obtinut in 2018, din toate categoriile de venituri de mai sus, este mai mic decat 22.800 lei –  persoana fizica poate opta pentru plata CASS astfel:

 • daca isi exercita optiunea prin Declaratia unica pana la termenul de depunere (15 Iulie 2018), plateste CASS la 6 salarii minime si este asigurat 12 luni;
 • daca depun declaratia unica si se inregistreaza in sistemul de asigurari sociale de sanatate dupa termenul legal de depunere, se asigura la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei unice (15 Martie anul viitor), inclusiv luna in care se depune declaratia;
 • si persoanele fara venituri se pot asigura la baza de calcul de 6 salarii minime brute, prin depunerea declaratiei unice.

Scenarii posibile in care te poti afla in 2018

Observatie! Nu luam in calcul in aceste scenarii modul de declarare si de plata a CASS – (retinere la sursa, sistem real sau norma de venit) ci numai obligatia de a plati CASS. Sunt urmatorele situatii in care te poti regasi:

a)     estimezi unui venit cumulat mai mare decat plafonul minim de 22.800 lei – caz in care se datoreaza si se plateste  CASS in valoare de 2.280 lei;

b)     estimezi unui venit cumulat mai mic decat plafonul de 22.800 lei dar realizezi peste plafon in 2018, anul viitor vei depune declaratia 212 (declaratia unica) si vei plati asigurare de sanatate – CASS  2.280 lei, pana la data de 15 Martie 2019.

c)     estimezi unui venit cumulat mai mic decat plafonul de 22.800 lei si realizezi sub plafon dar optezi sa te asiguri in sistemul public de sanatate – platesi 1.140 lei asigurare si esti asigurat 12 luni;

d)     estimezi unui venit cumulat mai mic decat plafonul de 22.800 lei si realizezi sub plafon, dar daca nu te incadrezi la exceptii esti obligat sa platesti CASS in 2019 dupa depunerea declaratiei unice cu venitul realizat in 2018 (conform punctului 2 de mai sus).

Exceptiile sunt:

i.  in anul fiscal precedent ai avut calitatea de salariat (in 2018),

ii. te-ai incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate conform articol 154. Aliniat 1 din Codul Fiscal.

Astfel, persoanele care obtin venituri, individual sau într-o formă de asociere: din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real sunt obligate la plata CASS indifferent de venitul obtinut (sub plafon), chiar daca au si pierdere si daca nu se incadreaza la exceptii.

Pana aici textul legii este clar. Persoanele impuse in sistem real patesc CASS la cel putin 6 salarii minime pe economie  daca nu se incadreaza la exceptiile de mai sus – i. si ii. indiferent de venitul obtinut.

Ce nu este clar inca si asteptam si normele de aplicare,  daca si celelalte categorii de venituri care nu sunt impuse in sistem real trebuie sa depuna in 2019 declaratia cu venitul realizat de la punctual d) si sa plateasca CASS la sase salarii minime pe economie.

In opinia mea exista o contradictie intre art 174 aliniat 18 si articolul 122 din Codul Fiscal. Sau cel putin o neclaritate, o necorcodanta care da nastere la discrimanari. Ca exemplu:

–        Discriminare intre doua persoane fizice care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala sub plafonul 22.800 lei. Una are retinere la sursa si nu va depune in 2019 declaratia 212 cu venitul realizat in 2018 si deci nu plateste CASS si cealalta impusa in sistem real care plateste CASS cf cu articolul 174 aliniat 18.

–       Discriminare intre o persoana care este impozitata la norma de venit cu norma corectata de 12.000 lei si alta persoana impozitata in sistem real cu venit net 12.000 lei care va plati CASS.

Daca articolul 174 aliniat 18 nu se limiteaza doar la categoriile de venit impuse in sistem real care depun declaratia 212 anul urmator (descrisa la art 122 din Codul Fiscal) atunci toate persoanele care obtin venituri sub plafonul de 22.800 lei si care nu se incadreaza la exceptii,  sunt obligate sa plateasca CASS pentru 2018. Si aici sunt nedumeriri; plateste CASS:

–        Orice persoana care incaseaza dividende incepand cu valoarea de 1 leu?

–        Chirii, oricare ar fi venitul net realizat sub plafon?

–        Venituri din dobanzi oricare ar fi valoarea lor?

–        .. si oricare alte venituri dintre cele descrise la articolul 155 aliniat 1, litera b) – h)

In concluzie Codul fiscal nu este clar daca extinde obligatia de a plati CASS (chiar daca vnenitul cumulate este sub 22.800 lei) si pentru celelalte categorii de venituri sau se limiteaza doar la cele impuse in sistem real. De aceea cred ca trebuie clarificat cat mai repede articolul 174 aliniat 18, pentru ca sunt consecinte importante:

–        Nu trebuie sa astepti sfarsitul anului sa te asiguri obligatoriu ci o poti face optional la 6 salarii minime brute. Important! Calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate se dobandeste la data depunerii declaratiei unice – nu de la data platii.

–        Poti profita de bonificatii cu reducere de pana la 10% din valoarea CASS;

In concluzie noul Cod Fiscal genereaza multe situatii neclare pe care speram sa le clarificam cat mai rapid. Te tin la curent.

Te rog lasa-mi un comentariu cu parerea ta.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (7 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Sunt economist,  absolvent ASE Bucuresti, Facutatea de ​Contabilitatea si ​Informatica de ​Gestiune.  ​Din 2012 sunt specializat in ​consultanta contabila si fiscala a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu titularul unei intreprinderi individuale.

14 Comentarii
 1. raluca 2 săptămâni în urmă

  PFA in anul 2017 am realizat un venit net de 9300 lei.estimez in 2018 10000 lei ce obligatii de plata am in 2018,

  • Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Aveti de plata 1000 de lei impozit minus bonificatiile acordate, daca este cazul.

 2. dorel 3 săptămâni în urmă

  Buna ziua,
  Am o societate II in domeniul agricol si impozitul este stabilit la norma de venit. Pentru anul 2017, dar si pentru 2018 norma de venit este sub 22800 lei /an.
  Anul trecut s-a stabilit(de la finante) impozit CASS o suma destul de mica si am fost in felul acesta asigurat. Pentru anul 2018 obtinand venituri sub plafonul minim nu sunt obligat sa platesc CASS, dar raman asigurat ?, s-au trebuie sa platesc pentru minim 6 luni(1140 lei).

 3. Anonim 3 săptămâni în urmă

  Rodica Goga
  Buna ziua. Sunt pensionara si am activitate PFA . Pentru 2018 estimez un venit sub 22.000 lei. Cum completez cass ?

  • Autor
   Constantin 3 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Nu sunteti obligata sa pltiti CASS, puteti plati optional si in acest caz bifati subsectiunea corespunzatoare din declaratia unica.

 4. Diana 4 săptămâni în urmă

  Buna ziua,
  Daca sunt salariata la o firma, unde imi sunt platite CAS si CASS si detin si un PFA, cu venituri mai mici de 22.800 lei/an, trebuie sa mai completez estimarea la CAS si CASS in declaratia unica? Daca da, cum?
  Multumesc.

  • Autor
   Constantin 4 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Nu conteaza ca sunteti salariata. Conteaza ca obtineti venituri sub 22.800 lei si nu trebuie sa completati subsectiunile cu CAS si CASS din declaratia unica ci doar partea referitoare la veniturile estimate.

 5. Cristian 2 luni în urmă

  Bună ziua, am și eu o nelămurire vă rog…
  Suntem un IF format din soț și soție. In 2017 am avut un profit net de aproximativ 2500 lei, un an extrem de greu, de aceea soția a hotărât să se angajeze casieră la un magazin din Romania.
  Întrebarea mea este, dacă pot fi co-asigurat ea plătind cas, cass…etc. prin magazinul unde este angajată dar fiind în continuare asociat la IF-ul nostru.
  Vă mulțumesc!

 6. Alexandra G. 2 luni în urmă

  Buna ziua,
  Detin venituri din chirii, contract inceput in Sept 2017, in valoare de 1400ron/luna. Am platit impozitul pe lunile din anul 2017.
  Daca venitul lunar nu depaseste nivelul salariului minim brut de baza de 1450, se mai depune aceasta declaratie?!
  Am cont facut pe portalul celor de la ANAF, declaratia 220 fusese completata de catre mine in luna Feb2018., insa cu am constatat ca odata cu noua lege, a disparut!
  Mentionez ca momentan am contractul de munca suspendat, darile catre stat sunt platite.
  Va multumesc!

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! Depuneti declaratia unica cu vneitul realizat in 2017 si cu venitul estimat pentru 2018.
   Pentru 2018 nu platiti CASS pentru ca nu depasiti plafonul de 12 salarii minime = 22.800 lei.
   Pentru 2017 trebuie sa primiti decizii de impunere atat pentru impozit cat si pentru CASS. Pentru 2018 va calculati dvs impozitul.

 7. Lucian 2 luni în urmă

  Buna ziua,
  Sunt PFA cu norma de venit, pana acum a fost simplu pentru ca primeam de la ANAF decizia de impunere anual, insa de anul acesta s-au ivit schimbarile acestea pe care nu le mai inteleg deloc, nici macar cei de la Administratia financiara unde mergeam sa platesc trimestrial Cas-ul, Cass-ul si impozitul din norma de venit.

  Intrebarea mea este: ce fac in conditiile in care norma de venit stabilita de cei de la fisc pentru 2018 este sub 22.800 lei? Nu mai sunt asigurat CAS si nici CASS? Cum trebuie sa procedez daca doresc totusi sa platesc aceste obligatii in continuare? Si care ar fi valoarea de lata pt CAS si CASS la salariul minim, sa zicem?

  Multumesc mult!

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! Daca nu sunteti obligat sa platiti CAS si CASS (norma de venit sub 22.800 lei) va puteti asigura optional atunci cand depuneti declaratia unica. Va calculati si va platiti singur contributiile pana la data de 15 Martie 2019.

 8. mogos elena 2 luni în urmă

  Buna ziua. Daca am depus in ianuarie declaratia 604 ca persoana fara venit si am primit de la ANAF Decizia de impunere pe anul 2018 cu 12 plati lunare de 190, pot depune declaratia 212 pentru baza de calcul de 6 salarii minime si sa platesc 1140 in cursul anului 2018?
  Multumesc.

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! Puteti depune declaratia 212 si sa va asigurati optional cu plata la 6 salarii minime pe economie – 1.140 lei de plata. Sa nu platiti mai mult de 1.140 lei in aceasta perioada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©2018 Comunitate de antreprenori cu activitati independente

PFA - PFI - II -IF - Profesii Liberale

 

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account