Omiteți conținutul
Telefon: 0724 331 977 - suport@gestiunepfa.ro
  • Înregistrare
  • Autentificare
  • Contactează-ne!
Ghid PFA
  • Legislație
  • Soluții & Prețuri
    • Toate Soluțiile
    • Actualizări Ghiduri
    • Recenzii de la Clienti
  • Ghidurile mele
  • Consultanță
  • Suport
  • Despre
    • Înregistrare
    • Autentificare
    • Contactează-ne!

Contributia de asigurari de sanatate – CASS 2021. CASS optional 2021.

14/01/2021 24/08/2021 / 55 Comentarii / Cod Fiscal 2021
Cuprins
  1. Cine are obligatia de a plati contributii sociale de sanatate in 2021 – CASS 2021
  2. Incadrarea in plafonul de 12 salarii si stabilirea contributiei de plata pentru 2021
  3. CASS cu retinere la sursa
  4. Obligatia de a depune declaratia unica pentru plata CASS
  5. Contributie optionala la sanatate in 2021. CASS optional 2021
  6. CASS optional pentru persoanele fara venituri
  7. Termenul de plata CASS optional
  8. Renuntarea la calitatea de asigurat – CASS optional 2021

Pentru o contabilitate corectă și un calcul rapid al obligațiilor fiscale, folosește  Contapp – program de facturare și contabilitate în partidă simplă – Deschide cont!

In acest articol discutam despre:

  • contributia de asigurari sociale de sanatate – CASS 2021, datorata la baza de calcul de 12 salarii minime pe economie.
  • despre CASS optional 2021, calculata la plafonul de 6 salarii minime pe economie.
  • daca te intereseaza informatii desprece CASS 2020 vezi articolul dedicat.

Pentru 2021 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.300 lei. Plafonul de 12 salarii este egal cu 12 x 2.300 = 27.600 lei;

Procentul de contributie CASS datorat este de 10%, aplicat la baza de calcul. Baza de calcul a CASS 2021 este egale cu:

  • 27.600 lei, daca venitul estimat/realizat din activitate este mai mare decat plafonul de 12 salarii;
  • 13.800 lei daca venitul estimat/realizat din activitate este mai mic decat plafonul de 12 salarii, doresti sa te asiguri optional la sanatate si depui declaratia pana la data de 25 mai 2021;
  • daca depui declaratia dupa data de 25 mai 2021, baza de calcul este egala cu numarul de luni ramase pana la 25 mai 2022 inmultite cu salariul minim pe economie;

Important! Incepand cu anul 2021 baza de calcul a CASS nu se mai recalculeaza in raport cu perioada de activitate. Prin Legea 296/2020 se abroga prevederea care permitea recalcularea contributiilor sociale de sanatate – CASS in cazul contribuabililor care in cursul anului fiscal incep activitatea, intra in suspendare temporara a activitatii sau isi inceteaza activitatea, (se abroga aliniatele 12-14 de la art. 174 din codul fiscal).

Cine are obligatia de a plati contributii sociale de sanatate in 2021 – CASS 2021

Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, datoreaza, dupa caz, contributia asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei,  realizate din urmatoarele categorii de venituri:

  • venituri din activitati independente,
  • venituri din contracte de activitate sportiva
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
  • venituri din asocierea cu o persoana juridica,
  • venituri din cedarea folosintei bunurilor,
  • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • venituri din investitii,
  • venituri din alte surse,
  • venituri din salarii si asimiliate salariilor,

Observatie! Nu fac obiectul acestui articol veniturile din salarii si asimiliate salariilor, pentru care platitorul de venit este obligat la calculul, declararea si plata contributiei de sanatate. De asemenea veniturile din salarii nu intra in calculul plafonului de 12 salarii minime brute pe economie pentru stabilirea obligatiei de a plati CASS.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, se efectueaza prin cumularea veniturilor obtinute din:

  • venitul net sau norma de venit din activitati independente,
  • venitul brut din contractele de activitati sportive,
  • venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat in sistem real;
  • venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice,
  • venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor,
  • venitul si/sau castigul din investitii (dividende, dobanzi, etc). In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele distribuite si incasate dupa data 1 Ianuarie 2018;
  • venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse,

Important! – Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor sau venituri din pensii, nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.

Observatie! Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt obligate la plata CASS pentru categoriile de venituri descrise mai sus, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere.

Contribuabilii care estimeaza un venit cumulat mai mare de 12 salarii brute si sunt obligati la plata CASS. Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii sau de catre paltitorul de venit, prin aplicarea cotei de contributie asupra bazei anuale de calcul.

program de contabilitate in sistem real

Incadrarea in plafonul de 12 salarii si stabilirea contributiei de plata pentru 2021

Pentru 2021 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.300 lei pe luna, respectiv 27.600 lei anual.

Daca estimezi un venit net mai mare de 27.600 lei esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari de sanatate si sa platesti CASS.

Baza de calcul a CASS este plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in anul in care se depune declaratia.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 10% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

27.600 lei x 10% = 2.760 lei

Pentru anul 2021 termenul de plata a contributiei de sanatate este de 25 mai 2021.  Poti sa platesti oricand contributia pana la acea data, din una sau mai multe plati. In acest termen nu se calculeaza dobanzi si penalitati.

CASS cu retinere la sursa

Platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, din contracte de activitate sportiva stabilesc contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre beneficiarul venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul si retine contributia la sursa.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente pentru care nu exista obligativitatea retinerii la sursa a CASS, depun declaratia unica, pana la data de 15 martie inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Pentru anul 2021, declaratia unica se depune pana la data de 25 Mai 2021.

Obligatia de a depune declaratia unica pentru plata CASS

Contribuabilul are obligatia depunerii declaratiei unice daca nivelul venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pe fiecare sursa si/sau categorie de venit, este sub nivelul a 12 salarii  minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, dar  venitul net cumulat din mai multe surse este cel putin egal cu 12 salarii  minime brute  pe tara.

Persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal, sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, (cu exceptia veniturilor din   drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se retine la sursa), estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii  minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna  declaratia unica, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii care incep o activitate in luna decembrie depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Pentru 2021 termenul este de 25 Mai 2021.

Contribuabilii al caror venit estimat se modifica in cursul anului in care se realizeaza veniturile si nu se mai incadreaza peste baza minima de calcul isi pot recalcula contributia datorata pe anul in curs, prin depunerea declaratiei unice, oricand pana la data termenului legal de depunere a acesteia.

Persoanele fizice care in cursul anului fiscal intra in suspendare temporara a activitatii potrivit legislatiei in materie, precum si cele care isi inceteaza activitatea depun la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, declaratia unica si isi recalculeaza contributia datorata si declarata pentru anul in curs.

Contributie optionala la sanatate in 2021. CASS optional 2021

Sunt doua categorii de persoane fizice care se pot asigura optional la sanatate in 2021 (cf. art. 180 din codul fiscal):

a) persoanele fizice care obtin venituri dar aceste venituri sunt estimate a se realiza sub nivelul plafonului minim, adica sub 27.600 lei. Persoanele care se afla in aceasta situatie, se pot asigura la sanatate:

  • daca depun declaratia unica si se inregistreaza in sistemul de asigurari sociale de sanatate pana la termenul legal de depunere (25 mai 2021), se pot asigura la o baza de calcul reprezentand valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii acesteia; sau
  • daca depun declaratia unica si se inregistreaza in sistemul de asigurari sociale de sanatate dupa termenul legal de depunere, se asigura la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei unice (25 mai a anului urmator), inclusiv luna in care se depune declaratia.

b) persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute in lista de mai sus, nu sunt salariate si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara indiferent de data depunerii declaratiei unice.

CASS optional pentru persoanele fara venituri

Persoanele care se regasesc in categoria de la punctul b) de mai sus, deci care NU obtin venituri si care NU sunt exceptate de la plata CASS, (cf art 154 din codul fiscal), se pot asigura in la sanatate optional, oricand in cursul anului, pentru o perioada de 12 luni.

Contributia de sanatate optionala, CASS optional 2021, se calculeaza la plafonul de 6 salarii minime pe economie:

  • 2.300 lei x 6 luni = 13.800 lei;
  • 13.800 lei x 10% = 1.380 lei contributie de plata pentru declaratia unica depusa in 2021.

Perioada pentru care esti asigurat optional la sanatate

Persoanele care NU obtin venituri si se asigura optional, sunt asigurate de la data depunerii declaratiei unice pana la data implinirii termenului de 12 luni de la data depunerii (art 267 din legea 95/2006);

Dovada calitatii de asigurat (cf Ordinului CNAS nr. 1549/ 2018 )

  • actul de identitate valabil la data solicitarii – original+copie
  • declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si Indexul de incarcare al acesteia (recipisa), descarcate din mesageria spatiului virtual creat pe site-ul ANAF.
Descarca formularul declaratiei unice 2021 completat pentru CASS optional 2021.

Termenul de plata CASS optional

  • Termenul de plata a CASS optional din Declaratia unica 2020 este 25 mai 2021;
  • Termenul de plata CASS optional din Declaratia unica 2021 este 25 mai 2022;

Gasesti contul IBAN unic pentru plata CASS 2021 aici.

Serviciile publice de sanatate nu sunt conditionate de plata CASS. Termenul de plata pentru declaratia depusa in cursul anului 2021, este 25 Mai 2022. Pana la acest termen poti plati intr-o singura transa sau in mai multe, CASS datorata de 1.380 lei.

Renuntarea la calitatea de asigurat – CASS optional 2021

Important! Daca in perioada in care esti asigurat optional la CASS incepi sa obtii venituri care te obliga la plata CASS sau intri in categoria persoanelor exceptate, esti obligat sa depui declaratia unica, in termen de 30 de zile de la data evenimentului, si sa recalculezi contributia de plata (cf art 183 din Codul Fiscal). De exemplu:
  • daca intre timp, din persoana fara venituri, devii persoana salariata – nu mai trebuie sa platesti CASS optional sau
  • daca veniturile sunt mai mari decat ai estimat si vei ajunge sa depasesti plafonul pentru CASS obligatoriu;
  • sau intri in categoria persoanelor exceptate de la plata CASS: concediu medical, concediu crestere copil, persoana cu ajutor social, etc.
Atentie! In cele mai multe cazuri Declaratia Unica nu poate fi vizualizata sau editata in programul cu care intri pe internet: Google Chrome sau Mozilla Firefox sau Internet Explorer. Iti va apare o pagina alba cu textul „Please Wait…..” Trebuie salvata pe calculatorul tau. Pentru salvarea declaratiei ai un buton in dreapta sus. Dupa salvare deschide cu Adobe Reader.

Distribuie:

  • Tweet

Despre autor

Constantin

Sunt economist, absolvent ASE Bucuresti, Facultatea de ​Contabilitate si ​Informatica de ​Gestiune. Din 2012 sunt specializat in ​contabilitatea si fiscalitatea persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu, titularul unei intreprinderi individuale.

55 comentarii la “Contributia de asigurari de sanatate – CASS 2021. CASS optional 2021.”

  1. Andreea
    07/01/2022 la 11:50

    Buna ziua! Daca sotul nu este angajat, dar are inchiriat un apartament al carui proprietar este, il pot coasigura?

    Răspunde
    1. Constantin
      12/01/2022 la 17:07

      Buna ziua! Daca are venituri trebuie sa se asigure prin declaratia unica.

      Răspunde
  2. Kalamar Dorina
    14/12/2021 la 17:56

    Buna ziua, sunt pensionara si am un contract de prestari servicii cu un venit brut lunar de 1050lei(12600lei an),trebuie sa platesc contributia de CASS?Multumesc.

    Răspunde
  3. Dragos
    20/10/2021 la 20:39

    Buna ziua. Nu mi-e clar: la venit mai mare de 12×2.300=27.600, CASS 10% se plateste 2.760 sau 10% din venitul brut gen venit 31.000 cu CASS 3.100?
    Multumesc.

    Răspunde
  4. Iancu
    27/09/2021 la 15:49

    Buna ziua
    Eu si sotul suntem pensionari
    Avem pensie si venit o chirie care nu depaseste venitul a 12 salarii medii.
    Trebuie sa platim CASS ?
    Am primit hartii de plata din pe 2017
    Atunci era alta lege ??
    Va multumesc frumos

    Răspunde
    1. Constantin
      27/09/2021 la 16:00

      Bună ziua! Dacă ati primi decizie de impunere pt 2017 atunci trebuie sa plătiți cf deciziei. Atunci era valabil alt Cod fiscal.

      Răspunde
  5. LM
    14/09/2021 la 09:17

    Daca retin corect, dvs avand venituri nu puteti fi coasigurat, dar puteti opta pt plata asigurării (se platesc 6 luni pe an in loc de 12, 10% din salariul minim, deci 2300×10%x6luni pe an)

    Răspunde
  6. Sfetcu Doina
    13/09/2021 la 23:19

    Bună seara,din 01 sept,am deschis pfa,pentru ajutor de educator.Am ctr încheiat cu gradinita,pe o suma sub salariul minim pe economie.Sotul lucrează, în alt domeniu,ma poate lua el,ca și coasigurat?As dori sa mă asigur la sanatate,si sa mi meargă și vechimea in munca.Cum pot face? Multumesc

    Răspunde
    1. Constantin
      16/09/2021 la 15:36

      Buna ziua! Nu puteti fi coasigurata daca aveti venituri. Pentru CASS va asigurati prin declaratia unica la o baza de calcul de 6 salarii iar pentru CAS la o baza de calcul de 12 salarii.

      Răspunde
  7. Brad Teodor-Marian
    19/08/2021 la 22:46

    Buna dimineata,

    Dnv. ati scris:

    „daca depui declaratia dupa data de 25 mai 2021, baza de calcul este egala cu numarul de luni ramase pana la 25 mai 2022 inmultite cu salariul minim pe economie”

    insa daca ma uit peste articolul 174 alin. (18) si (18^1) eu inteleg ca daca norma de venit reajustata e sub plafonul anual de 27600, baza de calcul e de 6 salarii minime, adica 13 800.

    Daca am facut un PFA pe norma in August 2021, daca norma ajustata (pentru restul lunilor din 2021) e sub 27600, atunci baza de calcul nu ramane echivalentă cu 6 salarii minime brute pe țară (13 800)?

    Multumesc!

    Răspunde
    1. Constantin
      24/08/2021 la 14:15

      Bun ziua! In cazul dvs se aplica prevederile art 180 din codul fiscal. Astfel, datorati CASS pentru perioada august 2020 – mai 2021.

      Răspunde
  8. Stoica ionela
    02/08/2021 la 08:12

    Vă rog să mă anunțați și pe mine unde să merg să mă asigur la sănătate și dacă se poate plăti și pe mai puțin de un an

    Răspunde
    1. LM
      02/08/2021 la 10:17

      Daca sunteti pfa, pfi, ii, liber profesionist, mergeti la casa de asigurări de sanatate de care apartineti. Acolo solicitati contract pe salariul ales de dvs (in funcție de cat alegeti platiti si apoi sunteti platit/a). Salariul va fi intre minim si 12 x salariul minim daca nu gresesc.
      Veti fi asigurat/a din data contractului. In functie de situatia medicala va trebuie 6 luni intregi de cotizare minim, sau sunteti exceptat/a de la aceasta cerinta.
      Daca nu lucrati, depuneti la ANAF declaratia unica pt 2021. Bifati doar CASS si achitati pe 6 luni. Nu stiu din ce luna va fi valabila asigurarea.

      Răspunde
    2. Constantin
      02/08/2021 la 13:45

      Buna ziua! Scrie clar in articol, trebuie sa depuneti declaratia unica si sa optati pentru plata CASS. Daca nu aveti venituri puteti plati mai putin, anume 1.380 lei si sunteti asigurata pentru 12 luni, de la data depunerii declaratiei unice.

      Răspunde
  9. Radu Marius
    21/07/2021 la 09:15

    Puteti sa-mi explicati de ce ma incadrez doar la plata CAS si nu si CASS. Sa inteleg ca plafonul se calculeaza diferit pentru CAS si CASS ?

    Răspunde
    1. Constantin
      22/07/2021 la 17:44

      Da, se calculează diferit. Aveți detalii aici https://gestiunepfa.ro/noutati-fiscal-in-2021/

      Răspunde
  10. RADU MARIUS
    15/07/2021 la 08:13

    Buna ziua. Sunt doctor si abia mi-am înființat PFA ul. Nu am înțeles cum se calculează CAS si CASS daca muncesti doar 6 luni intr-un an. Avand in vedere ca incep activitatea la jumătatea anului si estimez ca voi avea un venit brut pe aceste 6 luni ramase din an de 22000 ron as dori sa stiu ce contributii datorez (presupunand ca nu vor fi cheltuieli deductibile)? Mulțumesc anticipat

    Răspunde
    1. Constantin
      16/07/2021 la 11:53

      Buna ziua! La un venit net de 22.000 lei veti plati doar CAS pentru 6 luni de activitate. Baza de calcul a CAS este egala cu 2.300 x 6 luni= 13.800 x 25% = 3.450 lei de plata pentru CAS in 2021. CASS nu platiti pentru ca venitul net de 22.000 lei este mai mic decat plafonul de 12 salarii minime pe economie = 27.600 lei in 2021.
      Pentru contabilitate va recomand Ghid complet de contabilitate in sistem real

      Răspunde
  11. Angelica Drughe
    19/06/2021 la 16:35

    Buna ziua !

    Sunt o persoană care nu realizează venituri în țară, șomer în străinătate, la întoarcerea in țara, nu voi avea foarte repede încă un loc de muncă ,pot plăti la CASS pentru a fi asigurat in țară.Mentionez ca am pierdut locul de munca in străinătate din motive de sănătate.
    Va Multumesc anticipat pentru răspuns.

    Răspunde
    1. Constantin
      27/06/2021 la 12:27

      Buna ziua! Va puteti asigura la sanatata ca persoana fara venituri si veti avea de plata 1380 lei. Veti fi asigurat de la data depunerii declaratiei unice.

      Răspunde
  12. Muraru Adriana
    10/06/2021 la 17:33

    Dacă sunt acționarea la o firma care ne realizează venituri, pot fi coasigurat?

    Răspunde
    1. Constantin
      27/06/2021 la 12:38

      Buna ziua! Da, puteti fi coasigurata.

      Răspunde
  13. Stefania Kovacs
    03/06/2021 la 18:23

    Buna ziua ași dori sa va intreb daca sora mea care lucrează poate sa ma ia ca coasigurat?

    Răspunde
  14. Livadariu
    20/05/2021 la 10:18

    Daca sunt salariat mai trebuie sa platesc CASS la venituri din dobanzi?

    Răspunde
  15. L.M.
    20/05/2021 la 08:56

    Nu sunt specialist, dar cred ca depinde de ce a facut sotia in ultimii 2 ani inainte de a putea intra in concediu prenatal sau inainte de data nasterii copilului pt CCC.
    Daca in acesti 2 ani pana la intrarea in concediu prenatal a fost in CCC si eventual concediu maternitate -caz in care nu era necesar sa platiti cass pt ca era deja asigurata la sanatate, cred ca are iara dreptul la concediu maternitate. Cred ca cerinta este de 6 luni asigurare pt concedii (nelucrand s-ar echivala CCC) in ultimii 2 ani (de verificat acest detaliu la casa de sanatate de care apartineti).
    La fel si CCC, daca a fost in CCC unde parca se cere macar 1 an lucrat inainte de data nasterii, dar cred ca daca a fost in CCC un an este echivalent cu a lucra (pt detalii luati legatura cu agentia de plati de care apartineti).
    In cazul in care sotia nici nu a lucrat nici nu a fost in CCC, nu va avea niciun drept.
    Pt CCC ar trebui sa adune 1 an lucrat (sau echivalent) in ultimii 2 ani inaintea nasterii, iar pt concediu maternitate ar putea lucra 6 luni intregi calendaristice pt a putea beneficia de acesta (aici poate mai are timp daca nu are alte perioade echivalente precum CCC).
    Daca va va ajuta, poate intra si tatal in CCC daca acesta a lucrat un an in ultimii 2 ani inaintea datei nasterii.
    Sper ca nu am gresit nr de luni si ani necesari. Oricum sigur ma va corecta dnul Constantin daca am gresit.
    Multa sanatate!

    Răspunde
  16. micula dorian
    19/05/2021 la 23:08

    buna ziua domnule constantin…
    am o intrebare la d-voastra…
    daca sotia mea nu a lucrat deloc in ultimi 4 ani si nu are alte venituri private sau individuale etc..si platesc CASS 10% din salarul minim pe economie 2021 si apoi sotia mea ramane insarcinata,ea o sa beneficieze de vreo indemnizatie sau orice alt fel de plata de la stat???
    precizez ca este vb de al al 4 lea copil…
    VA ROG SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS.
    MULTUMESC

    Răspunde
  17. Tincuta
    16/05/2021 la 14:50

    Bună ziua , In DU din 2020 și 2021 am declarat cass pentru 2020 la nivelul a 12 salarii. Voi plati dublu? Dacă da , cum rezolv ?

    Răspunde
  18. popescu ion
    09/05/2021 la 17:54

    Sunt angajat ( la stat ) , deci platititor de CASS prin intermediul angajatorului .
    Detin si niste actiuni pentru care am primit dividende ( in febr. 2021 ) in valoare mai mare decat plafonul de 27600 .

    Datorez ceva statului roman ?
    Daca da , cum trebuie sa procedez ?

    Răspunde
  19. Andrei
    04/05/2021 la 23:04

    „Important! Incepand cu anul 2021 baza de calcul a CASS nu se mai recalculeaza in raport cu perioada de activitate. Prin Legea 296/2020 se abroga prevederea care permitea recalcularea contributiilor sociale de sanatate – CASS in cazul contribuabililor care in cursul anului fiscal incep activitatea, intra in suspendare temporara a activitatii sau isi inceteaza activitatea, (se abroga aliniatele 12-14 de la art. 174 din codul fiscal).”

    Aliniatele 12-14 de la art. 174 din Codul Fiscal fac referire doar la cazurile de suspendare temporară și încetare a activității.
    Ce se întâmplă cu cazul celor care își înființează PFA-ul în timpul anului și își încep activitatea imediat după înființare sau mai târziu? Ce contribuții declară pentru CASS?

    Răspunde
  20. ROSU V
    19/04/2021 la 04:06

    DACA SANT PENSIONAR SI OBTIN VENITURI DIN ARENDA MAI MARI DE 12 SALARII ,PLATESC CASS?

    Răspunde
    1. Constantin
      20/04/2021 la 18:21

      Buna ziua! Ca pensionar platiti CASS, daca veniturile nete din arenda depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie.

      Răspunde
  21. Flavia-Emma Chirtic
    15/04/2021 la 15:01

    Buna ziua !

    Pentru o persoană care numai realizează venituri în țară, realizând venituri până în decembrie în străinătate, rămânând fără loc de muncă plata pt a fi asigurat in țară se poate face și pe 3 luni?

    Răspunde
  22. Liliana Shimada
    08/04/2021 la 01:03

    Sotul meu este cetatean strain(non ue),obtine pensie din tara natala,dar este rezident fical pe teritoriul Romaniei.Plateste impozit pe venitul din pensie ,dar si contributia asigurarilor de sanatate.I se aplica regula de calcul exact ca si unui pensionar de cetatenie romana.Atunci ,intrebarea mea fireasca este;de ce la sistemul asig de sanatate nu beneficiaza de gratuitate,din moment ce art 154,alin 1,lit h, spune ca pensionarii sunt scutiti de la aceasta contributie (cass)?
    Ma puteti lamuri,va rog?!

    Răspunde
  23. Viorica
    03/03/2021 la 14:04

    Buna ziua, ma puteti lamuri ce am de facut. in luna decembrie 2020 am depus declaratia unica, ca nu obtin venituri si am optat pentru CASS cu baza de calcul pentru 6luni *2230=1338, in februarie 2021 am infiintat un Pfa si am inceput sa obtin venituri.Depun declaratia unica in 30 de zile, estimez venituri mai mici decat plafonul de 12 salarii minime, si vreau sa optez din nou la Cass, cu baza de calcul 6 luni. Trebuie sa rectific Cass declarat in 2020? si cum fac asta ca in declaratie nu ma lasa sa pun baza la atatea luni cat am fost fara venituri. Si cum se face reclacularea ca prind si anul 2020 si anul 2021. Merci anticipat pentru timpul rapit

    Răspunde
    1. Constantin
      01/04/2021 la 11:44

      Buna ziua! Depuneti rectificativa la declaratia din 2020 si recalculati pe 3 luni (335 lei de plata). In declaratia din 2021 completati ca persoana cu venituri sub plafon si datorati CASS la baza de calcul de 6 salarii – 1380 lei.

      Răspunde
  24. Luminita
    02/03/2021 la 11:39

    Buna ziua,
    Am completat o declaratie unica in luna octombrie 2020. Am platit contributia doar pt luna octombrie, apoi am devenit salariat. Am inteles ca trebuie sa depun declaratie rectificativa in care sa modific suma datorata. Nu stiu daca trebuie sa recalculez suma in functie de zilele lucrate in luna noiembrie, contractul de munca avand data inceperii activitatii 06.11.2020, sau este suficient sa fac diferenta dintre suma initiala (cea calculata pt 6 luni) sau si pentru zilele in care nu am avut contract de munca (6 zile in noiembrie si 8 in ianuarie 2021- cand am incetat contractul la o firma si m-am angajat la o alta)
    Multumesc pentru informatii.

    Răspunde
  25. Zsuzsa
    24/02/2021 la 17:27

    Eu sunt pensionar si am PFA. Daca venitul net pe 2020 depaseste 26760 lei, trebuie sa platesc CASS?

    Răspunde
  26. Zsuzsa
    24/02/2021 la 17:23

    Sunt pensionar si am PFA. Daca venitul meu net pe anul 2020 depaseste 26760 lei, trebuie sa platesc CASS?

    Răspunde
    1. Constantin
      01/04/2021 la 11:56

      Buna ziua! Trebuie sa platiti CASS in cazul descris de dvs.

      Răspunde
  27. Tifrea Paul
    24/02/2021 la 14:12

    Bună ziua…dacă am beneficiat de ajutorul tehnic cf. Ordonanței 30 pe starea de urgență mai plătesc CASS chiar dacă sunt salariat și plătesc din salariu contribuția? Vă mulțumesc pentru răspuns!

    Răspunde
    1. Constantin
      01/04/2021 la 11:57

      Buna ziua! Pentru indemnizatia incasata datorati CAS, CASS si impozit chiar daca sunteti salariat.

      Răspunde
  28. Leti
    24/02/2021 la 12:11

    Nu am inteles si as dori daca imi puteti clarifica.
    Sa presupunem ca in martie 2021 suspend temporar activitatea pe 3 luni. Sunt obligata sa achit 12x2300x10%? Sau achit ca in 2020, adica pt lunile cu activitate 9x2300x10%?
    Mentionez ca voi face (sper) peste plafonul de 27600lei in cele 9 luni.

    Răspunde
  29. Carmen Pavel
    02/02/2021 la 10:34

    Buna ziua. Cum calculeaza PFA contributia de asigurari sociale (pensii) pentru anul in care a primit decizia de pensionare?

    Răspunde
  30. GABRIELA AVRAM
    02/02/2021 la 02:39

    Buna ziua ! Daca in 2020 am realizat venit 95 000 pe Pfa Norma de venit dar in acelasi timp am fost incadrat cu contract de munca cu norma intreaga sunt obligat la plata cas si cass pt venitul realizat ca si pfa? Multumesc !

    Răspunde
  31. Popa Lelia
    25/01/2021 la 13:49

    Daca sunt pfa si realizez venitur peste plafonul de 27600 si am si venituri din dividente tpt peste plafon platesc la fiecare contrib de sanatate? Sau avand in vedere ca amandoua sunt pe acelas cnp platesc doar o data?

    Răspunde
    1. Ciotir Emilia
      29/01/2021 la 14:28

      se cumuleaza. nu platiti de 2 ori.

      Răspunde
  32. Diana
    22/01/2021 la 20:37

    Un articol foarte util! Multumim!

    Ce inseamna la CASS optional, „daca depun declaratia unica si se inregistreaza in sistemul de asigurari sociale de sanatate”?

    Adica trebuie sa mergi fizic la Casa de Asigurari si sa te inregistrezi in sistem, chiar si daca in trecut ai fost asigurat (anul trecut nu am fost asigurata, pentru ca am avut venitul sub cel minim)

    Nu ajunge daca ma asigur prin declaratia unica si platesc CASS prin ghiseul punct ro imediat dupa ce depun declaratia? E necesar sa merg si fizic la casa de asigurari de sanatate?

    Răspunde
  33. cpatenta
    18/01/2021 la 21:34

    Buna ziua! Daca pentru anul 2021 estimez ca voi avea doar venituri de 12.000 lei dintr-un contract de arendare si doresc sa ma asigur la sanatate, ce ar trebui sa bifez in declaratia unica, punctul B sau C? Declar ca obtin venituri sub plafon sau ca sunt persoana fara venituri, tinand cont de faptul ca respectivul venit din arenda va fi declarat de platitorul de venit.
    Multumesc!

    Răspunde
    1. Ciotir Emilia
      29/01/2021 la 14:28

      aveti venituri sub plafon (daca venitul din arenda era mai mare ca plafonul, ati fi depus declaratia special pe CASS). nu conteaza ca el declara venitul (si probabil plateste impozitul) dar banii ajung la dumneavoastra, deci aveti venit.

      Răspunde
  34. Ana Maria
    15/01/2021 la 22:51

    Termenul de plata a CASS optional 2021 este 25 mai 2021.

    Mai jos insa scrie asa:

    Serviciile publice de sanatate nu sunt conditionate de plata CASS. Termenul de plata pentru declaratia depusa in cursul anului 2021, este 25 Mai 2022. Pana la acest termen poti plati intr-o singura transa sau in mai multe, CASS datorata de 1.380 lei.

    Pana la urma care e termenul corect la care trebuie plătită CASS opțional? 25mai 2021sau 25 mai 2022??

    Răspunde
    1. Constantin
      18/01/2021 la 11:28

      Buna ziua! Pentru declaratia unica depusa in 2020, termenul de plata este 25 mai 2021.

      Răspunde
  35. Alexandru
    14/01/2021 la 20:10

    Atentie la cateva data din articol, ca s-au strecurat unele greseli: 27600 x 10% = 2760, iar la contributia optionala ati scris plafonul minim 26760 in loc de 27600.

    Răspunde
  36. vasile
    14/01/2021 la 16:02

    Daca venitul realizat la sfarsitul anului este mai mare decat venitul minim anual pe economie care este suma de plata? Se calculeaza CASS doar pentru 27600 lei sau la valoarea venitului realizat? Multumesc.

    Răspunde
    1. Nicolaescu
      11/12/2021 la 17:39

      Bună seara! Sunt angajata la o firma , unde mi se plătesc toate contribuțiile către stat. În privat , sunt agent de asigurări, deci am PF și depășesc nivelul dec12 salarii. Deci, eu, plătesc toate contribuțiile de 2 ori. M ar interesa în cazul meu un cadru fiscal pentru exceptarea de la plata a cass ului pentru PFA , dacă există. Mulțumesc anticipat!

      Răspunde
      1. Constantin
        13/12/2021 la 13:14

        Buna ziua! Da, platiti CAS si CASS si pentru veniturile din salarii si pentru veniturile din activitati independente, daca venitul net depaseste 12 salarii minime pe economie. Nu puteti fi exceptata de la plata CAS/CASS.

        Răspunde

Scrie mesajul tau aici: Anulează răspunsul

Intocmeste-ti contabilitate cu:

Facturare si contabilitate in partida simpla. Online.

Totul intr-un singur loc :

Ghid contabilitate partida simpla

Comentarii Recente

  • marilena sima on Declaratia unica rectificativa. Cum se completeaza.Buna ziua, doresc sa fac declaratie rectificativa - pt anul , 2018,2019,2020, Am dep…
  • Simona on Contapp – 700 de pfa-uri inregistrate cu peste 1.000 de utilizatoriBuna ziua! As dori sa stiu daca aceasta aplicatie se poate folosi si pentru activita…
  • Cosmin on PFA sau SRL? Ce alegem in 2022?Buna ziua! Superb ghid! Cand va fi updatat pentru 2023? Multumesc
  • Mihai on Concedii medicale pentru activitati independenteAm un II activitate suspendata. Fara contract CAS am avut fractura de platou tibial…
  • Stogrin Petronela on E-factura – obligația de a transmite facturile către clienti prin SPVCa mediator - profesie liberală, există această obligație de înregistrare?

Impozite și Contribuții Sociale 2022

Descarcă Ghidul Gratuit

  • Disponibil în format PDF
  • Cuprinde 40 pagini informative
  • Actualizat la 22.12.2021
  • Citești oriunde (chiar și la cafea)

Articole organizate dupa anul fiscal

  • Cod Fiscal 2022
  • Cod Fiscal 2021
  • Prevederi Generale
  • Cod Fiscal 2020
  • Cod Fiscal 2019
  • Cod Fiscal 2018
  • Cod Fiscal 2017
  • Cod Fiscal 2016
  • Cod Fiscal 2015
  • Cod Fiscal 2014
  • Cod Fiscal 2013
  • Cod Fiscal 2012

Autentificare

Înregistrare | Ai uitat parola?





Calculator venit net simplu

Informatii

Kronos Business Solutions SRL,
CUI 18787705, J39/10237/2006,
Str. Birnova, Nr.1, Bl.M115, Ap.34,
Sector 5, Bucuresti, 051161
(fara activitate la sediul social)

Important

  • Ghid Contabilitate PFA
  • Despre Ghid PFA
  • Termeni si Conditii
  • ANPC – 0219551
  • Formular de contact

Vzitatori pe site

  • 5.271.214
2012-2022 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Descarcă Ghidul gratuit

  • Disponibil în format PDF
  • Cuprinde 40 pagini informative
  • Actualizat la 22.02.2022
  • Citești oriunde (chiar și la cafea)
  • Ultimele noutăți despre impozite și contribuții

Notice: Undefined index: cookie_single_popup in /home/gestiunepfa/public_html/wp-content/plugins/ct-ultimate-gdpr/includes/views/cookie-template.php on line 3
Cookie-urile. Pentru a asigura buna funcționare a acestui site, uneori plasăm în computerul dumneavoastră mici fișiere cu date, cunoscute sub numele de cookie-uri. Majoritatea site-urilor mari fac acest lucru. Citește mai mult
Acceptare cookie-uri
Setări cookie-uri
Setări cookie box
Setări cookie box

Setări de confidențialitate

Alegeți ce cookie-uri să fie autorizate Puteți schimba aceste setări oricând. Deși aceasta poate rezulta în devenirea unor funcții indisponibile. Pentru informații legate de ștergerea cookie-urile vă rugăm să consultați funcția de Ajutor al browser-ului dvs. CITIȚI MAI MULT DESPRE COOKIE-URILE UTILIZATE DE NOI.

Cu ajutorul cursorului puteți activa sau dezactiva diferite tipuri de cookie:

  • Block all
  • Essential
  • Functionality
  • Analytics
  • Advertising

Acest site web va

  • Fundamental: Ține minte setările permisiunilor de cookie
  • Fundamental: Permite sesiunile de cookie
  • Fundamental: Adună informațiile introduse în formularele de contact pentru newsletter sau alte formulare de pe toate paginile
  • Fundamental: Ține evidența produselor adăugate în coșul de cumpărături
  • Fundamental: Autentifică logarea dvs. în contul de utilizator
  • Fundamental: Ține minte limba pe care ați selectat-o

Acest site nu va

  • Ține minte detaliile de login
  • Funcționalitate: Ține minte setările de social media
  • Funcționalitate: Ține minte țara și regiunea selectată
  • Analiză: Ține evidența paginilor vizitate și a interacțiunilor întreprinse
  • Analiză: Ține evidența locației și regiunii baza pe numărul dvs. de IP
  • Analiză: Ține evidența timpului petrecut pe fiecare pagină
  • Analiză: Crește calitatea datelor din funcția de statistică
  • Reclamă: Adaptarea informațiilor și reclamelor pe baza intereselor dvs. de exemplu conform conținuturilor vizitate anterior. (În prezent nu folosim targeting cookie-uri sau cookie-uri de semnalare)
  • Reclamă: Adună informații identificabile personal cum ar fi numele sau locația

Acest site web va

  • Fundamental: Ține minte setările permisiunilor de cookie
  • Fundamental: Permite sesiunile de cookie
  • Fundamental: Adună informațiile introduse în formularele de contact pentru newsletter sau alte formulare de pe toate paginile
  • Fundamental: Ține evidența produselor adăugate în coșul de cumpărături
  • Fundamental: Autentifică logarea dvs. în contul de utilizator
  • Fundamental: Ține minte limba pe care ați selectat-o
  • Funcționalitate: Ține minte setările de social media
  • Funcționalitate: Ține minte țara și regiunea selectată

Acest site nu va

  • Analiză: Ține evidența paginilor vizitate și a interacțiunilor întreprinse
  • Analiză: Ține evidența locației și regiunii baza pe numărul dvs. de IP
  • Analiză: Ține evidența timpului petrecut pe fiecare pagină
  • Analiză: Crește calitatea datelor din funcția de statistică
  • Reclamă: Adaptarea informațiilor și reclamelor pe baza intereselor dvs. de exemplu conform conținuturilor vizitate anterior. (În prezent nu folosim targeting cookie-uri sau cookie-uri de semnalare)
  • Reclamă: Adună informații identificabile personal cum ar fi numele sau locația

Acest site web va

  • Fundamental: Ține minte setările permisiunilor de cookie
  • Fundamental: Permite sesiunile de cookie
  • Fundamental: Adună informațiile introduse în formularele de contact pentru newsletter sau alte formulare de pe toate paginile
  • Fundamental: Ține evidența produselor adăugate în coșul de cumpărături
  • Fundamental: Autentifică logarea dvs. în contul de utilizator
  • Fundamental: Ține minte limba pe care ați selectat-o
  • Funcționalitate: Ține minte setările de social media
  • Funcționalitate: Ține minte țara și regiunea selectată
  • Analiză: Ține evidența paginilor vizitate și a interacțiunilor întreprinse
  • Analiză: Ține evidența locației și regiunii baza pe numărul dvs. de IP
  • Analiză: Ține evidența timpului petrecut pe fiecare pagină
  • Analiză: Crește calitatea datelor din funcția de statistică

Acest site nu va

  • Reclamă: Adaptarea informațiilor și reclamelor pe baza intereselor dvs. de exemplu conform conținuturilor vizitate anterior. (În prezent nu folosim targeting cookie-uri sau cookie-uri de semnalare)
  • Reclamă: Adună informații identificabile personal cum ar fi numele sau locația

Acest site web va

  • Funcționalitate: Ține minte setările de social media
  • Funcționalitate: Ține minte țara și regiunea selectată
  • Analiză: Ține evidența paginilor vizitate și a interacțiunilor întreprinse
  • Analiză: Ține evidența locației și regiunii baza pe numărul dvs. de IP
  • Analiză: Ține evidența timpului petrecut pe fiecare pagină
  • Analiză: Crește calitatea datelor din funcția de statistică
  • Reclamă: Adaptarea informațiilor și reclamelor pe baza intereselor dvs. de exemplu conform conținuturilor vizitate anterior. (În prezent nu folosim targeting cookie-uri sau cookie-uri de semnalare)
  • Reclamă: Adună informații identificabile personal cum ar fi numele sau locația

Acest site nu va

  • Ține minte detaliile de login
Salvați și închideți