Cont bancar dedicat PFA

Cont personal sau cont bancar dedicat pentru activitatea economica a PFA, II, IF, profesie liberala?

Legislatia nu te obliga sa deschizi un cont separat pentru activitatea independenta si asta din cauza ca patrimoniul PFA (sau II, PFI, IF) este acelasi cu patrimoniul persoanei fizice.  Astfel, persoana fizica titulara raspunde in solidar cu PFA-ul pe care il detine.

Totusi, recomandarea mea este ca o persoana fizica care desfasoara activitati independente sa-si deschida un cont bancar separat pentru operatiuni specifice activitatii desfasurate.

Am cateva argumente enumerate mai jos, care sunt  valabile atat pentru norma de venit cat si pentru contribuabili care tin contabilitatea in paritda simpla:

 1. Incasarile si platile din acest cont dedicat sunt inregistrate in extrasul de cont lunar care este document justificativ pentru contabilitatea PFA si trebuie pastrat timp de cel putin 5 ani. 
 2. Cand ai cont separat pentru PFA este mai usor sa-ti calculezi rezultatul activitatii (venitul net, cheltuielile deductibile, partial deductibile, protocol, plati anticipate de taxe si contributii, etc) atunci cand ai evidentiat separat veniturile si cheltuielile activitatii. Astfel nu se amesteca cheltuielile de la restaurant, de la supermarket sau din vacanta cu plata serviciilor de comunicatii sau cu platile de servicii necesare pentru desfasurarea activitatii. Asa cum nu se amesteca bani trimisi sau primiti de la prieteni sau parinti (uneori din afara tarii) cu incasarile si veniturile afacerii.
 3. Se poate evidentia exact veniturile obtinute din dobanzi la soldul curent al contului, aceste venituri din dobanzi trebuie impozitate. Pe partea de cheltuieli cu administrarea  contului bancar si a cardului, acestea pot fi precis delimitate ca deductibile cand avem cont pe pfa, altfel este mai greu de separat.
 4. Inspectia fiscala poate constata ca o incasare, aparent banala, este evaziune fiscala, sau poate constata ca toate cheltuielile realizate sunt nedeductibile.
 5. Poprirea pentru datoriile catre bugetul de stat vine pe contul dedicat PFA nu pe toate conturile persoanei fizice titulara de PFA (pentru obligatiile bugetare datorate pe CUI). ANAF  asociaza activitatea dvs cu un cont bancar dedicat activitatii si nu cu toate conturile bancare pe care le detineti ca persoana fizica.
 6. Banca stie ca sumele incasate in contul PFA provin dintr-o activitate economica declarata si nu sunt bani negri. Acest lucru te poate ajuta si in cazul unui credit bancar sau un leasing. Ii ajuta mai ales pe cei care sunt la norma de venit pentru ca pot dovedi veniturile reale obtinute care sunt de regula mai mari decat norma de venit.

Ca argumente impotriva contului de PFA distinct putem enumera: un cost lunar in plus care poate varia de la 10 lei pana la 50 lei pe luna si putin efort cu printarea si arhivarea extrasului de cont.

Asa cum am spus mai sus, este decizia ta de a deschide un cont separat pentru ca nu este nicio lege care sa te oblige in acest sens.

Daca ai intrebari sau sugestii te rog scrie-mi un comentariu mai jos.

Pachetul de Contabilitatea pentru Activitati Independente te ajuta sa calculezi corect venitul net si cheltuielile deductibile si nedeductibile, sa completezi Registrul de Evidenta Fiscala si declaratia 200. Apasă pentru detalii!

ghid completare declaratii pfa

Are inclus un exemplu practic de contabilitate cu toate inregistrarile si declaratiile completate pentru anul 2017. Comparatie 2017 vs 2018. Primesti Bonus 1 an de actualizari ca sa fii la curent cu toate modificarile codului fiscal. Apasa pentru detalii!

10 Comentarii
 1. Andree 2 luni în urmă

  Buna ziua,

  Mai nou in declaratia 600 trebuie trecut un cont bancar. S-a facut vreo precizare ca acest cont trebuie sa fie PFA undeva si nu PF?

 2. Oleg 2 luni în urmă

  Contul dedicat PFA trebuie declarat la ANAF?

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua. Contul bancar nu trebuie declarat la ANAF.

 3. Adrian 4 luni în urmă

  ” patrimoniul PFA (sau II, PFI, IF) este acelasi cu patrimoniul persoanei fizice.”

  și

  “Poprirea pentru datoriile catre bugetul de stat vine pe contul dedicat PFA nu pe toate conturile persoanei fizice titulara de PFA”

  sunt în contradictoriu.

 4. Chris 5 luni în urmă

  Buna ziua!
  In ghidurile dvs ati prevazut si o sectiune dedicata situatiilor speciale? De exemplu, in special legat de contabilitate in situatia in care nu se plateste impozitul – in cazul persoanelor cu dizabilitati PFA.

  • Autor
   Constantin 4 luni în urmă

   Buna ziua! Nu am un exmplu de calcul specific pentru situatia dvs. In mare parte calculul este asemanator.

 5. Marius Lapugean 6 luni în urmă

  Asta in teorie… Eu am cont al pfa-ului deschis inca de la inceputul activitatii dar ANAF-ul mi-a pus poprire pe toate conturile inclusiv pe cel in care incasam salariul de la firma unde eram angajat si a trimis proprirea inclusiv la firma. Mi-au fost retinuti bani atat la firma cat si la banca adica de doua ori. Nu mi-au returnat banii retinuti in plus au spus ca o sa compenseze cu datoriile viitoare. Doua zile am pierdut pe la ei ca sa obtin ridicarea propririi si a trebuit sa merg personal la fiecare banca cu hartia.

  • Autor
   Constantin 6 luni în urmă

   Buna ziua! Adevarat, popririle pentru obligatiile fiscale datorate pe CNP sunt instituite pe toate conturile deschise ca persoana fizica si se iau bani din fiecare cont. Si da, ANAF se comporta ca un camatar, agresiv si iresponsabil. E bine sa nu ai de a face cu ei.

   • Ioana 1 lună în urmă

    Atata vreme cat detii un PFA/II, inevitabil ai de a face cu ANAF-ul. 🙂

    • Autor
     Constantin 1 lună în urmă

     Corect, dar daca respectam legea exista sansa sa nu ne intalnim prea des cu inspectorii ANAF. Poate deloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©2018 Comunitate de antreprenori cu activitati independente

PFA - PFI - II -IF - Profesii Liberale

 

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account