Cont bancar dedicat PFA

Cont personal sau cont bancar dedicat pentru activitatea economica a PFA, II, IF, profesie liberala?

Legislatia nu te obliga sa deschizi un cont separat pentru activitatea independenta si asta din cauza ca patrimoniul PFA (sau II, PFI, IF) este acelasi cu patrimoniul persoanei fizice.  Astfel, persoana fizica titulara raspunde in solidar cu PFA-ul pe care il detine.

Totusi, recomandarea mea este ca o persoana fizica care desfasoara activitati independente sa-si deschida un cont bancar separat pentru operatiuni specifice activitatii desfasurate.

Am cateva argumente enumerate mai jos, care sunt  valabile atat pentru norma de venit cat si pentru contribuabili care tin contabilitatea in paritda simpla:

 1. Incasarile si platile din acest cont dedicat sunt inregistrate in extrasul de cont lunar care este document justificativ pentru contabilitatea PFA si trebuie pastrat timp de cel putin 5 ani. 
 2. Cand ai cont separat pentru PFA este mai usor sa-ti calculezi rezultatul activitatii (venitul net, cheltuielile deductibile, partial deductibile, protocol, plati anticipate de taxe si contributii, etc) atunci cand ai evidentiat separat veniturile si cheltuielile activitatii. Astfel nu se amesteca cheltuielile de la restaurant, de la supermarket sau din vacanta cu plata serviciilor de comunicatii sau cu platile de servicii necesare pentru desfasurarea activitatii. Asa cum nu se amesteca bani trimisi sau primiti de la prieteni sau parinti (uneori din afara tarii) cu incasarile si veniturile afacerii.
 3. Se poate evidentia exact veniturile obtinute din dobanzi la soldul curent al contului, aceste venituri din dobanzi trebuie impozitate. Pe partea de cheltuieli cu administrarea  contului bancar si a cardului, acestea pot fi precis delimitate ca deductibile cand avem cont pe pfa, altfel este mai greu de separat.
 4. Inspectia fiscala poate constata ca o incasare, aparent banala, este evaziune fiscala, sau poate constata ca toate cheltuielile realizate sunt nedeductibile.
 5. Poprirea pentru datoriile catre bugetul de stat vine pe contul dedicat PFA nu pe toate conturile persoanei fizice titulara de PFA (pentru obligatiile bugetare datorate pe CUI). ANAF  asociaza activitatea dvs cu un cont bancar dedicat activitatii si nu cu toate conturile bancare pe care le detineti ca persoana fizica.
 6. Banca stie ca sumele incasate in contul PFA provin dintr-o activitate economica declarata si nu sunt bani negri. Acest lucru te poate ajuta si in cazul unui credit bancar sau un leasing. Ii ajuta mai ales pe cei care sunt la norma de venit pentru ca pot dovedi veniturile reale obtinute care sunt de regula mai mari decat norma de venit.

Ca argumente impotriva contului de PFA distinct putem enumera: un cost lunar in plus care poate varia de la 10 lei pana la 50 lei pe luna si putin efort cu printarea si arhivarea extrasului de cont.

Asa cum am spus mai sus, este decizia ta de a deschide un cont separat pentru ca nu este nicio lege care sa te oblige in acest sens.

Daca ai intrebari sau sugestii te rog scrie-mi un comentariu mai jos.

Daca ai nevoie de ajutor, Pachetul de Contabilitate te ajuta sa stabilesti precis cheltuielile deductibile si nedeductibile realizate in anul 2017 si sa vezi daca esti obligat la plata contributiei la pensie si la sanatate in 2018. Apasă pentru detalii!

ghid completare declaratii pfa

Are inclus un exemplu practic de contabilitate cu toate inregistrarile si declaratiile completate pentru anul 2017. Primesti Bonus 1 an de actualizari ca sa fii la curent cu toate modificarile codului fiscal. Apasa pentru detalii!

, , ,

5 Responses to Cont bancar dedicat PFA

 1. Adrian 14/11/2017 at 12:47 #

  ” patrimoniul PFA (sau II, PFI, IF) este acelasi cu patrimoniul persoanei fizice.”

  și

  “Poprirea pentru datoriile catre bugetul de stat vine pe contul dedicat PFA nu pe toate conturile persoanei fizice titulara de PFA”

  sunt în contradictoriu.

 2. Chris 20/10/2017 at 11:55 #

  Buna ziua!
  In ghidurile dvs ati prevazut si o sectiune dedicata situatiilor speciale? De exemplu, in special legat de contabilitate in situatia in care nu se plateste impozitul – in cazul persoanelor cu dizabilitati PFA.

  • Constantin 15/11/2017 at 16:09 #

   Buna ziua! Nu am un exmplu de calcul specific pentru situatia dvs. In mare parte calculul este asemanator.

 3. Marius Lapugean 18/09/2017 at 08:20 #

  Asta in teorie… Eu am cont al pfa-ului deschis inca de la inceputul activitatii dar ANAF-ul mi-a pus poprire pe toate conturile inclusiv pe cel in care incasam salariul de la firma unde eram angajat si a trimis proprirea inclusiv la firma. Mi-au fost retinuti bani atat la firma cat si la banca adica de doua ori. Nu mi-au returnat banii retinuti in plus au spus ca o sa compenseze cu datoriile viitoare. Doua zile am pierdut pe la ei ca sa obtin ridicarea propririi si a trebuit sa merg personal la fiecare banca cu hartia.

  • Constantin 25/09/2017 at 13:06 #

   Buna ziua! Adevarat, popririle pentru obligatiile fiscale datorate pe CNP sunt instituite pe toate conturile deschise ca persoana fizica si se iau bani din fiecare cont. Si da, ANAF se comporta ca un camatar, agresiv si iresponsabil. E bine sa nu ai de a face cu ei.

Scrie mesajul tau aici:

%d blogeri au apreciat: