fbpx

Cont bancar dedicat PFA

Cont personal sau cont bancar dedicat pentru activitatea economica a PFA, II, IF, profesie liberala?

Legislatia nu te obliga sa deschizi un cont separat pentru activitatea independenta si asta din cauza ca patrimoniul PFA (sau II, PFI, IF) este acelasi cu patrimoniul persoanei fizice.  Astfel, persoana fizica titulara raspunde in solidar cu PFA-ul pe care il detine.

Totusi, recomandarea mea este ca o persoana fizica care desfasoara activitati independente sa-si deschida un cont bancar separat pentru operatiuni specifice activitatii desfasurate.

Am cateva argumente enumerate mai jos, care sunt  valabile atat pentru norma de venit cat si pentru contribuabili care tin contabilitatea in paritda simpla:

 1. Incasarile si platile din acest cont dedicat sunt inregistrate in extrasul de cont lunar care este document justificativ pentru contabilitatea PFA si trebuie pastrat timp de cel putin 5 ani. 
 2. Cand ai cont separat pentru PFA este mai usor sa-ti calculezi rezultatul activitatii (venitul net, cheltuielile deductibile, partial deductibile, protocol, plati anticipate de taxe si contributii, etc) atunci cand ai evidentiat separat veniturile si cheltuielile activitatii. Astfel nu se amesteca cheltuielile de la restaurant, de la supermarket sau din vacanta cu plata serviciilor de comunicatii sau cu platile de servicii necesare pentru desfasurarea activitatii. Asa cum nu se amesteca bani trimisi sau primiti de la prieteni sau parinti (uneori din afara tarii) cu incasarile si veniturile afacerii.
 3. Se poate evidentia exact veniturile obtinute din dobanzi la soldul curent al contului, aceste venituri din dobanzi trebuie impozitate. Pe partea de cheltuieli cu administrarea  contului bancar si a cardului, acestea pot fi precis delimitate ca deductibile cand avem cont pe pfa, altfel este mai greu de separat.
 4. Inspectia fiscala poate constata ca o incasare, aparent banala, este evaziune fiscala, sau poate constata ca toate cheltuielile realizate sunt nedeductibile.
 5. Poprirea pentru datoriile catre bugetul de stat vine pe contul dedicat PFA nu pe toate conturile persoanei fizice titulara de PFA (pentru obligatiile bugetare datorate pe CUI). ANAF  asociaza activitatea dvs cu un cont bancar dedicat activitatii si nu cu toate conturile bancare pe care le detineti ca persoana fizica.
 6. Banca stie ca sumele incasate in contul PFA provin dintr-o activitate economica declarata si nu sunt bani negri. Acest lucru te poate ajuta si in cazul unui credit bancar sau un leasing. Ii ajuta mai ales pe cei care sunt la norma de venit pentru ca pot dovedi veniturile reale obtinute care sunt de regula mai mari decat norma de venit.

Ca argumente impotriva contului de PFA distinct putem enumera: un cost lunar in plus care poate varia de la 10 lei pana la 50 lei pe luna si putin efort cu printarea si arhivarea extrasului de cont.

Asa cum am spus mai sus, este decizia ta de a deschide un cont separat pentru ca nu este nicio lege care sa te oblige in acest sens.

Daca ai intrebari sau sugestii te rog scrie-mi un comentariu mai jos.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
 • Buna ziua,
  am o intreprindere individuala cu norma de venit.Am cont bancar separat fata pe cel personal.In acest cont imi incasez facturile pentru activitatea prestata in euro(din strainatate).Cum pot folosi euro din contul de intreprindere individuala?Pot sa cumpar cu cardul de intreprindere individuala orice,inclusiv mancare?Pot sa transfer din cont intreprindere individuala in cont personal pentru cheltuieli diverse ?Aceste transferuri trebuie sa aiba documente justificative?(am inteles eu bine sau chiar sunt modificari legislative in acest sens ,de anul acesta?)
  va multumesc anticipat,

  • Buna ziua! Transferati in contul personal si de acolo faceti ce plati doriti. La detalii plata scrieti “utilizare venit net PFA”.

 • Buna seara! Sunt medic de familie si lucrez doar la un Centru de Permanență ! Am deschis un cont pe acest PFI unde m-i se virează banii lunar conform orelor lucrate! Ce doresc să vă întreb este daca eu pot folosi acest cont in regim normal adica : merg la supermarket si fac cumpărături pe care nu le pot deconta pe PFI? Poate altcineva sa imi vireze bani pe acest cont? Cum pot sa gestinez banii mei in asa fel încât să nu am probleme ca nu ppt.justifica fiscal acele cheltuieli si eventuale viramente?

 • Buna ziua,

  Contul asociat PFA-ului trebuie sa fie naparat in Romania? Daca deschid un cont asociat PFA-ului in strainatate (pentru comisioane mai mici, etc) este legal?

  Multumesc.

 • Buna ziua,

  Daca nu am bani in contul de PFA si doresc sa fac o plata, pot transfera din contul personal in cel de PFA? Daca da, trebuie sa fac ceva aditional? vreu act, justificare..etc?
  Multumesc.

 • Buna ziua! Daca deschid un cont bancar asociat unui PFA cu norma de venit:
  1.este obligatoriu sa declar contul la ANAF?
  2.atunci cand incasez bani in cont(sa presupunem dintr o activitate online), este obligatoriu ca tranzactia sa fie insotita de bon fiscal din casa mea de marcat? Sau nu?

  • Buna ziua! 1. NU. 2. NU: bonul de casa de marcat se emite doar pentru incasarea in numerar de la persoane fizice (si juridice, in loc de chitanta, dupa caz). Cand in casati prin banca de la PF sau PJ, nu se emite bon fiscal.

 • In urma discutiilor purtate sa inteleg ca nu exista nici o lege care sa oblige PFA (sau II, PFI, IF) infiintat in 2009 sa aiba cont bancar. Daca nu este obligatoriu atunci vine intrebarea unde pastraza aceste entitati bani pe care ii incaseaza pentru activitatile si serviciile efectuate??????

 • Buna ziua,

  Mai nou in declaratia 600 trebuie trecut un cont bancar. S-a facut vreo precizare ca acest cont trebuie sa fie PFA undeva si nu PF?

 • ” patrimoniul PFA (sau II, PFI, IF) este acelasi cu patrimoniul persoanei fizice.”

  și

  “Poprirea pentru datoriile catre bugetul de stat vine pe contul dedicat PFA nu pe toate conturile persoanei fizice titulara de PFA”

  sunt în contradictoriu.

 • Buna ziua!
  In ghidurile dvs ati prevazut si o sectiune dedicata situatiilor speciale? De exemplu, in special legat de contabilitate in situatia in care nu se plateste impozitul – in cazul persoanelor cu dizabilitati PFA.

  • Buna ziua! Nu am un exmplu de calcul specific pentru situatia dvs. In mare parte calculul este asemanator.

 • Asta in teorie… Eu am cont al pfa-ului deschis inca de la inceputul activitatii dar ANAF-ul mi-a pus poprire pe toate conturile inclusiv pe cel in care incasam salariul de la firma unde eram angajat si a trimis proprirea inclusiv la firma. Mi-au fost retinuti bani atat la firma cat si la banca adica de doua ori. Nu mi-au returnat banii retinuti in plus au spus ca o sa compenseze cu datoriile viitoare. Doua zile am pierdut pe la ei ca sa obtin ridicarea propririi si a trebuit sa merg personal la fiecare banca cu hartia.

  • Buna ziua! Adevarat, popririle pentru obligatiile fiscale datorate pe CNP sunt instituite pe toate conturile deschise ca persoana fizica si se iau bani din fiecare cont. Si da, ANAF se comporta ca un camatar, agresiv si iresponsabil. E bine sa nu ai de a face cu ei.

 • ©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

  PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

  >

  Log in with your credentials

  Ați uitat datele dvs.?