Concedii medicale pentru activitati independente

Pentru o contabilitate corectă și un calcul rapid al obligațiilor fiscale, folosește  Contapp – program de facturare și contabilitate în partidă simplă – Deschide cont!

Concedii medicale PFA. Articolul se adreseaza persoanelor fizice si activitatilor independente indiferent de forma de organizare: PFA, PFI, II, FI, Profesii Liberale.

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Pentru a beneficia  de indemnizatie de concendiu se semneaza contractul  de  asigurare cu Casa de asigurari de Sanatate. Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

 • Baza de calcul lunara minima = 2.230 x 1% = 22 de lei, contributie datorata
 • Baza de calcul lunara maxima = 26.670 x 1% = 268 de lei, contributie datorata

Pentru a beneficia de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii, persoanele fizice sunt obligate sa incheie contractul de asigurare cu Casa de asigurari de sanatate.

Important! Cf ordonantei de urgenta nr 30/2020 se suspenda obligatia indeplinirii termenului de de 6 luni pentru urmatoarele situatii.

Art XVI.(1) Persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA . Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.

(2) În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin.(1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru carantină, fără îndeplinirea condiţiei privind stagiul de asigurare.”

[ratings]

51 comentarii la “Concedii medicale pentru activitati independente”

 1. Aceiasi situatie si la mine.Eu nu am reușit…mi-au zis cei de la casa de sănătate ca nu mi-l plătește nimeni

 2. Buna ziua, am pfa și ctr cu casa de sanatate pentru concediu medical .
  Momentan sunt însărcinată și medicul mi a recomandat concediu risc maternal in urma pb pe care le am .
  Se poate obține acest concediu dacă nu sunt angajata ?
  Mulțumesc

  1. In opinia mea nu se poate obtine, doar daca sunteti salariata ati fi putut. In schimb, puteti obtine concediul prenatal si postnatal. Intrebati si la CNAS.

 3. Buna ziua! Am avut PFA urmand a suspenda activitatea in ianuarie 2020 pentru a intra in concediu de cresterea copilului. Acum in februarie urmeaza sa imi reincep activitatea insa am ramas iar insarcinata si urmeaza sa nasc in iunie. Intrebarea mea este: mai exista posibilitatea sa imi mai platesc pe cei 1% ?

 4. Bună ziua! Eu am contract de munca, part time, ca si ospatar, iar in acelasi timp am si pfa ca asistent medical, lucrand in tinpul saptamanii cate 8 ore minim pe zi. Fiind asigurata de la locul de munca part time, ca si pfa am ales sa nu ma asigur la casa de pensii si nici la sanatate. Am stat izolata 14 zile din cauza covidului, si acum nu stiu cum se procedeaza. Firma cu care sunt asociata ca si pfa imi poate plati zilele in care nu am fost la munca?

 5. Bucur Andreea

  Bună ziua. Am o intrebare. În luna august am avut concediu medical din data de 16 aug-31 aug. Concediul l-am dus prin 23 aug. Astăzi suntem în 27 sept și nu mi s-a decontat concediul încă. Știți cumva vreo data exacta când se decondeaza concediul? Va mulțumesc.

 6. Roxana Roxana

  Buna ziua,
  Sunt PFA-traducator si am incheiat cu Casa OPSNAJ acum 6 luni contract pentru acordarea indemnizatiei aferente concediului de maternitate. Am incheiat contractul optand sa platesc contributia de 1% la 12 salarii minime brute pe tara lunar, adica 276.00 lei pe luna. Cam care ar urma sa fie cuantumul lunar al indemnizatiei de concediu de maternitate la acest stagiu de cotizare? Calculatoarele de pe internet imi dau ca rezultat niste sume mari si ma tem ca nu cumva sa fie o eroare.
  Multumesc.

 7. Buna ziua! Am primut un telefon de la casa de asigurari de sanatate Arges in care mi se cerea sa ma prezint sa ridic /complectez noul contract de concedii medicale si idemnizatii (cotract pe care l-am incheiat cu casa de asigurari in 2019 ) pe motiv ca se schimba toate contractele. Asa este? Se reinnoiesc contractele?
  Poate nu stiu eu sa interpretez corect legea dar , am inteles ca doar contractele incheiate incepand cu 31 august 2021 se supun schimbarii legii.
  Multumesc pt raspuns!

 8. Buna ziua,

  Am incheiat contract cu casa de sanatate pentru concedii ( PFA), am certificat medical care urmeaza sa fie decontat ( nu l-am depus inca la CASS), insa in ultimele zile de concediu am fost plecata din tara. Sa atasez o declaratie pe propria raspundere prin care sa motivez plecarea si faptul ca nu as fi indreptatita sa-mi fie platita acea perioada ? Stiti cumva daca se fac verificari in acest sens ? Nu doresc sa fiu nevoita ca ulterior sa trebuiasca sa restitui banii .

  Multumesc mult !

 9. Buna ziua,

  Daca am un SRL la care sunt administrator dar nu am CIM pot sa inchei cu CASMB contract pentru CM si indemnizatii pentru a beneficia pe viitor de plata CM si/sau maternitate?

 10. Buna ziua! Am o Intreprindere Individuala si sunt gravida. EU platesc cas dar asi doresc sa primesc concediu medicala inainte de indemnizatia crestere copil. Ce fel de acte am nevoie? Si este un venit minim lunar pe care trebuie sa am?

 11. Alina elena

  Buna ziua, eu am primit decizie de la Cas sa rambursez tot concediul de risc maternal…luat conform unui contract mai sus amintit…. sunt socata…..

  1. Buna ziua! Concediul de risc maternal nu se acorda pentru activitati independente, doar pentru salariati.

 12. Ana-Maria Oprea

  Buna ziua, detin un pfa , sunt si angajata la o firma insa de 8 luni sunt in somaj tehnic ( nu lucrez, nu beneficiez de concediu de odihna sau de concediu medical) sunt si insarcinata, as dori sa inchei un contract cu casa de asigurari, in acest caz as putea sa beneficiez de plata concediului medical? Am fix 6 luni pentru a putea cotiza inainte de a naste. Nu stiu insa daca somajul tehnic ma incurca in aceasta situatie.

 13. Buna ziua, angajat cu CIM la o SC, in concediu medical pe perioada lunga de timp, cod 14, detine si un cabinet-profesie liberala. In cadrul SC-ului beneficiaza de concediu medical, in cadrul cabinetului, nu. Poate emite facturi pe cabinet?Mentionez ca are un angajat cu 2 ore/zi.Multumesc!

 14. Buna ziua, daca mam asigurat la plafonul maxim si nu am realizat venitul maxim, dupa terminarea concediului trebuie sa dau banii inapoi? Banuiesc ca toata lumea s-ar asiguta la plafonul maxim , daca nu ar trebui indeplinite anumite conditii si ulterior, nu doar inainte de acordarea concediului? Va multumesc!

 15. Andreea Vihta

  Pentru pfa se calculeaza suma oferita pentru concediu tot ca si la persoanele angajate, adica 85% din salariul brut?

 16. Buna ziua. Am un cabinet de psihologie si urmeaza sa intru in concediu medical pentru sarcina cu risc (cu o luna inainte de concediul prenatal de 126 zile). Am stagiul de cotizare de 6 luni platit.
  Intrebarea mea este daca e necesar sa fiu in activitate la data primirii concediului medical, sau pot suspenda activitatea dinainte (eu neproducand venituri in acest timp)?
  Multumesc

  1. Buna ziua! Nu trebuie sa suspendati activitatea PFA in concediul de risc maternal/prenatal. Doar pe perioada in care primiti indemnizatie de crestere copil activitatea trebuie suspendata la ONRC.

 17. Nu se pot achita sume din urma ci doar incepand cu data semnarii contractului (din experienta personala din Bucuresti)

 18. Marinela Iorga

  Buna ziua!
  Un titular de I.I. care are si angajati trebuie sa isi suspende activitatea pe perioada in care este in concediu medical (contract cu Casa de sanatate)? Este vorba de un neoplasm, deci perioada de medical se va intinde pe cateva luni. In aceasta perioada I.I. va obtine venituri, datorita muncii salariatilor.
  Nu am gasit in legislatie prevazuta vreo suspendare, decat in cazul persoanelor ce au concediu pentru cresterea copilului.

  Cu multumiri,

  Marinela Iorga

 19. Mihai Catalin

  Buna ziua!
  Daca fac acest contract cu CASS acum, pot sa achit si sume din urma? De exemplu sa platesc in 2021 si pentru 2020?
  Acest lucru m-ar acoperi in cazul in care as avea nevoie de concediu medical in 2021?
  Multumesc!

 20. Marinela Iorga

  Buna ziua,

  Am situatia unei persoane titulara de I.I., asigurata prin optiune la sanatate, desi veniturile sale nete nu depasesc cele 12 salarii minime.
  Ca urmare a faptului ca i s-a diagnosticat un neoplasm mamar, intentioneaza sa-si faca contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii cu Casa de sanatate, pentru a beneficia de concediu medical.
  Va rog sa-mi spuneti, daca in contractul de asigurare va trece la suma asigurata valoarea de 10000 lei, avand in vedere faptul ca pentru neoplazii procentul de indemnizatie este 100% si nici nu este necesar stagiul de cotizare de 6 luni, va primi 10000 lei ca indemnizatie lunara, pe toata perioada de concediu medical cat se mentine acest cod de boala?
  Din aceasta indemnizatie se fac retineri pentru CAS, impozit, etc,?
  Daca da, le retine platitorul, respectiv FNAUSS-ul, la sursa, si bolnavului i se va vira diferenta?

  Cu multumiri,

  Marinela Iorga

  1. Buna ziua! Indemnizatia pentru concediu medical se calculeaza pe zilele lucratoare din luna, deci nu are cum sa fie egala cu baza de calcul. Din indemnizatia bruta calculata, FNAUSS va retine CAS si bolnavului i se va vira diferenta.

 21. Csakay Zoltan

  Bună ziua,
  se poate solicita indemnizația de sprijin Covid in baza OUG 132/2020 într-o lună în care se beneficiază de concediu medical? Aceste sume sunt luate în calcul la stabilirea indemnizației în baza OUG sus-menționate?
  Mulțumesc mult!

 22. Buna ziua, am si eu nevoie de o informatie va rog, urmeaza sa intru in concediu pt cresterea copilului, pe baza pfa ului, activitatea va ramane activa si voi avea venituri sub plafonul stabilit de lege( in jur de 6000 lei pe an), pana recent am beneficiat de indemnizatie covid, mai pot sa beneficiez de indemnizatia covid impreuna cu indemnizatia pt crestere copil??Multumesc anticipat

  1. Buna ziua! Nu puteti beneficia concomitent de cele 2 indemnizatii. PFA trebuie suspendat la Registrul Comertului.

 23. Buna ziua,

  Sunt salariat si detin si un PFA. Se poate sa inchei un contract de concediu medical aferent PFA ului sau fiind salariat nu mai am dreptul? Multumesc!

 24. Ioana Marian

  Buna ziua, sunt însărcinată in prima luna am doar pfa activ dar nu am încheiata și acest ctr pe concedii medicale și as dori sa îl închei , unde se face acest ctr? Se poate și online ?
  Înțeleg ca dacă plătesc 6 luni pot beneficia de concediu prenatal 126 zile ?

  1. Buna ziua! Se incheie la Casa nationala de sanatate. Trebuie sa conribuiti 6 luni pentru a beneficia de concediu. Nu trebuie sa fiti si salariata.

 25. Daca am intreprindere individuala , am semnat contract la casa de asigurari de sanatate cu data de 25.02.2021 dar valabilitatea contractului este din 01.03. 2021 si data probabila a nasterii este 25 august 2021 , pot sa beneficiez de indemnizatie de maternitate avand in vedere ca nu este stagiu complet de 6 luni ?

  1. Buna ziua! 6 luni minim aveti nevoie, inainte de data nasterii. Era ideal sa aveti contractul cu 8 luni inainte de data nasterii ca sa incasati si concediu prenatal.

 26. Iosep Iulia

  Buna ziua,
  As avea 2 intrebari :
  1.Acest contract se poate face indiferent daca încasările din pfi sunt sub plafonul minim? (iar asifurarea de sănătate este pe baza certificatului de handicap).
  2.Daca timp de 5 luni ma asigur la suma minima, apoi schimb valoarea asigurarii la suma mai mare sau maxima
  , cum se va calcula concediul medical dupa cele minim 6 luni de plata? O medie intre cotizatiile platitw sau se ia ca baza ultima anexa?mulțumesc

 27. Zoltan Csakay

  Bună seara si la multi ani!
  Îmi puteți confirma dacă sumele provenite din indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă se notează în RJIP și nu reprezintă cheltuieli impozabile, respectiv deductibile la determinarea venitului din activități independente? Mulțumesc anticipat!

  1. Buna seara! Aceste sume nu se noteaza in RJIP. Venitul nu este impozabil si contributia nu este cheltuiala deductibila.

 28. Buna seara, am formulat azi o cerere pe care o voi depune luni la ei la birou de registratura.
  Am sunat azi si la Bucuresti la casa de pensii si mi-au spus ce stiam si din lege, ca pot sa aleg eu suma la care sa ma asigur, bineinteles in acel interval dintre salariul min pe economie si plafonul maxim reprezentat de 12 salarii minime pe economie si mi-au mai spus sa redirectez spre ei raspunsul, zicand si doamna de acolo ca e curioasa ce temei legal au sa ma refuze.
  I-am intrebat asta persona azi cand am fost acolo dar nu am primit raspuns, fiind doar poftita sa fac acea solicitare scrisa.

 29. Crina Seiche

  Buna ziua,
  Am deschis in luna noiembrie un pfa cu norma de venit, cod caen 6202, consultanta in it. Am vrut sa imi fac contract cu casa de asigurari si am vrut sa aleg sa ma asigur la suma maxim, dar cei de la casa de asigurari(Bihor) mi-au spus ca pot sa ma asigur doar la venitul realizat conform normei de venit.
  Contabila mi-a spus ca in Cluj se poate la maxim si ca nu tine de norma de venit.
  Tine de fiecare judet sa limiteze ce scrie in lege sau de ce aceasta lege nu se aplica peste tot ?
  Multumesc,
  Crina S.

  1. Buna ziua! Cereti baza legala. Legea spune ca persoana care vrea sa se asigure are dreptul sa aleaga baza de calcul.

 30. Bună ziua , sunt psiholog cu cabinet individual de psihologie autorizat. Am achitat pentru anul 2020 Contribuția de asigurari sociale de sanatate dar nu am contract de asigurare pentru concedii cu CAS.
  In miomentiul acesta sunt in carantina pentru contact direct cu un pacient covid.
  Am dreptul la indemnizatie de concediu medical pentru perioada carantinei?

 31. Buna ziua,

  Ce fel de acte trebuie sa depuna un PFA (coafeza) pentru a beneficia de plata concediului medical? si unde trebuie depuse aceste acte? Multumesc

  1. Beneficiati de concediul medical daca aveti contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. De regula trebuie sa contribuiti cel putin 6 luni inainte de a cere concediul medical, dar sunt niste exceptii in perioada actuala, cu stare de urgenta/alerta. Pentru plata concediului va adresati medicului, care in functie de problemele medicale pe care le aveti, va elibereaza certificatul medical pe care il depuneti la CNAS pentru plata concediului.

 32. Sunt administratorul unui SRL ce are activitatea pe cod CAEN 9001, nu sunt angajat al societății. Pot depune cerere pentru indemnizația in situația de urgentă la categoria persoane cu activități liberale, sunt pianist? Pot prezenta și conturile societății ?Va mulțumesc.

  1. Buna ziua! Indemnizatia se acorda profesionistilor: PFA, II, IF, PFI, Profesii Liberale. Nu se acorda administratorilor/asociatilor de societati comerciale.

Scrie mesajul tau aici:

Descarcă Ghidul gratuit