fbpx

Concedii medicale pentru activitati independente

Concedii medicale PFA. Articolul se adreseaza persoanelor fizice si activitatilor independente indiferent de forma de organizare: PFA, PFI, II, FI, Profesii Liberale.

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Pentru a beneficia  de indemnizatie de concendiu se semneaza contractul  de  asigurare cu Casa de asigurari de Sanatate. Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

 • Baza de calcul lunara minima = 2.230 x 1% = 22 de lei, contributie datorata
 • Baza de calcul lunara maxima = 26.670 x 1% = 268 de lei, contributie datorata

Pentru a beneficia de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii, persoanele fizice sunt obligate sa incheie contractul de asigurare cu Casa de asigurari de sanatate.

Important! Cf ordonantei de urgenta nr 30/2020 se suspenda obligatia indeplinirii termenului de de 6 luni pentru urmatoarele situatii.

Art XVI.(1) Persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA . Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.

(2) În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin.(1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru carantină, fără îndeplinirea condiţiei privind stagiul de asigurare.”

[ratings]

14 comentarii la “Concedii medicale pentru activitati independente”

 1. Ioana Marian

  Buna ziua, sunt însărcinată in prima luna am doar pfa activ dar nu am încheiata și acest ctr pe concedii medicale și as dori sa îl închei , unde se face acest ctr? Se poate și online ?
  Înțeleg ca dacă plătesc 6 luni pot beneficia de concediu prenatal 126 zile ?

 2. Daca am intreprindere individuala , am semnat contract la casa de asigurari de sanatate cu data de 25.02.2021 dar valabilitatea contractului este din 01.03. 2021 si data probabila a nasterii este 25 august 2021 , pot sa beneficiez de indemnizatie de maternitate avand in vedere ca nu este stagiu complet de 6 luni ?

 3. Iosep Iulia

  Buna ziua,
  As avea 2 intrebari :
  1.Acest contract se poate face indiferent daca încasările din pfi sunt sub plafonul minim? (iar asifurarea de sănătate este pe baza certificatului de handicap).
  2.Daca timp de 5 luni ma asigur la suma minima, apoi schimb valoarea asigurarii la suma mai mare sau maxima
  , cum se va calcula concediul medical dupa cele minim 6 luni de plata? O medie intre cotizatiile platitw sau se ia ca baza ultima anexa?mulțumesc

 4. Bună seara si la multi ani!
  Îmi puteți confirma dacă sumele provenite din indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă se notează în RJIP și nu reprezintă cheltuieli impozabile, respectiv deductibile la determinarea venitului din activități independente? Mulțumesc anticipat!

 5. Buna seara, am formulat azi o cerere pe care o voi depune luni la ei la birou de registratura.
  Am sunat azi si la Bucuresti la casa de pensii si mi-au spus ce stiam si din lege, ca pot sa aleg eu suma la care sa ma asigur, bineinteles in acel interval dintre salariul min pe economie si plafonul maxim reprezentat de 12 salarii minime pe economie si mi-au mai spus sa redirectez spre ei raspunsul, zicand si doamna de acolo ca e curioasa ce temei legal au sa ma refuze.
  I-am intrebat asta persona azi cand am fost acolo dar nu am primit raspuns, fiind doar poftita sa fac acea solicitare scrisa.

 6. Crina Seiche

  Buna ziua,
  Am deschis in luna noiembrie un pfa cu norma de venit, cod caen 6202, consultanta in it. Am vrut sa imi fac contract cu casa de asigurari si am vrut sa aleg sa ma asigur la suma maxim, dar cei de la casa de asigurari(Bihor) mi-au spus ca pot sa ma asigur doar la venitul realizat conform normei de venit.
  Contabila mi-a spus ca in Cluj se poate la maxim si ca nu tine de norma de venit.
  Tine de fiecare judet sa limiteze ce scrie in lege sau de ce aceasta lege nu se aplica peste tot ?
  Multumesc,
  Crina S.

 7. Bună ziua , sunt psiholog cu cabinet individual de psihologie autorizat. Am achitat pentru anul 2020 Contribuția de asigurari sociale de sanatate dar nu am contract de asigurare pentru concedii cu CAS.
  In miomentiul acesta sunt in carantina pentru contact direct cu un pacient covid.
  Am dreptul la indemnizatie de concediu medical pentru perioada carantinei?

 8. Buna ziua,

  Ce fel de acte trebuie sa depuna un PFA (coafeza) pentru a beneficia de plata concediului medical? si unde trebuie depuse aceste acte? Multumesc

  1. Beneficiati de concediul medical daca aveti contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. De regula trebuie sa contribuiti cel putin 6 luni inainte de a cere concediul medical, dar sunt niste exceptii in perioada actuala, cu stare de urgenta/alerta. Pentru plata concediului va adresati medicului, care in functie de problemele medicale pe care le aveti, va elibereaza certificatul medical pe care il depuneti la CNAS pentru plata concediului.

 9. Sunt administratorul unui SRL ce are activitatea pe cod CAEN 9001, nu sunt angajat al societății. Pot depune cerere pentru indemnizația in situația de urgentă la categoria persoane cu activități liberale, sunt pianist? Pot prezenta și conturile societății ?Va mulțumesc.

  1. Buna ziua! Indemnizatia se acorda profesionistilor: PFA, II, IF, PFI, Profesii Liberale. Nu se acorda administratorilor/asociatilor de societati comerciale.

Scrie mesajul tau aici:

Descarcă acum Raportul Gratuit

Raport gratuit 2021: Taxe si contributii sociale PFA