fbpx
 • Buna ziua. La calculul venitului impozabil pentru anul 2020, indemnizatia de somaj incasata pentru salariati, se include in venitul brut, realizat din activitatea de baza, nu? Indemnizatiile pentru profesionisti, conf,OUG30 si OUG 132, stiu ca se trateaza separat. Daca in 2019( an inchis cu pierdere) , casa de marcat achizitionata a fost trecuta…Citește mai mult

 • Buna ziua! PFA la norma de venit , a beneficiat de indemnizatie in lunile aprilie si mai 2020 , cf.Ordonantelor 30/2020 si 32/2020.Cum si cand platesc contributiile si impozitul pentru aceste indemnizatii ?
  Va multumesc .

 • Poză de profil pentru Constantin

  Constantin a scris o nouă postare:

  Contributia de asigurari de sanatate - CASS 2021. CASS optional 2021.

  CuprinsCine are obligatia de a plati contributii sociale de sanatate in 2021 - CASS 2021Incadrarea in plafonul de 12 salarii si stabilirea contributiei de plata pentru 2021CASS cu retinere la sursaObligatia de a depune declaratia unica pentru plata CASSContributie...

  Citește mai mult
  12 Comments
  • Daca venitul realizat la sfarsitul anului este mai mare decat venitul minim anual pe economie care este suma de plata? Se calculeaza CASS doar pentru 27600 lei sau la valoarea venitului realizat? Multumesc.

  • Atentie la cateva data din articol, ca s-au strecurat unele greseli: 27600 x 10% = 2760, iar la contributia optionala ati scris plafonul minim 26760 in loc de 27600.

  • Buna ziua! Pentru declaratia unica depusa in 2020, termenul de plata este 25 mai 2021.

  • Buna ziua! Daca pentru anul 2021 estimez ca voi avea doar venituri de 12.000 lei dintr-un contract de arendare si doresc sa ma asigur la sanatate, ce ar trebui sa bifez in declaratia unica, punctul B sau C? Declar ca obtin venituri sub plafon sau ca sunt persoana fara venituri, tinand cont de faptul ca respectivul venit din arenda va fi declarat de platitorul de venit.
   Multumesc!

   • aveti venituri sub plafon (daca venitul din arenda era mai mare ca plafonul, ati fi depus declaratia special pe CASS). nu conteaza ca el declara venitul (si probabil plateste impozitul) dar banii ajung la dumneavoastra, deci aveti venit.

  • Daca sunt pfa si realizez venitur peste plafonul de 27600 si am si venituri din dividente tpt peste plafon platesc la fiecare contrib de sanatate? Sau avand in vedere ca amandoua sunt pe acelas cnp platesc doar o data?

  • Buna ziua ! Daca in 2020 am realizat venit 95 000 pe Pfa Norma de venit dar in acelasi timp am fost incadrat cu contract de munca cu norma intreaga sunt obligat la plata cas si cass pt venitul realizat ca si pfa? Multumesc !

  • Buna ziua! Depuneti rectificativa la declaratia din 2020 si recalculati pe 3 luni (335 lei de plata). In declaratia din 2021 completati ca persoana cu venituri sub plafon si datorati CASS la baza de calcul de 6 salarii – 1380 lei.

  • Buna ziua! Trebuie sa platiti CASS in cazul descris de dvs.

  • Buna ziua! Pentru indemnizatia incasata datorati CAS, CASS si impozit chiar daca sunteti salariat.

  • Buna ziua! Ca pensionar platiti CASS, daca veniturile nete din arenda depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie.

 • Poză de profil pentru Constantin

  Constantin a scris o nouă postare:

  Norme de venit pentru activitati turistice in 2021

  Norme de venit turistice 2021, pentru contribuabilii care realizeaza venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa între 1 și 5 camere inclusiv. Daca obtineti o eroare dupa ce...

  Citește mai mult
 • Poză de profil pentru Constantin

  Constantin a scris o nouă postare:

  Taxe si contributii sociale datorate in 2021

  Taxe PFA 2021. Veniturile pentru care se datoreaza in 2021 impozit, CAS si CASS (dupa caz), sunt: Venituri din activitati independente organizate ca: PFA - Persoana Fizica autorizata, II - Intreprinderi Individuale, PFI - Persoana Fizica Independenta, IF -...

  Citește mai mult
  10 Comments
  • Bună ziua.
   Dacă mi-am înființat un Pfa la începutul lunii decembrie și nu mi-am început încă activitatea (adică nu am realizat niciun venit) când trebuie depusă declarația unică? În termen de 30 zile sau până în 25 mai?
   Sunt în ceață..

  • S-a completat cu linkul la normele de venit, care au fost publicate ieri.

  • Buna ziua.Un PFA (kinetoterapeut) deschis in 16 decembrie 2020 , dar care realizeaza venituri doar incepand cu 04,01,2021 cand trebuie depusa declaratia unica si cum? adica pentru venituri estimate in anul 2021 presupun ca ar trebui completat in declaratia unica.Acest PFA va obtine venituri peste plafonul a 12 salarii minime , in aceste conditii trebuie declarat cas si cass .Persoana respectiva este asigurata cas si cass la momentul depunerii declaratiei unice sau atunci cand face plata? Si cand se face plata si cum?
   multumesc foarte mult si scuze daca intrebarile par ,,ciudate,, dar pentru un om simplu e mai greu de procesat

  • Buna ziua. Ati primit vreun raspuns? Am aceeasi situatie.multumesc

  • Buna ziua! Am un pfa cu norma de venit CAEN 9602, si as vrea sa trec in sistem real deoarece anul trecut a mers foarte slab din cauza pandemiei si a opririi activitatii de catre autoritati si taxele au fost destul de greu de adunat.as vrea sa stiu pana la ce data pot sa anunt intentia de trecere in sistem real,si cum,si in cazul in care nu depasesc cele 12 salarii minime,cum fac sa-mi platesc contributia la pensie,pentru ca nu vreau sa renunt la aceasta taxa.multumesc!

  • Daca un pensionar infiinteaza un PFA, mai trebuie sa plateasca CAS? Multumesc.

  • Buna ziua! La ce impozit va referiti? Daca va referiti la impozitul din activitati turistice acesta se calculeaza pe camera, fiind stabilita norma de venit anuala.

  • Buna ziua! Nu puteti deduce, este un impozit pe proprietate.

  • Buna ziua,

   Daca pentru 2020 nu sunt nevoit sa plătesc CASS dar pentru 2021 estimez ca am sa fiu nevoit si am sa completez declarația unica ca atare. In acest caz termenul de plata pentru CASS.ul pentru acest an este 25 Mai 2021(împreuna cu restul obligațiilor pentru 2020) sau 25 Mai 2022?

   Mulțumesc anticipat

 • Buna ziua. Cand trebuie depusa declaratia unica daca PFA-ul este infiintat in luna ianuarie. In termen de 30 de zile de la infiintare sau pana pe data de 25 mai 2021 ?

  1 Comment
 • Am un PFA in sistem real sunt si angajat cu norma intreaga iar din 22.10.2020 sunt si pensionar .
  Pe PFA am beneficiat de ajutoarele acordate in pentru aprilie ,mai in suma de 6042 lei.
  Strict pentru ajutoarele primite trebuie platite contributiiile si impozitul .Faptul ca sunt pensionar reduce sau elimina ceva( partial CASS ?) din aceste…Citește mai mult

  1 Comment
 • Bună ziua! Mi-ați putea spune cât are de plătit și cum trebuie să procedeze o persoană fără venituri care vrea să se asigure la sănătate în 2021? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns. Cristina Firoiu

  1 Comment
 • Bună ziua! Se poate știe cum se înregistrează Micrograntul la PFA?

  1 Comment
 • Poză de profil pentru Constantin

  Constantin a scris o nouă postare:

  Declaratia unica 2021

  Declaratia Unica 2021 Formularul pdf al declaratiei unice 2021 a fost publicat pe site-ul ANAF, in data de 15 Ianuarie 2021. Declaratia unica ANAF: Descarca formularul PDF inteligent pentru depunere online Taxe si contributii declarate prin Declaratia Unica Persoanele fizice completeaza Declaratia unica...

  Citește mai mult
  40 Comments
  • Buna ziua,

   Practic nu putem depune declaratia pentru ca inca nu a fost publicat modelul ?

  • Buna ziua, in Studiu de caz: Contabilitatea veniturilor si cheltuielilor realizate in 2020 este scris ca „Depune la inceputul anului 2020 declaratia unica – privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Declaratia este depusa online, pe site-ul ANAF.”

   Inceputul anului inseamna pana in 25 Mai 2021 ?. Nu mai retin exact , parca in alti ani trebuia sa depunem ceva declaratie in luna ianuarie.

   • Este doar un exemplu cu venitul estimat pentru 2020. Definitivarea impozitului si contributiilor pentru 2020 se realizeaza dupa incheierie anului fiscal, pana la data de 25 mai 2021. Daca nu sunteti platitor de TVA nu aveti nimic de depus in ianuarie 2021 pentru veniturile din 2020.

  • contribuabilii impusi la norma de venit care au peste 65 ani (reducere norma 50%) au obligatia depunerii declaratiei unice pana pe 15.01 a fiecarui an pentru stabilirea sumelor datorate la buget aferente anului in curs? Multumesc!

   • Buna ziua! Termenul este 25 mai; doar cei care au modificari se depune in 30 de zile de la eveniment.

  • Buna ziua, pentru cei care au inceput activitatea in 2020, venituri din activitati independente, venituri peste plafon, CAS si CASS nu se recalculeza la nr de luni efective pana la finalul anului 2020? Vad ca modeul de declaratie publicat recent, nu permite introducerea de sume mai mici decat plafonul de 12 salarii pentru 2020, respectiv 26.760 lei.

   • Buna ziua! Pentru anul 2020 se recalculeaza plafonul pe perioada de activitate. Recalcularea se face in declaratia de venit estimat, de anul trecut, nu la capitolul 1 din declaratia 2021.

  • am urmatoarea speta (intrebare): am un pfa si sunt la norma de venit inca de cand l-am facut din 2012. pana acum in fiecare an asteptam sa apara norma de venit si pana la finalul lunii ianuarie depuneam declaratia unica pt anul in curs si alegeam norma de venit. stiam ca inainte asa era parca, adica pana pe 31 ianuarie trebuia sa depui ca sa ramai la norma. anul acesta este la fel, adica trebuie sa depun pana pe 31 ianuarie declaratia unica ca sa nu ma trezesc ca sunt trecut din oficiu la sistem real?

  • Bună ziua,
   După depunerea declarației unice peste cât timp apare pe anaf.ro obligații de plată?

   Aș dori să plătesc din microgrant și aș dori să știu dacă trebuie să aștept până apare pe anaf.ro sau pot plăti sumele declarate direct?

   • Buna ziua! Modificarile apar dupa data de 10 a lunii urmatoare depunerii declaratiei. Puteti plati obligatiile fara sa asteptati, imediat dupa depunerea declartiei.

  • Buna ziua! Am si eu va rog o nelamurire. PFA nu mai doreste sa realizeze activitate in 2021, prin urmare va fi radiat. Intrebarea mea este daca trebuie depuse 2 declaratii unice, una pt definitivare venituri realizate in 2020 si inca una in termen de 30 zile de la lichidare? Sau astept sa se faca radierea si voi completa o singura declaratie unica? Multumesc!

   • Buna ziua! Daca radiati pana la 25 mai depuneti o singura declaratie cu venitul estimat si cu data radierii de la ONRC. Altfel trebuie sa depuneti o decl pana pe 25 mai si una in 30 de zile de la radiere.

  • Buna. Va rog poate ma poate lamurii cineva cu urmatoarea speta: in cadrul Declaratiei unice la contributii datorate conform indemnizatiilor OG 30 si 132 in tabelele aferente exista doua coloane (3 si 4) referitoare la Contributiile de asigurari sociale datorate in sistemul public de pensii (col.3) si datorate in sistemul propriu de pensii (col.4). Ce reprezinta coloana 4 si cui se aplica?
   Va multumesc.

   • Buna ziua! Sunt categorii de contribuabili care platesc CAS in sisteme proprii de asigurari: avocati, personal clerical si altii.

  • Am inteles ca anul trecut au fost probleme dupa aparitia bonificatiilor si depunerea rectificativelor, asa ca am zis sa astept anul asta bonificatiile. Cand apar? Apar ?

  • Chiar nu stie nimeni la cine se refera colana 4 din tabelul pentru plata idemnizatiilor conform OG 30 si 132?

  • Buna ziua! Nu avem bonificatii anuntate pana la aceasta data. E posibil sa apara dupa publicarea legii bugetului de stat.

  • Buna ziua! Nu, TVA nu se ia in calcul la plafonul de 100.000 euro.

  • Buna ziua! Puteti deduce costul cu casa de marcat in urmatorii 7 ani.

  • Buna ziua! Da, va puteti angaja, nu pierdeti indemnizatia. Va rog sa sunati si la Agentia de plati locala, sa va confirme si ei. In trecut au tratat diferit de la un judet la altul.

  • Buna ziua! Depuneti declaratia mai intai si apoi platiti. Declaratia o incarcati in aplicatia MEEMA.

  • Buna ziua! Completati in sectiunea de la capitolul 2 din declaratie: Norma ajustată potrivit Codului fiscal.

  • Posibil dupa ce apare legea bugetului de stat.

  • Multumesc. in aceasta categorie se incadreaza si pensionarii militari?

  • Ieri, 20 februarie, fost adoptat bugetul de stat. Ar trebui să știm deja dacă vor fi bonificații sau nu.

  • Platiti la realizat, conform DU 2021 pana in 25 mai

  • Buna ziua! Se declara ca venit pentru anul fiscal 2020.

  • Buna ziua! Legea bugetului nu prevede bonificatii, deci nu va apare niciun ordin ANAF care sa acorde aceste bonificatii.

  • Buna ziua! Pentru chirii in lei nu completati capitolul 1 din declaratia 2021, completati doar capitolul 2 cu venitul estimat din chirii daca este cazul.

  • Buna ziua! Pentru veniturile din 2020, termenul de plata este 25 mai 2021. Pentru veniturile estimate in 2021, termenul de plata este 25 mai 2020. Nu va grabiti cu plata obligatiilor din 2021.

  • Buna ziua! Informatiile se modifica dupa data de 10 a lunii urmatoare depunerii declaratiei unice.

  • Buna ziua! SPV nu a fost actualizat. Regularizarea chiriei in valut se realizeaza prin cap 1 din DU2021.

  • Buna ziua! Se completeaza cu CAS estimat, daca ati estimat sau datorat. Nu conteaza ce ati platit, daca ati platit.

  • Buna ziua! Platiti CAS 25%, CASS 10%, impozit 10%. Vedeti aplicatia de calcul.

  • Buna ziua! Completati capitolul 1, Transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente
   financiare derivate, precum și transferul aurului de investiții.

  • Da, fara bonificatii.

  • Buna ziua! Daca norma de venit recalculata depaseste plafonul de 12 salarii minime, platiti CASS la plafonul intreg. CAS se plateste la numarul de luni de activitate. Gasiti exemple in ghidul de mai sus.

  • Bună ziua. Apăsați pe butonul albastru de mai sus.

 • Buna ziua, am un PFA in sistem real.Cand am inceput activitatea am bifat in declaratie, la CAS, II.2.1, punctul A, adica obtin venituri peste plafonul minim.Daca ma incadrez sub plafon, sunt obligat la plata CAS?La fel si la CASS, tot punctul A a fost bifat, nu am optat pentru plata lui.Si aici sunt obligat sa platesc CASS daca sunt sub plafon?

  2 Comments
  • Buna ziua! Pentru siguranta depuneti o rectificativa la declaratia unica capitolul 2 si modificati venitul estimat.

   • Multumesc frumos, asa voi face.Mai am o neclaritate.Data eliberarii CIF-ului e 29.01.2020.Pentru ca efectiv l-am ridicat de la ANAF in martie 2020, declaratia unica am facut-o in 24.03.2020.Tot din martie sunt primele facturi.Stiu, trebuia s-o fac in termen de 30 de zile de la data inceperii, pana acum nu mi-a venit nici o amenda…Dar intrebarea…Citește mai mult

 • Buna ziua, detin un PFA la norma de venit. Exista vreo bonificatie pentru plata anticipata a impozitului/contributiilor cu termen 03/2021?

  2 Comments
  • Buna ziua! Pana la aceasta data nu s-au anuntat bonificatii pentru obligatiile datorate. Termenul de depunere declratie unica si pentru plata obligatii 2020 o sa fie 25 mai 2021.

 • Buna seara tuturor.

  Ma gandesc ca nu sunt singurul aici care a aplicat pentru ajutorul de stat pe OUG 130, si as dori sa va cer parerea despre asta:

  Eu sunt II si am aplicat pentru un microgrant.
  Cu 15 minute in urma am primit notificare cum ca cererea mea a fost repsinsa deoarece:

  „Nu se încadrează în categoria PFA/ONG-uri conform pr…Citește mai mult

  4 Comments
  • La data depunerii cererii II nu erau eligibile. Astfel, ei dau decizie de respingere cu data depunerii cererii conform prevederilor legale de atunci.

   • Da, stiu sta, dar OUG 199 modifica articolul invocat in ordinul 2989, deci ordinul respectiv nu poate produce efecte juridic in fata unui OUG.
    Sau gresesc undeva cu logica?

    • OUG 199 a intrat in vigoare ulterior datei depunerii cererii. Ei dau decizii de respingere cu data de atunci pe legislatia de atunci, nu pe cea de acum.

     • Mda … Daca au procedat asa parerea mea este ca au procedat total gresit, deoarece decizia de respingere este emisa din 16 decembrie, iar in procedura nu este mentionat niciunde ca evaluarea eligibilitatii se face in functie de data inscrierii, se mentioneaza doar ca adjudecarea se face in sistemul primul venit primul servit pe baza numarului de…Citește mai mult

 • Buna ziua , sunt PFA in sistem real, daca se poate va rog o lamurire in legatura cu inregistrarea unui laptop in evidenta facturat cu pretul de 2600 lei fara TVA, aplicat un discount de 600 lei si facturat la 2260 cu TVA, evidenta este in partida simpla. Multumesc pentru ajutor, cu respect!

  1 Comment
  • Daca discountul este pe aceeasi factura, atunci bunul intra in contabilitatea dvs la pretul final, dupa aplicarea reducerii.

 • Buna seara, sunt PFA in sistem real. In lunile Martie, Aprilie si Mai nu am stiut cum sa trec in jurnalul de incasari si plati sumele primite ca indemnizatie Covid si am continuat cu celelalte inregistrari. Acum citind ghidul am inteles, dar ce pot face acum? Cum pot sa le trec in evidenta contabila?

  1 Comment
  • Treceti pe excel si puteti modifica si completa oricand. Registrele in format de hartie nu mai sunt obligatorii din 2015.

 • Poză de profil pentru Constantin

  Constantin a scris o nouă postare:

  Norme de venit - plafonul de 100.000 de euro pentru trecerea la sistemul real

  Conform codului fiscal, activitatile independente care sunt impuse cu norme de venit si obtin un venit brut peste 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia de a stabili venitul net in sistem real, conform regulilor contabilitatii in...

  Citește mai mult
  3 Comments
 • Buna ziua. Am incercat sa depun formularul D5 (validat) prin SPV exact ca si Declaratia anuala si am primit urmatorul mesaj:

  Fisierul incarcat de dumneavoastra, cu index de depunere in SPV 4476398, are urmatoarele erori:

  Declaratiile de tip ‘D5’ nu pot fi depuse prin SPV

  In acest caz trebuie sa corectati datele inscrise, sa validati din…Citește mai mult

  1 Comment
  • Buna ziua Aceeasi problema am intampinat-o si eu. Art 2 din Procedura (OPANAF 3896/2020) precizeaza ca cererile de esalonare se depun a) la registratura organului fiscal;b) prin poştă, cu confirmare de primire; c) prin intermediul serviciului „Spaţiu privat virtual”.

 • Buna ziua, am o întrebare, dacă eu sunt inscrisa pentru acordarea de indemnizatie pentru profesii liberale (din drepturi de autor) pot aplica și pentru ajutorul nerambursabil de 2000€? Adică îmi afectează solicitarea pentru indemnizatie? Risc sa nu mai primesc indemnizatia (din care oricum trebuie sa restitui 45% statului) daca aplic și pentru a…Citește mai mult

 • Buna ziua.Am depus documentatie pentru primirea celor 41.5% titularului II. Pentru luna august am primit banii, dar pentru luna septembrie s-a primit decizie de respingere a cererii pe motiv de neincadrare in prevederile art.3 din OUG.132/2020. Mentionez ca am beneficiat de indemnizatia prevazuta de OUG.30 /2020, veniturile lunare sunt foarte…Citește mai mult

  2 Comments
  • Buna ziua! Depinde de motivul respingerii. Chiar daca veniturile sunt mici, dar totusi in crestere fata de perioada de referinta, atunci nu sunteti eligibila pentru indemnizatie.

   • Motivul specificat in decizie : ” neincadrare in prevederile OUG nr.132/2020″ atat! Media lunara dupa incetarea starii de urgenta a fost 324 lei, iar in luna septembrie venitul brut de 500 lei. Deci este considerata o crestere de la 324 la 500? Conf.art 3 alin (5) din OUG 132/2020, nu toti cei ce au beneficiat de indemnizatie in perioada…Citește mai mult

 • Încarcă mai multe postări
Ghid de completare cu exemple

Ghid completare declaratia unica 2021

Impozite și Contribuții Sociale 2020

Abonează-te la noutăți și
Descarcă Raportul

Raport gratuit 2021: Taxe si contributii sociale PFA

Descarcă acum Raportul Gratuit

Raport gratuit 2021: Taxe si contributii sociale PFA