• Buna seara,
  Stiti cumva daca pentru luna iunie se mai acorda indemnizatia COVID pentru PFA care nu si-au reluat activitatea? ( domeniu: turism)
  Pe site-ul aici.gov.ro, la sectiune ”selectati procedura” nu mai apare indemnizatia pentru PFA, II, etc.
  Multumesc

 • Buna ziua,
  Am o societate comerciala de la care obtin venituri mai mari decat cele 12 salarii. Totodata obtin venituri din salarii pentru care angajatorul opreste impozit si CAS. Completarea declaratiei unice inca ma baga in ceata. In 2018 am completat declaratia unica, am platit impozit si CAS, din contul societatii fiind impozit stopat la sursa…Citește mai mult

 • Buna seara,
  Ce inseamna punctul „Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal” din declaratia unica? Nu am reusit sa gasesc care sunt cei care au „numai” obligatia completarii declaratie…Citește mai mult

 • 12.06.2020. S-a actualizat Formularul PDF al Declaratiei Unice cu bonificatii. Ultima versiune, a 3-a in ultima saptamana, este dclUnica_2020_10062020_1.pdf. Noua versiune elimina restrictia de la Subsectiunea 1.5.2, impozit pe venit realizat, care trebuia sa fie egala cu sumele declarate anul trecut sau trebuia sa fie nenula. Ceea ce nu…Citește mai mult

 • Buna ziua. Pentru PFA la norma de venit cum se beneficiaza de bonificatii pentru 2019? Se depune rectificativa la declaratia initiala, adica pe formularul din 2019?

 • Poză de profil pentru Constantin

  Constantin a scris o nouă postare:

  Declaratia unica rectificativa. Cum se completeaza.

  In asteptarea declaratiei unice cu sectiunile de bonificatii, pentru care persoanele care au depus deja declaratia trebuie sa depuna o declaratie rectificativa, te rog sa citesti articolul de mai jos, unde am clarificat ce inseamna rectificarea declaratiei, inainte ca...

  Citește mai mult
  Social Share
  2 Comentarii
  • BUna ziua . Daca deja s-au efectuat toate platile pentru anul 2019, cum se procedeaza cu compensarea sumelor ?
   Multumesc O zi buna.

  • Buna ziua! Persoanele care au platit obligatiile fiscale la 2019 beneficiaza de bonificatii daca depun declaratia rectificativa. Sumele platite in plus reprezentand bonificatiile pot fi utilizate pentru stingerea unor obligatii fiscale viitoare (de exemplu pentru 2020) sau pot fi restituite daca se depune cerere de restituire.

 • Proiect cu noua versiune a Declaratiei Unice 2020, care prevede bonificatii, a fost publicata. Apar mai multe rubrici pentru rectificarea declaratiei depuse, iar sectiunea 1.5 este completata cu doua subsectiuni speciale pentru calculul bonificatiilor:

 • Poză de profil pentru Constantin

  Constantin a scris o nouă postare:

  Amnistia fiscala 2020

  Prin Ordonanta de urgenta nr 69 din 14 Mai 2020, este reglementata amnistia fiscala 2020, care consta in anularea dobanzilor si penalitatilor calculate la obligatiile fiscale restante la data de 31 martie 2020. Cele mai multe activitati independente...

  Citește mai mult
 • Buna ziua
  Un PFA in sistem real neplatitor de TVA doreste sa achizitioneze produse din China.
  Ce obligatii are in acest sens?
  -Este obligatoriu obtinerea de numar EORI? Este conditionat obtinerea acestui numar ca PFA-ul sa fie platitor de TVA?
  – Exista pentru persoane juridice( unde apartine si PFA-UL din punctul de vedere a Vamii ) valoare…Citește mai mult

  Social Share
  1 Comentariu
 • Buna ziua,
  PFA norma de venit care a inceput activitatea in anul 2020 doreste sa plateaca impozitul si contributiile anticipat, se poate sau numai in 2021 va platii? Multumesc!

  Social Share
  1 Comentariu
  • Buna ziua! Puteti sa platiti cand doriti, dar nu va recomand, asteptati macar sfarsitul anului 2020.

 • Poză de profil pentru Constantin

  Constantin a scris o nouă postare:

  Bonificatii pentru Impozite si contributii 2019

  Actualizare 1 Iulie 2020. Sistemul informatic ANAF nu mai accepta declaratii unice cu bonificatii calculate. Trebuie sa intri pe sectiunile de bonificatii si sa stergi sumele calculate, pentru ca recipisa sa nu aiba erori. 24.06.2020. S-a actualizat Formularul PDF al...

  Citește mai mult
  Social Share
  42 Comentarii
  • Mulțumim. Foarte frumos, numai că am înțeles de la un contabil că ANAF nu a fost în stare să acorde/calculeze corect bonificațiile din 2018 si acum apar ca neplătite sumele întregi datorate și curg dobânzile/penalitățile. Chiar și mie mi s-au ‘spart’ unele sume plătite pentru ceva și mi s-au transferat în alt cont. La momentul respectiv nu am înțeles dar cred că au completat ei suma pe care eu o platisem minus cei 10% (bonificația) si probabil lor le apărea că nu am plătit suma corectă…
   Din câte înțeleg programul ANAF nu are funcționalitatea necesară pentru acordarea bonificațiilor. Și oricum multe persoane au plătit deja sumele întregi până acum… Corect este să primească și acestea o formă de bonificație.

   • Urmariti situatia obligatiilor de plata si cereti explicatii prin SPV daca gasiti sume ciudate (sunt cam in toate situatiile). Dar nu lasati dupa cum vor ei!

  • Buna ziua.
   Cei care au achitat deja in totalitate si au si trimis decalratia unica pe 2020, mai pot face ceva ?

   • Buna ziua! Ateptam publicarea Ordonantei si atunci vom vedea. Sigur, o sa fie bonifcatii si pentru cei care au platit, o sa vedem cum se acorda!

  • Ne descurcam cum putem in situatia data si facem presiuni pentru presiuni ca lucrurile sa se schimbe. Cereti prin SPV clarificari pentru orice suma din sistemul ANAF, inclusiv acordarea de bonificatiilor pentru 2018. Foarte bine ca ati amanat plata, asta am recomandat si eu.

  • Asteptam publicarea OUG si vedem cum se procedeaza.

  • Multumesc mult. Asteptam noutati.

  • Buna ziua,

   ati mentionat in articol ca „Pot beneficia de bonificatii doar daca depun o declaratie rectificativa la declaratia depusa cu venitul realizat in 2019.”.

   Ce se intampla in cazul PFA cu norma de venit ?
   Noul formular A1.0.2/21.04.2020 specifica in clar „pentru anul 2020” la Capitolul II. Va trebui sa depunem o Decl.rectificativa pe formularul valabil in anul 2019 (versiunea A2.0.11/06.06.2019) si sa completam acolo Capitolul II ?

   Multumesc!

  • p.s.: in OUG 69/14.05.2020 nu am gasit nicaieri mentionate „norma de venit” sau „capitolul II” ci numai ” Capitolul I” (la art.II alin (4) si (6) … or Capitolul I din DU nu e pentru cei cu norma de venit

   • Buna ziua! Asteptam Ordinul ANAF cu instructiuni pentru obtinerea bonificatiilor atat pentru cei care completeaza capitolul 1 cat si pentru cei care nu completeaza acest capitol. Daca este sa speculez, cel mai simplu ar fi sa apara o noua sectiune in noul formular 2020, exclusiv pentru bonifcatii.

  • Oare ma puteti ajuta cu o lamurire?
   Conform OUG a) pentru plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligaţii fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificaţie de 5% din aceste sume, dacă toate
   aceste obligaţii fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral până la data 30 iunie 2020 inclusiv;

   Inteleg ca bonificatia de 5% (10% in total cu cea pt depunerea declaratiei online) se calculeaza din ce a fost de platit pentru 2019 (considerand ca e platit deja). Dar aceasta bonificatie se adauga pentru ce urmeaza a fi platit aferent 2020?
   Deci declaratia ar trebui depusa ca rectificare pentru contributiile datorate pt. 2020 la care se adauga cei 10% calculati din ce a fost platit pentru 2019?

   Multumesc!

   • Buna ziua! Daca ati facut deja plata, fara bonificatii, atunci aceste – bonificatiile – vor fi considerate plati in plus, pe care le puteti utiliza pentru stingerea unor datorii viitoare cate bugetul de stat. Nu avem bonificatii reglementate pentru 2020 deocamdata.

  • Buna ziua! Pentru a obtine bonificatiile se depune rectificativa la declaratia din 2020 si se completeaza subsectiunile speciale.

  • Buna ziua! CAS se deduce cf art 118 din Codul fiscal. Pentru mai multe informatii legat de contabilitate unei PFA va recomand Ghidul complet de contabilitate in sistem real.

  • Buna ziua! Pai nu a fost publicat, asteptam cu totii…:)

  • Da, aici avem o problema cu sumele restante pe fiecare obligatie fiscala. Trebuie clarificate inainte de plata efectiva pentru 2019. Sa vedem cum va fi si declaratia unica.

  • Bună ziua! Dacă am depus declaratia unica la ghișeu, și depun declaratia rectificativa online, în condițiile în care sunt plătite contribuțiile integral pt 2019, beneficiez și de bonificație pt depunere online?
   Mulțumesc!

  • Buna seara. Sunt PF cu norma de venit. Am completat noul formular conform punctului „4. Persoanele fizice care obţin venituri anuale pentru care există obligaţia completării şi depunerii numai a declaraţiei prevăzute la art. 120 din Codul fiscal”.

   Am depus online dar recipisa mi s-a intors cu erori:
   „Au fost identificate urmatoarele ERORI:
   E: validari globale
   eroare regula: R_MULTI_INIT: A mai fost depusa o declaratie initiala valida pentru aceeasi perioada”

   A mai intampinat cineva problema asta? Oare cum se poate rezolva?!

   • Buna seara! Da, am mai fost contactat de o persoana cu aceeasi eroare. Nu am avut ocazia sa depun rectificativa doar pt norma de venit. Am avut norma de venit si contract de chirie in valuta pentru care se rectifica si capitolul 1 din 2020 si nu am avut erori la depunere. Am observat ca declaratia retine informatii chiar daca (aparent) le-am sters. Incercati astfel: descarcati declaratia din nou, puneti bifa direct pe Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal completati sectiunea 1.5.2 cu bonificatiile, validati, salvati, inchideti pdf si urcati din nou pe site-ul ANAF. Daca nu merge nici asa, atunci avem o eroare in sistemul informatic ANAF; nu am gasit eroarea in structura declaratiei. E legat probabil si de mentenanta de maine dimineata.

    • Buna ziua ! In situatia in care avem venituri din chirii in valuta si norma de venit , chiar daca nu avem o declaratie initiala depusa anul acesta , trebuie sa bifam Declaratie rectificativa privind Capitolul I ?

  • Buna seara! Sunt PFA norma venit. Am incercat depunerea formularului conform cu instructiunile de completare de la OUG punct 2. Am primit eroarea:

   Au fost identificate urmatoarele ERORI:
   E: oblig_realizat (1)
   eroare regula: R_NO_DATA_CAS_DATORAT: Nu exista declaratie depusa cu CAS_DATORAT!

   Am completat doar sectiunea
   Declaraţie rectificativă privind Capitolul I ,pentru aplicarea bonificatiei. Evident am o declaratie initiala pentru care am platit deja sumele…

   Multumesc

   • Buna ziua!Daca aveti doar Norma de venit, nu se aplica pct 2 se aplica pct 4. Debifati Declaraţie rectificativă privind Capitolul I ,pentru aplicarea bonificatiei si puneti bifa la prima de sub aceasta rubrica: Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există
    obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal.

    • Buna ziua! Pentru bonificatie la CASS pt venituri din dividende îmi puteți spune va rog ce trebuie sa bifez?
     Am depus declarația inițială estimată pt 2019 in anul 2019 si am depus deja si DU estimată pt 2020, iar când vreau sa depun rectificativă pt 2019 pt bonificatie, îmi da eroare ca “nu exista declarație depusă cu cass_datorat” 🙁

  • Buna ziua! In situatie de genul asta, chirie in valuta si norma de venit, chiar daca nu avem depusa o declaratie initiala, trebuie da bifam Declaratie rectificativa privind Cap.I,conform pct.6 din instructiuni ?

  • Bună ziua,

   Dacă am completat datele privind contribuția de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate estimate pentru anul 2020, și destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat în 2019 pe venitul net în declarația depusă deja anul acesta, le completez din nou în declarația rectificativă pentru acordarea bonificațiilor, sau las rubricile goale?

   Mulțumesc,

   Ana

  • Bună ziua. Tocmai am completat declarația rectificativă. Dacă ați putea să îmi confirmați că am procedat bine, aș aprecia foarte mult. Eu am depus deja declarația unică anul acesta în martie și am plătit și toate obligațiile conform declarației respective în aprilie. Sunt traducător, deci profesie liberală, impozitată în sistem real. Am bifat la lit. B «Date privind secţiunile completate», apoi am completat Sumarul obligaţiilor privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate, pentru anul fiscal 2019 cu valoarea impozitului, a CAS-ului și a CASS-ului pe care le-am stabilit și plătit pe 2019. Practic doar atât trebuie completat nu? Și bineînțeles datele mele de identificare de la început. Mulțumesc nespus pentru ajutor și pentru activitatea dvs.

  • Exact asa am patit si eu. Ce e de facut in aceasta situatie? Rectificativa la rectificativa? declaratia depusa in pdf in SPV e corecta dar sumele sunt preluate sunt incomplete.

  • Multumim pentru informare! Foarte greu de gasit cei de la ANAF astazi. Sunt mai multe erori de rezolvat, dar si de clarificari avem nevoie. In special pentru cei cu mai multe categorii de venituri, cand unele se declara numai la capitolul 2 din 2019 si altele se definitiveaza la capitolul 1 din 2020. De exemplu: la venituri din chirii in valuta, situatia cu CAS si CASS estimat in 2019. Iata cum arata o declaratie cu cas si cass estimat in 2019 si cu definitivare impozit in 2020 – un test, cu declaratia valida si recipisa fara erori dar care nu respecta strict Ordinul 1107. Eroare contributii estimate in sistem real

  • Buna ziua! Daca obtin venituri din chirie in euro (cota forfetara) si din pfa (sistem real) cumulez impozitul pe venit declarat initial si il declar in capitolul 1 subsectiunea I.5.1 ? Multumesc!

  • Bună ziua,
   Sunt PFA in sistem real. Anul trecut am avut venituri sub nivelul salariului minim dar am OPTAT pentru plata contributiilor la sanatate si pensie. NU am depus anul acesta inca declaratia unica. Am cateva intrebari:

   Din cate inteleg, trebuie sa bifez ambele SUBSECȚIUNi I.5.1 și I.5.2 cu Sumarul obligaţiilor , iar la prima subsectiune completez DOAR datele privind impozitul pe venitul realizat, iar la a doua subsectiune completez datele privind contributiile platite. Mai bifez SECȚIUNEA I.3 cu ambele subsectiuni privind contributiile de asigurari sociale, sau bifez si completez doar SECȚIUNEA I.5 Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate, pentru anul fiscal 2019 – pentru ca am optat eu pentru plata lor desi am avut venituri sub salariul minim?

   Vă multumesc.

  • Buna ziua!
   As avea si eu o intrebare pe care n-am vazut postata. PFA-urile care au un venit net mai mic decat venitul minim, si platesc la CASS jumatate, oare mai primesc si bonificatii la aceste contributii?
   Multumesc pentru raspuns. Eva

  • Buna ziua
   Daca eu am infiintat pfa-ul in 2019 martie in mod normal ar trebui sa platesc cass pe 10 luni restul de 2 luni fiind platite ca si angajat, dar declaratia unica nu ma lasa sa corectez, cum se procedeaza in astfel de situatii?

  • Buna ziua, am cumparat ghidul astazi, in acesta se specifica in mod clar ca pentru a declara veniturile anului 2019 nu se bifeaza declaratie rectificativa, insa in formularul descarcat tot astazi de pe site la Capitolul I nu se poate declara decat daca bifezi rectificativa. Precizez ca eu nu am mai depus in 2020 nici o alta declaratie, doresc sa depun declaratie pentru veniturile din 2019 in sistem real si estimativa pentru 2020. Nu stiu cum sa fac. Am vorbit la ANAF si mi-a spus ca bifez rectificativa doar daca am mai depus o declaratie, dar eu nu am mai depus. Va multumesc!

   • Buna ziua! Aveti model de declaratie initiala in ghid pentru activitati in sistem real cu contributii declarate in 2019. Faceti cum scrie acolo. Nu trebuie sa bifati nicio rectificativa, in cazul dvs.

  • Este greu de stabilit, intr-o sectiune de comentarii sau prin mesaje scurte, pe care le tot primim, care este solutia corecta in cazul declaratiei cu bonificatii. Pentru completarea corecta, trebuie vazuta declaratia din 2019, cea din 2020 daca s-a depus, daca nu s-a depus trebuie vazute veniturile de definitivat/estimat in 2020. Cu atat mai mult daca s-a depus si o declaratie unica pentru bonificatii, trebuie verificat si duplicatul de pe site-ul ANAF. A oferi o solutie aici, fara o verificare a documentelor de mai sus inseamna a merge la ghici, a ne da cu parerea… Asa cum am zis si in emailul trimis astazi, riscati sa transmiteti eronat informatii catre ANAF. Va puteti informa corect accesand unul din ghidurile noastre sau puteti continua sa cautati o solutie pe internet. Din pacate noi nu ne putem asuma o solutie punctuala pe fiecare caz. Multumim pentru intelegere.

  • @Remus. Mersi Remus de clarificari! Ca sa sumarizez: pentru norma venit cu taxele platite deja bifez numai bifa 3 <> si completez I.5.2, corect?

   Daca fac asta si descarc din SPV datele care au ajuns la ei, sumarul pe 2019 e OK cu tot cu bonificatii – impozit venit, CAS, CASS. DAR, nu exista nicio alta informatie pe 2019 cum s-a ajuns la acele numere (aka 10% norma venit, etc…) Toate acele campuri sunt NECOMPLETATE. Intrebare: mai trebuie completate din nou si acele campuri? In ordin scrie ca nu, dar rectificativa asta face sterge tot capitolul si trebuie sa o iei de la capat. Poate ca supra-analizez eu…

  • Corect. Dar ce vreau sa spun este ca datele pe 2019 sunt blank, cu exceptia sectiunii in care apare sumarul cu bonificatiile. Oare s-au sters acele date la aplicarea I.5.2? Asa pare….

  • Si eu primesc aceeași eroare. Ati reușit sa o depuneți fără erori?

  • Am reusit in sfarsit :))) !!!
   Am fost in aceeasi situatie. Norma de venit, bifat a 3-a bifa, completat I.5.2 -> eroare „R_MULTI_INIT: A mai fost depusa o declaratie initiala valida pentru aceeasi perioada”.

   Intr-un final am reusit sa vorbesc cu cineva de la ANAF (la persoane fizice, nu juridice!!). M-a lamurit de unde e eroarea.
   In DU initiala pe 2020 (depusa in martie) am completat la Capitolul I sectiunea I.6 (Destinatia 3,5% din impozit …).

   Solutia: Se bifeaza prima si a treia bifa. La I nu se mai completeaza nimic (o sa dea un avertisment dar e ok) -> se sterge I.6 din DU initiala. Din a 3-a bifa se sare la I.5.2 si se completeaza sumele din 2019 si se aplica bonificatiile.

   Am depus si recipisa s-a intors „fara erori” !! 🙂

   Sper sa va fie de folos!

 • Buna ziua! Sunt medic specialist, PFI, merg la diverse congrese medicale internationale si nu-mi este clar daca transportul si cazarea trebuie tratate ca achizitii intracomunitare .
  Multumesc anticipat

  Social Share
  1 Comentariu
  • Buna ziua! In acest caz transportul si cazare nu sunt tranzactii intracomunitare si nu trebuie sa la raportati in Declaratia 390.

 • Buna ziua.O persoana fizica care care un PFA dar venitul principal are de la locul de munca unde este angajat cu norma intreaga,poate sa primeasca somaj tehnic de la firma? Faptul ca are un PFA nu exclude de la acordarea somajului tehnic de la firma? Pe PFA de cand s-a declarat starea de urgenta nu are venituri , avand in vedere ca veniturile…Citește mai mult

  Social Share
  4 Comentarii
  • Buna ziua! In tara sunt tratate diferit persoanele in situatia descrisa de dvs. In unele judete au primit indemnizatie, in unele nu au primit. In judetul Timis, o persoana a primit banii si a poi a fost sunata sa-i restituie, fiind amenintata cu dosar penal. Trimiteti cererea si decide agentia de plati.

   • Buna ziua
    Am solicitat raspuns de la AJOFM BIHOR ,de unde am primit raspunsul ca faptul ca persoana fizica are si un PFA nu exclude de la primirea ajutorului de somaj de la locul de munca unde are CIM si este suspendat pe perioada starii de urgenta.
    Multa sanatate

    • Buna ziua! Ma surprinde raspunsul primit de dvs. In ultimele zile am primit mesaje din tara- ca nu se acorda indemnizatie celor care au si salariu. Si nu era vorba de salariu platit de stat, ci de privat. Cu atat mai mult ma mira raspunsul dvs, ca o persoana sa primeasca si indemnizatie si somaj tehnic platit de stat (daca e platit de stat).…Citește mai mult

     • Buna ziua. Nu. Primeste doar indemnizatie de somaj tehnic ca angajat. Raspunsul primit de la AJOFM Bihor se refera ca angajatul primeste doar de la locul de munca unde are CIM indemnizatia de somaj tehnic, dar faptul ca are un PFA nu exclude de la acest drept. Concret, este cazul in care eu ca persoana fizica am un PFA ( pentru activitatile…Citește mai mult

 • Buna ziua! Detin II din anul 2018, sistem real individual. Am achizitionat cursul de pe acest site ca sa imi imbunatatesc cunostintele,pentru activitatea ce urma sa o efectuez. Am ajuns sa intampin o problema care in curs spune un lucru iar in realitate persoanele ce activeaza in domeniu zic alt lucru. Si anume, in 2018 am incheiat anul cu…Citește mai mult

  Social Share
  2 Comentarii
  • Buna ziua! Nu-mi dau seama ce nu intelegeti. Pierderea din 2018 ramane pierdere. Codul fiscal va permite sa deduceti din venitul net obtinut in anul curent pierderile din anii anteriori. Astfel platiti un impozit mai mic in anul in care obtineti profit.

  • Am inteles in cele din urma. Am constatat ca, defapt cursul dumneavoastra este scris corect, iar cine ma informa, nu este la curent se pare cu tot ce este nou in codul fiscal. Oricum, multumesc pentru lamuriri!

 • Poză de profil pentru Constantin

  Constantin a scris o nouă postare:

  Recalcularea si definitivarea contributiilor sociale

  Cuprinsul articoluluiRecalcularea contributiilor sociale Cum procedam cand incepem sau incetam realizarea de venituri in cursul anului?I. Plafonul este anual, nu conteaza perioada de activitateII. Plafon recalculat pentru activitati care incep sau inceteaza in cursul anuluiDefinitivarea contributiilor socialeStabilirea din oficiu...

  Citește mai mult
  Social Share
  4 Comentarii
  • sunt PFA IN SISTEM REAL ,
   EU AM OBTINUT VENITURI SUB PLAFONUL DE 12 SALARII MINIME BRUTE PE TARA SI AM OPTAT PENTRU PLATA CASS CONFORM CODULUI FISCAL 6 luni X 10% DIN SALARIU MINIM BRUT.
   ACEST CALCUL E VALABIL SI ANUL ASTA? CA SA POT RAMANE ASIGURAT IN SISTEMUL DE SANATATE PUBLIC SI ANUL ASTA.

   • Buna ziua! Trebuie sa completati din nou sectiunea de CASS de la capitolul 2, sa bifati ca obtineti venituri sub plafon si sa va sigurati la CASS optional – total de plata 1338 lei pana la data de 15 martie 2021.

  • Buna ziua! Nu aveti nimic de completat pe partea de contributii la capitolul 1 din declaratia unica din 2020. Defintivati doar impozitul pe venit. Mai multe informatii gasiti in Ghid pentru contabilitatea activitatilor independente impuse in sistem real

  • Buna ziua! Completati cu valoarea O, la sectiune 1.4, punctul 4.Venit net anual impozabil redus *), daca certificatul de handicap a fost valabil tot anul 2019. Datorati contributii sociale daca venitul net realizat depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie.

 • Poză de profil pentru Constantin

  Constantin a scris o nouă postare:

  Impozitarea indemnizatiei pentru profesionisti

  Impozitarea indemnizatiei pentru profesionisti. In Ordonanta de Urgenta nr 53, publicata in 21 aprilie 2020, este precizata modalitatea de impozitarea indemnizatiei pentru profesionisti. Toate detaliile despre indemnizatia pfa sunt aici. Important! Din reglementarile publicate pana la aceasta data (20 mai...

  Citește mai mult
  Social Share
  13 Comentarii
  • Eu o sa imi suspend activitatea in iulie pentru ca o sa intru in concediu crestere copil. Banuiesc ca pana atunci nu o sa fie gata noua declaratie unica, o sa fie mare distractie. De asemenea, nu imi dau seama daca valoarea indemnizatiei de somaj se va lua in calcul la stabilirea valorii indemnizatiei de crestere copil sau daca o sa considere pentru perioada respectiva ca am avut venituri 0. Aveti ceva ganduri legate de acest lucru

   • NU, declaratia cu rubrici dedicate pentru indemnizatie, va fi publicata prin ianuarie 2021. Eu as reintroduce bonificatia pentru plata anticipata (doar aceasta – 10%) a obligatiilor fiscale din 2020 printre care si obligatiile datorate pentru indemnizatia pfa. Ar face rost de bani la buget si contribuabilii ar castiga bonificatia.
    Pana acum nu am auzit nimic de introducerea venitului din indemnizatie la calculul indemnizatiei de crestere copil.

    • E o bataie de joc cu bonificatia.Eu nici pana la ora actuala nu am primit acest drept.Deci sunt obligat sa fac o cerere de restituire pt. a-mi recupera banii.Eu sincer, nu le mai platesc nimica anticipat ca sa obtin aceasta bonificatie, ca forma de protest.Ce exemplu da statul la respectarea legii, si cu aceasta ne demonstreaza inca odata cat de mult respecta contribuabilul bun platnic.Dar cand este sa ne ia banii, ne executa silit,ne penalizeaza, nu accepta nici o intarziere.

  • Pensionarii platesc CAS 25% ?

  • Si eu sunt curios de acelasi lucru!?

  • buna ziua,
   indenmizatia se trece in registru de plati si incasari in valoare bruta pe care am primito?
   dar la calculul valorii brute sau nete obtinute din activitatea profesionala nu se ia in considerare?
   eu am obtinut venit sub 12 salarii minime si nu am mai platit CAS doar CASS 6×10% si impozit in situatia asta cum se procedeaza sunt obligat sa platesc CAS si CASS pentru un an intreg/

   • Buna ziua,
    sunt in aceeasi situatie ca dvs. si cu aceleasi nelamuriri. Va rog sa publicati raspunsul daca ati reusit sa obtineti vreo clarificare. Multumesc.

  • buna ziua , pentru a beneficia de aceasta indemnizatie trebuie suspendata activitatea? detin ii ,pfa in agricultura pe norma de venit si IF magazin , care este procedura ? multumesc

  • Buna ziua! Da, veti plati CAS, CASS si impozit cf ordonantei, daca nu se modifica.

  • Buna ziua! Va rog folositi calculatorul din articol.

 • Plata obligatiilor fiscale prin intermediul Ghiseul.ro

  Contribuabilii persoane fizice titulari de activitati independente : PFA, II, IF, Profesii Liberale pot achita contributiile sociale si impozitul si prin intermediul portalului guvernamental Ghiseul.ro cu cardul bancar.

  Ghiseul.ro este un portal care faciliteaza plata taxelor,…Citește mai mult

 • Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.…Citește mai mult

 • Poză de profil pentru Constantin

  Constantin a scris o nouă postare:

  Plata impozit PFA 2019. Plata contributiilor sociale datorate

  Plata obligatiilor fiscale dupa depunerea declaratiei cu bonificatii Pentru informatii complete despre bonificatii vezi articolul dedicat. Conform Oug 69/2020, obligațiile de plata pentru 2019 se reduc cu bonificatiile calculate in ultima declaratie depusa, la sectiunile unde am calculat aceste bonificatii: 1.5.1...

  Citește mai mult
  Social Share
  10 Comentarii
  • Buna ziua! In 2018 au fost promise doua bonificatii celor care au depus Declaratie Unica … una de 5% pentru depunerea in format electronic pana la termen si una de 5% pentru plata impozitului si a contributiilor pana la 15.12.2018. Daca cea de a doua bonificatie s-a putut deduce prin DU despre prima a ramas ca va fi acordata ulterior. Se mai stie ceva despre aceea bonificatie?

  • Buna ziua!
   1. Contributia de sanatate (CASS) pentru 2020 cand se va plati? Se mai respecta regula prin care poate fi platita anul urmator, asa cum este CASS pentru 2019, cu termen de plata 25 mai 2020?
   2. CASS este cheltuiala deductibila pentru anul 2020, cuprinsa in DU?

   • Buna ziua! 1. Obligatiile fiscale estimate in DU 2020 se vor plati pana pe data de 15 martie 2021.
    2. CASS nu este chletuiala deductibila in perioada 2018-2020.

  • Buna ziua! Obligatiile fiscale se sting in ordinea scadentei. Se vor stinge mai intain obligatiile de la 2019 si apoi cele de la 2020.

  • Multumesc frumos!

  • Nu am intalnit situatia exemplificata de dvs pana acum. Dar e posibil. In obligtiile de plata sumele sunt evidentiate dupa scadenta lor, pe fiecare an. Probleme au fost cu regularizari sau cu bonificatii neacordate, dar nu cu plata in avans a impozitului estimat.Asta ar fi insemnat ca aproape toti contribuabilii sa aiba restante si pentalitati. Dar nu exclud situatia aberanta de care vorbiti. Nu m-ar mira!

  • Buna ziua,

   Anul trecut am platit toate contributiile – impozit, CAS, CASS – intr-un cont unic. Acum vad ca apar conturi diferite pentru fiecare tip de contributie.

   Trebuiesc platite separat?

   Pe de alta parte, prin Ghiseul.ro exista un singur buton de plata pentru toate contributiile.

   Ne puteti lamuri in aceasta privinta?

   Multumesc anticipat!

  • Buna ziua,
   Depun DU doar pentru veniturile din dividende, pentru plata CASS. Am depus pentru anul 2019 un venit estimat (mai mare decat 12 salarii minime) insa nu dividendele real ridicate(pentru ca nu aveam de unde sa stiu). De la ANAF mi s-a spus ca in mod normal, chiar daca valoarea CASS-ului nu se modifica, trebuie sa corectez valoarea venitului deoarece aceasta nu este corecta si deci sa depun rectificativa. Acum eu nu prea sunt sigura ce rectificativa sa depun: rectificativa pentru DU 2018/2019 adica cea depusa initial si rectificat estimatul pentru 2019 cu valoarea reala sau rectificativa la DU 2019/2020 in care sa corectez 2019 cu venitul realizat?
   Eu inclin sa cred ca ar fi corecta prima varianta…dar as mai fi vrut o parere!

   Multumesc!

  • Bna ziua
   Pe declaratia depusa anul trecut a fost bifat la estimat norma de venit.Corect era sa fie bifat la venituri în sistem real, iar acum la depunerea declaratiei corect imi da eroare. Pentru ca la depunerea finala a anului 2019 acum în 2020 ne dădea eroare ca venitul real nu poate fi mai mare decât cel estimat. Cum se poate corecta …??
   Multumesc,
   Mircea Nistor, agent asigurari.

 • Poză de profil pentru Constantin

  Constantin a scris o nouă postare:

  Indemnizatia PFA si pentru alti profesionisti

  Cuprinsul articoluluiInformatii oficiale despre acordarea indemnizatiei in luna IUNIEActualizare 03 Iulie 2020Actualizare 02 Iunie 2020Cum se obtine indemnizatia pentru luna MaiCum se obtine indemnizatia pentru luna aprilieIndemnizatia PFA, indemnizatia pentru profesionisti Persoanele indreptatite sa primesaca indemnizatieCum se obtine indemnizatia...

  Citește mai mult
  Social Share
  129 Comentarii
  • Salutare! Nu imi dau seama in ce fel s-ar aplica aceasta masura PFAurilor cu norma de venit. Mai ales ca eu am si norma scazuta la 50% deoarece sunt si angajat. Ar insemna sa primesc jumatate din acel 75%?

   Multumesc

  • „In principiu sunt eligibile toate activitatile care nu mai pot lucra cu publicul si nu pot fi desfasurate de la distanta, prin intermediul internetului”
   Poti sa vinzi un apartament fara sa te deplasezi acolo cu clientul?

  • Buna ziua ,
   Multumim pentru indrumari. Am o intrebare
   Contul bancar in care se primeste somajul tehnic ptr. PFA
   trebuie sa fie personal (deschis pe CNP)sau contul PFA
   (deschis pe CUI).Majoritatea PFA nu avem conturi bancare.

   • Functionarii de la ANOFM spun ca trebuie sa aveti cont deschis pe PFA, desi ordonanta 30 nu spune clar acest lucru.
    In opinia mea puteti sa-l dati pe cel de pe persoana fizica, cu care ati lucrat pana acum. Dati-le un telefon.
    E absurd sa ceri acum un cont bancar deschis pe PFA, or sa renunte in cateva zile.
    Drepturile de autor au cont de PF.

  • Bună ziua! Soția- pensionară – are un cabinet individual de psihologie care și-a încetat de facto activitatea odată cu apariția interdicțiilor de circulație. Poate beneficia de indemnizația pentru profesioniști conform Ordonanței nr. 32? Vă mulțumesc!

   • Buna ziua! In opinia mea va incadrati la indemnziatie daca ati intrerupt activitatea din cauza starii de urgenta. Verificati criteriile din articol, cititi ordonanta 30 si luati o decizie.

  • Da, si pe mine ma intereseaza daca trebuie trimisa solicitarea la adresa de e-mail unde are domiciliu persoana fiica sau unde este inregistrat Sediul Social?

  • Buna ziua, indemnizatia pentru PFA este valabila si daca persoana in cauza are mai multe locuri de munca? Dintre acestea unul fiind pastrat cu salariu integral pe perioada starii de urgenta.
   Multumesc

  • Sunt profesie liberala, psiholog. Pe langa clientii persoane fizice, aveam un contract de prestari servicii cu o firma care s-a inchis pe aceasta perioada si astfel veniturile mele s-au diminuat consistent. Scazand interesul pentru aceste servicii + clienti care si-au redefinit prioritatile si au amanat sedintele de psihoterapie, o sa ajung sa castig doar cateva sute de lei pe luna. Intrebarea mea este daca ma incadrez in aceste conditii ca beneficiar al acesteu masuri? Ar trebui sa renunt si la acei clienti de la 1 aprilie si atunci sa nu am niciun venit pentru a beneficia? Cum fac dovada ca activitatea mea nu mai functioneaza din cauza COVID? Nu inteleg clar din textul ordonantei daca noi psihologii titulari de cabinete individuale ne incadram, dar Colegiul Psihologilor spun ca da.
   Multumesc!

   • Buna ziua! In opinia mea va incadrati la indemnizatie daca ati intrerupt activitatea din cauza starii de urgenta. Verificati criteriile din articol, cititi ordonanta 30 si luati o decizie.

  • Aveti idee ce se intampla daca activitatea scade cu 70-80-90%? Daca de prevede un astfel de scenariu este mai indicat sa nu desfasuram deloc activitate? Ma gandesc ca daca intra 2-3 comenzi din care as realiza venit de 200-1000 lei mai degraba nu le onorez ca sa ma incadrez in conditiile somajului tehnic? sau poate ar fi posibil sa se primeasca doar suma diferenta pana la valoarea indemnizatiei?…

   • Buna ziua! Ca sa primiti indemnziatia activitatea se intrerupe total din cauza starii de urgenta, nu artificial. Daca aveti incasari nu va incadrati la indemnizatie. Verificati criteriile din articol, cititi ordonanta 30 si luati o decizie. Dar nu va omarati afacerea pentru o indemnizatie temporara. Ideea indmnizatiei este tocmai opusa intentiei dvs, anume sa ajute economia, nu s-o blocheze.

  • Multumes Mihai.Deci doar restaurante,baruri,saloane,cei din mall-uri,cabinete stomatologice

  • Buna ziua, trebuie sau nu trebuie sa detin cont bancar pe Intrepriderea Individuala ? Este suficient daca am un cont bancar pe numele meu ?

   • Functionarii de la ANOFM spun ca trebuie sa aveti cont deschis pe PFA, desi ordonanta 30 nu spune clar acest lucru.
    In opinia ca puteti sa-l dati pe cel de pe persoana fizica, cu care ati lucrat pana acum.
    E absurd sa ceri acum un cont bancar deschis pe PFA, dupa ce ani de zile s-a tolerat situatia in care cele mai multe activitati foloseau contul personal (cu care eu nu sunt de acord – dar asta e alta discutie).

   • Functionarii de la ANOFM spun ca trebuie sa aveti cont deschis pe PFA, desi ordonanta 30 nu spune clar acest lucru.
    In opinia mea puteti sa-l dati pe cel de pe persoana fizica, cu care ati lucrat pana acum. Dati-le un telefon.

  • Buna ziua! Articolul a fost actualizat.

  • Nu se acorda indemnziatie in cazul dvs.

  • Buna ziua! Beneficiati daca ati intrerupt activitatea. Cititi articolul va rog.

  • Buna ziua! Prevederile legale nu sunt clare. Daca ati intrerupt activitatea aveti dreptul la indemnziatie. Am scris cayeva criterii in articol pe care va rog sa-l cititi.

  • Buna ziua! Prevederile legale nu sunt clare. Daca ati intrerupt activitatea aveti dreptul la indemnziatie. Am scris cateva criterii in articol pe care va rog sa-l cititi. Nu trebuie sa suspendati activitatea la ONRC.

  • Buna ziua! In opinia mea va incadrati daca ati intrerupt activitatea din cauza starii de urgenta. Verificati criteriile din articol, cititi ordonanta 30 si luati o decizie.

  • Buna ziua! Cititi va rog criteriile din articol si luati o decizie.

  • Buna ziua! In opinia mea va incadrati daca ati intrerupt activitatea din cauza starii de urgenta. Verificati criteriile din articol, cititi ordonanta 30 si luati o decizie.

  • Da, in judetul in care aveti sediul profesional al activitatii, nu in judetul de domiciliu.

  • Buna ziua! Aveti raspunsurile in articol.

  • Buna ziua! Puneti-va la punct cu declaratiile si impozitele si apoi puteti sa faceti cerere pentru indmnizatie.

  • Buna ziua! Aveti lista d email in articol.

  • Buna ziua! Ordonanta spune ca activitatea trebuie sa fie interupta din cauza starii de urgenta, deci reducere de 100%. Verificati criteriile din articol, cititi ordonanta 30 si luati o decizie.

  • Buna ziua! Prevederile ordonantei nu fac nicio referire la situatia dvs, ca administrator si asociat al unei societati comerciale. Deci, in opinia mea, la acest moment nu sunteti indreptatit sa primiti indmenziatie. Sa vedem in perioada urmatoare.

  • Buna ziu! Daca nu aveti un contract de munca si nici o activitate inregistrata la Registrul Comertului sau la ANAF nu aveti dreptul la indemnziatie.

  • Buna ziua! Ordonanta nu spune ca trebuie sa suspendam activitatea la ONRC sau la Anaf. Se referea doar la intreruperea activitatii, vedeti criteriile din articol.

  • Buna ziua! Prevederile ordonantei nu fac nicio referire la situatia dvs, ca administrator si asociat al unei societati comerciale. Deci, in opinia mea, la acest moment nu sunteti indreptatit sa primiti indmenziatie. Sa vedem in perioada urmatoare.

  • Buna seara,eu am Lab.Teh. Dent.,eu ce data trec pe declaratie? data de 18 martie cand sa declarat starea de urgenta sau data la care sa dispus inchiderea cabinetelor dentare conform ordonantei militare .

  • Buna ziua! Acum facem pentru luna martie, puneti data de la care s-a intrerupt activitatea in timpul starii de urgenta, adica dupa 16 martie 2020. In mai o za facem cerere pentru aprilie: 1-14 aprilie sau 1-30 aprilie daca se prelungeste starea de urgenta.

  • Bineinteles, starea de urgenta si ordonantele militare determina intreruperea activitatii.

  • Buna ziua! La adresa de la sediul profesional.

  • Buna ziua! Activitatea se intrerupe 100% din cauza starii e urgenta. Verificati criteriile din articol, cititi ordonanta 30 si luati o decizie.

  • Nu am o prevedere legala care sa va interzica sa aplicati pentru indemnizatie. Deci nu este ilegal dar poate fi imoral daca nu aveti nevoie de acesti bani. Pe de alta parte, daca justificati ca ati avut nevoie pentru sustinerea afacerii (indmenziatia are rolul de a ajuta oamenii in primul rand dar si afacerile, economia in general), puteti depune cerere.

  • Buna ziua! Banuiesc ca aveti o singura forma de organizare pe care aveti doua activitati. In acest caz nu sunteti indreptatit pentru indemnizatie.

  • Aveti PDF-ul inteligent la care atasati cele 4 documente. Vedeti mai sus linku-ul.

  • Vedeti mai sus, in articol.

  • Buna ziua! Puteti depune cerere pentru perioada 27-31 Martie si daca nu incasati nimic in aprilie, in luna mai puteti depune cerere pentru toata luna aprilie.

  • Functionarii de la ANOFM spun ca trebuie sa aveti cont deschis pe PFA, desi ordonanta 30 nu spune clar acest lucru.
   In opinia mea puteti sa-l dati pe cel de pe persoana fizica, cu care ati lucrat pana acum. Dati-le un telefon.

  • Buna ziua! In opinia mea va incadrati la indemnziatie daca ati intrerupt activitatea din cauza starii de urgenta. Verificati criteriile din articol, cititi ordonanta 30 si luati o decizie.

  • Buna ziua! In opinia mea va incadrati la indemnizatie daca ati intrerupt activitatea din cauza starii de urgenta. Verificati criteriile din articol, cititi ordonanta 30 si luati o decizie.

  • Buna ziua! In opinia mea va incadrati la indemnizatie daca ati intrerupt activitatea din cauza starii de urgenta. Verificati criteriile din articol, cititi ordonanta 30 si luati o decizie.

  • Buna ziua! Depuneti in luna Mai pentru Aprilie. Acum se depune pentru luna martie.

  • Buna ziua! Nu am vazut aceasta prevedere in lege, daca gasiti dvs va rog sa puneti aici in comentariu. Va multumesc!

  • Buna ziua! Daca aveti o PFA sau Intreprindere individuala puteti depune cerere.

  • Buna seara.
   Am urmat toti pasii descrisi pentru completarea fisierului inteligent, dar se pare ca este muuuult prea inteligent pentru mine☺.
   Dupa ce este completat, incarcat cu cele 4 imagini, salvat (prin includerea numelui in denumirea fisierului) pe PC, il deschid sa-mi vad munca si e totul in regula.
   Doar ca…. am trimis fisierul pe un e-mail (tot) de-al meu, de proba. Sa vad ce primesc.
   Si am primit doar primele doua pagini: cele completate si nesemnate. Celelalte sunt goale.
   De ce? E posibil sa poate fi vizualizat in totalitate doar la ei?
   In fisierul incarcat pe e-mailul DE PE care il trimit, se vede ok, e complet, la fel ca si pe PC (de unde l-am salvat si de unde a fost atasat la e-mail). Doar ca „ajunge” la celalalt e-mail, incomplet.
   Nu stiu unde gresesc. Multumesc.

  • E corect si asa! Din pacate sunt persoane care au nevoie de cei 1200 de lei si e bine sa-i primeasca, daca au intrerupt activitatea. Un alt motiv este ca economia are nevoie de acesti bani, cererea e in colaps si sprijinul acesta este un impuls pentru consum, ca sa mentina in viata afaceri – banii trebuie cheltuiti, trebuie sa circule. Toate guvernele arunca bani in economie. Totusi, in Romania putem avea o problema, daca profesionistii inchid afaceri doar cu scopul de a beneficia de indemnizatii sau cu scopul de a scapa de angajati in cazul firmelor.

  • Buna seara! Am o intreprindere individuala in agricultura. Cozma Gr Constantin II, CUI 32001004, F39/601/2013, Sediu profesional: Com Tifesti, Sat Oleseşti, judet Vrancea. Nu ma incadrez la indemnizatie. Care este nedumerirea dvs? Va multumesc pentru raspuns!

  • Pai si cu ce va ajuta 300 de euro? Astazi banii sunt relativi, sunt hartie, pentru ca piata nu mai functioneaza. 50.000 de euro sunt ceva acum, puteti cumpara o apartament. peste 5 luni puteti cumpara 5 apartamente, dar ce sa faceti cu ele daca economia e in colaps. Interesul nostru comun este ca structura economica sa ramana asa cum a fost inainte de criza. 1 euro sau 1 milion de euro au o valoare doar in economia actuala. Daca nu putem prezerva economia actuala, 1 euro sau 1 milion nu mai sunt de folos. Aceste este pericolul si acesta este scopul ajutorului de stat.

  • Am descarcat PDFul, cu toate ca am incercat mai multe aplicatii, butoanele de adaugat documentele nu functioneaza, sunt active dar nu fac nimic!

  • Nu stim deocamdata tratamentul fiscal al indmnizatiei. Au spus ca retin ei CASS si CAS.
   Pot intra pe subventii guvernamentale si nu sunt impozabile.

  • Trebuie sa aveti PFA, II, IF sau profesie liberala cu activitatea intrerupta.

  • Buna ziua! activitatea trebuie sa fie interupta, altfel dati banii inapoi. Puteti sa incasati din comenzile si livrarile efectuate inainte de intreruperea activitatii.

  • Buna ziua! Ordonanta nu specifica clar, sunt doar declaratii politice care spun ca daca aveti un salariu, nu este indicat sa cereti indemnziatie. Cititi ordonant si dvs si decideti.

  • Buna ziua! Prevederile ordonantei nu sunt foarte clare si fiecare poate interpreta. Chiar si inspectorii pot interpreta astfel. In opinia mea, este suficienta declaratia pe proprie raspundere. Intreruperea activitatii prin declaratie unica (care presupune si suspendarea la Registrul Comertului) are si alte consecinte: recalcularea normei de venit, recalcularea contributiilor de plata. Nu exista prevedere care sa faca referire la plafonul de 12 salarii minime si plata contributiilor sociale.

  • Buna ziua! Nu trebuie sa sistati si activitatea de taxi.

  • Buna ziua! O sa vi se calculeaze indemnizatie de pe data de 16 martie.

  • Aveti modele completate in articol.

  • Buna ziua! Nu sunt prevederi pentru situatia dvs. In opinia mea puteti face cerere pentru indemnizatie. Cititi ordonanta si luati o decizie.

  • Buna ziua! Da, trebuie sa primiti confirmare.

  • Buna ziua! Nu va incadrati la indemnizatie pentru ca aveti livrari si incasari.

  • Buna ziua! Da, incepeti cu data de 24 martie.

  • Buna ziua! In opinia mea va incadrati la indemnizatie. Depuneti cerere.

  • Buna ziua! Pentru luna aprilie o sa depuneti cerere intre 1-10 mai 2020.

  • Buna ziua,daca am un PFA in domeniul evaluari imobiliare si ultima lucrare/incasare a fost 17 martie dar am si un contract individual de munca cu norma intreaga beneficiez de indemnizatie ?

   • Buna ziua! Pentru cei care sunt salariati sau in somaj tehnic si cu activitatea de profesionist intrerupta – legea nu precizeaza clar daca puteti face cerere de indemnizatie. Ministrul muncii spune ca indemnizatia se adreseaza celor care au ramas fara resurse. Decizia este a dvs.

  • Buna ziua! Depuneti cerere de indmenziatie.

  • Buna ziua! Nu este solutie pentru administratori sau asociati in societati comerciale.

  • Buna ziua! Verificati aici daca sunteti profesie liberala. Ce fel de contract aveti cu „angajatorul” dvs?

  • Buna ziua! Va contacteaza ei daca sunt probleme. Daca nu sunt, pana la sf lunii aprilie trebuie sa intre banii.

  • A primit cineva efectiv banii in cont pana acum?

  • Buna ziua! Daca ati intrerupt pe 16.03 activitatea este ok sa completati cu aceasta data cererea.

  • Am sunat si eu la Valcea si au spus ca nu stiu ,sa depun cererea ca se vor face verificari ulterioare .Am sunat si la Bucuresti si raspunsul a fost ca pot sa depun cerere ca nu conteaza daca am un contract de munca cu norma intreaga activ .
   Am hotarit sa nu depun decat sa vina control dupa si sa stabileasca returnarea sau mai rau.

  • A luat cineva indemnizatie pe PFA chiar daca avea si un CIM cu norma intreaga activ ? A luat cineva si pe cont de persoana fizica nu pe cont de PFA ?

  • daca am un pfa cu norma de venit pentru care am completat deja din luna februarie declaratia unica pentru anul 2020 si am optat in continuare pentru norma de venit, stie cineva cum, ce, cat trebuie sa platim din aceasta indemnizatie bruta primita ca sprijin (adica din cei 2100)??? multumesc.

  • Buna ziua,Pentru luna aprilie indemnizatia e doar pentru perioada 1-15.04 sau merge in continuare daca parlamentul voteaza prelungirea starii de urgenta? Multumesc

  • Buna ziua. Va rog daca se poate sa ne lamuriti si pe noi.
   Fiul meu are un PFA din 2019 si preda chitara la o scoala, unde are contract pe PFA. De la inceputul pandemiei nu a mai fost sa predea, deci a incetat activitatea
   A avut o factura pe februarie si s-a incasat in martie.
   Neavand cont pe PFA, ar trebui sa il faca acum.
   Ar mai avea de facut o factura pentru activitatea efectuata in ian- martie, pana la ordonanta, care s-ar incasa in aprilie.

   Suma facturilor anuale nu atinge salariul minim pe economie, astfel ca pe 2019 va plati doar impozitul de 10% pe venit

   Am inteles ca suma de ajutor acordata pentru 2 luni, va fi impozitata, dar si se va plati pe ea CAS si CASS

   Intrebarea ar fi: va plati CASS si CAS pentru tot anul? pentru toate sumele? chiar daca nu depaseste salariul minim pe luna? Adica vor fi de plata cam 8000 lei?

   Multumesc

   • Buna ziua! Nu avem o baza legala, dar indemnizatia incasata acum NU va intra in venitul net care se raporteaza la plafonul de 12 salarii minime pe economie.

  • Buna ziua,
   sunt traducator si as dori sa depun cerere de acordare a indemnizatiei pentru luna aprilie. Intrebarea mea este daca am avut in luna aprilie incasari din lunile trecute si daca am facturat in aprilie sume deosebit de mici, pot solicita acordarea indemnizatiei? Nu stiu daca scaderea cu 25% a incasarilor ca urmare a starii de urgenta COVID este aplicabila si traducatorilor, de aceea va intreb, pentru ca decat sa am ulterior probleme, in cazul unui eventual control, mai bine ma lipsesc.
   Multumesc mult.

  • Bună ziua. Rămâne 16 martie.

  • Dar Cass nu este deductibil ??? nu ar trebui (2102-CAS)*10% ???

  • Bună ziua dețin o întreprindere familiala formata din doi membri…Este corect ca amundoi membri să beneficiază de indemnizație? Nici unul dintre ei nu lucrează în alta parte….

  • Din punctul meu de vedere beneficiați. Depuneti cerere și agenția de plăți va decide.

  • Buna ziua! Veti plati la bugetul de stat. Venitul din indemnizatie se trateza dfierit fata de venitul realizat din activitatea profesionala.

  • Buna ziua. A primit cineva luna aceasta indemnizatia pentru PFA aferenta lunii aprilie? ce suma?
   Si inca o intrebare: Luna viitoare, intre 1-10 iunie, depunem documentele pt a primi indemnizatia aferenta lunii mai. Am auzit niste vorbe pe la tv, dar recunosc ca nu am prins ideea, stie cineva daca e posibil sa primim pt toata luna mai? sau vom primi doar pt perioada 1-14 mai?
   Domnule Constantin poate ne puteti informa daca ati aflat sau veti afla ceva! Multumesc anticipat!

  • Buna ziua,
   daca in luna mai am avut activitate, dar foarte mult redusa fata de aceeasi perioada a anului 2019, pot aplica pentru indemnizatie in luna iunie? Intreruperea trebuie sa fie totala neaparat? Practic, in mai am lucrat de cateva sute de lei si asta mai mult ca sa-mi servesc clientii.
   Multumesc.

   • Buna ziua! Legea nu s-a modificat si termenul a ramas acelasi – „…intrerup activitatea din cauza starii de urgenta”. Declaratia pe propria raspundere probabil nu se va modifica, de asemenea. Decizia va apartine.

  • Buna ziua! Pentru luna mai cererea se depune intre 1-10 Iunie 2020.

  • Buna ziua! Daca activitatea este sistata din cauza legii, veti primi indemnizatia de ajutor in continuare. Dupa 1 iunie o sa apara o noua Ordonanta de Urgenta cu lamuriri.

  • Buna ziua! Daca nu ati avut activitate in perioada 16 martie-31 mai, puteti depune cerere pentru indemnizatia de ajutor pentru perioada 1-31 mai (intre 1-10 iunie). Ati ratat indemnizatia pe martie si aprilie.

  • Buna ziua! Trebuie sa luati legatura cu Agentia de plati. Acest site nu „poate lua masuri” pentru ca nu are nici o autoritate publica.

  • Buna ziua! Nu este ok, dar nici foarte grav nu este. Declaratiile pe proprie raspundere trebuiae sa fie echivalente, sa aiba aceeasi data de intrerupere a activitatii.

  • Buna ziua! Nu exista prevederi legale pentru situatia dvs. Inchdeti magazinul dar nu inchideti pfa-ul, lasati-l activ o perioada, ca nu va costa nimic.

  • Buna ziua! Da veti plati CAS, CASS si impozit pentru indemnizatie.

  • Buna ziua! Cei mai multi au primit indemnizatia, mai sunt unele judete in urma. Puteti sa le dati un telefon.

  • Buna ziua! Pana anul viitor mai e timp si legislatia se poate modifica. N-as vrea acum sa pierdem timp cu impozitarea indmenizatiei. Haideti sa lasam subiectul acesta pentru perioada de dupa inceheierea anului fiscal, cand o sa avem in vedere, la ghid pfa, toate scenariile si exceptiile.

  • Buna ziua! Incasarea conteaza doar daca este consecinta unei livrari de bunuri sau servicii. Daca livrarea s-a efectuat inainte de luna mai, cand PFA a fost activ si nu a primit indemnizatie, si incasarea a avut loc in mai atunci puteti cere indemnziatia. Daca livrarea de bunuri si serivicii a avut in perioada starii de urgenta atunci nu va calificati la indemnziatie. Opinia mea. Mai intrebati va rog.

  • Buna ziua! Va rog sa sunati la agentia din judetul dvs. Intrati pe aici.gov.ro, selectati procedura si insitutia, apasati CONTINUA si in dreapta sus aveti CONTACTEAZA-NE.

  • Buna ziua! Va rog sa sunati la agentia din judetul dvs. Intrati pe aici.gov.ro, selectati procedura si insitutia, apasati CONTINUA si in dreapta sus aveti CONTACTEAZA-NE.

  • Buna ziua! Acum se depune cerere pe luna MAI. Ca sa primiti si pe luna Iulie trebuie sa justificati ca nu v-ati putut desfasura activitatea din cauza restrictiilor in vigoare.

  • Buna ziua! Legea nu impune nicio alta restrictie. Daca activitatea a fost intrerupta, puteti depune cerere pentru indemnizatie. Intre 1-10 Iunie se depune pentru luna mai.

  • Buna ziua! Va rog sa sunati la agentia din judetul dvs. Intrati pe aici.gov.ro, selectati procedura si insitutia, apasati CONTINUA si in dreapta sus aveti CONTACTEAZA-NE.

  • PENTRU INFORMATII LEGATE DE CERERE: intra pe aici.gov.ro, selecteaza procedura si institutia, apasa CONTINUA si in dreapta sus gasesti butonul CONTACTEAZA-NE unde va apare numarul de telefon din judetul tau.

  • Buna ziua! Da, in opinia mea se poate sa obtineti, puteti depune cerere pentru luna mai pana la data de 10 iunie, daca ati avut intrerupta activitatea toata luna sau pe perioada de intrerupere 1-14 mai.

  • Buna ziua! Daca facturile platite sunt cu data anterioara declararii starii de urgenta nu este nicio problema.

  • Buna ziua! Va rog contactati agentia de plati.

  • Bună ziua!Am si eu o intrebare referitor la indemnizație covid pe lunea mai.Eu am un stand ,într-un complex care s-a deschis pe data de 19 mai.Eu personal,am deschis standul in data de 26 cand am avut si încasări (bonuri fiscale).Pe ce perioada sa depun cererea pt indemnizația 1-18 au 1-25 ?Mulțumesc!

  • Buna ziua! Daca ati avut intrerupta activitatea in mai, puteti depune cerere pentru indemnizatie. Sunati si la Agentia de plati locala.

  • Bună seara! Da, doar pentru luna mai mai puteți depune. Maine este ultima zi.

  • Ați descarcat recent formularul? Sau îl folosiți pe cel vechi?

  • Va recomand sa sunați la ei. Nu am întâlnit Eroarea aceasta.

  • După părerea mea nu exista, dar dati-le un telefon.

 • Încarcă mai multe postări
Ghid Declaratia Unica 2020

Ghid Declaratia Unica PDF

NOU! Ghid Declarația Unică cu bonificații

Model DU venituri mixte: 2019 cap. II & 2020 cap. I

Model DU pentru sistem real cu CAS/CASS din 2019

Model DU pentru contract de inchiriere in lei

Model DU pentru contract de inchiriere in valuta

Model DU pentru norma de venit

Model DU pentru venituri din dividende

Model DU pentru venituri din agricultura cu CASS optional in 2019

Actualizat cu modele de declaratii completate pentru calcularea bonificatiilor! PDF validat pentru toate exemplele date.