fbpx

Proiect de modificare a Codului Fiscal valabil pentru 2020

Ce este nou in proiectul de modificare a Codului Fiscal pentru persoane fizice, activitati independente si profesii liberale.

In data de 14 august 2018 s-a publicat pe pagina ministerului de finante un proiect de modificare a Codului fiscal pe care il poti descarca de aici.

Am extras cele mai importante modificari pentru activitati independente si persoane fizice.

De departe, cea mai importanta modificare

Se abroga prevederea care permitea recalcularea contributiilor sociale in cazul contribuabililor care in cursul anului fiscal intra in suspendare temporara a activitatii sau isi inceteaza activitatea pentru anul in curs, (se abroga aliniatele 12-14 de la art. 151 si 174 din codul fiscal).

In consecinta, contribuabilii  nu mai recalculeaza contributia datorata pe perioada in care au fost activi ci, probabil, vor datora sau nu contributii in functie de venitul net obtinut raportat la plafonul de 12 salarii minime pe economie. Pentru a fi siguri asteptam clarificari suplimentare in normele de aplicare a codului fiscal.

Calculează corect venitul net și completeaza ușor Registrul de Evidență Fiscală și Declarația Unică

 • Disponibil online sau în format PDF
 • Actualizat zilnic
 • Cuprinde exemple si formulare completate

Veniturile din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala

 • se clarifica activitatea de inchiriere in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala care:

„reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minimum 24 de ore si maximum 30 de zile intr-un an calendaristic oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica.”

 • veniturile din aceasta categorie pot fi obtinute in mai multe locuinte proprietate personala;
 • daca se depaseste numarul de 5 camere in cursul anului, se elimina obligatia de a determina venitul in sistem real pana la sfarsitul anului,  astfel determinarea venitului se efectueaza pe baza normei anuale de venit pentru intregul an fiscal;
 • incepand cu anul urmator depasirii numarului de 5 camere, venitul se determina in sistem real (se elimina optiunea de a stabili venitul pe baza normelor de venit);
 • Important! Persoanele fizice care inchiriaza intre 1-5 camere nu mai au optiunea de a determina venitul net in sistem real, fiind impozitati doar la normele de venit stabilite de ANAF.
 • norma de venit poate fi redusa cu un procent de 30% daca se indeplinesc anumite criterii;

Salariul minim utilizat la calculul plafonului de 12 salarii minime brute pe economie

In cazul in care in economie se foloseste mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, diferentiat in functie de studii, de vechime sau alte criterii prevazute de lege, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara, daca prin lege nu se prevede altfel

Termenul de plata si de depunere a declaratiei unice

Termenul de depunere a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice, precum si termenul de plata al acestora, de 15 martie, inclusiv se inlocuieste cu termenul de 25 mai, inclusiv.

Clarificari privind obligatia de a plati contributii sociale

 • se introduce prevederea conform careia persoanele care au estimat un venit net peste plafonul de 12 salarii si ulterior au modificat declaratia unica cu un venit net estimat sub plafon aplica aliniatul 18 de la art 174 si platesc CASS la baza de calcul de 6 salarii daca in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate;
 • se introduce o noua prevedere care da dreptul organului fiscal sa stabileasca din oficiu obligatia de a plati contributii sociale atunci cand venitul net obtinut de contribuabil depaseste 12 salarii minime pe economie, dar contribuabilul nu a completat corespunzator declaratia.

Mai sunt si alte modificari pe care le poti citi in proiect.

Observatie. Acesta este un proiect care nu are nici un efect pana la publicarea in Monitorlul Oficial.  Intre timp poate suferi modificari, de aceea orice decizie este prematura in acest moment. Oricum vor mai urma si altele.

[ratings]

1 comentariu la “Proiect de modificare a Codului Fiscal valabil pentru 2020”

 1. Bună ziua,

  Sunt PFA traducător în sistem real de zece ani.

  Am primit în spațiul privat virtual niște documente de plăți cu titlul de genul acesta: “Va informam ca trezoreria statului a inregistrat si transmis catre sistemul informatic al ANAF, o operatiunea de compensare, inregistrata in acest sistem la data 23-08-2019, cu urmatoarele caracteristici (…)”. Înțeleg că se trec în contul unic sumele plătite anul trecut (între 23 martie și sfârșitul anului) în conturile valabile atunci.

  Majoritatea transferurilor în contul unic sunt corecte dar la una dintre regularizările la pensie apare suma de 500 lei când de fapt eu am plătit 2200 lei, atât cât era corect și cât mi-a venit și în decizie. Numărul chitanței trecut in acest document e corect, la fel și data plății (1 martie 2018). Doar suma e greșită (500 lei in loc de 2200) și nu înțeleg de ce. Regularizarea respectivă era pentru pensia din anul 2016. Să reprezinte cumva valoarea bonificațiilor pe care ar trebui să ni le dea statul pentru unele plăți efectuate anul trecut? Eu am avut bonificație doar la impozit și la una dintre regularizări, deci am plătit cu 10% mai puțin iar suma totală ar fi de 515 lei, nu 500. Nu înțeleg ce e cu acești 500 lei.

  Menționez că mi-am plătit întotdeauna toate dările, ba chiar am plătit mai mult în unele cazuri.
  Vă mulțumesc.

Abonează-te la noutăți legislative și fiscale!