fbpx

Cod fiscal 2016: PFA sau SRL

PFA sau SRLTextul de mai jos are scopul de a te ajuta să clarifici care sunt diferențele esențiale dintre PFA (Persoana Fizica Autorizată) sau II (Intrerpindere Individuala) și SRL – Microintrerpindere (Societate cu raspundere limitată) astfel încât, după ce l-ai citit, sa știi clar sub ce forma sa organizezi activitatea pe care vrei să o desfășori.

Să începem.., deci în ceea ce privește:

Costurile de înființare

Sunt mai mici la PFA dar diferența nu este mare. Dacă te ocupi singur, PFA-ul te costă în jur de 300 lei, iar o SRL cu 200 lei mai mult. La SRL este necesar depunerea într-un cont bancar a capitalului social minim, în valoare de 200 de lei. Această sumă o poți folosi oricând după înființarea SRL-ului.

Codul CAEN (Clasificare Activitatilor din economia Nationala)

Activitatea economică pe care vrei să o desfășori trebuie încadrată sub un cod CAEN pentru care trebuie să ceri autorizație de funcționare de la Registrul Comerțului. Ca PFA ești limitat(ă) la acele activități pentru care ai pregătire profesională si trebuie să prezinți dovada pregătirii profesionale – diploma, certificat de absolvire, adeverință de curs, etc. La inființarea unui SRL, nu e nevoie de vreo dovadă în acest sens și poți cere oricâte coduri de activități dorești.

Raspunderea juridica fata de terti

PFA nu are personalitate juridică, ca urmare patrimoniul PFA se confundă cu patrimoniul personal al titularului, cel care a înființat PFA-ul. Așa cum spune și numele – PFA – din punct de vedere juridic ești o persoană fizică care este autorizată să desfașoare o activitate economică pentru care ai făcut dovada pregătirii profesionale. În consecință, ca PFA iți angajezi patrimoniul personal și al familiei tale, pe când ca fondator al unei SRL răspunzi în limita patrimomiului propriu al SRL-ului, distinct de cel al fondatorului ei.

Ca exemplu, în cazul în care întârzi cu plata taxelor la buget, administrația financiară îți poate bloca conturile bancare personale sau te poate executa silit prin confiscarea unui bun personal. La SRL doar conturile și bunurile aflate pe numele SRL-ului pot fi blocate și executate silit.

Gestiune contabilă și fiscală

Este mult mai ușor de gestionat activitatea la o PFA decât la SRL și te poți ocupa singur, inclusiv de relația cu administrația financiară. Ca PFA, gestiunea activității economice se realizează prin metoda contabilității în partidă simplă. În cazul cel mai des întâlnit sunt de depus 2 declarații anuale și înregistrarea încasărilor și plăților în Registrul de Incasări și Plăți.

La SRL, gestiunea este mai complicată fiind necesar un contabil autorizat pentru generararea si validarea declaratiilor lunare sau trimestriale si anuale. Un serviciu de contabilitate autorizat   costa cel putin 200 de lei pe luna.

Impozitul pe venit

Ca PFA ai posibilitatea să alegi între a fi impozitat la venitul net, egal cu diferența dintre venituri și cheltuieli sau la normă de venit dacă activitatea pe care vrei să o desfășori se află în lista activităților pentru care administrația financiară stabilește norme de venit. Impozitul este de 16% în ambele cazuri.

Ca SRL plătești un impozit  de situat intre 1% si 3% din total veniturilor obtinute, dacă acestea sunt mai mici de 100.000 euro pe an, (calculate la cursul BNR din ultima zi lucratoare a lunii decembrie). Dacă depășești acest prag vei plăti 16% impozit pe profit stabilit ca diferență intre venituri și cheltuieli.

 • SRL fara angajati plateste 3% impozit din venitul total
 • SRL cu un angajat plateste 2% impozit din venitul total
 • SRL cu doi angajati plateste 1% impozit din venitul total

In acest caz, un angajat insemna un contract de munca de 8 ore. Se accepta si mai multe contracte de munca dar care in total sa totalizeze 8 ore sau 16 ore.

La salariul minim pe economie, de 1.250 lei (de la 1 mai 2016), costul total cu un contract de munca de 8 ore este de 1.538 lei din care 925 lei este salariul net al angajatului si 613 lei sunt taxe platite catre buget.

Important! trebuie să țineți cont de obiectul de activitate desfășurat, deoarece nu puteți fi microîntreprindere dacă ponderea veniturilor din consultanță sau management depășește 20% din totalul veniturilor.

Fata de PFA, la microintreprindere se plateste si impozit pe dividende de 5% aplicat  la profitul net; dividendul reprezintă profitul repartizat către asociatul/asociatii fondatori a  unei SRL.

Incepand cu 2017 la dividendul repartizat se va plati si contributia la sanatate de 5,5%.

Disponibilitatea venitului

Ca PFA poți dispune oricând de banii încasați. Spre deosebire de PFA, în cazul SRL profitul net nu este la dispoziția asociaților firmei până când acesta nu este repartizat ca dividende și impozitat cu 5% (si 5,5% contributie sanatate din 2017).

Contribuții sociale

Ca PFA ai obligația, in unele situatii (vezi mai sus la taxe si contributii PFA), de a plăti contribuții sociale la pensie – CAS  și la sănătate –  CASS.

La alegere, cota de calcul a CAS este, fie contributia individuala de 10,5%, fie contributia integrala de 26,3%.

Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de 5,5% si in cazul PFA se calculeaza la venitul net obtinut sau la norma de venit in functie de sistemul de impozitare in care functionezi.

Important! Ca fondator al unei SRL nu ai obligația de a plăti contribuții sociale cu exceptia situatiei in care se repartizeaza dividend (profit net) la care se va plati contributie la sanatate de 5,5% incepand cu anul 2017.

Totusi, exista situatii in care PFA/II nu plateste impozit si contributii.  Citeste te rog in acest articol:

pfa cu taxe zero

Taxa pe valoarea adaugată TVA

La venituri de peste 65.000 euro (220.000 lei) ești obligat să te  înregistrezii ca plătitor de TVA,  fie că ești PFA sau SRL. Până la acest prag poți cere să devii plătitor de TVA dacă te avantajează în activitatea economică pe care o desfășori.  Citește aici mai mult despre TVA.

Radierea de la Registrul Comerțului

În cazul PFA radierea este simplă, ieftină și durează câteva zile. În cazul SRL procedura este probabil una din cele mai dificile, fiind necesară o documentație laborioasa din cauza căreia mulți antreprenori, care nu mai desfasoară activitate pe SRL, evită să o parcurgă.

Pentru un raport complet care contine si exemple de calcul si scenarii, te rog descarca materialul de mai jos care are 18 pagini. Include si  o comparatie intre calitatea de salariat si PFA.

comparatie pfi, pfa sau srl

Pentru descarcarea materialului este necesara abonarea la noutatile Ghid PFA.

Daca ai nelamuriri te rog lasa-mi un mesaj mai jos sau scrie-mi un email.

Multumesc!

 • “La alegere, cota de calcul a CAS este, fie contributia individuala de 10,5%, fie contributia integrala de 26,3%”. Care e diferenta intre contributuia individuala si cea integrala? Multumesc.

 • ©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

  PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

  >

  Log in with your credentials

  Ați uitat datele dvs.?