Ce este persoana fizica independenta – PFI?

Persoana fizica independenta – definitia juridica

Notiunea de Persoana Fizica Independenta (PFI) nu este definita clar in legislatie.  Acest termen se refera in principal la profesiile liberale, adica la acele profesii ce pot fi desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

Conform codului fiscal „Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăşurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile ştiinţific, literar, artistic, educativ şi altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

PFI-urile se inregistreaza direct la administratia financiara de unde primesc un Cod de Inregistrare Fiscala – CIF.  Inregistrarea unei PFI nu are costuri.

Pentru inregistrarea la ANAF,  trebuie sa prezentati la ghiseul care se ocupa de inregistrarea persoanelor fizice cu urmatoarele acte:

 • copii dupa documentele eliberate de organismul profesional care coordoneaza activitatea dvs. sau copie dupa contractul pe incheiat cu partenerul de afaceri (societatea de asigurari de exemplu – pentru agentii de asigurare);
 • doua formulare 070 – declaratie de inregistrare fiscala – completate identic;
 • Dec;aratia unica completata cu datele de identificare si cu venitul estimat – capitolul 2 din declaratie;
 • un contract de comodat/inchiriere – pentru locul in care va veti stabili sediul profesional al activtitatii;
 • copie dupa cartea de identitate;

Termenul este de 30 de zile de la data documentului autorizare/contractului. Dupa depunerea documentatiei, in termen de 5 zile lucratoare, va veti putea ridica CIF-ul – Certificatul de Inregistrare Fiscala.

Din punct de vedere al contabilitatii, lucrurile sunt asemanatoare cu PFA-urile. Aveti obligatia conducerii contabilitatii in partida simpla care presupune inregistrarea incasarilor si platilor in Registrul Jurnal de incasari si plati si intocmirea Registrului de evidenta fiscala.

Ghid complet pentru intocmirea contabilitatii. Cu exemple si studii de caz.

 • Cadrul legal pentru desfasurarea activitatii. Modificarile Codului fiscal din 2021.
 • Infiintarea de activitati independente. Modificarea formei de organizare.
 • Taxele si impozitele platite de o activitate independenta in 2021.
 • Plătitor sau neplătitor de TVA? Ce ma avantajeaza?
 • Operatiuni intracomunitare. Obtinerea codului special de TVA.
 • Sistem de impozitare: normă de venit sau sistem real? Ce ma avantajeaza in 2021?
 • ​Care sunt registrele si formularele obligatorii si de unde le procur?
 • Completarea Registrului Jurnal de Incasari si Plati.
 • Cheltuielile deductibile si nedeductbile. Cum sa reduci legal impozitul pe venit.
 • Cum sa calculezi venitul net si sa completezi Registrul de Evidenta Fiscala.
 • Stabilirea obligatiei de a plati contributie la pensie (CAS) si la sanatate (CASS). Exceptii.
 • Completarea Declaratiei Unice 2021. Rectificarea declaratiei.
 • Plata obligatiilor fiscale si verificarea obligatiilor de plata. Compensarea sau restituirea platilor in plus.
 • Cum sa faci inventarierea patrimoniului si sa completezi Registrul Inventar.
 • Exemple si Studii de caz pentru lamurirea oricarei situatii de mai sus.

Impozitele si contribtuiile datorate de PFI

Persoanele Fizice Independente ca si PFA-urile au acelasi regim de impozitare cu exceptia faptului ca nu pot fi impozitate la norma de venit, (Cf art. 69 cod fiscal).

Astfel, daca venitul net calculat in sistem real depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie se datoreaza:

 • contributia la sistemul public de asigurari de sanatate – CASS – in cota de 10% din plafonul valabil in anul pentru care se calculeaza contirbutia;
 • contributia la sistemul public de pensii –CAS – in cota individuala de 25%, la o baza de calcul de cel putin 12 salarii minime pe economie;
 • impozitul pe venitul net impozabil din activitati independente in cota de 10%;

Ca si in cazul PFA, si PFI-urile trebuie sa evite situatia in care desfasoara activitate dependenta fata de un client/partener de afaceri. Mai multe despre activitatea dependenta gasiti aici.

196 comentarii la “Ce este persoana fizica independenta – PFI?”

 1. Darius ROSTESCU

  buna seara, am infiintat si eu un PFI in septembrie anul acesta,imi puteti spune va rog cum se calculeaza plafonul la care pot ajunge in anul 2021 pentru a ma putea incadra doar la 10% impozit pe venit? Se face raportarea la 4 luni(septembrie,octombrie,noimbrie,decembrie) sau plafonul este stabilit pe an indiferent in ce luna deschizi acel PFI? Multumesc anticipat!!!

 2. Pentru cabinetele de psihologie (care functioneaza ca PFI), cand este obligatorie eliberarea de facturi?

  Asa cum inteleg eu legislatia, incasarea de numerar aferent fiecarei sedinte de psihoterapie, de ex, se inscrie in contabilitate in Jurnalul de Incasari/Plati si intr-o chitanta – dar sunt contabili care sustin ca e obligatorie si eliberarea unei facturi. Sau ca e obligatorie factura pt sedintele efectuale online, cu plata in cont, prin transfer bancar.
  Am intrebat la ANAF si am primit niste citate din legi, care sunt extrem de neclare – sau interpretabile asa cum am scris mai sus.

  Dvs. cum considerati ca e legal?
  Multumesc.

 3. Achitei Marius

  Buna ziua, PFI-ul (CMI-ul) se poate infiinta fara acel contract ce aveti nevoie in schimb sunt urmatorele:
  1. Contract de comodat/inchiriere p sediul CMI-ului;
  2. Aviz Colegiul Medicilor Stomatologi;
  3. Certificat de inregistrare emis de DSP;
  4. D070;
  5. Copie CI

  Daca aveti nevoie de asistenta de specialitate, ma puteti contacta la nr. 0724651559 si stabilim impreuna toata procedura privind infiintarii CMI-ul dvs.

 4. Buna ziua . Doresc sa înființez un PFI ( medic stomatolog ) momentan nu colaborez cu niciun cabinet de Stomatologie . La finanțe mi s-a spus ca am nevoie de contractul făcut intre mine și medicul cu care vreau sa colaborez . Nu pot înființa PFI ul fără acest contract de colaborare ? Medicul cu care urmează sa colaborez dorește mai întai sa am făcut pfi ul. Mulțumesc !

 5. Daca un PFI medic specialist, a achizitionat in leasing (pe PFI) un autoturism pentru deplasarile necesare catre mai multe policlinici private dar nu doreste sa se complice cu foile de parcurs, va inregistra mijlocul fix ca fiind amortizabil si va considera ratele platite la leasing (capital, dobinda, diferente de curs valutar, TVA aferent acestora, RCA, CASCO) ca fiind cheltuiala deductibila in proportie de 50% la calculul impozitului pe venit ? Amortizarea in valoare de pina la 1500 lei / luna se considera deasemeni cheltuiala deductibila chiar daca nu reprezinta plata efectiva in Registrul jurnal de incasari si plati ? Va rog mult sa-mi raspundeti si va multumesc anticipat pentru raspuns.

 6. Buna ziua!

  Sunt functionar public si doresc sa imi infiintez o PFI. Exista vreo incompatibilitate intre aceste doua profesii?
  Mentionez ca domeniul in care doresc sa imi infiintez PFI-ul nu are nicio legatura cu administratia publica.

 7. Buna ziua,
  Imi puteti spune va rog, daca am absolvit facultatea ( specializare Design de produs), dar fara diploma, imi pot deschide un PFI?
  Multumesc frumos.

 8. mariana dragan

  Cabinet medical individual, CMI, pfa, cabinet stomatologic, are 3 salariati , mai poate avea si altii ? poate avea colaborari cu alti medici stomatologi ? care e fo0rma legala ?

 9. Buna seara,

  Doresc sa infiintez un PFA ca si conditie a unui job. Intrebare: contributiile mai mici – din punct de vedere al sumelor – furnizate catre CASS & CAS vor influenta calitatea serviciilor primite cazul unui anumite nevoi, de exemplu, intr-un spital public sau orice alta nevoie decontata de stat prin CASS?

  Multumesc!

  1. Buna ziua! De regula pentru agent imobiliar este necesar sa infiintati o PFA. Costurile sunt zero pentru ambele.

 10. Bună seara, sunt asistenta medicala, pensionată.Intrebarea mea este cum procedez și ce acte, îmi trebuie să devin PFI.

  1. Buna ziua! Aveti nevoie de autorizatie de la Colegiul Medicilor ca sa profesati ca asistenta medicala (nu sunt sigur aici pentru ca nu cunosc legislatia specifica), contract de prestari servicii cu cabinetul/clinica cu care lucrati, contractul de sediu profesional, de regula un contract de comodat, copie CI si formularul 070 pentru inregistrare la ANAF. Dupa depunerea documentelor veti obtine Codul de identificare fiscala si puteti incepe activitatea.

 11. Buna ziua,

  Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie? In prezent imi desfasor activitatea in domeniul IT cu PFA, insa as dori sa migrez catre o profesie liberala. Intrucat trecerea va mai dura, pot avea in paralel si PFA si Cabinet Individual de Psihologie?

  Multumesc anticipat pentru raspuns!

  1. Buna ziua! Da, puteti avea in paralel si cabinetul de psihologie si PFA-ul. Cele doua activitati nu pot functiona sub aceeasi forma de organizare.

  1. Buna ziua! Pentru activitati educative, servicii adresate mai multor persoane, fizice mai ales, trebuie sa va infiintati o PFA la Registrul Comertului.

Scrie mesajul tau aici:

Descarcă acum Raportul Gratuit

Raport gratuit 2021: Taxe si contributii sociale PFA