Ce este persoana fizica independenta – PFI?

Persoana fizica independenta – definitia juridica

Notiunea de Persoana Fizica Independenta (PFI) nu este definita clar in legislatie.  Acest termen se refera in principal la profesiile liberale, adica la acele profesii ce pot fi desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

Conform codului fiscal „Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăşurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile ştiinţific, literar, artistic, educativ şi altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

PFI-urile se inregistreaza direct la administratia financiara de unde primesc un Cod de Inregistrare Fiscala – CIF.  Inregistrarea unei PFI nu are costuri.

Pentru inregistrarea la ANAF,  trebuie sa prezentati la ghiseul care se ocupa de inregistrarea persoanelor fizice cu urmatoarele acte:

 • copii dupa documentele eliberate de organismul profesional care coordoneaza activitatea dvs. sau copie dupa contractul pe incheiat cu partenerul de afaceri (societatea de asigurari de exemplu – pentru agentii de asigurare);
 • doua formulare 070 – declaratie de inregistrare fiscala – completate identic;
 • Dec;aratia unica completata cu datele de identificare si cu venitul estimat – capitolul 2 din declaratie;
 • un contract de comodat/inchiriere – pentru locul in care va veti stabili sediul profesional al activtitatii;
 • copie dupa cartea de identitate;

Termenul este de 30 de zile de la data documentului autorizare/contractului. Dupa depunerea documentatiei, in termen de 5 zile lucratoare, va veti putea ridica CIF-ul – Certificatul de Inregistrare Fiscala.

Din punct de vedere al contabilitatii, lucrurile sunt asemanatoare cu PFA-urile. Aveti obligatia conducerii contabilitatii in partida simpla care presupune inregistrarea incasarilor si platilor in Registrul Jurnal de incasari si plati si intocmirea Registrului de evidenta fiscala.

Te-ai încurcat la completarea declarației unice? Te ajutăm noi!

 • Ne trimiti informatii legate de veniturile obtinute
 • Verificam, calculam si completam noua declaratie
 • Iti trimitem formularul corectat pe care il depui la ANAF

Impozitele si contribtuiile datorate de PFI

Persoanele Fizice Independente ca si PFA-urile au acelasi regim de impozitare cu exceptia faptului ca nu pot fi impozitate la norma de venit, (Cf art. 69 cod fiscal).

Astfel, daca venitul net calculat in sistem real depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie se datoreaza:

 • contributia la sistemul public de asigurari de sanatate – CASS – in cota de 10% din plafonul valabil in anul pentru care se calculeaza contirbutia;
 • contributia la sistemul public de pensii –CAS – in cota individuala de 25%, la o baza de calcul de cel putin 12 salarii minime pe economie;
 • impozitul pe venitul net impozabil din activitati independente in cota de 10%;

Ca si in cazul PFA, si PFI-urile trebuie sa evite situatia in care desfasoara activitate dependenta fata de un client/partener de afaceri. Mai multe despre activitatea dependenta gasiti aici.

140 comentarii la “Ce este persoana fizica independenta – PFI?”

 1. Buna ziuă! As vrea sa imi deschid un mic atelier de croitorie în care sa lucrez doar eu ,cum as putea sa ma înregistrez ca PFA sau PFI?Mentionez ca as vrea sa apar ca angajata. Multumesc.

  1. Buna ziua! Va inregistrati ca PFA la registrul comertului, daca aveti o diploma de calificare in domeniul de activitate. Ca PFA nu sunteti salariata si nu va puteti angaja la prorpiul PFA, dar va puteti asigura la pensie si la sanatate.

 2. Andreea Dumitru

  Buna ziua!
  Pentru inregistrare servicii de coaching pe PFI, voi beneficia de asigurare de sanatate la sistemul de stat? Adica se platesc aceste dari?

  Multumesc frumos
  Andreea Dumitru

 3. Buna ziua. Lucrez ca forex trader pentru un Proprietary trading firm in Israel. Din moment ce fondul respectiv foloseste doar capitalul propriu si nu bani de la clienti, nu e o institutie financiara si nu se supune reglementarilor in vigoare. Eu tranzactionez prin platforma lor de trading fara a avea acces direct la banii fondului. Ca PFA, nu pot gasi un cod CAEN care sa se potriveasca cu ce fac eu. Ar fi 6630 – managementul portofoliilor, dar cu ala ar trebui sa ma inregistrez ca societate de investitii. E mult prea complicat. Momantan sunt self employed in UK si fac aceeasi chestie fara reglementari speciale si fara fi autorizat de FCA. Eu imi doresc cea mai simpla forma de-a factura la sfarsitul fiecarei luni. Mi s-ar potrivi PFI? Cum sa le explic la aia de la finante sa inteleaga. In UK, taxele pentru self employed sunt mult prea mari. Va multumesc!

  1. Buna ziua! Va inregistrati acolo unde aveti rezidenta fiscala. Daca stati in UK mai mult de 183 de zile pe an trebuie sa va inregistrati acolo. Daca aveti inca rezidenta fiscala in Romania puteti inregistra o PFA pe un cod CAEN cum ar fi 7022 Activitati de consultanta pentru afaceri si management si puteti factura servicii catre firma din Israel.

 4. Salutari.

  Am o intrebare si m-as bucura tare mult daca puteti sa imi raspundeti. Asa pe scurt, sunt videograf si ocazional lucrez cu companii pentru care filmez videoclipuri de prezentare pe care ei le folosesc pentru marketing si nu numai. Are sens sa infintez un PFI? Eu sunt deschis la orice sugestie atat timp cat este alegerea cea mai potrivita pentru mine. Avand in vedere ca momentan fac asta ocazional, as prefera o varianta cat mai usoara si rapid de folosit care nu implica prea multe costuri.
  M-as putea descurca si cu un contract de cesiune dreputi de autor?

  Mersi mult

  Dragos

  1. Buna ziua! Daca vindeti lucrarea pe care dvs o realizati cu mijloace proprii, puteti folosit contractul de drepturi de autor – platitorii venitului va retin impozitul si contributiile sociale. Daca prestati servicii de filmare, procesare, etc atunci trebuie sa va infiintati o PFA la Registrul comertului. PFA -cea mai simpla forma de organizare a unei activitati economice, usor de infiintat/administrat/desfiintat. Daca aveti timp va puteti descurca cu acest ghid.

 5. Buna ziua. Reprezentantul unei PFI (persoana fizica independenta) se poate angaja cu CIM (contract individual de munca) in cadrul propriului PFI (persoana fizica independenta).

 6. Radu Gross

  Buna ziua, sunt in acceasi situatie, mentionata mai sus, iau banii de la cabinet, care este un SRL, lucrez si la alte cabinete ca si colaborator. Am nevoie doar de PFI si pot sa ofer atunci doar factura si chitanta pentru banii primiti de la cabinet (SRL)? Multumesc

  1. Buna ziua! VA inregistrati ca PFI la ANAF in baza autorizatiei emise de Colegiul Medicilor sau alta organizatie profesionala. CA profesie liberala este suficienta factura si chitanta pentru incasari in numerar.

 7. Carmen Leonte

  Buna ziua, vreau sa lucrez ca si agent in asigurari, am contractul semnat cu ei,se poate lucra cu PFI? Multumesc

 8. Buna ziua.
  Sunt kinetoterapeut si doresc sa efectuez serviciile de kinetoterapie si masaj la domiciliu clientului. Ce fel de forma juridica imi trebuie?
  Am inteles ca aceasta meserie face parte din profesiile liberale si nu trebuie trecut pe la ONRC, ci doar direct la anaf.
  Trebuie sa deschid PFI?
  Va multumesc

 9. 0746635252

  Buna ziua. Am trei intrebare:
  1.La o societate unde tin evidenta contabila a fost incheitat un contract de colaborare cu o doamna. Acest contract trebuie sa fie inregistrat la ANAF?
  2.Trebuie sa retinem 10% si declaram la D100 sau la D112 trebuie retinut toate contributile la suma bruta?
  3.Doamna a cerut de la AJPIS ajutor in aceasta perioda de pandemie si ei au problema acum ca contractul nu a fost inregistrat la ANAF. A avut doamna ca sa cere ajutor de la AJPIS?

 10. @Ramo,
  Cum ai semnat contractul, in ce calitate?
  Daca ai semnat ca PFI, e ciudat, caci nu ai avut inca inregistrat PFI-ul la ANAF, nu?
  In alta ordine de idei, cred ca trebuie sa mergi pesonal la ANAF-ul sectorului unde ai domiciliul. Nu cred ca se accepta depunerea actelor prin email/Posta.

 11. Ramona Ramo

  Buna ziua. Vreau sa incep colaborarea cu o societate de asigurari in calitate de agent. Am semnat contractul la dansii si ar trebui sa ma inregistreaz la anaf ca persoana fizica independenta. Se poate face operatiunea in spatiul virtual? Sau trebuie sa ma prezint obligatoriu la anaf? Trebuie sa merg la cel din sectorul unde domiciliez? Sau pot merge la orice sediu? Multumesc

 12. Totusi ca PFI as avea un impozit mai mic de plata fata de cel retinut la sursa. Venitul net ar fi mai mic, prin deducerea celor 40% cheltuieli forfetare, nu?
  Plus ca nu as depinde de un tert in ce priveste achitarea obligatiilor (impozit, contributii) retinute. S-au mai vazut cazuri cand cel ce retine impozitul, nu-l mai plateste la buget…
  Casa de marcat e alta belea. Sper ca la PFI nu e cazul. Nu am parcurs legea caselor. dar vanzarea de tablouri nu e prea deasa, nici macar la expozitii. Si c/val.se incaseaza preferabil prin banca (POS). Pot da si un contract cumparatorului…
  Multumesc.

 13. Dan Iliovici

  Mulțumesc mult pentru ajutor!
  Sper ca ANAF sa nu se puna contra înregistrării artistului plastic ca PFI, cu venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
  Un alt argument (indirect) pentru aceasta încadrare a activității sale, este si faptul ca majoritatea artiștilor își comercializează lucrările prin intermediul galeriilor de arta, cele care si fac retinerea la sursa a impozitului si contribuțiilor (aici nu sunt sigur, la contribuții).
  Mulțumesc mult!

  1. Buna ziua! Nu trebuie sa va inregistrati ca PFI. Daca vindeti opere catre entitati care tin evidenta contabila, acestea sunt obligate sa va retina impozitul si contributiile. Dvs incasati venitul net. Pentru vanzarea catre persoane fizice, se intocmeste un contract de vanazare cumparare, prin care se cesioneaza drepturile asupra operei. In acest caz autorul realizeaza autoimpunerea si depune declaratia unica. Daca totusi vreti sa comercializati in spatii publice, piete sau targuri, aici nu-mi este clar; opinia mea este ca ati avea nevoie de o PFA si de casa de marcat, daca nu intocmiti contract de cesiune. Va rog sa cititi legea 8/drepturile de autor.

 14. Buna ziua,
  Referitor la speta din aceasta intrebare, totusi artistul obtine venituri din valorificarea operelor sale (desene/picturi) deci cred ca se incadreaza in categoria drepturilor de autor.
  Faptul ca are cheltuieli deductibile nu cred ca este un argument (legal) in favoarea optiunii de inregistrare ca PFA.
  Pe de alta parte, daca se inregistreaza doar la ANAF, scapa de taxele si nervii cu inregistrarea la Reg. Com., si poate sa deduca (fara complicatii) o cota de 40% din venituri ca si cheltuieli forfetare.
  Am revenit la acest caz ptr. ca sunt intr-o situatie similara si nu stiu cum sa provedez.
  Multumesc.

  1. Buna ziua! Este posibil sa fi considerat ca activitatea este mai degraba o activitate de productie si comercializare, mai degraba decat de activitatea de creatie a unei opere originale pentru care se aplica legea drepturilor de autor. O analiza atenta trebuie facuta pentru a determina daca e o activitate de productie/comercializare sau de creatie – conform cu LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Valorificarea operelor originale, (desene/picturi), asa cum spuneti dvs, se incadreaza la drepturi de autor si se aplica regimul fiscal adecvat.

  1. Buna ziua! Activitatea pe care o desfasurati nu se incadreaza la inregistrarea ca PFI (doar la ANAF). Trebuie sa va inregistrati la registrul comertului ca PFA sau II.

 15. Alexandra B.

  Buna seara. Lucrez ca freelancer pe o platformă de joburi online freelancer.com. Ce recomandări pfa sau pfi? Trebuie contract intre mine si angajator (din Israel)? Sau sunt îndeajuns facturile din platforma? Si ce acte trebuie pentru înființarea unui pfa/pfi 2020?
  Multumesc!

  1. Buna ziua! Va reocmand sa infiintati o Intreprindere Individuala la Registrul Comertului (e tot ca o PFA, dar mai avansata). Contractul in acest caz sunt termenii si conditiile site-ului freelancer.com. Cititi mai multe inainte despre fisclitate. Pachetul acesta va ajuta.

 16. Buna ziua! Ca medic poti sa ai un contract individual de munca cu un spital si in acelasi timp sa fii si PFI pentru a putea avea activitate suplimentara in alta parte?

  1. Buna ziua! Din punct a legislatiei fiscale nu aveti nicio ingradire, puteti avea CIM si oricate contracte cu spitale/clinici/cabine medicale, daca acestea va permit.

 17. Buna ziua,
  Sunt inregistrata ca PFI pentru activitatea de agent de asigurari si nu mai desfasor activitate.
  Cum procedez pentru anularea CIF-ului?
  Multumesc anticipat

 18. gyongyike peter

  Buna ziua.de anul trecut sunt inregistrata la anaf online (prin declaratia unica) ca si persoana fizica inregistrata fiscal cu cnp ul propriu deoarece era cea mai usoara forma prin care imi puteam lua comisioanele din partea firmei de brokeraj, platind doar 10% impozit. Acum doresc sa colaborez cu o firma(biocom-contract de servicii marketing) care isi plateste comisioanele doar pe baza facturii eliberate de client.Eu nu pot elibera facturi si nici macar certificat de înregistrare fiscală nu am.Ar trebui sa am pe baza a ce s-a inregistrat la anaf anul trecut?ce ma sfatuiti ar trebui sa raman pe pers fizica inreg fiscal in domeniul asigurarilor si sa imi fac un pfa pt celalalt ?sunt 2 coduri caen diferite .nu stiu care sunt costurile si ce implica cel de -al doilea mai ales?trebuie casa de marcat, contabil platit etc?multumesc anticipat.

 19. Buna ziua. Pt inregistrarea ca PFI la ANAF pentru medici este mentionat ca dosarul care se depune contine ”copie dupa documentul eliberat de oganismul profesional care coordoneaza activitatea SAU copie dupa contractul cu partenerul de afaceri”. asta inseamna ca se pot depune pt infiintare doar documentele de la ministerul sanatatii si colegiul medicilor sau este obligatoriu ca pt infiintare sa am deja un contract de colaborare cu o clinica medicala? momentan lucrez cu contract individual de munca si as vrea sa schimb locul de munca iar la acesta nou sa fiu pfi. Multumesc

 20. Multumesc de raspuns! Si imi cer scuze ca mai deranjez inca o data dar am uitat sa precizez un lucru (cred eu important), daca nu am contract cu platformele respective ar putea reprezenta o problema atunci cand declar veniturile?

 21. Da am aflat ca legislatia din romania nu imi permite sa obtin formularul A1 daca nu am activitate economica si in romania (contracte active). Nu imi ramane decat sa inchid PFA-ul ca in aceste conditii devine inutil si sa plec din tara.

 22. Buna, de aproximativ 2 ani am inceput sa vand prin intermediul zazzle, society6, redbubble si threadless (site-uri din strainatate care vand la comanda produse printate cu imagini facute de artisti) si in cazul meu sumele obtinute sunt pe proprietate intelectuala iar banii dobanditi prin site-urile mentionate sunt trimisi in contul Paypal (deocamdata suma totala din aceste venituri este mai mica de 50$ si nu am virat nimic inca in contul bancar). In cazul acesta, pentru a fi in deplina legalitate ce pasi trebuie sa urmez? Va multumesc.

  1. Buna ziua! Completati declaratia unica ca venituri din strainatate dupa incheierea anului fiscal. Dar sumele sunt prea mici ca sa va faceti probleme ci fiscul. Concentrati-va pe cresterea venitului.

 23. Multumesc pentru raspuns este de mare ajutor, insa pentru formularul A1 se cere a fi depuse o serie de acte la CNAS printre care si adeverinta cu stagiul de cotizare realizat in ultimele 12 luni de catre respectiva persoana fizica autorizata, in conditiile in care ea abia a fost infiintata si este cu venit 0 lei ce fel de adeverinta trebuie prezentata?

 24. Buna ziua. Am deschis de curand un PFA cu domeniul activitatii de inginerie si consultanta tehnica pentru a lucra in Franta (si nu numai).L-am inregistrat si in spatiul intracomunitar. Nedumerirea mea este legata de formularul A1 daca imi este necesar tinand cont ca PFA meu are codul caen 7112 care intra (sau nu?) sub incidenta legii 114/2019. In caz ca trebuie sa achit taxele PFA-ului merg catre Anaf si catre CNAS separat?

  1. Buna ziua! Formularul A1 se obtine de la CNPP si va trebuie in cazul in care va deplasati sa lucrati in statele membre UE, pentru ca acestea sa stie ca va platiti impozitul si contributiile in Romania. Dvs in continuare veti declara veniturile obtinute din strainatate si veti plati impozitul si contributiile la ANAF.

 25. In calitate de artist plastic-pictor, sunt artist plastic cu expozitii la activ prin tara si strainatate.Care este varianta cea mai potrivita PFA-PFI- II ?. Este nevoie de inregistrare doar la Anaf sau si la ONRC..teoretic e o profesie libera..dar conform listei reglementate cu profesiile liberale activtatea de artist plastic-pictor nu e trecuta..

  1. Buna ziua! O PFA, sistem real, inregistrata la ONRC, pentru ca probabil aveti si cheltuieli cu consumabilele. Dupa inregistrarea la ONRC Se aplica regimul fiscal pentru drepturile de autor.

 26. Moga Anamaria

  Buna seara,
  Am o intrebare referitoare la inchiderea unui PFI, aveti idee ce acte trebuiesc depuse? Mentionez ca PFI ul a fost deschis pt activitate sportiva.
  Multumesc.

 27. Intrebare: sunt organizata in Cabinet Medical Individual si platesc impozit la ANAF si Primarie ca persoana fizica. De la salubritate mi se cere sa plataesc taxa ca persoana juridica, Este corect? Mentionez ca mai platesc o taxa , unei entitati autorizate si pentru deseurile toxice. Rog raspuns.

  1. Buna ziua! Nu cunosc hotararea primariei locale cu privire la colectarea deseurilor. Va rog cititi hotararea pentru a afla persoanele care sunt obligate sa plateasca.

 28. Buna ziua,

  Va rog sa-mi comunicati,
  pentru un ghid de turism local care presteaza servicii de asistenta turistica unor turisti straini , recomandati PFA?
  PFA poate emite factura catre firma/asociatia din strainatate cu care colaboreaza in scopul insotirii turistilor pe teritoriul tarii noastre?

  Va multumesc!

 29. Bună ziua! Vă rog frumos să mă ajutați și pe mine în următoarea situație:

  – dacă vreau să meditez elevi la domiciliul clientului, să fac cursuri și alte activități educativ-distractive pentru copii, atât în școli, cât și într-o locație proprie (închiriată), ce ar fi mai potrivit: PFI, PFA sau SRL? Iar ca documente ce ar trebui să am la dosar? Mulțumesc mult pentru ajutor! O zi frumoasă!

  1. Buna ziua! Puteti avea doar PFA sau SRL. SRL are avantaje la cifre mari. De aceea trebuie sa va faceti un calcul cu veniturile si cheltuielile estimate din activitate. Va recomand sa incepeti cu o PFA, unde veti plati la venitul net realizat si nu aveti contabil. Pentru ca aveti nevoie de foarte multa informatie cititi in continuare site-ul gestiunepfa.ro sau gasiti aici o solutie completa: https://gestiunepfa.ro/expert/produs/pachet-complet-activitati-independente/

 30. Buna ziua,
  Sunf fiziokinetoterapeut cu PFI infiinta la ANAF si am contract de prestari servicii cu o statiune. As dori sa stii daca realizez venituri si de la persoane fizice cu chitanta este legal in baza aceluiasi pfi. In decembrie 2018 imi va expira contractul de prestari servicii si vreau stiu daca voi putea obtine venituri de la persoane fizice in baza PFI-ului sau trebuie sa imi fac PFA.

   1. Ați putea sa imi explicați de ce tatuatorul nu se încadrează in categoria profesiilor libere cu veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăşurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniul artistic?

    1. Buna ziua! Nu pot sa va explic pentru ca nu eu fac legile in Romania. Obiectivul meu este sa va informez cat mai precis pe dvs. De cele mai multe ori reusesc. Recomand sa mai intrebati. Verificati va rog si la ANAF si la Registrul Comertului. Intrebati si pe cei din domeniu cum functioneaza. Va multumesc!

 31. Buna ziua!
  Va rog sa-mi spune-ti ca arbitru de gimnastica ritmica , ce anume trebuie sa-mi constitui ? PFA sau PFI?
  Mentionez ca particip la doar cateva concursuri pe an, respectiv este o activitate cu caracter ocazional.

  1. Buna ziua! Pentru contractele de activitate sportiva nu trebuie sa va inregistrati, incheiati contract cu beneficiarul serviciilor dvs si va retine impozitul si contributiile daca e cazul.

 32. Buna ziua,
  Sunt medic stomatolog si momentan functionez ca angajat la un cabinet si detin si un PFI, in baza caruia am si alte colaborari. As dori sa il inchid si sa deschid CMI. In ce moment se face acest lucru la anaf, raportat la acreditarile de la Dsp si Colegiul Medicilor? Pentru ca toate informatiile sunt pentru acreditare CMI si nu infiintare.

  Multumesc

  1. Buna ziua! Inregistrea CMI se face la ANAF cu declaratia unica (dupa ce obtineti autorizatia de la Colegiul Medicilor). Nu stiu daca puteti continua cu acelasi cod fiscal de la PFI, de aceea e mai bine sa il inchideti inainte de inregistrarea CMI.

 33. Buna ziua,
  de la 01.01.2016 pana la 30.11.2017 am avut incheiat un contract de agent cu o companie de asigurari, ca PFI.
  inaintea de 01.01.2016 am fost doar agent persoana fizica la aceeasi companie, dar toate taxele se retineau la sursa (impozit si sanatate).
  in toata perioada cat am avut contractul de agent (PF) si pana in august 2017 am fost si angajat cu carte de munca la alta companie (practic in 2017 am avut doar 4 luni doar contract PFI de agent).
  in acest caz, exista obligativitatea platii CAS (pensiei) pentru 2016 si 2017 (pana in august), avand in vedere ca am avut si carte de munca de unde se retinea si pensia?
  va intreb deoarece mi-a venit decizie de plata si CAS pentru 2016.
  multumesc!

 34. buna ziua,
  ca si valoare juridica, PFI este incadrat la persoane fizice sau jurdicie din punct de vedere al inregistrarii la ANAF?

  1. Nici PFA si nici PFI nu au personalitate juridica. Din punct de vedere legal persoana fizica, titularul PFI/PFA, este responsabila de activitatea PFI/PFA.

 35. Buna ziua! Sunt constituit in Intreprindere Individuala, deci am CUI, CIF si nr. ordine in RC. Activitatea am suspendat-o recent la ONRC. Vreau, in schimb, sa ma constitui in Persoana Fizica Individuala. Daca am deja CIF, mai pot constitui PFI? Este vreo procedura de a transforma Intreprinderea Individuala in Persoana Fizica Individuala?
  Va multumesc!

  1. Buna seara! Nu cunosc o asemenea procedura. Dar probabil nu exista. De ce nu continuati cu II-ul? nu are nimic in minus fata de PFI si Sunt aceleasi taxe si impozite..

   1. Buna ziua. Sunt constrans sa imi deschid un PFI pentru a putea factura expertize tehnice (nu imi accepta facturile pe II). La autorizare nu au zis ca nu pot factura pe II, dar la plata si-au amintit … Ar putea fi o problema sa deschid PFI daca am deja CIF (pe II)? Am fost intrebat de cei de la ANAF daca am CIF, ca ar putea fi o problema in cazul asta.

  1. Buna ziua! Sa aveti 18 ani. PFI se deschide la ANAF de la domiciliul dvs in baza unui contract de prestari servicii incheiat intre dvs si clientul dvs – de regula o societate comerciala.

 36. Buna ziua,
  vreau sa prestez servicii de electrician si unii clienti imi cer factura fiscala. De profesie sunt inginer automatist; doar cu diploma de ing. ma pot incadra la PFI?
  Multumesc anticipat.

  1. Buna ziua. Problema cu PFI este ca trebuie sa-l infiintati la ANAF in baza unui contract cu o perosana juridica. Aici nu va trebuie calificare. Daca vreti sa aveti mai multi clienti, infiintati o PFA la Registrul Comertului. Sunt sanse mari sa va accepte profesia de inginer pentru activitatea prestata – electrician.

 37. Buna ziua , am nevoie de un sfat.Doresc sa-mi deschid cabinet individual de psihologie , pot face PFI ?
  Daca da , ce acte imi trebuie ?
  Multumesc.

  1. Buna ziua! De regula PFI se inregistreaza la ANAF in baza unui contract de prestari servicii cu o persoana juridica. Cred ca in cazul dvs e mai util o PFA sau II. Diferenta este ca aceasta se inregistreaza la Registrul Comertului si va costa 100 de lei. Va rog sa intrebati si organismul profesional din care face parte profesia.

 38. Buna ziua
  Sunt medic specialist si, pe langa activitatea din spital, vreau sa merg la o clinica privata 2 zile pe saptamana pentru consultatii sau sa imi fac un cabinet. Ce ma sfatuiti sa fac? PFI, PFA sau CMI?
  Multumesc

 39. Buna ziua. Sunt un tanar medic dentist si as dori sa iau un cabinet stomatologic in chirie. La randul sau acest cabinet e intr-un spatiu inchiriat.Cabinetul dentar in sine functioneaza ca si SRL. Ce fel de organizare pot fi eu? PFA sau PFI ?
  Va multumesc.

 40. Buna seara. M-am înregistrat la anaf ca PFI si urmeaza sa semnez un contract cu un spital.sunt asistent medical generalist. Persoana de la spital mi.a spus ca are nevoie de codul caen… eu am depus actele la anaf pt înregistrare si dupa o luna am fost si am ridicat documentele ,acestea constand in declarația 260!in aceasta declaratie nu vad sa scrie vrun cod caen!trebuie sa mai depun in alta parte alte documente pt a obține codul caen? Sau cum se procedează mai departe?
  Va multumesc!

  1. Pe declaratia 220 care ai spus-o la înființare pfi ai la punctul 4 obiectul principal de activitate :Alte activitati referitoare la sănătatea umană. Cod CAEN 8690. Astea le regăsești si pe decizia de impunere pe trim4 2017..

  2. doar PFI, se depune la finante se obtine un cod fiscal si atat.
   Conform OUG nr. 44/2008 art. 2 profesiile liberale nu se inreg la RECOM.
   pe site-ul ONRC apare lista informativa a profesiilor liberale PROFESII LIBERALE SAU CARE SE EXERCITĂ ÎN BAZA UNOR LEGI SPECIALE,
   FĂRĂ ÎNREGISTRAREA ÎN REGISTRUL COMERŢULUI
   LISTĂ ORIENTATIVĂ –2
   ASISTENT MEDICAL GENERALIST

   ASISTENT MEDICAL
   Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, aprobată prin Legea nr. 53/2014 – art. 12 şi art. 16

 41. Buna ziua,
  Sunt medic pensionat recent, si as dori sa fac in continuare garzi in specialitatea mea.
  Posed si certificat de traducator pentru 2 limbi de circulatie internationala, si vreau sa fac si traduceri/tehnoredactare.
  Ce ar fi mai potrivit pentru mine si mai simplu de administrat – PFA sau PFI?
  Pot efectua ambele activitati pe acelasi PFA/PFI?
  Daca fac garzi in mai multe spitale, ,mai am nevoie de sediu (comodat) avand in vedere ca activitatea mea se poate desfasura doar in cadrul unui spital?
  Multumesc!

  1. Buna ziua. Va recomand PFA pentru mai multe activitati. Totusi s-ar putea sa aveti restrictii pentru activitatea de medic asa cum scrie cineva mai jos.

 42. Bună ziua sunt asistent medical generalist asi dori să colaborez cu o policlinica particulară ce mă sfătuiți să fac PFA sau PFI

   1. Bună ziua. Conform ordinului de la OAMMR dat de către ministerul sănătății asistentul medical poate fi doar PFI și poate avea și cabinet. OAMMR-ul nu recunoaște PFA-urile

 43. Buna ziua,
  Sunt medic militar, am fost pensionat anticipat la 50 ani si as dori sa efectuez in continuare garzi intr-un spital – sunt anestezist si specialitatea mea e deficitara.
  Cum ar fi mai bine sa lucrez – pe PFI sau pe PFA, avand in vedere recenta „revolutie fiscala” ? Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

 44. buna ziua!lucrez ca coregraf,deci incadrez in lejislatie privind pfi (RActivitati de spectacole, culturale si recreativeCorespondenta cu NACE rev.2
  ENG – Arts, entertainment and recreation
  FRA – Arts, spectacles et activit�s r�cr�atives) dar nu stiu DACA,pot beneficia de pfi fiind ceataten strain stabilit in romania?si a doua,este nevoie de un contract de comodat. eu desfasor activitate in locuri deferite deplasez dupa client,adica nu lucrez mereu in acelasi spatiu,am un apartament pe numele meu .

 45. Bratu Catalin -Gabriel

  sint tehnician maseur,,,puteti sa-mi ziceti traseul ce trebuie parcurs ptr a intra in legalitate,,,optez ptr P F Independenta

 46. Bratu Catalin -Gabriel

  sint tehnician masseur cunoasteti traseul care trebuie sa-l fac ptr a intra in legalitate,,,pot sa optez ptr PFI?

  1. Buna ziua! Cred ca nu va puteti face PFI pentru care va trebuie un contract de prestari servicii cu un client anume. Mai degraba PFA sau II, nu conteaza.

 47. Fisteica Alina

  Buna seara.Sunt economist pot sa imi deschid un P.F.A cu obiect de activitate contabilitate,mentionez ca nu sunt expert contabil si ce fel de contracte ar trebui sa intocmesc cu clientii pt evidenta contabila.Multumesc…

  1. Buna ziua! Pentru activitati contabile ONRC o sa va ceara aprobarea de la CECCAR. Trebuie sa alegeti un alt cod CAEN si sa convingeti clientii sa semenze bilantul si balantele, dvs nu puteti sa semnati, doar dupa ce obtineti certificare ANAF.

 48. Buna ziua,
  reprezint un club sportiv de drept public care apartine de un UAT.
  Pana sa se schimbe legeea 69/2000 noi am platit jucatorii si antrenorii prin acele conventii civile. Impozitele, CAS si CASS le am platit noi pentru toate contractele.
  Noua lege a introdus acele CONTRACTE DE ACTIVITATE SPORTIVA, care spun ei reprezinta venituri din activitati independente.
  Pot plati sportivii cu aceste contRate de activitate sportiva in aceleasi conditii ca si conventiile civile? Sau trebuie ca fiecare sportiv sa isi faca PFI sau PFA?

  1. Buna ziua! Am gasit in ordonanta specificat ca se aplica regimul veniturilor din activitati independente, dar nimic mai mult.
   In opinia mea acest contract trebuie inregistrat la ANAF o data cu depunerea declaratiei 220 si eventual 600. Se va calcula vanitul net la sfarsitul anului.
   Va rog sa cereti o opinie si la ANAF.

 49. Ludmila Tania Pieloiu

  Bună ziua,eu fac pictură în mozaic…altfel spus ….arta mozaicului….am căutat mult un cadru potrivit pentru a mă face văzută….aș dori să trăiesc din aceasta …în țară nu există nici o formă de instruire în domeniu….nu găsesc un cod CAEN…potrivit….credeți că mi se potrivește un PFI….? Arta mozaicului este foarte foarte slab reprezentată în România….puțin existentă în Bucurști….Iași…Bacău……nu am găsit nimic în vestul țării…..nu există nici voință …în liberalizarea artelor….creative…..de aceea e nevoie de timp pentru ….a prospecta….piața……care oricum…..în ce privește…arta …e foarte slab gustul….simțul….aici în Timișoara……ce părere aveți…de un PFI…sau…PFA….ce avantaje sau dezavantaje…aș avea….în acest….spațiu….artistic….necunoscut în Timișoara….deci….complet ..NOU….?mulțumesc foarte mult…pentru atenție….și răspuns….

  1. Buna ziua! Oportunintatea afacerii o stabiliti dvs pentru stiti domeniul mai mult decat mine. Va recomand II, se impoziteaza la fel ca PFI sau PFA dar se infiinteaza la Registrul comertului. Puteti gasi un cod CAEN pe constructii sau amenajari. Nu va blocati in codul caen. Va recomand sa incepeti initial fara o forma de organizare, chiar si ca simplu angajat. Daca este lucru puteti trece la modul freelancer.

 50. Buna ziua, pentru jucatorii de fotbal care incheie contracte de activitate spOrtiva cu un club sportiv trebuie sa aiba deschis PFA sau PFI?

  1. Buna ziua. In opinia mea aveti nevoie de un contract de munca atat timp cat sunteti dependent de un singur club. Daca va oferiti serviciile la mai multe cluburi in acealsi timp puteti infiinta un PFA sau un PFI.

 51. Buna ziua,

  As aprecia foarte mult daca ma puteti lamuri cu un aspect.

  Sunt fotograf (cu diploma) si vreau sa prestez servicii in baza unui contract cu clientul meu. Ar fi suficient un PFI pentru acest lucru ? Si pot sa ii tai omului o factura si sa ii dau o chitata cand primesc banii ?

  De asemenea, se pot atribui mai multe coduri CAEN unui PFA ?

  Multumesc.

 52. Buna ziua, detin un PFI pentru activitati de intermediere in asigurari. As dori sa aflu daca pot sa adaug pe acest PFI si activitatea de consultanta in achizitii publice, sau este nevoie sa deschid un PFA pentru asta? Se pot muta in vreun fel ambele activitati pe o singura forma de inregistrare? PFI sau PFA, multumesc

  1. Buna ziua! In opinia mea este necesara deschiderea unei PFA pentru cea de a doua activitate. Daca nu aveti restrictii impuse de lege (verificati la registrul comertului) cele doua activitati pot fi desfasurate pe PFA.

 53. Buna ziua. Mi-am deschis un cabinet psihologic insa in continuare sunt salariata la o asociatie. Cei de la asociatie m-au intrebat daca vreau sa continui cu CIM sau sa imi faca contract de colaborare? Nu stiu care varianta ar fi cea mai buna pentru mine! POate ma lamuriti Dv in acest sens.Multumesc.

  1. CIM este cea mai buna varianta, in situatia in care va ganditi la pensie. PFA este cea mai buna varianta daca nu va intereseaza pensia si doriti sa va ramana mai multi bani dupa ce va platiti darile la stat (in optiunea alegerii variantei cu cele mai mici contributii sociale, adica CAS 10,5% !). Atentie la negocierea onorariului in aceasta varianta !

 54. Daca lucrez in colaborare (avand PFI ) cu un cabinet stomatologic sunt obligata sa am casa de marcat sau pot incasa cu chitante banii de la pacienti.

 55. Buna seara,

  Sunt arbitru de fotbal si ar trebui sa infiintez PFA pentru a putea primi baremurile de la anumite cluburi!
  Intrebarea mea este daca a-si putea sa infiintez PFI in loc de PFA?

  1. Buna ziua. Infiintarea unei PFI este rezervata pentru activitati profesionale reglmentate de legi speciale. Totusi daca nu este o lege in cazul dvs puteti incerca sa inregistrati un PFI daca aveti un contract cu un club de fotbal si il prezentati al ANAF.

 56. Buna ziua
  Daca sunt PFI, este optional sau obligatoriu sa platesc pt pensie (CAS) ? Toti contabilii pe care i-am intalnit au spus ca obligatoriu este doar impozitul pe venit si sanatatea (CASS). Pt pensie trebuie sa fac un contract cu casa de pensii.

 57. Burcea Vasile

  Buna ziua,

  Sunt kinetoterapeut licentiat si autorizat DSP Bucuresti. Am incercat sa infiintez in PFI la ANAF sector 1 si mi s-a respins dosarul, motvat de faptul ca nu am cabinet de libera practica. Ca sa lucrez prin terti ( cabinet medicale, spitale, asociatii sportive, la domiciliul pacientilor, etc. ) imi trebuie cabinet medical ? Kinetoterapeut este profesiune liberala si Registrul Comertului nu accepta sa infiintez PFA.. Cum ma pot inregistra ?

 58. Buzle Gyöngyi

  Buna ziua. Va rog frumos sa-mi spuneti ce acte imi trebuie pentru infiintarea PFI, ca sa lucrezi ca asistenta medicala. Va multumesc

  1. Buna ziua. Pentru infiintarea unei PFI aveti nevoie in principiu de un contract de prestari servicii cu clientul dvs. Verificati daca puteti inregistra acest PFI, in opinia mea trebuie incheiat un contract de munca.

 59. Buna ziua
  Am 51 ani si experienta in domeniul artelor plastice acumulata din anul 1987 pana in prezent. Nu am studii atestate pe domeniu insa am expozitii personale si de grup si fac parte inca din 1987 dintr-un cerc de pictura organizat acum in UAP Amatori la care paltesc cotizatia anuala . As dori sa stiu cum si daca pot sa infiintez un PFI in aceste conditii .
  Multumesc

  1. Buna ziua. Nu stiu daca profesia dvs este reglementata de o lege a acestui corp profesional. Si daca este reglemtata va trebuie o adeverinta sau o diploma care sa dovedeasca ca faceti parte din acest corp. Va rog informati-va atat in cercul dvs cat si la Administratia financisra de domiciliu.

 60. Buna ziua ,
  As dori sa stiu cum as putea ca PFI sa declar veniturile pentru a mi se calcula indemnizatia de crestere copil.
  Va multumesc

  1. Buna seara. Nu sunt specialist in domeniul concediilor si indemnizatiilor . Totusi primesc foarte multe intrebari legate de indemnizatie de crestere copil. Conform legii este important sa aveti declarata o activitate economica, la registrul comertului sau la ANAF, ca PFI, sa depuneti declaratiile anuale si sa platiti impozitul si contributiile, daca e cazul. Ca sa obtineti indemnizatia trebuie sa dovediti ca ati lucrat si obtinut venituri cel putin un an din ultimii doi. Legea nu specifica mai mult de atat. Puteti obtine si un leu venit in aceasta perioda si tot aveti dreptul la indemnizatia minima (85% din salariul minim brut, 1250*85%=1062lei in 2016). Trebuie sa suspendati activitatea dupa nastere. Intrebati si la primaria locala unde veti depune dosarul de indemnizatie.

 61. Gologan Radu Bucur

  Am contract de arenda cu o PFI. Mi se spune că aceasta nu poate retine la sursa impozitul pe arenda și CASS nefiind abilitată în acest sens si ca trebuie să fac eu formele la ANAF pentru retinere Este corect?

 62. Buna ziua, am un PFI pentru prestări servicii medicale si vroiam sa știu ce declarații trebuie eu sa depun anual? In Ianuarie am depus 220 si 392b sfătuită de o contabila.pana in acest moment nu am primit nici o rectificare privind diferența dintre estimat si suma din anul anterior menționata in 392b.am fost la ANAF si mi s-a spus ca scrie ca declarația 200 apare neprelucrată .(din câte am văzut e cam același lucru cu 392b doar ca un pic mai complexa) .ce fac in situația asta?in alta ordine de idei ca pfi trebuie sa am un registru de contabilitate?lucrurile sunt foarte neclare privind PFI-urile.
  Va mulțumesc .

 63. Brumaru Adriana

  Buna ziua, va rog sa imi comunicati daca pot sa functionez in cadrul unui PFI pentru mai multe
  activitati.(de ex. relatii publice si comunicare, expert achizitii publice, manager proiect)
  Multumesc.

  1. Buna seara. Ca sa functionati ca PFI si ca sa va inregistrati trebuie sa aveti un contract cu clientul dvs. La prima vedere in opinia mea aveti nevoie de o PFA sau II. O sa aveti mai multi clienti si chiar si activitati diferite.

  1. Buna seara. Este alegerea dvs. desi puteti intampina ceva dificultati la infiintarea PFI care se face la ANAF.
   Nu sunt diferente majore dpdv al avantajelor fiscale.

 64. Buna ziua,

  suna foarte interesant ce spuneti – eu sint traducator si jurnalist si ma gandisem la PFA sau II, de cand a devenit complicat sa lucrez pe drepturi de autor.
  PFI pare o optiune mai logica – dar nu imi dau seama de la ce organisme profesionala sa aduc hartii, pentru ca nici in presa, nici la traducatori nu exista asa ceva…

  1. Buna ziua. Pe baza autorizatiei de traducator eliberata de Ministerul Justitiei puteti infiinta o PFI direct la admnistratia financiara. Altfel PFA sau II la Registrul Comertului.

Scrie mesajul tau aici:

Ai completat Registrul de Evidentă Fiscală?

Este primul document verificat de ANAF

8 din 10 registre verificate sunt completate gresit, pentru că includ cheltuieli nedeductibile.

Pentru verificare, am construit o aplicație specială care stabilește deductbilitatea pentru 25 de categorii de cheltuieli.​