fbpx

Ce este persoana fizica independenta – PFI?

Facebook profile photoNotiunea de Persoana Fizica Independenta (PFI) nu este definita clar in legislatie.  Acest termen se refera la profesiile liberale, adica la acele profesii ce pot fi desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

Conform codului fiscal „Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăşurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile ştiinţific, literar, artistic, educativ şi altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

[the_ad id=”70501″]

PFI-urile, se inregistreaza direct la administratia financiara de unde primesc un Cod de Inregistrare Fiscala CIF.  Inregristrarea unei PFI nu are costuri.

Pentru inregistrarea la Fisc a unei activitati,  trebuie sa va prezentati la ghiseul care se ocupa de inregistrarea persoanelor fizice cu urmatoarele acte:

 • copii dupa documentele eliberate de organismal profesional care coordoneaza activitatea dvs, sau copie dupa contractual de pe care il aveti cu partereul de afaceri (societate de asigurari ca exemplu)
 • doua formulare 070 – Declaratie de inregistrare fiscala,;
 • doua formulare 220 – Declaratie privind venitul estimat;
 • un contract de comodat/inchiriere – pentru locul in care va veti stabili sediul profesional al activtiatii;
 • copie dupa cartea de identitate.

Dupa depunerea documentatiei, in termen de 5 zile lucratoare, va veti putea ridica CIF-ul – Certificatul de Inregistrare Fiscala.

Din punct de vedere al contabilitatii, lucrurile sunt asemanatoare cu PFA-urile. Aveti obligatia conducerii activitatii in partida simpla care presupune inregistrarea incasarilor si platilor in registrul de incasari si plati sau registrul de evident fiscala.

Impozitele si taxele platite de PFI

Persoanele Fizice Independente ca si PFA-urile au  au acelasi regim de impozitare cu exceptia faptului ca nu pot fi impozitate la norma de venit, (Cf art. 69 cod fiscal 2016).

 • impozitul pe veniturile din activitati independente in cota de 16%,
 • contributia la sistemul public de asigurari de sanatate – CASS – in cota individuala de 5.5% ,
 • dupa caz, contributia la sistemul public de pensii –CAS – in cota individuala de 10,5%  sau in cota integrala de 26.3%.

Ca si in cazul PFA, si PFI-urile trebuie sa evite situatia in care desfasoara activitate dependenta fata de un client/partener de afaceri. Mai multe despre activitatea dependenta gasiti aici: https://gestiunepfa.ro/activitate-independenta-vs-activitate-dependenta/

95 Comentarii
 1. Laur
  Laur 6 luni în urmă

  Buna ziua,

  Un Cabinet individual de insolventa se poate inregistra la ANAF ca PFI? Multumesc!

  • Constantin Autor
   Constantin 6 luni în urmă

   Buna ziua! Sunteti profesie liberala si va inregistrati doar la ANAF; dar mai intai trebuie sa obtineti autorizatie de functionare de la autoritatea care organizaeaza profesia dvs. https://www.unpir.ro/

 2. Costin
  Costin 8 luni în urmă

  In calitate de artist plastic-pictor, sunt artist plastic cu expozitii la activ prin tara si strainatate.Care este varianta cea mai potrivita PFA-PFI- II ?. Este nevoie de inregistrare doar la Anaf sau si la ONRC..teoretic e o profesie libera..dar conform listei reglementate cu profesiile liberale activtatea de artist plastic-pictor nu e trecuta..

 3. Moga Anamaria
  Moga Anamaria 9 luni în urmă

  Buna seara,
  Am o intrebare referitoare la inchiderea unui PFI, aveti idee ce acte trebuiesc depuse? Mentionez ca PFI ul a fost deschis pt activitate sportiva.
  Multumesc.

  • Constantin Autor
   Constantin 9 luni în urmă

   Buna ziua! Depuneti declaratia unica la ANAF in 30 de zile de la data de la care v-ati hotarat sa inchideti.

 4. Magdalena
  Magdalena 11 luni în urmă

  Intrebare: sunt organizata in Cabinet Medical Individual si platesc impozit la ANAF si Primarie ca persoana fizica. De la salubritate mi se cere sa plataesc taxa ca persoana juridica, Este corect? Mentionez ca mai platesc o taxa , unei entitati autorizate si pentru deseurile toxice. Rog raspuns.

  • Constantin Autor
   Constantin 11 luni în urmă

   Buna ziua! Nu cunosc hotararea primariei locale cu privire la colectarea deseurilor. Va rog cititi hotararea pentru a afla persoanele care sunt obligate sa plateasca.

 5. Maria
  Maria 1 an în urmă

  Buna ziua,

  Va rog sa-mi comunicati,
  pentru un ghid de turism local care presteaza servicii de asistenta turistica unor turisti straini , recomandati PFA?
  PFA poate emite factura catre firma/asociatia din strainatate cu care colaboreaza in scopul insotirii turistilor pe teritoriul tarii noastre?

  Va multumesc!

  • Constantin
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Va recomand PFA. Sigur, puteti emite factura catre oricine, din UE sau afara UE.

 6. Gabriela
  Gabriela 1 an în urmă

  Bună ziua! Vă rog frumos să mă ajutați și pe mine în următoarea situație:

  – dacă vreau să meditez elevi la domiciliul clientului, să fac cursuri și alte activități educativ-distractive pentru copii, atât în școli, cât și într-o locație proprie (închiriată), ce ar fi mai potrivit: PFI, PFA sau SRL? Iar ca documente ce ar trebui să am la dosar? Mulțumesc mult pentru ajutor! O zi frumoasă!

  • Constantin
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Puteti avea doar PFA sau SRL. SRL are avantaje la cifre mari. De aceea trebuie sa va faceti un calcul cu veniturile si cheltuielile estimate din activitate. Va recomand sa incepeti cu o PFA, unde veti plati la venitul net realizat si nu aveti contabil. Pentru ca aveti nevoie de foarte multa informatie cititi in continuare site-ul gestiunepfa.ro sau gasiti aici o solutie completa: https://gestiunepfa.ro/expert/produs/pachet-complet-activitati-independente/

 7. Ionut
  Ionut 1 an în urmă

  Buna ziua,
  Sunf fiziokinetoterapeut cu PFI infiinta la ANAF si am contract de prestari servicii cu o statiune. As dori sa stii daca realizez venituri si de la persoane fizice cu chitanta este legal in baza aceluiasi pfi. In decembrie 2018 imi va expira contractul de prestari servicii si vreau stiu daca voi putea obtine venituri de la persoane fizice in baza PFI-ului sau trebuie sa imi fac PFA.

  • Constantin
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Sunteti profesie liberala, nu e nevoie nici de casa de marca nici de PFA – . Dtereminati venitul in sistem real.

 8. Claudia
  Claudia 1 an în urmă

  Buna ziua, un tatuator poate fi considerat PFI?

  • Constantin
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Trebuie sa va faceti un PFA la Registrul Comertului. Aveti nevoie de o certificare.

   • Claudia
    Claudia 1 an în urmă

    Ați putea sa imi explicați de ce tatuatorul nu se încadrează in categoria profesiilor libere cu veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăşurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniul artistic?

    • Constantin
     Constantin 1 an în urmă

     Buna ziua! Nu pot sa va explic pentru ca nu eu fac legile in Romania. Obiectivul meu este sa va informez cat mai precis pe dvs. De cele mai multe ori reusesc. Recomand sa mai intrebati. Verificati va rog si la ANAF si la Registrul Comertului. Intrebati si pe cei din domeniu cum functioneaza. Va multumesc!

 9. LILIANA
  LILIANA 1 an în urmă

  Buna ziua!
  Va rog sa-mi spune-ti ca arbitru de gimnastica ritmica , ce anume trebuie sa-mi constitui ? PFA sau PFI?
  Mentionez ca particip la doar cateva concursuri pe an, respectiv este o activitate cu caracter ocazional.

  • Constantin
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Pentru contractele de activitate sportiva nu trebuie sa va inregistrati, incheiati contract cu beneficiarul serviciilor dvs si va retine impozitul si contributiile daca e cazul.

 10. Laura
  Laura 1 an în urmă

  Buna ziua,
  Sunt medic stomatolog si momentan functionez ca angajat la un cabinet si detin si un PFI, in baza caruia am si alte colaborari. As dori sa il inchid si sa deschid CMI. In ce moment se face acest lucru la anaf, raportat la acreditarile de la Dsp si Colegiul Medicilor? Pentru ca toate informatiile sunt pentru acreditare CMI si nu infiintare.

  Multumesc

  • Constantin
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua! Inregistrea CMI se face la ANAF cu declaratia unica (dupa ce obtineti autorizatia de la Colegiul Medicilor). Nu stiu daca puteti continua cu acelasi cod fiscal de la PFI, de aceea e mai bine sa il inchideti inainte de inregistrarea CMI.

 11. Avatar
  Ane Barbu 1 an în urmă

  Buna ziua,
  de la 01.01.2016 pana la 30.11.2017 am avut incheiat un contract de agent cu o companie de asigurari, ca PFI.
  inaintea de 01.01.2016 am fost doar agent persoana fizica la aceeasi companie, dar toate taxele se retineau la sursa (impozit si sanatate).
  in toata perioada cat am avut contractul de agent (PF) si pana in august 2017 am fost si angajat cu carte de munca la alta companie (practic in 2017 am avut doar 4 luni doar contract PFI de agent).
  in acest caz, exista obligativitatea platii CAS (pensiei) pentru 2016 si 2017 (pana in august), avand in vedere ca am avut si carte de munca de unde se retinea si pensia?
  va intreb deoarece mi-a venit decizie de plata si CAS pentru 2016.
  multumesc!

 12. Alin
  Alin 2 ani în urmă

  buna ziua,
  ca si valoare juridica, PFI este incadrat la persoane fizice sau jurdicie din punct de vedere al inregistrarii la ANAF?

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Nici PFA si nici PFI nu au personalitate juridica. Din punct de vedere legal persoana fizica, titularul PFI/PFA, este responsabila de activitatea PFI/PFA.

 13. Silviu
  Silviu 2 ani în urmă

  Buna ziua! Sunt constituit in Intreprindere Individuala, deci am CUI, CIF si nr. ordine in RC. Activitatea am suspendat-o recent la ONRC. Vreau, in schimb, sa ma constitui in Persoana Fizica Individuala. Daca am deja CIF, mai pot constitui PFI? Este vreo procedura de a transforma Intreprinderea Individuala in Persoana Fizica Individuala?
  Va multumesc!

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna seara! Nu cunosc o asemenea procedura. Dar probabil nu exista. De ce nu continuati cu II-ul? nu are nimic in minus fata de PFI si Sunt aceleasi taxe si impozite..

   • Silviu
    Silviu 2 ani în urmă

    Buna ziua. Sunt constrans sa imi deschid un PFI pentru a putea factura expertize tehnice (nu imi accepta facturile pe II). La autorizare nu au zis ca nu pot factura pe II, dar la plata si-au amintit … Ar putea fi o problema sa deschid PFI daca am deja CIF (pe II)? Am fost intrebat de cei de la ANAF daca am CIF, ca ar putea fi o problema in cazul asta.

 14. Ivan iulian
  Ivan iulian 2 ani în urmă

  Buna seara. As dori sa stii care este varsta minima la care poti deschide pfi.

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua! Sa aveti 18 ani. PFI se deschide la ANAF de la domiciliul dvs in baza unui contract de prestari servicii incheiat intre dvs si clientul dvs – de regula o societate comerciala.

 15. dragos
  dragos 2 ani în urmă

  Buna ziua,
  vreau sa prestez servicii de electrician si unii clienti imi cer factura fiscala. De profesie sunt inginer automatist; doar cu diploma de ing. ma pot incadra la PFI?
  Multumesc anticipat.

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. Problema cu PFI este ca trebuie sa-l infiintati la ANAF in baza unui contract cu o perosana juridica. Aici nu va trebuie calificare. Daca vreti sa aveti mai multi clienti, infiintati o PFA la Registrul Comertului. Sunt sanse mari sa va accepte profesia de inginer pentru activitatea prestata – electrician.

 16. Avatar
  Anonim 2 ani în urmă

  Buna ziua.Doresc sa.mi deschid o mini cofetărie acasă cu produse bio.Sub ce forma pot lucra legal?

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. Faceti o intreprindere individuala. Va costa 100 lei la Registrul comertului.

 17. chirila
  chirila 2 ani în urmă

  Buna ziua , am nevoie de un sfat.Doresc sa-mi deschid cabinet individual de psihologie , pot face PFI ?
  Daca da , ce acte imi trebuie ?
  Multumesc.

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua! De regula PFI se inregistreaza la ANAF in baza unui contract de prestari servicii cu o persoana juridica. Cred ca in cazul dvs e mai util o PFA sau II. Diferenta este ca aceasta se inregistreaza la Registrul Comertului si va costa 100 de lei. Va rog sa intrebati si organismul profesional din care face parte profesia.

 18. Vasile P
  Vasile P 2 ani în urmă

  Buna ziua
  Sunt medic specialist si, pe langa activitatea din spital, vreau sa merg la o clinica privata 2 zile pe saptamana pentru consultatii sau sa imi fac un cabinet. Ce ma sfatuiti sa fac? PFI, PFA sau CMI?
  Multumesc

 19. Sergiu
  Sergiu 2 ani în urmă

  Buna ziua. Sunt un tanar medic dentist si as dori sa iau un cabinet stomatologic in chirie. La randul sau acest cabinet e intr-un spatiu inchiriat.Cabinetul dentar in sine functioneaza ca si SRL. Ce fel de organizare pot fi eu? PFA sau PFI ?
  Va multumesc.

 20. Alexandra
  Alexandra 2 ani în urmă

  Buna seara. M-am înregistrat la anaf ca PFI si urmeaza sa semnez un contract cu un spital.sunt asistent medical generalist. Persoana de la spital mi.a spus ca are nevoie de codul caen… eu am depus actele la anaf pt înregistrare si dupa o luna am fost si am ridicat documentele ,acestea constand in declarația 260!in aceasta declaratie nu vad sa scrie vrun cod caen!trebuie sa mai depun in alta parte alte documente pt a obține codul caen? Sau cum se procedează mai departe?
  Va multumesc!

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. Ar fi fost necesar sa infiintati o PFA la registrul comertului. Doar de la registru se obtine codul CAEN.

  • Anca
   Anca 2 ani în urmă

   Pe declaratia 220 care ai spus-o la înființare pfi ai la punctul 4 obiectul principal de activitate :Alte activitati referitoare la sănătatea umană. Cod CAEN 8690. Astea le regăsești si pe decizia de impunere pe trim4 2017..

  • Avatar
   Anonim 2 ani în urmă

   doar PFI, se depune la finante se obtine un cod fiscal si atat.
   Conform OUG nr. 44/2008 art. 2 profesiile liberale nu se inreg la RECOM.
   pe site-ul ONRC apare lista informativa a profesiilor liberale PROFESII LIBERALE SAU CARE SE EXERCITĂ ÎN BAZA UNOR LEGI SPECIALE,
   FĂRĂ ÎNREGISTRAREA ÎN REGISTRUL COMERŢULUI
   LISTĂ ORIENTATIVĂ –2
   ASISTENT MEDICAL GENERALIST

   ASISTENT MEDICAL
   Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, aprobată prin Legea nr. 53/2014 – art. 12 şi art. 16

 21. chirurgul
  chirurgul 2 ani în urmă

  Buna ziua,
  Sunt medic pensionat recent, si as dori sa fac in continuare garzi in specialitatea mea.
  Posed si certificat de traducator pentru 2 limbi de circulatie internationala, si vreau sa fac si traduceri/tehnoredactare.
  Ce ar fi mai potrivit pentru mine si mai simplu de administrat – PFA sau PFI?
  Pot efectua ambele activitati pe acelasi PFA/PFI?
  Daca fac garzi in mai multe spitale, ,mai am nevoie de sediu (comodat) avand in vedere ca activitatea mea se poate desfasura doar in cadrul unui spital?
  Multumesc!

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. Va recomand PFA pentru mai multe activitati. Totusi s-ar putea sa aveti restrictii pentru activitatea de medic asa cum scrie cineva mai jos.

 22. Cadrie
  Cadrie 2 ani în urmă

  Bună ziua sunt asistent medical generalist asi dori să colaborez cu o policlinica particulară ce mă sfătuiți să fac PFA sau PFI

 23. doctorul
  doctorul 2 ani în urmă

  Buna ziua,
  Sunt medic militar, am fost pensionat anticipat la 50 ani si as dori sa efectuez in continuare garzi intr-un spital – sunt anestezist si specialitatea mea e deficitara.
  Cum ar fi mai bine sa lucrez – pe PFI sau pe PFA, avand in vedere recenta “revolutie fiscala” ? Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

 24. larisa
  larisa 2 ani în urmă

  buna ziua!lucrez ca coregraf,deci incadrez in lejislatie privind pfi (RActivitati de spectacole, culturale si recreativeCorespondenta cu NACE rev.2
  ENG – Arts, entertainment and recreation
  FRA – Arts, spectacles et activit�s r�cr�atives) dar nu stiu DACA,pot beneficia de pfi fiind ceataten strain stabilit in romania?si a doua,este nevoie de un contract de comodat. eu desfasor activitate in locuri deferite deplasez dupa client,adica nu lucrez mereu in acelasi spatiu,am un apartament pe numele meu .

 25. Bratu Catalin -Gabriel
  Bratu Catalin -Gabriel 2 ani în urmă

  sint tehnician maseur,,,puteti sa-mi ziceti traseul ce trebuie parcurs ptr a intra in legalitate,,,optez ptr P F Independenta

 26. Bratu Catalin -Gabriel
  Bratu Catalin -Gabriel 2 ani în urmă

  sint tehnician masseur cunoasteti traseul care trebuie sa-l fac ptr a intra in legalitate,,,pot sa optez ptr PFI?

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua! Cred ca nu va puteti face PFI pentru care va trebuie un contract de prestari servicii cu un client anume. Mai degraba PFA sau II, nu conteaza.

 27. Fisteica Alina
  Fisteica Alina 2 ani în urmă

  Buna seara.Sunt economist pot sa imi deschid un P.F.A cu obiect de activitate contabilitate,mentionez ca nu sunt expert contabil si ce fel de contracte ar trebui sa intocmesc cu clientii pt evidenta contabila.Multumesc…

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua! Pentru activitati contabile ONRC o sa va ceara aprobarea de la CECCAR. Trebuie sa alegeti un alt cod CAEN si sa convingeti clientii sa semenze bilantul si balantele, dvs nu puteti sa semnati, doar dupa ce obtineti certificare ANAF.

 28. DUMITRU
  DUMITRU 2 ani în urmă

  Buna ziua,
  reprezint un club sportiv de drept public care apartine de un UAT.
  Pana sa se schimbe legeea 69/2000 noi am platit jucatorii si antrenorii prin acele conventii civile. Impozitele, CAS si CASS le am platit noi pentru toate contractele.
  Noua lege a introdus acele CONTRACTE DE ACTIVITATE SPORTIVA, care spun ei reprezinta venituri din activitati independente.
  Pot plati sportivii cu aceste contRate de activitate sportiva in aceleasi conditii ca si conventiile civile? Sau trebuie ca fiecare sportiv sa isi faca PFI sau PFA?

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua! Am gasit in ordonanta specificat ca se aplica regimul veniturilor din activitati independente, dar nimic mai mult.
   In opinia mea acest contract trebuie inregistrat la ANAF o data cu depunerea declaratiei 220 si eventual 600. Se va calcula vanitul net la sfarsitul anului.
   Va rog sa cereti o opinie si la ANAF.

 29. Ludmila Tania Pieloiu
  Ludmila Tania Pieloiu 2 ani în urmă

  Bună ziua,eu fac pictură în mozaic…altfel spus ….arta mozaicului….am căutat mult un cadru potrivit pentru a mă face văzută….aș dori să trăiesc din aceasta …în țară nu există nici o formă de instruire în domeniu….nu găsesc un cod CAEN…potrivit….credeți că mi se potrivește un PFI….? Arta mozaicului este foarte foarte slab reprezentată în România….puțin existentă în Bucurști….Iași…Bacău……nu am găsit nimic în vestul țării…..nu există nici voință …în liberalizarea artelor….creative…..de aceea e nevoie de timp pentru ….a prospecta….piața……care oricum…..în ce privește…arta …e foarte slab gustul….simțul….aici în Timișoara……ce părere aveți…de un PFI…sau…PFA….ce avantaje sau dezavantaje…aș avea….în acest….spațiu….artistic….necunoscut în Timișoara….deci….complet ..NOU….?mulțumesc foarte mult…pentru atenție….și răspuns….

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua! Oportunintatea afacerii o stabiliti dvs pentru stiti domeniul mai mult decat mine. Va recomand II, se impoziteaza la fel ca PFI sau PFA dar se infiinteaza la Registrul comertului. Puteti gasi un cod CAEN pe constructii sau amenajari. Nu va blocati in codul caen. Va recomand sa incepeti initial fara o forma de organizare, chiar si ca simplu angajat. Daca este lucru puteti trece la modul freelancer.

 30. Ovidiu
  Ovidiu 2 ani în urmă

  Buna ziua, pentru jucatorii de fotbal care incheie contracte de activitate spOrtiva cu un club sportiv trebuie sa aiba deschis PFA sau PFI?

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. In opinia mea aveti nevoie de un contract de munca atat timp cat sunteti dependent de un singur club. Daca va oferiti serviciile la mai multe cluburi in acealsi timp puteti infiinta un PFA sau un PFI.

 31. ionela
  ionela 2 ani în urmă

  Buna ziua! pt comision de primit, trebuie sa fac PFA SAU PFI?

 32. Mureșan Ionuț
  Mureșan Ionuț 3 ani în urmă

  Sunt asistent medical și vreu sa fac îngrijiri la domiciliu, pot să îmi fac PFI?

 33. Dragos
  Dragos 3 ani în urmă

  Buna ziua,

  As aprecia foarte mult daca ma puteti lamuri cu un aspect.

  Sunt fotograf (cu diploma) si vreau sa prestez servicii in baza unui contract cu clientul meu. Ar fi suficient un PFI pentru acest lucru ? Si pot sa ii tai omului o factura si sa ii dau o chitata cand primesc banii ?

  De asemenea, se pot atribui mai multe coduri CAEN unui PFA ?

  Multumesc.

 34. Andreea
  Andreea 3 ani în urmă

  Buna ziua, detin un PFI pentru activitati de intermediere in asigurari. As dori sa aflu daca pot sa adaug pe acest PFI si activitatea de consultanta in achizitii publice, sau este nevoie sa deschid un PFA pentru asta? Se pot muta in vreun fel ambele activitati pe o singura forma de inregistrare? PFI sau PFA, multumesc

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua! In opinia mea este necesara deschiderea unei PFA pentru cea de a doua activitate. Daca nu aveti restrictii impuse de lege (verificati la registrul comertului) cele doua activitati pot fi desfasurate pe PFA.

 35. Mariana
  Mariana 3 ani în urmă

  Buna ziua. Mi-am deschis un cabinet psihologic insa in continuare sunt salariata la o asociatie. Cei de la asociatie m-au intrebat daca vreau sa continui cu CIM sau sa imi faca contract de colaborare? Nu stiu care varianta ar fi cea mai buna pentru mine! POate ma lamuriti Dv in acest sens.Multumesc.

  • Anisoara
   Anisoara 3 ani în urmă

   CIM este cea mai buna varianta, in situatia in care va ganditi la pensie. PFA este cea mai buna varianta daca nu va intereseaza pensia si doriti sa va ramana mai multi bani dupa ce va platiti darile la stat (in optiunea alegerii variantei cu cele mai mici contributii sociale, adica CAS 10,5% !). Atentie la negocierea onorariului in aceasta varianta !

 36. Olah
  Olah 3 ani în urmă

  Daca lucrez in colaborare (avand PFI ) cu un cabinet stomatologic sunt obligata sa am casa de marcat sau pot incasa cu chitante banii de la pacienti.

 37. Alin
  Alin 3 ani în urmă

  Buna seara,

  Sunt arbitru de fotbal si ar trebui sa infiintez PFA pentru a putea primi baremurile de la anumite cluburi!
  Intrebarea mea este daca a-si putea sa infiintez PFI in loc de PFA?

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua. Infiintarea unei PFI este rezervata pentru activitati profesionale reglmentate de legi speciale. Totusi daca nu este o lege in cazul dvs puteti incerca sa inregistrati un PFI daca aveti un contract cu un club de fotbal si il prezentati al ANAF.

 38. Dentistul
  Dentistul 3 ani în urmă

  Buna ziua
  Daca sunt PFI, este optional sau obligatoriu sa platesc pt pensie (CAS) ? Toti contabilii pe care i-am intalnit au spus ca obligatoriu este doar impozitul pe venit si sanatatea (CASS). Pt pensie trebuie sa fac un contract cu casa de pensii.

 39. Burcea Vasile
  Burcea Vasile 3 ani în urmă

  Buna ziua,

  Sunt kinetoterapeut licentiat si autorizat DSP Bucuresti. Am incercat sa infiintez in PFI la ANAF sector 1 si mi s-a respins dosarul, motvat de faptul ca nu am cabinet de libera practica. Ca sa lucrez prin terti ( cabinet medicale, spitale, asociatii sportive, la domiciliul pacientilor, etc. ) imi trebuie cabinet medical ? Kinetoterapeut este profesiune liberala si Registrul Comertului nu accepta sa infiintez PFA.. Cum ma pot inregistra ?

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua! In opinia mea trebuie inregistrat PFA sau II la Registrul Comertului pentru ca sa lucrati cu terti. Verificati si legea care va reglementeaza activitatea – poate chiar e obligatoriu cabinetul.

 40. Buzle Gyöngyi
  Buzle Gyöngyi 3 ani în urmă

  Buna ziua. Va rog frumos sa-mi spuneti ce acte imi trebuie pentru infiintarea PFI, ca sa lucrezi ca asistenta medicala. Va multumesc

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua. Pentru infiintarea unei PFI aveti nevoie in principiu de un contract de prestari servicii cu clientul dvs. Verificati daca puteti inregistra acest PFI, in opinia mea trebuie incheiat un contract de munca.

 41. dana
  dana 3 ani în urmă

  Buna ziua
  Am 51 ani si experienta in domeniul artelor plastice acumulata din anul 1987 pana in prezent. Nu am studii atestate pe domeniu insa am expozitii personale si de grup si fac parte inca din 1987 dintr-un cerc de pictura organizat acum in UAP Amatori la care paltesc cotizatia anuala . As dori sa stiu cum si daca pot sa infiintez un PFI in aceste conditii .
  Multumesc

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua. Nu stiu daca profesia dvs este reglementata de o lege a acestui corp profesional. Si daca este reglemtata va trebuie o adeverinta sau o diploma care sa dovedeasca ca faceti parte din acest corp. Va rog informati-va atat in cercul dvs cat si la Administratia financisra de domiciliu.

 42. irina
  irina 3 ani în urmă

  Buna ziua ,
  As dori sa stiu cum as putea ca PFI sa declar veniturile pentru a mi se calcula indemnizatia de crestere copil.
  Va multumesc

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna seara. Nu sunt specialist in domeniul concediilor si indemnizatiilor . Totusi primesc foarte multe intrebari legate de indemnizatie de crestere copil. Conform legii este important sa aveti declarata o activitate economica, la registrul comertului sau la ANAF, ca PFI, sa depuneti declaratiile anuale si sa platiti impozitul si contributiile, daca e cazul. Ca sa obtineti indemnizatia trebuie sa dovediti ca ati lucrat si obtinut venituri cel putin un an din ultimii doi. Legea nu specifica mai mult de atat. Puteti obtine si un leu venit in aceasta perioda si tot aveti dreptul la indemnizatia minima (85% din salariul minim brut, 1250*85%=1062lei in 2016). Trebuie sa suspendati activitatea dupa nastere. Intrebati si la primaria locala unde veti depune dosarul de indemnizatie.

 43. Gologan Radu Bucur
  Gologan Radu Bucur 3 ani în urmă

  Am contract de arenda cu o PFI. Mi se spune că aceasta nu poate retine la sursa impozitul pe arenda și CASS nefiind abilitată în acest sens si ca trebuie să fac eu formele la ANAF pentru retinere Este corect?

 44. Irina
  Irina 3 ani în urmă

  Buna ziua, am un PFI pentru prestări servicii medicale si vroiam sa știu ce declarații trebuie eu sa depun anual? In Ianuarie am depus 220 si 392b sfătuită de o contabila.pana in acest moment nu am primit nici o rectificare privind diferența dintre estimat si suma din anul anterior menționata in 392b.am fost la ANAF si mi s-a spus ca scrie ca declarația 200 apare neprelucrată .(din câte am văzut e cam același lucru cu 392b doar ca un pic mai complexa) .ce fac in situația asta?in alta ordine de idei ca pfi trebuie sa am un registru de contabilitate?lucrurile sunt foarte neclare privind PFI-urile.
  Va mulțumesc .

 45. Brumaru Adriana
  Brumaru Adriana 3 ani în urmă

  Buna ziua, va rog sa imi comunicati daca pot sa functionez in cadrul unui PFI pentru mai multe
  activitati.(de ex. relatii publice si comunicare, expert achizitii publice, manager proiect)
  Multumesc.

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna seara. Ca sa functionati ca PFI si ca sa va inregistrati trebuie sa aveti un contract cu clientul dvs. La prima vedere in opinia mea aveti nevoie de o PFA sau II. O sa aveti mai multi clienti si chiar si activitati diferite.

 46. andrei viorel
  andrei viorel 3 ani în urmă

  Pentru a colabora cu o banca in a le promova si vinde produsele pot fi pfi sau pfa?

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna seara. Este alegerea dvs. desi puteti intampina ceva dificultati la infiintarea PFI care se face la ANAF.
   Nu sunt diferente majore dpdv al avantajelor fiscale.

 47. mihaela
  mihaela 3 ani în urmă

  Daca esti inreg ca PFI la ANAF , mai poti infiinta si un PFA pt alte activitati?

 48. Alex
  Alex 4 ani în urmă

  Buna ziua,

  suna foarte interesant ce spuneti – eu sint traducator si jurnalist si ma gandisem la PFA sau II, de cand a devenit complicat sa lucrez pe drepturi de autor.
  PFI pare o optiune mai logica – dar nu imi dau seama de la ce organisme profesionala sa aduc hartii, pentru ca nici in presa, nici la traducatori nu exista asa ceva…

  • Constantin
   Constantin 4 ani în urmă

   Buna ziua. Pe baza autorizatiei de traducator eliberata de Ministerul Justitiei puteti infiinta o PFI direct la admnistratia financiara. Altfel PFA sau II la Registrul Comertului.

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account