fbpx

CASS optional in 2019 pentru persoanele fara venituri sau cu venituri sub plafon

Pentru CASS datorat in 2020, inclusiv CASS optional 2020, mergi la acest articol.

CASS optional 2019

Chiar daca NU ai venituri sau ai venituri sub plafon,  te poti asigura optional in sistemul public de sanatate. Pe larg despre asigurarea de sanatate in 2019 aici.

Ca sa te asiguri optional  la sanatate,  tot ceea ce trebuie sa  faci este sa depui Declaratia Unica, completata corespunzator, online sau pe suport de hartie – gasesti mai jos un exemplu de declaratie completat.

Te poti asigura optional la sanatate oricand in cursul anului, pentru o perioada fixa de 12 luni, incepand cu luna depunerii declaratiei.

Ghid PFA: Informatii, Exemple, Studii de Caz si Raspunsuri pentru Declaratia Unica!

Calculează corect venitul net și completeaza ușor Registrul de Evidență Fiscală și Declarația Unică

 • Disponibil online sau în format PDF
 • Actualizat zilnic
 • Cuprinde exemple si formulare completate

Baza de calcul pentru CASS optional

Pentru 2019, daca venitul net realizat din alte surse decat salariul depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie: 12 luni x 2.080 lei = 24.960 lei, CASS este obligatoriu.

Contribuabilii care vor realiza un venit net peste acest plafon, vor plati obligatoriu contributie de sanatate in 2019. Procentul CASS este de 10% si CASS integral de plata este de 2.496 lei.

Totusi, daca nu obtii venituri de niciun fel sau realizaei sub plafonul de 24.960 lei, te poti asigura optional la sanatate in 2019 si vei plati asigurarea la o baza de calcul redusa, de 6 salarii minime pe economie:

6 luni x 2.080 lei = 12.480 lei  la care aplicam procentul CASS optional de 10% si vei avea de plata 1.248 lei pentru CASS optional.

CASS optional pentru persoanele fara venituri si care nu sunt exceptate de la plata CASS

Persoanele fara venituri sunt asigurate pentru o perioada de 12 luni incepand cu luna in care depun Declaratia Unica.

Dupa ce depui declaratia, ANAF comunica Casei de Sanatate ca esti asigurat. Daca e o urgenta, mergi personal la casa de sanatate si arata-le declaratia inregistrata la ANAF sau recipisa de depunere online.

Asigurarea nu este conditionata de plata ei. Termenul de plata este 15 Martie 2020, pentru declaratia depusa in cursul anului 2019. Pana la acest termen, poti plati intr-o singura transa sau in mai multe, suma de 1. 248 lei.

Atentie! In cele mai multe cazuri Declaratia Unica nu poate fi vizualizata sau editata in programul cu care intri pe internet: Google Chrome sau Mozilla Firefox sau Internet Explorer. Iti va apare o pagina alba cu textul “Please Wait…..” Trebuie salvata pe calculatorul tau. Pentru salvarea declaratiei ai un buton in dreapta sus. Dupa salvare deschide cu Adobe Reader.

CASS optional pentru persoanele care obtin venituri sub plafon

Persoanele care desfasoara activitati economice si/sau obtin venituri din categoriile descrise in acest articol, dar sub plafonul de 24.960 lei  pot opta sa se asigure in sistemul public de sanatate la aceeasi baza de calcul de 6 salarii, contributia de plata fiind tot de 1.248 lei, daca depun declaratia pana la data de 15 Martie 2019.

Daca contribuabilul se asigura dupa data de 15 Martie 2019, baza de calcul este diferita: se inmulteste numarul de luni ramase pana la 15 martie 2020 cu salariul minim pe economie. De exemplu daca te hotarasti sa te asiguri in Iunie, depui rectificativa la declaratia unica si te asiguri la o baza de calcul de 10 luni x 2.080 lei = 20.800 lei (sunt 10 luni din iunie 2019 pana in martie 2020).

Termenul de plata CASS optional 2019

Este 16 Martie 2020. Persoana este asigurata de la data depunerii declaratiei unice, iar serviciile de sanatate nu sunt conditionate de plata contributiei.

Important! Daca in perioada in care esti asigurat optional la CASS  incepi sa obtii venituri care te obliga la plata CASS sau intri in categoria persoanelor exceptate,  esti obligat sa depui declaratia unica in termen de 30 de zile de la data evenimentului si sa recalculezi contributia de plata. De exemplu:

 • daca intre timp din persoana fara venituri, devii persoana salariata – nu mai trebuie sa platesti CASS optional sau
 • daca veniturile sunt mai mari decat ai estimat si vei ajunge sa depasesti plafonul pentru CASS obligatoriu;
 • sau intri in categoria persoanelor exceptate de la plata CASS: concediu medical, concediu crestere copil, persoana cu ajutor social, etc.  
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (14 voturi, medie: 4,71 din 5)
Încarc...
51 Comentarii
 1. cv.pfassm 2 săptămâni în urmă

  Buna ziua. Sunt pensionar si PFA . Trebuie sa platesc CASS ? Multumesc !

  • Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Platiti CASS daca venitul net din PFA depaseste plafonul.

 2. MARIA o lună în urmă

  Buna,

  Am urmatoarea situatie: m-am inscris la plata cass sub plafon de venit pe perioada 6 luni x veniul minim=1248lei pe 1an. Intre timp m-am angajat si mi se plateste de acolo cass. Cum se face recalcularea? Am depus declaratia unica in termen de 30zile, dar nu stiu daca mai trebuie sa platesc cass. Mai platesc ceva pt cass pt lunile cand nu am fost angajata sau se aplica legea cu exceptii ”Important! Daca in perioada in care esti asigurat optional la CASS incepi sa obtii venituri care te obliga la plata CASS sau intri in categoria persoanelor exceptate, esti obligat sa depui declaratia unica in termen de 30 de zile de la data evenimentului si sa recalculezi contributia de plata. De exemplu:
  daca intre timp din persoana fara venituri, devii persoana salariata – nu mai trebuie sa platesti CASS optional ” ??

  MULTUMESC!

  • Autor
   Constantin 3 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Calculati CASS de plata pe lunile in care nu ati fost asigurata, adica de la depunerea declaratiei unice si pana la data angajarii, inclusiv lunile in care ati depus declaratiile.

 3. Gore Paul o lună în urmă

  Buna seara . Sunt cetățean român dar am si cetățenie americană. In curând voi obține o pensie de la statul american de aprox. 700 dolari. E vorba de social security . Va trebui să declar acest venit , este impozabil si va trebui să plătesc pentru asigurarea medicală de sănătate CASS ? Mentionez ca in prezent sunt coasigurat prin soția mea deoarece nu am nici un venit. Cu stimă P.G.

  • Autor
   Constantin o lună în urmă

   Buna ziua! Da, veniturile din pensii obtinute din strainatate sunt impozabile in Romania. Verificati daca veti plati impozit in America pentru pensii. Nu platiti CASS pentru aceste venituri.

 4. Corneciu Constantin 2 luni în urmă

  Pentru anul 2020, DSV solicită saloanelor de infrumusetare, documente pentru autorizare din punct de vedere al DSV. Despre ce este vorba? Aceste saloane au dat declarație pe propria raspundere la deschidere. Mai trebuie această autorizare sau avizare a DSV anual ?

 5. Corneciu Ctin 3 luni în urmă

  PFA cod CAEN 9602 ( machiaj) este obligat să dețină casa de marcat fiscală?
  Impozitul pe profit este tot 10%?

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! Daca incasati in numerar de la persoane fizice aveti nevoie de casa de marcat. Impozitul tot 10% a ramas.

 6. FLORINA 3 luni în urmă

  Buna seara!
  Am urmatoarea situatie:
  In 2019 am optat pentru plata CASS obtinand venituri sub plafonul a 12 salarii minime.
  In luna septembrie am depus dosarul de pensionare, iar acum am primit decizia de pensionare devenind astfel pensionar incapand cu luna septembrie 2019 (deci persoana exceptata de la plata CASS).
  Cum trebuieste rectificata Declaratia Unica in acest caz ?
  Multumesc anticipat pt. raspuns.
  Florina

  • Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna ziua! Rectificati capitolul 2 si recalculati CASS de plata.

 7. Corneciu Ctin 3 luni în urmă

  Impozit pe profit, iar CASS și CAS opțional.

 8. Ramona 3 luni în urmă

  Bună seara! Obțin un venit dintr-o activitate independenta PFI, țin sa menționez ca realizez sub salariul minim brut pe țară! În anul 2020, ce contribuții sunt obligată sa plătesc, dacă nu depășesc salariul minim brut pe țară! Va mulțumesc!

 9. Ioana Nica 3 luni în urmă

  Buna ziua
  cf art 180 alin 2 din CF daca sunt un PFA cu venituri sub plafon pot optional sa ma asigur si am obligatia de a plati contributia la o baza de 6 salarii minime daca depun declaratia in termenul legal
  cg art 172 alin 3 din CF termenul este de 31.martie
  cf OUG 15/2019 termenul de prelungeste pina la 31.07.2019

  daca declaratia unica este depusa pina la 04.04.2019 (pfa ul fiind infiintat in 28.03 -si se estimeaza venituri sub plafon) se mai poate opta pentru plata contributiei la nivelul de 6 salarii minime ?
  Multumesc

 10. Florina 3 luni în urmă

  Buna seara!
  Am urmatoarea situatie;
  Am optat pentru plata CASS in 2019 obtinand venituri (din chirii) sub plafon a 12 salarii minime.
  In luna septembrie am depus dosarul de pensionare, devenind asigurat CASS la data emiterii deciziei.(Pe care urmeaza sa o primesc cat de curand). Cum trebuieste rectificata Declaratia Unica in acest caz ?
  Multumesc anticipat pt. raspuns.
  Florina

 11. Vasilica 3 luni în urmă

  O intrebare
  Un coleg angajat martie aprilie mai nu a lucrat iunie aug sept oct noi dec. Acuma s a angajat cu 18.12 si a aflat că soția care nu a lucrat este însărcinată. Poate el sa plateasca cas ul si cass ul pe perioada cat nu a lucrat ca sa aiba continuitate in multa 12 luni in ultimele 24 luni si sa poata beneficia de indemnizație creștere copil?

  • Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna ziua! CAS si CASS nu au legatura cu indemnizatia de crestere copil. CASS poate ajuta pentru servicii medicale de stat pe perioada sarcinii. Tatal poate primi indemnizatie de crestere copil daca are lucrate cel putin 12 luni din ultimii 2 ani, socotiti de la nasterea copilului.

 12. Cristian 3 luni în urmă

  Buna ziua,
  Foarte clar articolul si foarte util exemplul de completare a declaratiei.
  Am inteles ca de la 1.1.2020 se modifica salariul minim. In acest caz va trebui refacuta declaratia? Cum se va recalcula suma de plata?
  Multumesc

  • Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna ziua! Pentru persoanele fara venituri, asigurarea de sanatate este valabila 12 luni de la data declaratiei initiale. Nu se modifica nimic de la inceputul anului 2020 pentru acestia. Cand expira termenul vor depune o declaratie noua cu baza de calcul noua. Pentru ceilalti contirbuabili, cu venituri sub plafon sau peste plafon, asigurarea de sanatate expira la 15 martie 2020.

 13. Antonela Alexe 4 luni în urmă

  Buna ziua.Multumesc.

 14. Antonela Alexe 4 luni în urmă

  Buna ziua.Sunt pers fara venit. Am depus pe 22/11 Decalaratia unica on line cu succes -am primit recipisa.

  Va rog am 2 intrebari daca se poate :

  1.Am verificat astazi 27/11 pe site-ul CNAS si nu figurez deocamdata ca persoana asigurata .Ce as putea sa fac?
  Plata se poate face pana in Martie,2020 ?

  2.Inteleg ca sunt asigurata 12 luni de acum incolo ,da?Chiar daca suntem la sf anului 2019 …

  Multumesc f mult ptr raspuns.

  • Autor
   Constantin 4 luni în urmă

   Buna ziua! Sunteti asigurata 12 luni din luna in care ati depus declaratia. Mergeti la CNAS cu declaratia si recipisa. Cei de la CNAS vor sa vada si ca ati platit pe macaar o luna desi termenul de plata este 15 martie 2020.

 15. Eugenia Docuz 6 luni în urmă

  Buna ziua ! Am si eu o nelamurire in legatura cu amortizarea la un aparat foto in valoare de 5000 lei . La ce grupa, subgrupa, clasa, subclasa, de amortizare a mijloacelor fixe il pot incadra ? Grupa 3 cu 3.4. ( 8 – 15 ani ) ? sau Grupa 2 cu 2.1.22.6 sau 2.1.22.7 ? In afara de Registrul de incasari si plati si Registrul inventar mai am nevoie de alt formular in care sa completez amortizarea?
  Multumesc anticipat !

  • Autor
   Constantin 5 luni în urmă

   Buna ziua! Amortizati aparatul pe o perioada mai scurta de timp: 2 -5 ani. Amortizarea nu se inregistreaza in RJIP. Faceti o situatie pe toata perioada cu amortizarea si completati si Registrul inventar.

 16. Adi 6 luni în urmă

  cel mai bun articol explicativ pe tema asta

 17. Tudor Conciu 6 luni în urmă

  E ilegal daca nu platesc asigurarea asta de sanatate? Pt ca sincer mi se par bani aruncati aiurea…….

  Fac tranzactii online pe piata forex, si venitul oscileaza DAR nu sunt sume mari!

  • Autor
   Constantin 6 luni în urmă

   Buna ziua! E obligatorie daca obtineti venituri nete peste 24.960 lei pe an.

 18. TB 8 luni în urmă

  Buna seara,

  Daca am realizat profit pe 2019 din vanzari de actiuni, ce ar trebui sa aleg dintre cele 3 subsectiuni?

  SUBSECȚIUNEA II.1.1 Date privind impozitul pe veniturile estimate din România, impuse în sistem real
  SUBSECȚIUNEA II.1.2 Date privind impozitul pe veniturile estimate din România, impuse pe bază de norme de venit
  SUBSECȚIUNEA II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activități agricole, impuse pe bază de norme de venit

  Le-am bifat pe fiecare dar nu gasesc nimic legat de partea de “venituri din investitii” in campurile care apar pe pagina urmatoare.

  Multumesc,
  Tase

  • Autor
   Constantin 8 luni în urmă

   Buna seara!
   Veniturile din vanzarea de actiuni le raportati in 2020, dupa ce se incheie anul fiscal.
   Va puteti asigura la CASS optional sau la baza de calcul intreaga prin selectarea rubricii corespunzatoare din declaratie, dar nu raportati in acest an, in cazul dvs.

   • TB 8 luni în urmă

    Am inteles!
    In acest caz, nu trebuie sa depun deloc declaratia, corect?

    • Autor
     Constantin 8 luni în urmă

     Nu trebuie sa depuneti DU pentru stabilirea impozitului si nici pentru CASS daca nu doriti sa va asigurati pe aceasta cale la sanatate.

 19. HRM 8 luni în urmă

  Buna ziua,
  In momentul de fata sunt angajat si doresc pe langa deschiderea unui PFA in colaborare cu firma angajatoare in momentul de fata. Estimez ca venitul anual va depasii 25000 RON. Din ce inteleg voi platii pentru PFA contributiile CAS si CASS ?
  Impozit pe venit 10 % + CASS 25% ( din 2080 RON/lunar – 6240 /an) ? Sunt nou in aceasta bransa si studiez mai multe site-uri . De departe al dumneavoastra este cel mai bine dezvoltat si multe explicatii. Felicitari si multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Autor
   Constantin 8 luni în urmă

   Buna ziua! Daca venitul net in 2019 depaseste plafonul de 24.960 lei veti plati CAS si CASS, pe langa impozit. Pentru calcule si simulari va rog intrati aici: venitnet.ro. Va multumim pentru apreciere!

 20. GHITA SILVIA 9 luni în urmă

  BUNA ZIUA !SUNT ANGAJATA SI MI SE RETINE CAS SI CASS . DAR…SUNT SI PFA LA O FIRMA DE COSMETICE .IN DECLARATIA UNICA ANUL ACESTA PT 2018 TREBUIE SA MAI PLATESC CAS SI CASS SAU TREBUIE SA TREC ZERO CA SA MI POATA VALIDA FORMULARUL. VA MULTUMESC

  • Autor
   Constantin 9 luni în urmă

   Buna ziua! Daca in 2018 ati obtinut venituri nete din PFA, mai mari de 22.800 lei nu platiti CAS si CASS. Doar daca v-ati asigurat optional pentru 2018 trebuie sa platiti. Nu puneti 0 daca nu trebuie sa platiti, ci debifati complet subsectiunile de CAS si CASS, de pe prima pagina a declaratiei, capitolul 1.

 21. Camelia 10 luni în urmă

  Foarte bune si pertinente informatiile pe care le-am gasit la d-voastra. Cu siguranta voi reveni ori de cate ori am nevoie de o informatie. Va multumesc!

  • Autor
   Constantin 10 luni în urmă

   Buna ziua! Ne bucuram ca ati gasit informatiile de care aveati nevoie si va asteptam sa ne vizitati in continuare.

 22. Stefania 10 luni în urmă

  Buna ziua,
  As dori sa stiu daca se acorda bonificatie pentru CASS pentru estimat 2019 si cat este procentul.
  Multumesc,

  • Autor
   Constantin 10 luni în urmă

   Bună ziua. Nu sunt stabilite bonificații pentru 2019. Termenul de plata a contributiilor și impozitului pe 2019 este 15 martie 2020.

 23. Alina 11 luni în urmă

  Buna ziua, daca nu realizez venituri si nu optez pt plata CASS, trebuie sa depun declaratia unica? Sunt avocat, am cabinet, dar fara venituri, abia m-am intors din concesiu de crestere si ingrijire copil.

  • Autor
   Constantin 11 luni în urmă

   Buna ziua! Da, trebuie sa depuneti declaratia unica cu venitul estimat pentru 2019, cu 0 venituri daca asa estimati.

 24. Mirona 12 luni în urmă

  Cum se poate achita suma de 1248, in cate transe a cate cat? Inteleg ca scadenta este 15 martie 2020, insa doamnele de la ANAF sustin ca suma trebuie achitata in 6 transe lunare consecutive, a cate 208 lei fiecare. Insa legea lasa loc de interpretare cu aceasta scadenta, nespecificand numarul transelor sau valoarea lor obligatorie.

 25. MIHA 12 luni în urmă

  BUNA ZIUA! PENTRU PERSOANELE FARA VENIT CE SA SELECTEZ PENTRU PLATA LA SANATATE

 26. Vlad Tepes 1 an în urmă

  Buna ziua,

  In primul rand, felicitari pentru acest site! Ofera informatii gratuite (si aici cred ca v-ati facut ceva dusmani in breasla) si pertinente care m-au ajutat si pe mine, nu strain de depunerea declaratiilor fiscale, sa iau o decizie referitoare la CASS pe 2019. O lege nu ar trebui sa aiba mai mult de 10-15 pagini, scris mare. Claritate, concizie, fara categorii exceptate sau promovate. Codul fiscal actual este o bataie de joc.

  Ca o remarca, CASMB ghiseul informatii sustine ca plata CASS pentru persoanele cu venit sub baremul de 12 salarii minime brute este obligatoriu pe 2019, la nivelul de 6 salarii minime brute. 208 RON/luna, a adaugat, ceea ce este evident plata normala de 2.496/an. Ori nu a inteles desi i-am explicat de 3 ori si deja era iritata, ori nu sunt suficient instruiti, ori instruiti sa induca in eroare.

  Telefonic este imposibil sa fie contactati, am incercat o saptamana zilnic de 5-6 ori. Deci bucuresteni, mergeti personal la iesirea din oras unde este “cazat” CASMB… 15km pentru cei din sud.

 27. Patrick 1 an în urmă

  Thanks a lot for this information. And for the pdf example of how to complete the declaratia unica for people fara venituri. Could you also do a help page on how to pay for (online) asigurare de sanatate?

  • Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Please find the bank account list for your address here, open the list and do a search (ctrl F) for “5504”. You will find a bank account with 24 digits named “Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire”. You have to send the amount due as CASS in the bank account.
   For example for Bucharest, sector 1 the bank account is RO36TREZ7015504XXXXXXXXX.

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2020 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

-25%

la toate ghidurile pentru contabilitatea și completarea Declarației Unice 2020!

 • 00zile
 • 00ore
 • 00min
 • 00sec

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont