fbpx

CASS optional in 2019 pentru persoanele fara venituri sau cu venituri sub plafon

CASS optional 2019

Chiar daca NU ai venituri sau ai venituri sub plafon,  te poti asigura optional in sistemul public de sanatate. Pe larg despre asigurarea de sanatate in 2019 aici.

Ca sa te asiguri optional  la sanatate,  tot ceea ce trebuie sa  faci este sa depui Declaratia Unica, completata corespunzator, online sau pe suport de hartie – gasesti mai jos un exemplu de declaratie completat.

Te poti asigura optional la sanatate oricand in cursul anului, pentru o perioada fixa de 12 luni, incepand cu luna depunerii declaratiei.

Baza de calcul pentru CASS optional

Pentru 2019, daca venitul net realizat din alte surse decat salariul depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie: 12 luni x 2.080 lei = 24.960 lei, CASS este obligatoriu.

Contribuabilii care vor realiza un venit net peste acest plafon, vor plati obligatoriu contributie de sanatate in 2019. Procentul CASS este de 10% si CASS integral de plata este de 2.496 lei.

Totusi, daca nu obtii venituri de niciun fel sau realizaei sub plafonul de 24.960 lei, te poti asigura optional la sanatate in 2019 si vei plati asigurarea la o baza de calcul redusa, de 6 salarii minime pe economie:

6 luni x 2.080 lei = 12.480 lei  la care aplicam procentul CASS optional de 10% si vei avea de plata 1.248 lei pentru CASS optional.

CASS optional pentru persoanele fara venituri si care nu sunt exceptate de la plata CASS

Persoanele fara venituri sunt asigurate pentru o perioada de 12 luni incepand cu luna in care depun Declaratia Unica.

Dupa ce depui declaratia, ANAF comunica Casei de Sanatate ca esti asigurat. Daca e o urgenta, mergi personal la casa de sanatate si arata-le declaratia inregistrata la ANAF sau recipisa de depunere online.

Asigurarea nu este conditionata de plata ei. Termenul de plata este 15 Martie 2020, pentru declaratia depusa in cursul anului 2019. Pana la acest termen, poti plati intr-o singura transa sau in mai multe, suma de 1. 248 lei.

Atentie! In cele mai multe cazuri Declaratia Unica nu poate fi vizualizata sau editata in programul cu care intri pe internet: Google Chrome sau Mozilla Firefox sau Internet Explorer. Iti va apare o pagina alba cu textul “Please Wait…..” Trebuie salvata pe calculatorul tau. Pentru salvarea declaratiei ai un buton in dreapta sus. Dupa salvare deschide cu Adobe Reader.

CASS optional pentru persoanele care obtin venituri sub plafon

Persoanele care desfasoara activitati economice si/sau obtin venituri din categoriile descrise in acest articol, dar sub plafonul de 24.960 lei  pot opta sa se asigure in sistemul public de sanatate la aceeasi baza de calcul de 6 salarii, contributia de plata fiind tot de 1.248 lei, daca depun declaratia pana la data de 15 Martie 2019.

Daca contribuabilul se asigura dupa data de 15 Martie 2019, baza de calcul este diferita: se inmulteste numarul de luni ramase pana la 15 martie 2020 cu salariul minim pe economie. De exemplu daca te hotarasti sa te asiguri in Iunie, depui rectificativa la declaratia unica si te asiguri la o baza de calcul de 10 luni x 2.080 lei = 20.800 lei (sunt 10 luni din iunie 2019 pana in martie 2020).

Termenul de plata CASS optional 2019

Este 15 Martie 2020. Persoana este asigurata de la data depunerii declaratiei unice, iar serviciile de sanatate nu sunt conditionate de plata contributiei.

Important! Daca in perioada in care esti asigurat optional la CASS  incepi sa obtii venituri care te obliga la plata CASS sau intri in categoria persoanelor exceptate,  esti obligat sa depui declaratia unica in termen de 30 de zile de la data evenimentului si sa recalculezi contributia de plata. De exemplu:

 • daca intre timp din persoana fara venituri, devii persoana salariata – nu mai trebuie sa platesti CASS optional sau
 • daca veniturile sunt mai mari decat ai estimat si vei ajunge sa depasesti plafonul pentru CASS obligatoriu;
 • sau intri in categoria persoanelor exceptate de la plata CASS: concediu medical, concediu crestere copil, persoana cu ajutor social, etc.  

Bonificatie NU se acorda pentru CASS optional, calculata si platita la baza de calcul redusa, de 6 salarii minime pe economie.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (13 voturi, medie: 4,69 din 5)
Încarc...
28 Comentarii
 1. Eugenia Docuz
  Eugenia Docuz o săptămână în urmă

  Buna ziua ! Am si eu o nelamurire in legatura cu amortizarea la un aparat foto in valoare de 5000 lei . La ce grupa, subgrupa, clasa, subclasa, de amortizare a mijloacelor fixe il pot incadra ? Grupa 3 cu 3.4. ( 8 – 15 ani ) ? sau Grupa 2 cu 2.1.22.6 sau 2.1.22.7 ? In afara de Registrul de incasari si plati si Registrul inventar mai am nevoie de alt formular in care sa completez amortizarea?
  Multumesc anticipat !

  • Constantin Autor
   Constantin o săptămână în urmă

   Buna ziua! Amortizati aparatul pe o perioada mai scurta de timp: 2 -5 ani. Amortizarea nu se inregistreaza in RJIP. Faceti o situatie pe toata perioada cu amortizarea si completati si Registrul inventar.

 2. Adi
  Adi 2 săptămâni în urmă

  cel mai bun articol explicativ pe tema asta

 3. Tudor Conciu
  Tudor Conciu 4 săptămâni în urmă

  E ilegal daca nu platesc asigurarea asta de sanatate? Pt ca sincer mi se par bani aruncati aiurea…….

  Fac tranzactii online pe piata forex, si venitul oscileaza DAR nu sunt sume mari!

  • Constantin Autor
   Constantin 3 săptămâni în urmă

   Buna ziua! E obligatorie daca obtineti venituri nete peste 24.960 lei pe an.

 4. TB
  TB 3 luni în urmă

  Buna seara,

  Daca am realizat profit pe 2019 din vanzari de actiuni, ce ar trebui sa aleg dintre cele 3 subsectiuni?

  SUBSECȚIUNEA II.1.1 Date privind impozitul pe veniturile estimate din România, impuse în sistem real
  SUBSECȚIUNEA II.1.2 Date privind impozitul pe veniturile estimate din România, impuse pe bază de norme de venit
  SUBSECȚIUNEA II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activități agricole, impuse pe bază de norme de venit

  Le-am bifat pe fiecare dar nu gasesc nimic legat de partea de “venituri din investitii” in campurile care apar pe pagina urmatoare.

  Multumesc,
  Tase

  • Constantin Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna seara!
   Veniturile din vanzarea de actiuni le raportati in 2020, dupa ce se incheie anul fiscal.
   Va puteti asigura la CASS optional sau la baza de calcul intreaga prin selectarea rubricii corespunzatoare din declaratie, dar nu raportati in acest an, in cazul dvs.

   • TB
    TB 3 luni în urmă

    Am inteles!
    In acest caz, nu trebuie sa depun deloc declaratia, corect?

    • Constantin Autor
     Constantin 3 luni în urmă

     Nu trebuie sa depuneti DU pentru stabilirea impozitului si nici pentru CASS daca nu doriti sa va asigurati pe aceasta cale la sanatate.

 5. HRM
  HRM 3 luni în urmă

  Buna ziua,
  In momentul de fata sunt angajat si doresc pe langa deschiderea unui PFA in colaborare cu firma angajatoare in momentul de fata. Estimez ca venitul anual va depasii 25000 RON. Din ce inteleg voi platii pentru PFA contributiile CAS si CASS ?
  Impozit pe venit 10 % + CASS 25% ( din 2080 RON/lunar – 6240 /an) ? Sunt nou in aceasta bransa si studiez mai multe site-uri . De departe al dumneavoastra este cel mai bine dezvoltat si multe explicatii. Felicitari si multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Constantin Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna ziua! Daca venitul net in 2019 depaseste plafonul de 24.960 lei veti plati CAS si CASS, pe langa impozit. Pentru calcule si simulari va rog intrati aici: venitnet.ro. Va multumim pentru apreciere!

 6. GHITA SILVIA
  GHITA SILVIA 4 luni în urmă

  BUNA ZIUA !SUNT ANGAJATA SI MI SE RETINE CAS SI CASS . DAR…SUNT SI PFA LA O FIRMA DE COSMETICE .IN DECLARATIA UNICA ANUL ACESTA PT 2018 TREBUIE SA MAI PLATESC CAS SI CASS SAU TREBUIE SA TREC ZERO CA SA MI POATA VALIDA FORMULARUL. VA MULTUMESC

  • Constantin Autor
   Constantin 4 luni în urmă

   Buna ziua! Daca in 2018 ati obtinut venituri nete din PFA, mai mari de 22.800 lei nu platiti CAS si CASS. Doar daca v-ati asigurat optional pentru 2018 trebuie sa platiti. Nu puneti 0 daca nu trebuie sa platiti, ci debifati complet subsectiunile de CAS si CASS, de pe prima pagina a declaratiei, capitolul 1.

 7. Camelia
  Camelia 5 luni în urmă

  Foarte bune si pertinente informatiile pe care le-am gasit la d-voastra. Cu siguranta voi reveni ori de cate ori am nevoie de o informatie. Va multumesc!

  • Constantin Autor
   Constantin 4 luni în urmă

   Buna ziua! Ne bucuram ca ati gasit informatiile de care aveati nevoie si va asteptam sa ne vizitati in continuare.

 8. Stefania
  Stefania 5 luni în urmă

  Buna ziua,
  As dori sa stiu daca se acorda bonificatie pentru CASS pentru estimat 2019 si cat este procentul.
  Multumesc,

  • Constantin Autor
   Constantin 5 luni în urmă

   Bună ziua. Nu sunt stabilite bonificații pentru 2019. Termenul de plata a contributiilor și impozitului pe 2019 este 15 martie 2020.

 9. Alina
  Alina 6 luni în urmă

  Buna ziua, daca nu realizez venituri si nu optez pt plata CASS, trebuie sa depun declaratia unica? Sunt avocat, am cabinet, dar fara venituri, abia m-am intors din concesiu de crestere si ingrijire copil.

  • Constantin Autor
   Constantin 6 luni în urmă

   Buna ziua! Da, trebuie sa depuneti declaratia unica cu venitul estimat pentru 2019, cu 0 venituri daca asa estimati.

 10. Mirona
  Mirona 6 luni în urmă

  Cum se poate achita suma de 1248, in cate transe a cate cat? Inteleg ca scadenta este 15 martie 2020, insa doamnele de la ANAF sustin ca suma trebuie achitata in 6 transe lunare consecutive, a cate 208 lei fiecare. Insa legea lasa loc de interpretare cu aceasta scadenta, nespecificand numarul transelor sau valoarea lor obligatorie.

 11. MIHA
  MIHA 7 luni în urmă

  BUNA ZIUA! PENTRU PERSOANELE FARA VENIT CE SA SELECTEZ PENTRU PLATA LA SANATATE

 12. Vlad Tepes
  Vlad Tepes 8 luni în urmă

  Buna ziua,

  In primul rand, felicitari pentru acest site! Ofera informatii gratuite (si aici cred ca v-ati facut ceva dusmani in breasla) si pertinente care m-au ajutat si pe mine, nu strain de depunerea declaratiilor fiscale, sa iau o decizie referitoare la CASS pe 2019. O lege nu ar trebui sa aiba mai mult de 10-15 pagini, scris mare. Claritate, concizie, fara categorii exceptate sau promovate. Codul fiscal actual este o bataie de joc.

  Ca o remarca, CASMB ghiseul informatii sustine ca plata CASS pentru persoanele cu venit sub baremul de 12 salarii minime brute este obligatoriu pe 2019, la nivelul de 6 salarii minime brute. 208 RON/luna, a adaugat, ceea ce este evident plata normala de 2.496/an. Ori nu a inteles desi i-am explicat de 3 ori si deja era iritata, ori nu sunt suficient instruiti, ori instruiti sa induca in eroare.

  Telefonic este imposibil sa fie contactati, am incercat o saptamana zilnic de 5-6 ori. Deci bucuresteni, mergeti personal la iesirea din oras unde este “cazat” CASMB… 15km pentru cei din sud.

 13. Patrick
  Patrick 9 luni în urmă

  Thanks a lot for this information. And for the pdf example of how to complete the declaratia unica for people fara venituri. Could you also do a help page on how to pay for (online) asigurare de sanatate?

  • Constantin Autor
   Constantin 8 luni în urmă

   Please find the bank account list for your address here, open the list and do a search (ctrl F) for “5504”. You will find a bank account with 24 digits named “Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire”. You have to send the amount due as CASS in the bank account.
   For example for Bucharest, sector 1 the bank account is RO36TREZ7015504XXXXXXXXX.

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2019 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account