fbpx

Calcul 2018: PFA, salariat sau microintreprindere

Un nou Cod fiscal o noua dezbatere!

Ce taxe si contributii trebuie sa platesc pentru un venit net de 5.000 lei? Care este cea mai avantajoasa forma  de organziare a unei afaceri mici? Raspunsul il gasiti in tabelul de mai jos:

Observatie: Sumele sunt anuale, exprimate in lei si au o precizie de +/- 1%, suficient de mica pentru a se intelege clar care este cea mai impozitata forma de organizare. Nu s-au luat in calcul cheltuielile cu contabilitatea la SRL-uri, unde se recomanda apelarea la serviciile unui expert contabil.

Pentru simplificare nu am luat in calcul nicio cheltuiala realizata pentru obtinerea de venituri. Din aceasta cauza randul 2 este egal cu zero pe fiecare coloana. Nu s-au inclus nici cheltuielile cu contributiile sociale ale titularului sau salariatului in cazul micro-intreprinderii. Desi acestea sunt deductibile, le-am luat in calcul doar ca si costuri fiscale.

Tabelul scoate strict in evidenta nivelul impozitului si contributiilor platite pe fiecare forma de organizare a unei activitati economice pentru un venitu net lunar de 5.000 lei.

Explicatii la tabelul de mai sus:

O persoana fizica desfasoara o activitate economica cu codul CAEN 6202 – Activitati de consultanta in tehnologia informatiei. Dupa estimarile sale venitul net obtinut este de 5.000 lei lunar. Comparam taxele si contributiile ce trebuie platite pentru venitul net de 5.000 lei pe luna, raportat la forma de organizare a activitatii. Astfel:

B.Salariat are cele mai mari costuri: pentru a incasa un salariu net anual de 60.000 lei se platesc 44.892 de lei la bugetul de stat (cu 336 lei mai putin decat in 2017). Salariul brut este de 8.550 lei. La aceasta valoare s-au calculat cotele de contributii si impozit: 42.588 lei i se retin salariatului iar angajatorul plateste 2.304 lei.

C. PFA/II/IF/PFI in sistem real impozitat la venitul net, care se obtine ca diferenta intre venitul brut incasat si cheltuielile deductibile. Impozitul este 10% din venitul net din care s-au dedus cheltuielile cu contributiile sociale.

In acest caz venitul brut este egal venitul net incasat si declarat in formularul 200. Din venitul net de 74.647 lei se scad contributiile si rezulta un venit impozabil de 66.667 lei la care se aplica procentul de impozit de 10% si obtinem un castig net anual de 60.000 lei, respectiv 5.000 lei pe luna.

D. PFA/II/IF/PFI la norma de venit care este de 28.000 de lei in Bucuresti pentru 2018. Contributiile se platesc la nivelul salariului minim brut pe economie iar impozitul de 10% la nivelul normei de venit.

E. Micro cu angajat cu salariul minim de 1.900 lei in 2018. Asociatul din micro-intreprindere este si propriul angajat cu contract de munca, cu norma intreaga. Am inclus cheltuielile cu taxele si contributiile la salariu in calculul impozitului pe dividend.  Impozit pe venit este de 1% la venitul facurat (nu incasat) iar in valoarea din tabel (coloana E rand 7), am inclus si impozitul pe salariu 1.632 lei = 876 impozit salariu + 757 impozit pe CA a micro-intreprinderii. Salariul net l-am considerat castig al asociatului unic din micro-intreprindere, inclus in  cei 60.000 lei venit net anual.

75.683 – 5700 – 2280 – 513 – 876 – 757 = 65.557 lei profit net

65.557*5% = 3.277 lei, impozit pe dividend

CASS  de 2.280 lei platit din dividendul net:

65.557 – 3.277 – 2.280 =  60.000 catig net

Micro-intreprinderea cu salariat devine cea mai dezavantajoasa forma de organizare a unei afaceri in 2018. Nivelul de taxare este de peste 26% din venitul net.

F. Micro fara angajat. Cea mai accesibila forma de organizare a activitatii in acest caz. Impozitul este de 3% din venitul brut plus impozitul pe dividende si CASS de 2.280 lei platit din dividendul net.

Concluzii:

Dupa modificarea Codului Fiscal putem trage urmatoarele concluzii:

Codul Fiscal  din 2018 este mai avantajos pentru activitati independente decat cel din 2016/2017, deoarece  platile de contributii sunt limitate la salariul minim brut, iar obligatia de a le plati apare doar daca venitul net obtinut in anul anterior depaseste 12 salarii  minime brute.

 1. Pana la 22.800 lei venituri nete anuale (baza de calcul la CASS cuprinde mai multe tipuri de venituri) nu esti obligat platesti contributii sociale ci doar impozit de 10% pe venitul net obtinut; Contributiile sunt optionale pentru cei interesati.
 2. Desi procentele de contributii  ajung la 35% si pare mult, acestea se calculeaza la salariul minim brut pe economie si cu cat ai un venit net mai mare cu atat scade acest procent, care poate ajunge la un nivel rezonabil;
 3. Microintreprinderea nu mai este prima optiune, motivele fiind:
 • pentru a te incadra la procentul de 1% impozit pe cifra de afaceri trebuie sa platesti la un salariat cel putin aceleasi contributii ca la o PFA,
 • platesti impozit pe venitul brut realizat chiar daca ai pierdere sau venit net mic sau l-ai facturat dar nu l-ai incasat,
 • platesti in plus impozit pe dividend (inca 5% pe castigul din activitate folosit de tine),
 • platesti contabil lunar/trimestrial – la PFA nu e nevoie pentru ca iti poti tine singur contabilitatea,
 • platesti contributie la sanatate pentru dividendendele repartizate chiar daca esti salariat – cu conditia ca veniturile tale din dividende si alte surse sa fie mai mari de 12 salarii brute pe economie.

Totusi, dupa cum se poate vedea din tabelul de mai sus cea mai avantajoasa forma de organizare a unei afaceri este micro-intreprinderea fara salariati, cu conditia ca activitatea sa genereze o marja de profit de cel putin 40%.

Alte avantaje ale PFA sunt:

 • cheltuieli de infiintare si autorizare reduse;
 • poti gestiona singur afacerea pana la un anumit nivel, fara sa fie nevoie de contabil;
 • faptul ca platesti impozit la venitul net obtinut, nu la venitul brut, asa cum este cazul micro-intreprinderii, poate fi avantajos in unele cazuri;
 • poti dispune oricand de banii incasati;
 • nu esti in „atentia” autoritatilor asa cum este o societate comerciala.

Observatie! Contributiile platite la bugetele de asigurari sociale nu sunt taxe deoarece iti dau dreptul de a obtine o contraprestatie din partea statului: pensie dupa implinirea stagiului minim de cotizare (de 15 ani) in cazul CAS, respectiv de a beneficia gratuit de servicii publice de sanatate in cazul CASS, sau de a obtine indemnizatie pentru concendiul de crestere a copilului si altele.

Aceste calcul  scoate in evidenta doar nivelul taxarii pe fiecare forma de organizare. Trebuie sa evaluezi mai multi factori pentru a alege varianta optima. De exemplu micro-intreprinderea, cu sau fara salariati, pare avantajoasa la prima vedere, dar cu cat creste cifra de afaceri necesara pentru a obtine un venit net de 60.000 lei anual cu atat  creste si impozitul pe cifra de afaceri.

Trebuie sa evaluezi si care este nivelul cheltuielilor deductibile pentru realizarea unui venit de 5.000 lei lunar (60.000 lei anual) si in functie de aceste cheltuieli sa decizi care este cea mai profitabila forma de orgnizare pentru activitatea ta.

De aceea, cel mai important criteriu de evaluare este marja de profit neta. Aceasta trebuie sa fie de cel putin 40% din vanzari pentru ca micro-intreprinderea fara salariati sa fie atractiva fiscal. Micro-intreprinderea cu salariati are aceleasi costuri ca si PFA, ba chiar este mai putin avantajoasa daca luam in calcul si costurile cu contabilitatea.

Daca estimezi un venit net mic, sub 22.800 lei, sau chiar pierderi, PFA in sistem real este cea mai avantajosa forma de organizare a unei activitati economice in 2018.

Daca ai nelamuriri te rog adauga o intrebare pe forumul comunitatii pfa:

30 comentarii la “Calcul 2018: PFA, salariat sau microintreprindere”

 1. Salut, situatia sta in felul urmator: proiect de scurta durata cu SUA (consultanta it, echipa formata din 3 persoane). Doi dintre membrii echipei au PFA-uri si vor emite facturi catre al treilea membru al echipei, care mai departe trebuie sa emita o factura generala catre clientul din SUA. Ce ar avantaja mai mult al treilea membru al echipei PFA sau microintreprindere? Care ar fi costurile avand in vedere ca va emite factura generala (3salarii)? Multumesc

  1. Buna ziua! Pentru al treilea membru al echipei este potrivit o Intreprindere Individuala cu impozitare in sistem real, va veti deduce plata catre cele 2 PFA. Impozitul este de10% din venitul net. Daca venitul net este mai mare de 24.960 lei pe an se plateste CAS – 6240 lei si CASS – 2.496, calcule facute pentru anul 2019. Pentru 2020 nu stim inca salariul minim pe economie. Pentru un calcul exact va sugerez una dintre solutiile de aici.

 2. Buna ziua. Sunt pensionar si intentionez sa infiintez un PFA pentru activitati fotografice. Anticipez un venit de aproximativ 20 000 – 30 000 lei pe an, dar si cheltuieli de 5000 – 6000 lei. Trebuie sa mai platesc asigurarile sociale in acest caz?
  Cu multumiri, Dorel

 3. Buna ziua.Am înființat o ii ,am primit certificatul de la camera de comert dar stau in dubii cu actele pentru anaf ,nustiu cum sa ma înregistrez la norma de venit sau sistem real.Deschid un atelier croitorie si o sa dureze un pic pana o sa avem ceva încasări. La atelier nu vor fi angajați, eu si sotul suntem de meserie. Va rog un sfat.Multumesc.

 4. vreau sa iau o masina de taxi sa fac taxi dupa servici castig 3000 4000 pe luna
  ce sa infintez un pfa sau srl?

 5. Buna seara si un an nou fericit si linistit.
  Sunt la inceput de drum si urmeaza sa incep o activitate de transport marfa ( cod CAEN 6024* ).
  Se da urmatoarea situatie:

  Incasai lunare:
  – Pe baza de contract: 27.000 lei

  Cheltuieli lunare:
  – Leasing auto: 2.500 lei
  – Carburant: 12.000 lei
  – Taxe autostrada: 1.600 lei
  – Revizie masina: 800 lei
  – Salarii: 3.000 lei
  – Diurna: 4.830 lei
  Total cheltuieli lunare: 23.830 lei
  Total profit lunar: 3170 lei

  Intrebari:
  1. Ce forma recomandati a se adopta in situatia respectiva ? PFA sau SRL ?
  2. Aceasta activitate impune sofer angajat sau pot face eu cursele respective ?
  3. Pot fi unic asociat, administrator, si totodata angajat cu CM ?
  4. Impozitul se plateste pe total suma facturata sau pe profit ?
  5. Pentru diurna externa ( 35 E/zi respectiv 163 lei/zi ) acordata soferului se plateste impozit ?
  6. Care sunt sumele deductibile si care este procentul de deductibilitate pentru acestea ?
  Multumesc anticipat.

 6. Buna ziua !
  Doresc sa infiintez un pfa avand cod caen ( 7112 , 7111 , 7022 ) ,activitati de consultanta in domeniul ingineriei . Pentru acest aspect ma intereseaza sa cunosc care ar fi cea mai buna forma de organizare legislativ fiscala .
  Multumesc !

 7. Buna ziua,
  Intentionez sa infiintez o firma avand ca profil „activitati fotografice”
  Tinand cont ca sunt angajat la o alta companie (unde platesc toate contributiile) iar activitatea de fotograf o voi presta in timpul meu liber, care este ce-a mai avantajoasa forma pfa sau srl?
  Mentionez ca nu am toata aparatura si urmeaza sa o achizitionez dupa infiintarea firmei contactand un imprumut.
  Multumesc,
  Mihai

  1. Buna ziua! E in functie de volumul activitatii pe care il estimati – daca sumele sunt mari, de peste 20.000 lei venit net, va ajuta microintreprinderea. Daca nu stiti exact cat veti realiza sau estimati sume mici, atunci alegeti PFA – impozitul se calculeaza la profitul obtinut, puteti deduce investitiile facute.

 8. Bună ziua! Eu și sora mea dorim sa ne deschidem un mic salon cosmetic cu servicii de: manichiura/pedichiura, machiaj, extensii gene, unghii in gel, epilări și curatenia feței. Menționez că este un mic salon de 40 mp. Sora mea are o diplomă acreditata în toată Europa, iar eu diploma in machiaj acreditata în România, plus un curs de extensii gene. Pentru inceput vom lucra doar noi două, fără angajați. Eu am sub 30 de ani, iar ea peste. Ce ne-ar conveni mai tare sa deschidem? PFA sau SRL? Va mulțumesc anticipat!

  1. Buna ziua! Daca estimati un venit dublu decat cheltuielile este recomandata microintreprinderea, in care sa fiti asociate. E si mai usor din punct de vedere administrativ – un contract de inchirere, o singura casa de marcat, o singura gestiune. PFA-urile va ajuta daca veniturile sunt mici si ch mari, deci profitul este mic. In schimb trebuie bine impartit spatiul in contractul de inchiriere de la punctul de lucru, fiecare PFA cu casa de marcat, fiecare cu gestiunea proprie.

 9. Buna ziua, as dori sa exercit o meserie insa codul CAEN nu este inclus la cele pentru care exista posibilitatea PFA cu norma de venit. Marja de profit depaseste cu mult 40%, merge spre 85-90% din moment ce prestez prin internet, de acasa. Alegerea corecta este cea de microintreprindere, fara angajati (cu contabil ~200 lei/luna). Am inteles bine? Mi-ar oferi vreun avantaj PFA in sistem real, mentionand ca nu doresc sa platesc CAS si serviciile contabilului sunt binevenite? Multumesc.

  1. Buna ziua! In acest caz va ajuta micro-intrperinderea. Pretul contabilitatii poate fi mai mare, dar tot este avantajos. Nu uitati ca platiti CASS la dividende incasate daca depasiti valoarea de 22.800 lei.

 10. Buna ziua!

  Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o informatie, vreau sa import niste produse din China si apoi sa le comercializez cu amanuntul in Romania, si nu stiu ce forma ar fi mai potrivita pentru acest gen de activitate? Citisem undeva pe forumuri cum ca pentru a importa din China este obligatoriu sa ai un SRL, oare o fi adevarat sau pot opta si pt. un PFA?
  Va multumesc anticipat!

 11. Buna seara,

  As dori sa va adresez si eu o intrebare, am incercat sa caut informatii pe cont propriu si mai mult m-am zapacit. In cadrul unei firme cu asociat unic, asociat care este mandatat si administrator, pentru ca firma sa poata presta servicii (servicii prestate de acel unic asociat) este necesar ca asociatul sa fie si angajat la propria firma?

  Va multumesc anticipat atat pentru raspuns cat si pentru tot ceea ce faceti pentru noi, furnizandu-ne toate aceste informatii.

  1. Buna ziua! In cele mai multe cazuri asociatul unic/administrator nu trebuie sa fie angajat, dar exista coduri CAEN care au o reglementare speciala si prin lege se poate impune existenta unui salariat cu o anumita certificare. Deci, depinde de serviciul prestat si de legislatia sepcifica activitatii desfasurate.

   1. Este vorba despre Constructii de cladiri rezidentiale si nerezidentiale.

    Tin sa va multumesc din suflet pentru ca mi-ati raspuns. O seara cat mai placuta!

 12. Bună ziua,

  Dacă am un venit brut de 5600 de lei pe luna ma pot încadra la PFA cu norma pe venit? Pentru codul Caen 6202.

  1. Buna ziua! Nu conteaza venitul realizat lunar, decat daca depaseste 100.000 de euro. Puteti opta pentru impunerea le norma de venit daca aveti deja doi ani de functionare in sistem real.

 13. buna ziua! doresc sa stiu daca pfa cu norma de venit isi poate suspenda activitatea? si ce trebuie sa faca la reg com si anaf?

  1. Buna ziua! Va puteti suspenda activitatea. Mergeti mai intai cu actele PFA in original la Registrul Comertului unde depuneti o cerere de suspendare si apoi la ANAF unde depuneti o copie dupa actele de suspendare de la Registrul Comertului, alaturi de dedlcaratia unica.

 14. Buna ziua! Am şi eu o întrebare pt început.
  Mai întâi de toate vreau sa va spun ca aş vrea sa deschid o afacere pe cont propriu , ceva micuț pt început. M-am gândit la un salon de cosmetica .Am diploma de cosmetician. Ideea este ca nu prea ma pricep ce ar fi mai avantajos pt mine , un pfa sau srl? Va mulțumesc !

  1. Buna ziua! Infiintati o PFA. Daca veniturile sunt mari si profitul consistent infiintati o SRL. PFA se deschide usor, se administeaza usor si se inchide usor. La Miro e mai complicat si se merita daca aveti venituri consistente. Aveti nevoie de casa de marcat.

Scrie mesajul tau aici:

NOU! Declarația Unică 2020

Noul termen de depunere este 30 Iunie 2020

Termen de plata pentru 2019 este 30 Iunie 2020

Bonificatie pentru plata la termen este 5%

Bonificatie pentru depunere online este 5%

Asteptam publicarea in Monitorul Oficial a modificarilor anuntate si dupa publicare asteptam NOUL FORMULAR DECLARATIA UNICA. In aceasta perioada recomandam sa nu depuneti si sa nu platiti nimic la stat!

Până apare noul formular, termină-ți contabilitatea și completează Registrul de Evidență Fiscală