Calcul 2018: PFA, salariat sau microintreprindere

Un nou Cod fiscal o noua dezbatere!

Ce taxe si contributii trebuie sa platesc pentru un venit net de 5.000 lei? Care este cea mai avantajoasa forma  de organziare a unei afaceri mici? Raspunsul il gasiti in tabelul de mai jos:

Observatie: Sumele sunt anuale, exprimate in lei si au o precizie de +/- 1%, suficient de mica pentru a se intelege clar care este cea mai impozitata forma de organizare. Nu s-au luat in calcul cheltuielile cu contabilitatea la SRL-uri, unde se recomanda apelarea la serviciile unui expert contabil.

Pentru simplificare nu am luat in calcul nicio cheltuiala realizata pentru obtinerea de venituri. Din aceasta cauza randul 2 este egal cu zero pe fiecare coloana. Nu s-au inclus nici cheltuielile cu contributiile sociale ale titularului sau salariatului in cazul micro-intreprinderii. Desi acestea sunt deductibile, le-am luat in calcul doar ca si costuri fiscale.

Tabelul scoate strict in evidenta nivelul impozitului si contributiilor platite pe fiecare forma de organizare a unei activitati economice pentru un venitu net lunar de 5.000 lei.

Explicatii la tabelul de mai sus:

O persoana fizica desfasoara o activitate economica cu codul CAEN 6202 – Activitati de consultanta in tehnologia informatiei. Dupa estimarile sale venitul net obtinut este de 5.000 lei lunar. Comparam taxele si contributiile ce trebuie platite pentru venitul net de 5.000 lei pe luna, raportat la forma de organizare a activitatii. Astfel:

B.Salariat are cele mai mari costuri: pentru a incasa un salariu net anual de 60.000 lei se platesc 44.892 de lei la bugetul de stat (cu 336 lei mai putin decat in 2017). Salariul brut este de 8.550 lei. La aceasta valoare s-au calculat cotele de contributii si impozit: 42.588 lei i se retin salariatului iar angajatorul plateste 2.304 lei.

C. PFA/II/IF/PFI in sistem real impozitat la venitul net, care se obtine ca diferenta intre venitul brut incasat si cheltuielile deductibile. Impozitul este 10% din venitul net din care s-au dedus cheltuielile cu contributiile sociale.

In acest caz venitul brut este egal venitul net incasat si declarat in formularul 200. Din venitul net de 74.647 lei se scad contributiile si rezulta un venit impozabil de 66.667 lei la care se aplica procentul de impozit de 10% si obtinem un castig net anual de 60.000 lei, respectiv 5.000 lei pe luna.

D. PFA/II/IF/PFI la norma de venit care este de 28.000 de lei in Bucuresti pentru 2018. Contributiile se platesc la nivelul salariului minim brut pe economie iar impozitul de 10% la nivelul normei de venit.

E. Micro cu angajat cu salariul minim de 1.900 lei in 2018. Asociatul din micro-intreprindere este si propriul angajat cu contract de munca, cu norma intreaga. Am inclus cheltuielile cu taxele si contributiile la salariu in calculul impozitului pe dividend.  Impozit pe venit este de 1% la venitul facurat (nu incasat) iar in valoarea din tabel (coloana E rand 7), am inclus si impozitul pe salariu 1.632 lei = 876 impozit salariu + 757 impozit pe CA a micro-intreprinderii. Salariul net l-am considerat castig al asociatului unic din micro-intreprindere, inclus in  cei 60.000 lei venit net anual.

75.683 – 5700 – 2280 – 513 – 876 – 757 = 65.557 lei profit net

65.557*5% = 3.277 lei, impozit pe dividend

CASS  de 2.280 lei platit din dividendul net:

65.557 – 3.277 – 2.280 =  60.000 catig net

Micro-intreprinderea cu salariat devine cea mai dezavantajoasa forma de organizare a unei afaceri in 2018. Nivelul de taxare este de peste 26% din venitul net.

F. Micro fara angajat. Cea mai accesibila forma de organizare a activitatii in acest caz. Impozitul este de 3% din venitul brut plus impozitul pe dividende si CASS de 2.280 lei platit din dividendul net.

Concluzii:

Dupa modificarea Codului Fiscal putem trage urmatoarele concluzii:

Codul Fiscal  din 2018 este mai avantajos pentru activitati independente decat cel din 2016/2017, deoarece  platile de contributii sunt limitate la salariul minim brut, iar obligatia de a le plati apare doar daca venitul net obtinut in anul anterior depaseste 12 salarii  minime brute.

 1. Pana la 22.800 lei venituri nete anuale (baza de calcul la CASS cuprinde mai multe tipuri de venituri) nu esti obligat platesti contributii sociale ci doar impozit de 10% pe venitul net obtinut; Contributiile sunt optionale pentru cei interesati.
 2. Desi procentele de contributii  ajung la 35% si pare mult, acestea se calculeaza la salariul minim brut pe economie si cu cat ai un venit net mai mare cu atat scade acest procent, care poate ajunge la un nivel rezonabil;
 3. Microintreprinderea nu mai este prima optiune, motivele fiind:
 • pentru a te incadra la procentul de 1% impozit pe cifra de afaceri trebuie sa platesti la un salariat cel putin aceleasi contributii ca la o PFA,
 • platesti impozit pe venitul brut realizat chiar daca ai pierdere sau venit net mic sau l-ai facturat dar nu l-ai incasat,
 • platesti in plus impozit pe dividend (inca 5% pe castigul din activitate folosit de tine),
 • platesti contabil lunar/trimestrial – la PFA nu e nevoie pentru ca iti poti tine singur contabilitatea,
 • platesti contributie la sanatate pentru dividendendele repartizate chiar daca esti salariat – cu conditia ca veniturile tale din dividende si alte surse sa fie mai mari de 12 salarii brute pe economie.

Totusi, dupa cum se poate vedea din tabelul de mai sus cea mai avantajoasa forma de organizare a unei afaceri este micro-intreprinderea fara salariati, cu conditia ca activitatea sa genereze o marja de profit de cel putin 40%.

Alte avantaje ale PFA sunt:

 • cheltuieli de infiintare si autorizare reduse;
 • poti gestiona singur afacerea pana la un anumit nivel, fara sa fie nevoie de contabil;
 • faptul ca platesti impozit la venitul net obtinut, nu la venitul brut, asa cum este cazul micro-intreprinderii, poate fi avantajos in unele cazuri;
 • poti dispune oricand de banii incasati;
 • nu esti in “atentia” autoritatilor asa cum este o societate comerciala.

Observatie! Contributiile platite la bugetele de asigurari sociale nu sunt taxe deoarece iti dau dreptul de a obtine o contraprestatie din partea statului: pensie dupa implinirea stagiului minim de cotizare (de 15 ani) in cazul CAS, respectiv de a beneficia gratuit de servicii publice de sanatate in cazul CASS, sau de a obtine indemnizatie pentru concendiul de crestere a copilului si altele.

Aceste calcul  scoate in evidenta doar nivelul taxarii pe fiecare forma de organizare. Trebuie sa evaluezi mai multi factori pentru a alege varianta optima. De exemplu micro-intreprinderea, cu sau fara salariati, pare avantajoasa la prima vedere, dar cu cat creste cifra de afaceri necesara pentru a obtine un venit net de 60.000 lei anual cu atat  creste si impozitul pe cifra de afaceri.

Trebuie sa evaluezi si care este nivelul cheltuielilor deductibile pentru realizarea unui venit de 5.000 lei lunar (60.000 lei anual) si in functie de aceste cheltuieli sa decizi care este cea mai profitabila forma de orgnizare pentru activitatea ta.

De aceea, cel mai important criteriu de evaluare este marja de profit neta. Aceasta trebuie sa fie de cel putin 40% din vanzari pentru ca micro-intreprinderea fara salariati sa fie atractiva fiscal. Micro-intreprinderea cu salariati are aceleasi costuri ca si PFA, ba chiar este mai putin avantajoasa daca luam in calcul si costurile cu contabilitatea.

Daca estimezi un venit net mic, sub 22.800 lei, sau chiar pierderi, PFA in sistem real este cea mai avantajosa forma de organizare a unei activitati economice in 2018.

Daca ai nelamuriri te rog adauga o intrebare pe forumul comunitatii pfa:

Sunt economist,  absolvent ASE Bucuresti, Facutatea de ​Contabilitatea si ​Informatica de ​Gestiune.  ​Din 2012 sunt specializat in ​consultanta contabila si fiscala a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu titularul unei intreprinderi individuale.

4 Comentarii
 1. Iony 4 săptămâni în urmă

  Buna ziua! Am şi eu o întrebare pt început.
  Mai întâi de toate vreau sa va spun ca aş vrea sa deschid o afacere pe cont propriu , ceva micuț pt început. M-am gândit la un salon de cosmetica .Am diploma de cosmetician. Ideea este ca nu prea ma pricep ce ar fi mai avantajos pt mine , un pfa sau srl? Va mulțumesc !

  • Autor
   Constantin 4 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Infiintati o PFA. Daca veniturile sunt mari si profitul consistent infiintati o SRL. PFA se deschide usor, se administeaza usor si se inchide usor. La Miro e mai complicat si se merita daca aveti venituri consistente. Aveti nevoie de casa de marcat.

 2. Alexandra 1 lună în urmă

  cum ati calculat 876 impozit pe salariu in situatia “micro cu salariat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©2018 Comunitate de antreprenori cu activitati independente

PFA - PFI - II -IF - Profesii Liberale

 

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account