Bonificatii acordate in 2018 la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale

Actualizare 10 decembrie 2018!!!

ANAF ignora Codul Fiscal si informarile publice facute pana la aceasta data si ne obliga sa platim 95% din sumele calculate in Declaratia Unica pentru 2018. Adica calculam doar bonificatia de 5% pentru platile anticipate efectuate pana la data de 15 decembrie pentru obligatiile aferente anului 2018. Pentru obligatiile mai vechi 2014-2017, pentru care s-au primit decizii de impunere bonificatie de plata anticipata este 10%.

COMUNICAT DE PRESĂ ANAF
Pentru contribuabilii, persoane fizice, care achită până la data de 15 decembrie 2018, inclusiv, obligaţiile fiscale stabilite prin declaraţia unică sau decizie de impunere anuală, după caz, bonificaţia se acordă astfel:
1. Contribuabilii, persoane fizice, care au depus Declaraţia unică şi care şi-au acordat prin aceasta bonificaţia, prin menţionarea la rd. 2, rd. 5 şi rd. 8 ale lit. C. „Sumarul obligaţiilor fiscale datorate”, a sumei aferente acesteia, beneficiază de bonificaţie, reprezentând 5% din
suma datorată, dacă achită cel puţin 95% din suma datorată, până la 15 decembrie 2018, inclusiv.
Această bonificaţie se acordă prin efectul legii, fără a mai fi necesară comunicarea unui act administrativ fiscal din partea organului fiscal central.

2. Contribuabilii, persoane fizice, pentru care au fost comunicate decizii de impunere anuală aferente impozitului pe venit anual pentru veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017, precum şi aferente contribuţiei individuale de asigurări sociale datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2016 – 2017, şi care achită până la data de 15 decembrie 2018, inclusiv, cel puţin 90% din sumele stabilite prin acestea, beneficiază de o bonificaţie, reprezentând 10% din suma stabilită prin aceste decizii de impunere anuală.

Actualizare 10 octombrie 2018 – Bonificatii pentru impozitul si contributiile din perioada 2014-2018.

Care sunt conditiile pentru acordarea de bonificatii (reduceri) in 2018 la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale.

Sistemul de bonificatii  (reduceri) la plata impozitului si contributiilor sociale datorate a fost introdus o data cu Ordonanta de Urgenta nr 18 din 23 Martie 2018 care modifica Codul Fiscal.

Sistemul de bonificatii are scopul de a incuraja contribuabilii sa depuna  online declaratia unica (formularul 212 digital este asteptat sa apara dupa 15 mai 2018) si sa plateasca contributiile si impozitul pe venitul estimat pana la data de 15 Decembrie 2018.

Pentru veniturile obtinute in anul 2018, se acorda urmatoarele bonificatii:

a) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana la 16 iulie 2018, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual platit.

b) pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venit se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit anual estimat platit integral pana la 15 decembrie 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual estimat platit.

In cazul in care conditiile prevazute la punctele a) si b) de mai sus sunt indeplinite cumulativ se aplica ambele bonificatii.

Acordarea bonificatiilor pentru plata contributiei sociale – CAS

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente si din drepturi de proprietate inetelectuala care au depus declaratia unica cu venitul estimat si pentru care astfel sunt obligate (sau au optat) pentru plata contributiei sociale – CAS, beneficiaza de:

a) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana la 15 iulie 2018, se acorda o bonificatie de 5% din contributia de asigurari sociale platita integral pana la 15 martie 2019, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza CAS anual de plata.

b) pentru plata cu anticipatie a CAS se acorda o bonificatie de 5% din contributia platita integral pana la 15 decembrie 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza CAS anual de plata.

In cazul in care conditiile prevazute la punctele a) si b) de mai sus sunt indeplinite cumulativ se aplica ambele bonificatii.

Acordarea bonificatiei pentru plata contributiei sociale de sanatate – CASS

Persoanele fizice care realizeaza, din una sau mai multe surse si categorii de venituri ca:

 • venituri din activitati independente,
 • venituri din contracte de activitate sportiva
 • venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
 • venituri din asocierea cu o persoana juridica,
 • venituri din cedarea folosintei bunurilor,
 • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
 • venituri din investitii,
 • venituri din alte surse,

daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si beneficiaza de:

a) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana la 15 iulie 2018, se acorda o bonificatie de 5% din contributia de asigurari sociale de sanatate platita integral pana la 15 martie 2019, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza CASS anual de plata.

b) pentru plata cu anticipatie a CASS se acorda o bonificatie de 5% din contributia platita integral pana la 15 decembrie 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza CASS anual de plata.

In cazul in care conditiile prevazute la punctele a) si b) de mai sus sunt indeplinite cumulativ se aplica ambele bonificatii.

Observatie 1! Se acorda bonificatii contribuabililor care depun declaratia unica cu venitul estimat si platesc CASS la baza de calcul integrala, de 12 salarii minime pe economie – 22.800 lei.

Observatie 2! Bonificatiile nu se acorda persoanelor fizice care nu depun declaratia unica; pentru care impozitul si contributiile se retin la sursa.

Bonificatia se determina de contribuabil, iar impozitul de plata datorat va fi diminuat cu valoarea bonificatiei. Valoarea bonificatiei  se stabileste de catre contribuabil si se inscrie in mod distinct in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale.

Un exemplu de calcul al bonificatiilor acordate si  un model completat corespunzator al declaratiei unice se gaseste in Pachetul de Contabilitatea pentru Activitati Independente si in Ghidul pentru Declaratia Unica.

Daca ai nelamuriri te rog scrie-mi un comentariu mai jos. Multumesc!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 4,67 din 5)
Se încarcă...

Sunt economist,  absolvent ASE Bucuresti, Facultatea de ​Contabilitate si ​Informatica de ​Gestiune. Din 2012 sunt specializat in ​consultanta contabila si fiscala a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu titularul unei intreprinderi individuale.

 • Buna ziua,

  Legat de plata impozitului pentru 2018, cu cele 2 bonificatii.
  Cand am depus declaratia 212, online/electronic, inainte de 16 Iulie 2018, in PDF-ul depus au fost calculate sumele de plata pentru impozit/CAS/CASS, cu mentiunea ca daca platesc pana la 15 decembrie 2018, beneficiez de 5%, fara a se mentiona cei 5% pentru depunerea online a declaratiei.
  Atunci cum platesc cu 10%? Scad eu suma, si platesc mai putin cu 10%?
  Sau cei de la ANAF se asteapta sa platesc cu 5% reducere, iar ceilati 5% se vor compensa in anul urmator?

  Multumesc anticipat pentru raspuns,
  Sorin I.

 • Buna ziua. Va rog un sfat.
  In 2013 pensionara cu 647 pensie. Ma declar PFA si fac un brut din PFA, pe tot anul 2013, de 5098, declarat la fisc si platit impozitul prin retinere la sursa 816 , si confirmat de ei 817. (Am fost si am platit si acel 1 ron diferenta).
  Vine acum declaratie de impunere pt CASS zic ei de 285 din 564 pt 2013 (ei considera achitat deja 279). E corect?
  Cu speranta unui raspuns lamuritor va multumesc anticipat.

  • Buna ziua! Din pacate nu mai stiu exact care era situatia in 2013 si nu stiu sa va raspund precis. Mergeti va rog la ANAF si cereti lamuriri. Poate ati avut si alte venituri care intrau in baza de calcul a CASS – dobanzi bancare?

 • Buna ziua,
  Am primit instiintare de plata pentru contributia la sanatate din 2013, am termen de plata 60 zile din 30 septembrie 2018, se acorda vreo reducere daca platesc integral aceasta contributie, sau pot plati in rate fara dobanda sau penalitati.

  • Buna ziua! Nu aveti reducere pentru anul 2013. Dupa termenul de 60 de zile se calculeaza dobanzi si penalitati.

 • Buna ziua!

  La depunerea declaratiei unice in format electronic se calculeaza in mod automat reducerea de 5 % pentru plata pana la 15 decembrie 2018 si sumele intregi respectiv bonificatiile acordate sunt trecute in rubricile corespuzatoare ale declaratiei.

  Ce se intampla insa cu bonificatia de 5 % acordata pentru depunerea declaratiei de la distanta? Declaratia unica, ce se va depune in 2019 pentru anul 2018, va avea campuri destinate acestor reduceri suplimentare, sau contribuabilul va trebui sa le mentioneze undeva? Se cunoaste metodologia exacta?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Buna ziua! Nu sunt campuri pentru bonificatia online. O calculeaza contribuabilul. Pentru impzoitele finale si contributiile sociale se calculeaza la data platii integrale a debitelor catre bugetul de stat. Exceptie este situatia in care impozitul se calculeaza in sistem real si se definitivarea dupa 1 Ianuarie 2019 si se plateste integral pana la 15 Martie 2019 – atunci se acorda si 5% pentru depunere online. Un exemplu este dat in Ghidurile PFA.

   • Buna ziua; Deci daca sunt in sistem real si fac plata integrala pana pe 15.12.2018, pentru Cass si Cas calculez cu bonificatie de 10% pentru ca este suma fixa si doar 5% la impozitul pentru venitul estimat? Urmand ca ceilalti 5% sa se aplice la plata integrala a impozitului?
    Sunt un pic confuz cum trebuie procedat daca ceilalti 5% pentru Cas si cass se acorda in ianuarie 2019;

    Cass si Cas platesti toata suma in Decembrie, daca bonificatia se acorda in Ianuarie nu prea are sens;
    5700×5%=285 ; 5700-285=5415 lei achitati in Decembrie;
    In ianurie 2019 se aplica inca 5% deci inca 285, dar eu am achitat deja 5415, ce fac imi returneaza banii? Adica jucam bambilici electronic?
    Multumesc anticipat pentru raspunsul si timpul acordat;

 • Buna seara! Sunt PFA in sistem real si estimez pt 2018 un venit mai mic de 22.800 lei. As opta pentru plata cass a 6 salarii minime si sa fiu asigurata tot anul. In acest caz, respectand toate datele impuse de depunere a declaratiei si de plata pana la data specificata beneficiez de cele doua bonificatii de 5% + 5%? Multumesc

  • Buna ziua! Puteti opta sa platiti CASS (de fapt sunteti obligata sa platiti CASS) la 6 salarii. Sunteti asigurata 12 luni.
   Bonificatia se acorda doar pentru plata CASS la baza de calcul de 12 salarii minime pe economie.

 • Bună ziua! As avrea 2 intrebare: dacă realizez un venit de 33000 pe anul 2018 CASS si CAS-ul e tot 5700 si 2280 lei pe an? Care este diferenta intre norma de venit si venitul realizat? (Intre cele 2 venituri. Nu stiu daca am scris bine al doilea venit). Vă mulțumesc răspunsul.

 • Buna dimineata,
  realizez venituri din chirii(625 euro/luna), si as dori sa stiu daca in afara impozitului de 10% si al CASS-ului(10%), daca trebuie sa platesc si CAS(25%-pentru pensii)?
  multumesc

 • ©2012-2018 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

  PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

  >

  Log in with your credentials

  sau    

  Ați uitat datele dvs.?

  Create Account