Bonificatii acordate in 2018 la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale

Care sunt conditiile pentru acordarea de bonificatii (reduceri) in 2018 la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale.

Sistemul de bonificatii  (reduceri) la plata impozitului si contributiilor sociale datorate a fost introdus o data cu Ordonanta de Urgenta nr 18 din 23 Martie 2018 care modifica Codul Fiscal.

Sistemul de bonificatii are scopul de a incuraja contribuabilii sa depuna  online declaratia unica (formularul 212 digital este asteptat sa apara dupa 15 mai 2018) si sa plateasca contributiile si impozitul pe venitul estimat pana la data de 15 Decembrie 2018.

Pentru veniturile obtinute in anul 2018, se acorda urmatoarele bonificatii:

a) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana la 16 iulie 2018, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual platit.

b) pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venit se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit anual estimat platit integral pana la 15 decembrie 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual estimat platit.

In cazul in care conditiile prevazute la punctele a) si b) de mai sus sunt indeplinite cumulativ se aplica ambele bonificatii.

Acordarea bonificatiilor pentru plata contributiei sociale – CAS

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente si din drepturi de proprietate inetelectuala care au depus declaratia unica cu venitul estimat si pentru care astfel sunt obligate (sau au optat) pentru plata contributiei sociale – CAS, beneficiaza de:

a) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana la 15 iulie 2018, se acorda o bonificatie de 5% din contributia de asigurari sociale platita integral pana la 15 martie 2019, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza CAS anual de plata.

b) pentru plata cu anticipatie a CAS se acorda o bonificatie de 5% din contributia platita integral pana la 15 decembrie 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza CAS anual de plata.

In cazul in care conditiile prevazute la punctele a) si b) de mai sus sunt indeplinite cumulativ se aplica ambele bonificatii.

Acordarea bonificatiei pentru plata contributiei sociale de sanatate – CASS

Persoanele fizice care realizeaza, din una sau mai multe surse si categorii de venituri ca:

 • venituri din activitati independente,
 • venituri din contracte de activitate sportiva
 • venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
 • venituri din asocierea cu o persoana juridica,
 • venituri din cedarea folosintei bunurilor,
 • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
 • venituri din investitii,
 • venituri din alte surse,

daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si beneficiaza de:

a) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana la 15 iulie 2018, se acorda o bonificatie de 5% din contributia de asigurari sociale de sanatate platita integral pana la 15 martie 2019, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza CASS anual de plata.

b) pentru plata cu anticipatie a CASS se acorda o bonificatie de 5% din contributia platita integral pana la 15 decembrie 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza CASS anual de plata.

In cazul in care conditiile prevazute la punctele a) si b) de mai sus sunt indeplinite cumulativ se aplica ambele bonificatii.

Observatie 1! Se acorda bonificatii contribuabililor care depun declaratia unica cu venitul estimat si platesc CASS la baza de calcul integrala, de 12 salarii minime pe economie – 22.800 lei.

Observatie 2! Bonificatiile nu se acorda persoanelor fizice care nu depun declaratia unica; pentru care impozitul si contributiile se retin la sursa.

Observatie 3! Nu se acorda bonificatii pentru impozitele si contributiile datorate de contribuabil pentru veniturile obtinute in 2017.

Bonificatia se determina de contribuabil, iar impozitul de plata datorat va fi diminuat cu valoarea bonificatiei. Valoarea bonificatiei  se stabileste de catre contribuabil si se inscrie in mod distinct in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale.

Un exemplu de calcul al bonificatiilor acordate si  un model completat corespunzator al declaratiei unice se gaseste in Pachetul de Contabilitatea pentru Activitati Independente si in Ghidul pentru Declaratia Unica.

Daca ai nelamuriri te rog scrie-mi un comentariu mai jos. Multumesc!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
10 Comentarii
 1. Cisco71 3 luni în urmă

  Buna ziua!

  La depunerea declaratiei unice in format electronic se calculeaza in mod automat reducerea de 5 % pentru plata pana la 15 decembrie 2018 si sumele intregi respectiv bonificatiile acordate sunt trecute in rubricile corespuzatoare ale declaratiei.

  Ce se intampla insa cu bonificatia de 5 % acordata pentru depunerea declaratiei de la distanta? Declaratia unica, ce se va depune in 2019 pentru anul 2018, va avea campuri destinate acestor reduceri suplimentare, sau contribuabilul va trebui sa le mentioneze undeva? Se cunoaste metodologia exacta?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna ziua! Nu sunt campuri pentru bonificatia online. O calculeaza contribuabilul. Pentru impzoitele finale si contributiile sociale se calculeaza la data platii integrale a debitelor catre bugetul de stat. Exceptie este situatia in care impozitul se calculeaza in sistem real si se definitivarea dupa 1 Ianuarie 2019 si se plateste integral pana la 15 Martie 2019 – atunci se acorda si 5% pentru depunere online. Un exemplu este dat in Ghidurile PFA.

 2. Claudia Ratiu 3 luni în urmă

  Buna seara! Sunt PFA in sistem real si estimez pt 2018 un venit mai mic de 22.800 lei. As opta pentru plata cass a 6 salarii minime si sa fiu asigurata tot anul. In acest caz, respectand toate datele impuse de depunere a declaratiei si de plata pana la data specificata beneficiez de cele doua bonificatii de 5% + 5%? Multumesc

  • Autor
   Constantin 3 luni în urmă

   Buna ziua! Puteti opta sa platiti CASS (de fapt sunteti obligata sa platiti CASS) la 6 salarii. Sunteti asigurata 12 luni.
   Bonificatia se acorda doar pentru plata CASS la baza de calcul de 12 salarii minime pe economie.

 3. Buzle 4 luni în urmă

  Bună ziua! As avrea 2 intrebare: dacă realizez un venit de 33000 pe anul 2018 CASS si CAS-ul e tot 5700 si 2280 lei pe an? Care este diferenta intre norma de venit si venitul realizat? (Intre cele 2 venituri. Nu stiu daca am scris bine al doilea venit). Vă mulțumesc răspunsul.

 4. vlad 5 luni în urmă

  Buna dimineata,
  realizez venituri din chirii(625 euro/luna), si as dori sa stiu daca in afara impozitului de 10% si al CASS-ului(10%), daca trebuie sa platesc si CAS(25%-pentru pensii)?
  multumesc

  • Autor
   Constantin 5 luni în urmă

   Buna! Veniturile din chirii (oricat de mari sunt) nu genereaza obligatia de a plati CAS.

   • vlad 4 luni în urmă

    multumesc frumos pentru raspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©2018 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

>

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account