Proiect aprobat: bonificatii acordate pentru perioada 2014-2018

Actualizat 09 Oct 2018. Ordonanta de urgenta nr 89 s-a aprobat in sedinta de guvern din 04 Oct 2018 si a intrat in vigoare in data de 09 Octombrie 2018 prin publicarea in MO nr 854.

1.Cu referire la articolul 133, care reglementeza bonificatiile acordate (pentru veniturile obtinute in 2018):

a. Se acorda o bonificatie de 5%, pentru depunerea online a declaratiei unice pana la data de 15 Iulie 2018, din impozitul pe venitul net platit integral pana la data de 15 Martie 2019.  Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul/caștigul net anual si/sau impozitul pe venitul anual, de plata;

b.  se acorda o bonificatie de 5%  din impozitul pe venitul net anual estimat declarat in Declaratia unica pentru plata cu anticipatie, pana la data de 15 Decembrie 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual estimat si/sau impozitul pe venitul anual estimat, de plata.

2. Cu referire la termenul de plata a impozitului si contributiilor datorate de contribuabili pentru perioada 2014-2017

a. Termenul de plata pentru impozitul pe venitul net realizat si contributia de asigurari sociale (CAS), datorate pentru perioada 2016-2017 este 30 Iunie 2019. (Deci nu se mai plateste in 60 de zile de la data primirii deciziei de impunere).

Pentru plata cu anticipatie a sumelor de la punctul a., pana la data de 15 decembrie 2018, se acorda o bonificatie de 10%. Valoarea bonificatiei diminueaza sumele de plata.

b. Termenul de plata pentru contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata de contribuabili pentru perioada 2014-2017 este 30 Iunie 2019.

Pentru plata cu anticipatie a sumelor de la punctul b., pana la data de 31 Martie 2019, se acorda o bonificatie de 10%. Valoarea bonificatiei diminueaza sumele de plata.

Atentie!! Prevederile de la punctul 2 sunt valabile doar pentru deciziile de impunere care au fost emise si comunicate de ANAF dupa data de intrare in vigoare a Ordonantei – adica dupa data de 9 oct. 2018.

3.  Cu referire la persoanele care se asigura optional in sistemul de asigurari sociale de sanatate (CASS) – art 180 aliniatul 1, litera a din  din codul fiscal.

a. Un contribuabil care a optat pentru plata CASS in anul curent este asigurat pana la data depunerii unei  noi declaratii unice.

b. Daca in noua declaratie nu se opteaza pentru plata CASS, contribuabilul este asigurat pana la implinirea termenului de depunere a declaratiei unice – 15 Martie 2019.

c. Incetarea obligatiei de plata a CASS “se face prin declararea veniturilor in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, sau prin notificarea organului fiscal de catre contribuabilii care se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau de catre cei care realizeaza venituri pentru care obligatia declararii revine platitorilor, dupa caz.”

Impoartant! am adaugat in Ghidul pentru Declaratia Unica si in Pachetul de Contabilitate pentru Activitati Independente, informatii complete si exemple cu calculul bonificatiilor.

Textul ordonantei de urgenta il gasesti aici.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 voturi, medie: 4,40 din 5)
Se încarcă...

Sunt economist,  absolvent ASE Bucuresti, Facutatea de ​Contabilitatea si ​Informatica de ​Gestiune.  ​Din 2012 sunt specializat in ​consultanta contabila si fiscala a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu titularul unei intreprinderi individuale.

5 Comentarii
 1. Adrian O săptămână în urmă

  Deci s-a scos bonificația de 5% pentru CAS și CASS pentru plata integrală până la 15.12.2018? Așa pare, din ce ați subliniat cu galben. Dar in declarația unică scria altceva, la fel și în exemplul de calcul furnizat de ANAF azi-vară.

 2. Anonim 2 săptămâni în urmă

  Dacă datele din baza de date aflată pe http://siui.casan.ro:82/Asigurati/ sunt corecte, atunci eu de exemplu (PFA din 2014) sunt asigurat, deși nu am plătit încă nimic pe anul 2018, am depus doar declarația unică în termenul legal. Am fost și la medicul de familie în lunile trecute și nu s-a semnalat că nu aș fi asigurat. În cazul meu este vorba de județul Bihor; se pare că unele case de asigurări județene administrează aiurea datele contribuabililor.

  • Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Sunteti asigurat de la data depunerii declaratiei unice, nu de la data platii.

 3. Cristina 2 săptămâni în urmă

  Buna ziua,

  Cei de la Anaf sustin ca din momentul depunerii declaratiei unice cetateanul este asigurat in sistemul public de sanatate. Nu este adevarat. Am verificat la medicul de familie si nu apare asigurat. Instiintarile de plata pentru anul 2018 vor veni si ele tarziu adica dupa luna Octombrie. Persoana face plata la finele anului pentru tot anul desi nu a beneficiat de servicii pan ain luna platii si trebuie sa plateasca in plus fata de aceasta plata anuala de fiecare data cand are nevoie. Atunci de ce sa mai faca plata pentru tot anul daca nu beneficiaza in fapt de asigurare? Astia ori sunt tampiti ori se prefac ca noi toti suntem idioti… Aveti o solutie, o idee?

  • Autor
   Constantin 2 săptămâni în urmă

   Buna ziua! Legea spune ca sunteti asigurata la data depunerii declaratiei. o sa se actualizeze si baza de data la CNAS. Pentru 2018 nu se emit decizii de impunere, platiti dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©[current-year] Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

>

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account