Bonificații pentru 2018: 5% sau 10%?

Actualizare 10 decembrie 2018!!!

ANAF ignora Codul Fiscal si informarile publice facute pana la aceasta data si ne obliga sa platim 95% din sumele calculate in Declaratia Unica pentru 2018. Deci calculam doar bonificatia de 5% pentru platile anticipate efectuate pana la data de 15 decembrie pentru obligatiile aferente anului 2018. Pentru obligatiile mai vechi 2014-2017, pentru care s-au primit decizii de impunere se calculeaza bonificatie de plata anticipata de 10%.

COMUNICAT DE PRESĂ ANAF
Pentru contribuabilii, persoane fizice, care achită până la data de 15 decembrie 2018, inclusiv, obligaţiile fiscale stabilite prin declaraţia unică sau decizie de impunere anuală, după caz, bonificaţia se acordă astfel:
1. Contribuabilii, persoane fizice, care au depus Declaraţia unică şi care şi-au acordat prin aceasta bonificaţia, prin menţionarea la rd. 2, rd. 5 şi rd. 8 ale lit. C. „Sumarul obligaţiilor fiscale datorate”, a sumei aferente acesteia, beneficiază de bonificaţie, reprezentând 5% din
suma datorată, dacă achită cel puţin 95% din suma datorată, până la 15 decembrie 2018, inclusiv.
Această bonificaţie se acordă prin efectul legii, fără a mai fi necesară comunicarea unui act administrativ fiscal din partea organului fiscal central.

2. Contribuabilii, persoane fizice, pentru care au fost comunicate decizii de impunere anuală aferente impozitului pe venit anual pentru veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017, precum şi aferente contribuţiei individuale de asigurări sociale datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2016 – 2017, şi care achită până la data de 15 decembrie 2018, inclusiv, cel puţin 90% din sumele stabilite prin acestea, beneficiază de o bonificaţie, reprezentând 10% din suma stabilită prin aceste decizii de impunere anuală.

Situatia cu bonificatiile (pentru venitul estimat in 2018) nu e clara nici astazi!!

Este o intreaga dezbatere legata de modul de calcul a acestora si taberele sunt impartite: 5% sau 10% pana la 15 Decembrie 2018?

Din punctul meu de vedere, pentru situatiile in care nu exista obligatia definitivarii veniturilor in 2019 se calculeaza bonificatie de 10% la plata anticipata, daca se indeplinesc cele doua conditii. Argumentele sunt mai jos.

Conform Codului Fiscal:

ART. 121 - Bonificații pentru plata cu anticipație a impozitului pe venitul anual estimat:

ART. 121 – Bonificații pentru plata cu anticipație a impozitului pe venitul anual estimat

(1) Pentru plata cu anticipație a impozitului pe venitul anual estimat se acordă o bonificație. Nivelul bonificației și termenele de plată cu anticipație se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat.

(2) Bonificația prevăzută la alin. (1) se acordă și în cazul în care la definitivarea impozitului prin declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice se constată că au fost achitate toate obligațiile fiscale datorate pentru anul precedent până la termenele stabilite potrivit la alin. (1).

(3) Bonificația se determină de contribuabil, iar impozitul de plată va fi diminuat cu valoarea bonificației. Valoarea bonificației se stabilește de către contribuabil și se înscrie în mod distinct în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice, sub rezerva verificării ulterioare.

(4) Valoarea bonificației nu intră în baza de calcul al impozitului pe venit.

(5) În cazul în care, ulterior depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, contribuabilul corectează impozitul pe venitul anual estimat în sensul majorării acestuia, beneficiază de bonificație pentru impozitul pe venit anual estimat, inclusiv pentru sumele estimate suplimentar, dacă acestea sunt stinse potrivit alin. (1).

(6) În cazul în care, ulterior depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale, contribuabilul corectează impozitul pe venitul anual estimat în sensul diminuării acestuia, pentru sumele achitate în plus se aplică în mod corespunzător prevederile art. 167 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare.

De curand Ministerul de Finante a publicat  o informare cu privire la calculul bonificatiilor pentru plata anticipata a obligatiilor din anii anteriori.  O poti citi aici 

Pentru obligatiile aferente anului 2018, Ministerul insista pe calcularea unei bonificatii de 5% pentru plata anticipata, pana la 15 decembrie 2018, atat a impozitului cat si a contributiilor sociale si de inca 5% pentru depunerea online, pana la 15 Martie 2019 odata cu definitivarea impozitului pe 2018.

“Persoanele fizice care au depus Declarația Unică până la 31 iulie 2018 și își achită integral obligațiile fiscale estimate pentru anul 2018, până la 15 decembrie, inclusiv, vor primi o bonificație de 5% din totalul sumei datorate.”

Informarea evita sa clarifice situatia in care contribuabilii nu definitiveaza  impozitul si contributiile sociale in 2019 si platesc integral obligatiile pe 2018 pana la 15 Decembrie, fara a mai exista alte obligatii de calculat. Paragraful 2 din informare ne baga in ceata:

“De asemenea, pentru contribuabilii care vor alege să-și achite obligațiile fiscale până la 15 martie 2019, reducerea este de 5% din suma totală datorată, dacă Declarația unică a fost depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanță.”

Deci e vorba de o alegere?

Deci daca aleg sa platesc pana pe 15 Decembrie  pot sa-mi calculez 10%?! Eu zi ca da.

Ce ne spune Codul Fiscal?

Art. 133 din Codul Fiscal:

(15) În anul 2018, se acordă următoarele bonificații:

a) pentru depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță conform art. 79 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, până la 15 iulie 2018 inclusiv, se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligațiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificației diminuează impozitul pe venitul/câștigul net anual și/sau impozitul pe venitul anual, de plată;

Conform art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/2018, termenul prevăzut la art. 133 alin. (15) lit. a) se prorogă până la data de 31 iulie 2018.

b) pentru plata cu anticipație a impozitului pe venit se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit anual estimat declarat prin Declarația unică și plătit integral până la 15 decembrie 2018 inclusiv. Valoarea bonificației diminuează impozitul pe venitul net anual estimat și/sau impozitul pe venitul anual estimat, de plată.

(16) În cazul în care condițiile prevăzute la alin. (15) sunt îndeplinite cumulativ se aplică ambele bonificații.

Mai departe, tot in Codul Fiscal la normele metodologice gasim un exemplu care sustine punctul nostru de vedere:

(2) Exemplu privind aplicarea prevederilor art. 133 din Codul fiscal

Pentru anul 2018

Un contribuabil depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță conform Codului de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, până la 15 iulie 2018, prin care stabilește contribuția de asigurări sociale datorată în anul 2018 în sumă de 10.000 lei.

În cursul anului efectuează următoarele plăți:

a) În data de 15 august 2018 plătește suma de 5.000 lei

b) În data de 14 decembrie 2018 plătește suma de 4.000 lei (sumă diminuată cu 1.000 lei reprezentând bonificație în cotă de 10%, întrucât la data efectuării ultimei plăți a îndeplinit ambele condiții pentru a beneficia de ambele cote acordate pentru bonificație).

In concluzie contribuabilii pentru care impozitul este final si nu mai fac definitivarea in 2019 calculeaza 10% bonificatie la plata anticipata a impozitului si contributiilor sociale pentru anul fiscal 2018 daca indeplinesc conditia de depunere online. In aceasta categorie includem:

 • venituri din activitati independente impuse la norma de venit;
 • venituri impuse prin cote forfetare de cheltuieli;
 • venituri din cedarea folosintei bunurilor cand nu exista contracte in valuta;
 • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura impusa la norma de venit;
 • venituri din dividende pentru care s-a depus declaratia unica pentru plata CASS;

Important! Referitor la ultimul paragraf, recomand calcularea bonificatiei de 5%, pentru plata anticipata, daca e cazul. ANAF nu a reusit sa clarifice modul de calcul a bonificatiei  pentru activitati cu impozit final si insista pe acordarea bonificatiei de depunere online pentru anul viitor la definitivare… desi aceste activitati nu au definitivare.

Pentru veniturile care necesita definitivare la nivelul impozitului (si doar a impozitului estimat)  se calculeaza bonificatie de 5% la plata anticipata si dupa definitivare inca 5% pentru depunere online. Aici incadram:

 • venituri din activitati independente impuse in sistem real;
 • venituri din cedarea folosintei bunurilor cand exista contracte in valuta;
 • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura impuse in sistem real;
 • venituri din investitii;

In situatia in care ai obtinut venituri in cursul anului 2018, dar nu ai depus declaratia unica cu venitul estimat, NU ai obligatii de plata anticipata si nu te incadrezi la bonificatii. Anul viitor vei declara veniturile realizate in 2018 in functie de care vei plati impozit, CAS si CASS, daca este cazul.

Daca ai alta parere te rog scrie-mi un comentariu mai jos. Multumesc!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 voturi, medie: 4,17 din 5)
Se încarcă...

Sunt economist,  absolvent ASE Bucuresti, Facultatea de ​Contabilitate si ​Informatica de ​Gestiune. Din 2012 sunt specializat in ​consultanta contabila si fiscala a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu titularul unei intreprinderi individuale.

 • In 2018 am vandut o parti sociale dintr-un srl cu valoare mai mare. Pentru diferenta platesc impozit de 10%.
  Am depus declaratia unica inainte de termen dar fara aceasta suma intrucat nu exista in declaratie impozit
  pentru transferul de valori. Cum pot beneficia de discounturile de 5%.

 • Buna ziua,

  Am primit “DECIZIE DE IMPUNERE ANUALĂ pentru veniturile realizate din România de persoanele fizice Anul 2017”. Veniturile, pentru care am depus declaratia unica in anul 2018, sunt din vanzarea titlurilor de valoare, in cursul anului 2017.

  In Decizia de impunere se precizeaza ca se acorda o bonificatie de 10% pentru plata integrala pana la data de 15.12.2018.

  Si acum intrebarile:
  1. Inteleg ca, din suma comunicata de ANAF, conform declaratiei, scad 10 %, cand fac plata. Corect?
  2. Avand in vedere ca, am depus declaratia unica inainte de 15.07.2018, beneficiez de o reducere suplimentara de 5%?

 • Buna ziua,
  As avea si eu o intrebare referitor la catributia de cass retinuta la sursa la plata dividendelor. Legea spune ca se poate retine la sursa si contributia de asigurari de sanatate la fel ca si impozitul de dividende. Daca se retine la sursa cass se depune declaratia unica? Daca contribuabilul retine si plateste cass retinut la fel ca si impozitul ,cum declara cass retinut si platit . Il declara persoana fizica sau contribuabilul? Daca se plateste inainte de 15.12.2018 bonificatia acordata se retine din suma datorata si platita dar cum se declara daca persoana fizica nu depune declaratia unica.

  • Buna ziua! CASS nu se retine la sursa in cazul dividendelor. Trebuie sa depuneti declaratia unica si sa platiti CASS.

 • 10% se refera la recuperarea anticipata cu 6 luni (dec2018 vs iunie2019) a datoriilor din urma (2012-2017).

 • Referitor la bonificatiile acordate pentru 2018, sigur pot achita pana in 15.12.2018 cu reducere de 5 %- asa cum apare si in DU ( programul calculeaza automat doar 5 % ) . Ceilalti 5% se vor acorda in martie .
  Pentru deciziile emise pentru impozit,CAS si CASS , din partea ANAF vehiculeaza (verbal) ideea de a plati suma diminuata cu 10% (pana la 15.12.2018) dar pe decizie scrie : ” pentru plata cu anticipatie a sumelor se acorda o bonificatie de 10 % din aceste sume, daca sunt platite integral pana la data dev 15.12.2018 …” , deci daca sunt platite integral ! Pot ulterior sa invoce faptul ca ” NU ATI PLATIT INTEGRAL ” ?

  • Da, “verbal”.
   “Pot sa invoce” bineinteles – ideea e ca oamenii sa le dea mai multi bani, pt bonificatiile alea, ca sa le iasa lor incasarile mai mari la finalul anului cand politrucii anunta cifre.

   • Buna ziua! Obligatiile se calculeaza anual, nu lunar sau trimestrial. Deci si pe ianuarie-martie. Sau nu am inteles intrebarea?

  • Buna ziua! Pentru 2018 – 10% contributii si 5% impozit, pentru 2017 10% bonificatii. Daca va incadrati in termene.

   • Pai daca se respecta ambele conditii, cum ati spus mai sus, nu se aplica o reducere totala de 10% pentru cei pe norma de venit pe 2018? Adica 10% din impozit si 10% din contributiile sociale?

    Ca si exemplu:
    Total de plata 15000 RON din care 10000 contributii sociale si 5000 impozit.
    Plata cu reducere 10% din total ar veni 13500, se scad 1500 (1000 contributii si 500 impozit)
    “In concluzie contribuabilii pentru care impozitul este final si nu mai fac definitivarea in 2019 calculeaza 10% bonificatie la plata anticipata a impozitului si contributiilor sociale pentru anul fiscal 2018”

    Ce spuneti dumneavoastra in acest comentariu este ca trebuie platit defapt 13750? Adica se scad doar 1250 (1000 contributii si 250 impozit)?

    Care este varianta corecta pana la urma?

 • Note text

  ©2012-2018 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

  PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

  >

  Log in with your credentials

  sau    

  Ați uitat datele dvs.?

  Create Account