Aportul in numerar la activitatile independente

Ordinul Ministerului  Finantelor Publice nr 170, intrat in vigoare la data de 1 martie 2015, aproba noile reglementări  privind contabilitatea în partidă simplă care se aplica persoanelor fizice care desfasoara activitati independente si determina venitul net anual in sistem real.

Prin acest ordin devine obligatorie inregistrarea in Registrul Jurnal de Incasari si Plati  (RJIP) a aporturilor in numerar sau prin banca aduse de titular in activitatea economica desfasurata.

Aporturile reprezinta sume de bani care sunt puse la dispozitia unei activitati independente de catre titularul acestea. Se pot consitui in numerar sau prin transfer din contul bancar al titularului  in contul bancar dedicat  activitatii independente.

Aporturile pot fi interpretate ca imprumuturi, acordate pe un termen nedeterminat, pentru investitii sau pentru nevoile curente ale activitatii. Aporturile  nu sunt purtatoare de dobanzi.

Aporturile pot fi constituite la inceputul activitatii si pe tot parcursul desfasurarii ei, de cate ori este nevoie. De regula aceste aporturi apar  in momentul in care se fac investitii. De exemplu achizitia unui autoturism sau a unui echipament.

Restituiri de aporturi se pot face imediat ce se obtin disponibilitati din activitatea desfasurata, decizia fiind luata de titularul activitatii independente.

Exemplu. La inceputul activitatii o intreprindere individuala  are nevoie  un laptop si o imprimanta pentru desfasurarea activitatii. Suma necesara pentru achizitia celor doua echipamente este de 3.000 de lei.  Cum activitatea nu a generat  inca disponibilitati banesti titularul depune in contul bancar a I.I. suma de 3.000 de lei, dupa care face plata catre furnizorul celor doua echipamente.

Documente utilizate. Aporturile in numerar sau prin banca se  inregistreaza in RJIP in coloana incasari iar pentru restituiri in coloana plati. In cazul in care sumele oferite ca aport sunt frecvente este recomandat a se tine separat o fisa cu operatiuni diverse pentru o evidenta clara a acestora.

Incasarile de aporturi nu sunt venituri si nu sunt impozabile, iar platile de aporturi nu sunt cheltuieli si deci nu sunt deductibile la calculul venitului net.

A nu se confunda aporturile de numerar sau prin banca cu bunurile puse la dispozitia activitatii. Aceste bunuri constituie patrimoniu de afectatiune care se constituie prin declaratie data in fata notarului public.

In Romania nu este o practica des intalnita constituirea unui patrimoiu de afectatiune la inceperea activitatii, desi este prevazuta de lege.

Important! Retragerile din contul bancar si/sau utilizarea numerarului din disponibilul PFA in scop personal, nu se inregistreaza in RJIP.

Daca ai intrebari, nelamuriri sau sugestii te rog scrie-mi un comentariu mai jos.

Pachetul de Contabilitatea pentru Activitati Independente te ajuta sa calculezi corect venitul net si cheltuielile deductibile si nedeductibile, sa completezi Registrul de Evidenta Fiscala si declaratia 200. Apasă pentru detalii!

ghid completare declaratii pfa

Are inclus un exemplu practic de contabilitate cu toate inregistrarile si declaratiile completate pentru anul 2017. Comparatie 2017 vs 2018. Primesti Bonus 1 an de actualizari ca sa fii la curent cu toate modificarile codului fiscal. Apasa pentru detalii!

11 Comentarii
 1. Saracutu 1 lună în urmă

  Am un PFA , creditat cu cca 5000 lei in 2017, dar care n-a generat niciun venit. In situatia in care in 2018 obtin venituri, cum pot recupera banii adusi ca aport in numerar in 2017?

  • Autor
   Constantin 1 lună în urmă

   Buna ziua. Ii luati pur si simplu din incasari. Bineinteles notati retragerile in RJIP asa cum ati facut si cand ati dat bani PFA. Deschideti si o fisa de operatiuni diverese pentru gestiunea aporturilor in numerar sau prin banca.

 2. Claudiu 2 luni în urmă

  Buna ziua,

  PFA 2018 norma de venit, neplatitor de TVA, depunerile personale in contul de pe PFA trebuie inregistrate in registrul de incasari si plati ?
  Multumesc

  • Autor
   Constantin 1 lună în urmă

   Buna ziua. Nu sunteti obligat sa va tineti contabilitatea la norma de venit. Trebuie doar sa completati RJIP si registrul de evidenta fiscala pe partea de incasari.

 3. Andreea 11 luni în urmă

  Buna ziua! este necesara completarea cu aport in numerar a ii sau pfa pentru a acoperi cheltuielile? asta inseamna ca trebuie sa ai disponibil in casa sau banca cat sa acopere toate cheltuielile?

  • Autor
   Constantin 10 luni în urmă

   Buna ziua. Nu trebuie sa ai disponibil in fiecare moment dar pe parcursul unei luni daca nu sunt venituri suficiente din lunile anterioare care sa acopere platile, este clar ca apare aportul in numerar sau in banca.

 4. Ada 11 luni în urmă

  Buna ziua,
  Daca lunar transfer o suma de bani din contul de PFA in contul meu (titularului) curent, cum se inregistreaza acest lucru in contabilitate? Multumesc.

  • Autor
   Constantin 11 luni în urmă

   Buna ziua. Retragerile de numerar sau din banca din disponibilul activitatii (venitul obtinut) nu au legatura cu aportul in numerar.

 5. Andrei Hegedus 11 luni în urmă

  Salut,

  In cazul in care am scos pe parcursul mai multor luni bani din contul PFA si nu i-am cheltuit, iar ulterior am pus banii inapoi in cont, se considera aport pentru anul 2016?

  Mersi in avans,
  –A

  • Autor
   Constantin 11 luni în urmă

   Buna ziua. Retragerile de numerar sau din banca din disponibilul activitatii (venitul obtinut) nu au legatura cu aportul in numerar.

  • Autor
   Constantin 11 luni în urmă

   Buna ziua. Retragerile de numerar sau din banca din disponibilul activitatii (venitul obtinut) nu au legatura aportul in numerar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©2018 Comunitate de antreprenori cu activitati independente

PFA - PFI - II -IF - Profesii Liberale

 

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account