Aportul in numerar la activitatile independente

Ordinul Ministerului  Finantelor Publice nr 170, intrat in vigoare la data de 1 martie 2015, aproba noile reglementări  privind contabilitatea în partidă simplă care se aplica persoanelor fizice care desfasoara activitati independente si determina venitul net anual in sistem real.

Prin acest ordin devine obligatorie inregistrarea in Registrul Jurnal de Incasari si Plati  (RJIP) a aporturilor in numerar sau prin banca aduse de titular in activitatea economica desfasurata.

Aporturile reprezinta sume de bani care sunt puse la dispozitia unei activitati independente de catre titularul acestea. Se pot consitui in numerar sau prin transfer din contul bancar al titularului  in contul bancar dedicat  activitatii independente.

Aporturile pot fi interpretate ca imprumuturi, acordate pe un termen nedeterminat, pentru investitii sau pentru nevoile curente ale activitatii. Aporturile  nu sunt purtatoare de dobanzi.

Aporturile pot fi constituite la inceputul activitatii si pe tot parcursul desfasurarii ei, de cate ori este nevoie. De regula aceste aporturi apar  in momentul in care se fac investitii. De exemplu achizitia unui autoturism sau a unui echipament.

Restituiri de aporturi se pot face imediat ce se obtin disponibilitati din activitatea desfasurata, decizia fiind luata de titularul activitatii independente.

Exemplu. La inceputul activitatii o intreprindere individuala  are nevoie  un laptop si o imprimanta pentru desfasurarea activitatii. Suma necesara pentru achizitia celor doua echipamente este de 3.000 de lei.  Cum activitatea nu a generat  inca disponibilitati banesti titularul depune in contul bancar a I.I. suma de 3.000 de lei, dupa care face plata catre furnizorul celor doua echipamente.

Documente utilizate. Aporturile in numerar sau prin banca se  inregistreaza in RJIP in coloana incasari iar pentru restituiri in coloana plati. In cazul in care sumele oferite ca aport sunt frecvente este recomandat a se tine separat o fisa cu operatiuni diverse pentru o evidenta clara a acestora.

Incasarile de aporturi nu sunt venituri si nu sunt impozabile, iar platile de aporturi nu sunt cheltuieli si deci nu sunt deductibile la calculul venitului net.

A nu se confunda aporturile de numerar sau prin banca cu bunurile puse la dispozitia activitatii. Aceste bunuri constituie patrimoniu de afectatiune care se constituie prin declaratie data in fata notarului public.

In Romania nu este o practica des intalnita constituirea unui patrimoiu de afectatiune la inceperea activitatii, desi este prevazuta de lege.

Important! Retragerile din contul bancar si/sau utilizarea numerarului din disponibilul PFA in scop personal, nu se inregistreaza in RJIP.

Daca ai intrebari, nelamuriri sau sugestii te rog scrie-mi un comentariu mai jos.

Sunt economist,  absolvent ASE Bucuresti, Facutatea de ​Contabilitatea si ​Informatica de ​Gestiune.  ​Din 2012 sunt specializat in ​consultanta contabila si fiscala a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice, indiferent de forma lor de organizare. Sunt partener intr-un grup de firme care au ca obiect de activitate consultanta de afaceri si financiar-contabila; sunt la randul meu titularul unei intreprinderi individuale.

15 Comentarii
 1. Bianca 1 lună în urmă

  Buna ziua ,vreau să mă lămuriți intr-o chestiune.retragerea numerar(chitanta de la atm) se va trece in registrul incasari si plati?Se va inregistra la rubrica incasari numerar sau la plati?

  • Autor
   Constantin 1 lună în urmă

   Buna ziua! Operatiunile bancare se inregistreaza, in Regsitrul Jurnal, in baza extrasului bancar. Ridicarea de numerar nu se inregistreaza in RJIP. Se inregistreaza doar utilizarea numerarului – daca platile efectuate cu numerar s-au facut in cadrul activitatii PFA/II etc.

 2. Nicoleta 2 luni în urmă

  Buna ziua,

  Va rog sa ma indrumati in aplicarea unui tratament corect asupra temei de mai jos. Am sintetizat aspectele pentru intelegerea acesteia:
  In 2014 PFA (in sistem real) a achizitionat un autoturism 8.000 EUR. Pentru aceasta achizitie, PF a alimentat contul cu suma de 8.000 EUR.
  In ianuarie 2018 autoturismului este integral amortizat.
  In martie 2018, PFA a fost despagubit pentru dauna totala a acestui autoturism cu suma de 6.000 EUR.
  Avand in vedere ca aportul prin banca nu se considera venit (incasare) deduc ca nici restituirea catre PF nu se considera cheltuiala (plata), astfel ca suma incasata de la asigurator de 6000 EUR este cosiderata venit net impozabil (presupunand nu ar avea alte chetuieli deductibile in anul 2018) ?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Autor
   Constantin 2 luni în urmă

   Buna ziua! Este corect in privinta aportului in banca: nefiind venit nu e nici cheltuiala deductibila.
   In privinta despagubirii primite, in opinia mea, cf Cod fisca, art. 68, aliniat 3, litera c, despagubirea primita nu este impozabila iar cheltuielile realizate pentru obtinerea despagubirii (daca au fost) nu sunt deductbile. Cereti si alta opinie va rog.

 3. Saracutu 5 luni în urmă

  Am un PFA , creditat cu cca 5000 lei in 2017, dar care n-a generat niciun venit. In situatia in care in 2018 obtin venituri, cum pot recupera banii adusi ca aport in numerar in 2017?

  • Autor
   Constantin 4 luni în urmă

   Buna ziua. Ii luati pur si simplu din incasari. Bineinteles notati retragerile in RJIP asa cum ati facut si cand ati dat bani PFA. Deschideti si o fisa de operatiuni diverese pentru gestiunea aporturilor in numerar sau prin banca.

 4. Claudiu 5 luni în urmă

  Buna ziua,

  PFA 2018 norma de venit, neplatitor de TVA, depunerile personale in contul de pe PFA trebuie inregistrate in registrul de incasari si plati ?
  Multumesc

  • Autor
   Constantin 4 luni în urmă

   Buna ziua. Nu sunteti obligat sa va tineti contabilitatea la norma de venit. Trebuie doar sa completati RJIP si registrul de evidenta fiscala pe partea de incasari.

 5. Andreea 1 an în urmă

  Buna ziua! este necesara completarea cu aport in numerar a ii sau pfa pentru a acoperi cheltuielile? asta inseamna ca trebuie sa ai disponibil in casa sau banca cat sa acopere toate cheltuielile?

  • Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua. Nu trebuie sa ai disponibil in fiecare moment dar pe parcursul unei luni daca nu sunt venituri suficiente din lunile anterioare care sa acopere platile, este clar ca apare aportul in numerar sau in banca.

 6. Ada 1 an în urmă

  Buna ziua,
  Daca lunar transfer o suma de bani din contul de PFA in contul meu (titularului) curent, cum se inregistreaza acest lucru in contabilitate? Multumesc.

  • Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua. Retragerile de numerar sau din banca din disponibilul activitatii (venitul obtinut) nu au legatura cu aportul in numerar.

 7. Andrei Hegedus 1 an în urmă

  Salut,

  In cazul in care am scos pe parcursul mai multor luni bani din contul PFA si nu i-am cheltuit, iar ulterior am pus banii inapoi in cont, se considera aport pentru anul 2016?

  Mersi in avans,
  –A

  • Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua. Retragerile de numerar sau din banca din disponibilul activitatii (venitul obtinut) nu au legatura cu aportul in numerar.

  • Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Buna ziua. Retragerile de numerar sau din banca din disponibilul activitatii (venitul obtinut) nu au legatura aportul in numerar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CONTACTEAZA-NE

Trimite-ne intrebarile tale si-ti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Se trimit datele

©2018 Comunitate de antreprenori cu activitati independente

PFA - PFI - II -IF - Profesii Liberale

 

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account