Aportul in numerar la activitatile independente

Ordinul Ministerului  Finantelor Publice nr 170, intrat in vigoare la data de 1 martie 2015, aproba noile reglementări  privind contabilitatea în partidă simplă care se aplica persoanelor fizice care desfasoara activitati independente si determina venitul net anual in sistem real.

Prin acest ordin devine obligatorie inregistrarea in Registrul Jurnal de Incasari si Plati  (RJIP) a aporturilor in numerar sau prin banca aduse de titular in activitatea economica desfasurata.

Aporturile reprezinta sume de bani care sunt puse la dispozitia unei activitati independente de catre titularul acestea. Se pot consitui in numerar sau prin transfer din contul bancar al titularului  in contul bancar dedicat  activitatii independente.

Aporturile pot fi interpretate ca imprumuturi, acordate pe un termen nedeterminat, pentru investitii sau pentru nevoile curente ale activitatii. Aporturile  nu sunt purtatoare de dobanzi.

Aporturile pot fi constituite la inceputul activitatii si pe tot parcursul desfasurarii ei, de cate ori este nevoie. De regula aceste aporturi apar  in momentul in care se fac investitii. De exemplu achizitia unui autoturism sau a unui echipament.

Restituiri de aporturi se pot face imediat ce se obtin disponibilitati din activitatea desfasurata, decizia fiind luata de titularul activitatii independente.

Exemplu. La inceputul activitatii o intreprindere individuala  are nevoie  un laptop si o imprimanta pentru desfasurarea activitatii. Suma necesara pentru achizitia celor doua echipamente este de 3.000 de lei.  Cum activitatea nu a generat  inca disponibilitati banesti titularul depune in contul bancar a I.I. suma de 3.000 de lei, dupa care face plata catre furnizorul celor doua echipamente.

Documente utilizate. Aporturile in numerar sau prin banca se  inregistreaza in RJIP in coloana incasari iar pentru restituiri in coloana plati. In cazul in care sumele oferite ca aport sunt frecvente este recomandat a se tine separat o fisa cu operatiuni diverse pentru o evidenta clara a acestora.

Incasarile de aporturi nu sunt venituri si nu sunt impozabile, iar platile de aporturi nu sunt cheltuieli si deci nu sunt deductibile la calculul venitului net.

A nu se confunda aporturile de numerar sau prin banca cu bunurile puse la dispozitia activitatii. Aceste bunuri constituie patrimoniu de afectatiune care se constituie prin declaratie data in fata notarului public.

In Romania nu este o practica des intalnita constituirea unui patrimoiu de afectatiune la inceperea activitatii, desi este prevazuta de lege.

Important! Retragerile din contul bancar si/sau utilizarea numerarului din disponibilul PFA in scop personal, nu se inregistreaza in RJIP.

Daca ai intrebari, nelamuriri sau sugestii te rog scrie-mi un comentariu mai jos.

Daca ai nevoie de ajutor, Pachetul de Contabilitate te ajuta sa stabilesti precis cheltuielile deductibile si nedeductibile realizate in anul 2017 si sa vezi daca esti obligat la plata contributiei la pensie si la sanatate in 2018. Apasă pentru detalii!

ghid completare declaratii pfa

Are inclus un exemplu practic de contabilitate cu toate inregistrarile si declaratiile completate pentru anul 2017. Primesti Bonus 1 an de actualizari ca sa fii la curent cu toate modificarile codului fiscal. Apasa pentru detalii!

, , ,

7 Responses to Aportul in numerar la activitatile independente

 1. Andreea 06/05/2017 at 17:50 #

  Buna ziua! este necesara completarea cu aport in numerar a ii sau pfa pentru a acoperi cheltuielile? asta inseamna ca trebuie sa ai disponibil in casa sau banca cat sa acopere toate cheltuielile?

  • Constantin 18/05/2017 at 17:03 #

   Buna ziua. Nu trebuie sa ai disponibil in fiecare moment dar pe parcursul unei luni daca nu sunt venituri suficiente din lunile anterioare care sa acopere platile, este clar ca apare aportul in numerar sau in banca.

 2. Ada 21/04/2017 at 11:28 #

  Buna ziua,
  Daca lunar transfer o suma de bani din contul de PFA in contul meu (titularului) curent, cum se inregistreaza acest lucru in contabilitate? Multumesc.

  • Constantin 25/04/2017 at 14:21 #

   Buna ziua. Retragerile de numerar sau din banca din disponibilul activitatii (venitul obtinut) nu au legatura cu aportul in numerar.

 3. Andrei Hegedus 21/04/2017 at 09:28 #

  Salut,

  In cazul in care am scos pe parcursul mai multor luni bani din contul PFA si nu i-am cheltuit, iar ulterior am pus banii inapoi in cont, se considera aport pentru anul 2016?

  Mersi in avans,
  –A

  • Constantin 25/04/2017 at 14:21 #

   Buna ziua. Retragerile de numerar sau din banca din disponibilul activitatii (venitul obtinut) nu au legatura cu aportul in numerar.

  • Constantin 25/04/2017 at 14:21 #

   Buna ziua. Retragerile de numerar sau din banca din disponibilul activitatii (venitul obtinut) nu au legatura aportul in numerar.

Scrie mesajul tau aici:

%d blogeri au apreciat: