fbpx

PFA – amortizarea mijloacelor fixe

credit_de nevoi personaleUn echipament sau un utilaj este considerat  mijloc fix daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;

b) are o valoare fiscala mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului: 2500 de lei fara TVA (de la 1 Iulie 2013).

c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

Bunurile a caror valoare este sub 2500 de lei sunt considerate obiecte de inventarș; costul cu achizitia lor este înregistrat  si deductibil la momentul plații.

[the_ad id=”70501″]

Pentru a fi posibilă amortizarea unui mijlocul fix acesta trebuie achiziționat  în numele PFA/II/IF cu document justificativ (factură, borderou de achizitie), altfel cheltuiala cu amortizarea nu este deductibilă. Plățile cu achizitia de mijloace fixe se înregistrează integral in registrul jurnal de incasari si plati. Evidența mijloacelor fixe  se ține cu ajutorul Registrului inventar.

Conform legii, cheltuiala cu achizitia mjiloacelor fixe nu va fi in totalitate deductibila in anul fiscal in cursul caruia a fost achzizitionat, intreprinzatorul trebuie sa  deduca esalonat aceasta cheltuiala in raport cu durata de functionare/utilizare  a mijlocului fix.

Durata normală de funcţionare reprezintă durata de utilizare în care se recuperează, din punct de vedere fiscal, valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizării.  Pentru a obține durata de amortizare a unui mijloc fix se consultă catalogul cu  clasificarea mijloacelor fixe utilizate în economie şi duratele normale de funcţionare ale acestora.

Pentru stabilirea valorii lunare a amortizarii se foloseste, de regula, metoda liniara. Astfel costul de achizite a mijlocului fix se împarte la numarul de luni de functionare. Amortizare se introduce pe cheltuieli din luna urmatoare lunii in care mijlocul fix a fost achizitionat și pus in funcțiune.

Platitorii de TVA amortizeaza mijlocul fix la valoarea de achizitie fara TVA, iar neplatitorii de TVA iau in calcul pretul de achizitie a mijlocului fix cu TVA inclus.

Calculul amortizarii deductibile se face cu ajutorul fisei de operatiuni diverse, unde se inregistreaza lunar valoarea amortizarii calculate.

Exemplu de amortizare a unui mijloc fix (laptop) pentru un  PFA/II neplatitor de TVA.

Date contribuabil: Întreprindere individuală, neplătitor TVA, contabilitate în partidă simplă (Obs. la normă de venit nu se calculează amortizarea);

Codul CAEN: 6202 Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei;

Achiziționează laptop pe 15 august 2013;

Valoare de achiziție 2600 lei cu TVA inclus;

Se înregistrează plata în registrul de încasări și plăți la data achiziției;  

Raportat la activitatea desfășurată cheltuiala este integral deductibilă, deoarece bunul este folosit în activitatea curentă pentru obținerea de venituri; 

Bunul cumpărat este considerat mijloc fix deoarece:

– are valoare de achiziție mai mare de 2500 lei – (intreprinderea fiind neplatitoare de TVA valoarea de achizitie include TVA-ul plaatit la furnizor);

– este folosit pe o perioadă mai mare de un an;

Se consultă catalogul cu  clasificarea mijloacelor fixe utilizate în economie şi duratele normale de funcţionare ale acestora.

Bunul achizițonat se încadrează la grupa 2.2.9 Calculatoare, electronice şi echipamente periferice.

Durata de amortizare intre  2-4 ani. Se optează pentru durata minimă de 2 ani.

Pentru calculul  amortizării lunare folosim metoda amoritizării liniare:

Amortizare = 2600/(2*12 luni )=108,33 lei pe luna.

Se deschide fișa de operațiuni diverse pentru acest tip de cheltuială.

Începem să deducem amortizarea începând cu luna septembrie 2013.

Amortizarea in anul 2013 = 4*108,33 lei = 433,32 lei

La calculul venitului net pe anul 2013 se scade din venitul brut suma de 433,32 lei, ce reprezintă costul cu achizitia laptopului  pe această perioadă. 

94 Comentarii
 1. Istvan Tamas Gal
  Istvan Tamas Gal 3 luni în urmă

  Buna ziua,
  La achizitionarea unui autovehicul cu contract de leasing financiar am inteles ca amortizez toata valoarea contractului de leasing. Dupa cum am citit valoarea TVA pot sa deduc numai 50%. Este corect acest lucru? O intrebare importanta: valoarea autovehiculului este exprimata in Euro in contract dar eu am platit avansul si ratele in lei la cursul euro pe zi; 1. la ce curs de schimb calculez valoarea totala a contractului ca sa stiu valoarea de amortizare? 2. diferentele de valori a cursurilor la care au fost calculate ratele/avansul cum introduc, cum se poate deduce?
  Multumesc.

 2. Antal L.
  Antal L. 10 luni în urmă

  Buna seara! Daca nu este cu suparare as avea urmatoarea problema pentru care va solicit un sfat:
  Am un mijloc fix achizitionat si amortizat complet pe vremea cand eram PFA la Real, dar, intre timp, am trecut la Norma de Venit si doresc sa vand mijlocul fix … ce obligatii declarative am? … trebuie sa declar venitul obtinut din vanzare pe langa norma de venit si daca da, cum? Va multumesc mult!

  • Constantin Autor
   Constantin 10 luni în urmă

   Buna ziua! Cf codului fiscal norma de venit se majoreaza cu venitul obtinut din vanzarea mijlocului fix. Dupa vanzarea mijlocului fix depuneti o rectificativa la declaratia unica si norma de venit corectata.

 3. Dragos B
  Dragos B 1 an în urmă

  As avea rugamintea de a raspunde la mesajul timis anterior. Verific zilnic daca ati reusit sa va faceti timp si pentru mine. Sper sa primesc un raspuns.
  Multumesc anticipat

 4. Dragos B
  Dragos B 1 an în urmă

  Buna ziua.
  1. Am un PFA pentru care am contract de comodat folosire autoturism aflat in proprietatea mea/PF. Pot deduce combustibilul, in procent de 100% daca pe foile de parcurs trec alimentarile si cheltuielile cu deplasarea exclusiv in beneficiul PFA? Adica, alimentez 20litri si ii scad doar prin deplasarile in interes de serviciu.
  2. mai pot deduce si altceva pentru folosirea autoturismului? in ce procente?
  3. daca am infiintat PFA-ul in iulie valoarea neimpozabila de 1900leix12luni se transforma in 1900leix6luni?
  4. in ce coduri de clasificare mijloace fixe se incadreaza un autoturism cumparat pe PFA, un laptop, o imprimanta, un telefon?
  5. pot incheia o asigurare de sanatate deductibila pe PFA?
  6. daca sunt angajat cu norma intreaga ce taxe platesc pt PFA?
  7. curand voi fi pensionar, ce taxe voi plati pt PFA?

  Multumesc anticipat!

  • Constantin Autor
   Constantin 1 an în urmă

   Buna seara! In situatia dvs cheltuielile cu autoturismul, (realizate in interesul afacerii), se deduc in proportie de 50%.
   Aveti nevoie de multa informatie pentru gestiunea activitatii dvs. Nu v-o pot oferi aici, pentru ca nu este nici timp si nici locul potrivit. Pentru a va pune la punct va recomand https://gestiunepfa.ro/expert/categorie-produs/activitati-independente/. Va multumesc pentru intelegere. O seara buna!

 5. Elena
  Elena 2 ani în urmă

  Buna ziua! Se vinde un mijloc fix neamortizat integral, valoare ramasa neamortizabila 6000 de lei, se vinde la pretul de 4000 de lei, diferenta de 2000 de lei este nedeductibila? Voi trece la venituri cei 4000 de lei rezultati din vanzarea mijl fix si se va calcula impozit? Multumesc frumos.

  • MT
   MT 2 ani în urmă

   Nu aveti venit impozabil intrucat valoarea de vanzare este su valoarea neamortizata,iar diferenta de 2000 lei nu este deductibila.cf.Cod.fiscal art.68 si norm.met,pct.7 alin.(5) lit.o “”valoarea ramasa neamortizata a bunurilor si drepturilor amortizabile instrainate,determinata prin deducerea din pretul de cumparare a amortizarii incluse pe costuri in cursul exploatarii si limitata la venitul realizat din instrainare”””.

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna seara! Veti inregistra 4000 lei in RJIP. La determinarea venitului veti lua in calcul doar 4000 de lei chletuieli deductibile, diferenta este nedeductibila pana la 6000 lei. Venitul si cheltuiala deductibila se noteaza in Registrul de evidenta fiscala.

 6. Diana
  Diana 2 ani în urmă

  De ce răspundeți doar unora si nu tuturor? Pe ce criterii faceti selecția? Daca am postat aici, așteptam si un raspuns… mda..ce sa zic.. România…

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua! Am raspuns. Va rog scuzati intarzierea, am foarte multe mesaje si probabil mi-a scapt acesta.

 7. Alexandru
  Alexandru 2 ani în urmă

  Buna ziua,

  Este posibila o “pauza” de la amortizare? Spre exemplu, un bun cumparat in 2017 care se amortizeaza in 3 ani, se amortizeaza partial in 2017, deloc in 2018, iar apoi se amortizeaza restul in 2019 si 2020.

  Multumesc!

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. Nu cred ca se poate o pauza in amortizare. Eu nu am intalnit o asemenea practica pana acum.

   • MT
    MT 2 ani în urmă

    Daca am inteles intrebarea,cred ca s-ar incadra la “”Din punct de vedere fiscal, conform art. 28 alin. (12) lit. k) din Codul fiscal, in cazul in care mijloacele fixe amortizabile sunt trecute in regim de conservare, in functie de politica contabila adoptata, valoarea fiscala ramasa neamortizata la momentul trecerii in conservare se recupereaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala. “”

    • Constantin
     Constantin 2 ani în urmă

     Multumim pentru raspuns. Daca mai sunt alte informatii si proceduri legate de procesul de conservare va rog sa informati pe cei doritori.

 8. Diana
  Diana 2 ani în urmă

  Buna ziua,
  As dori sa va intreb: cum se deconteaza un laptop de 1200 lei luat in rate? Ce ar trebui sa fac, in afara de a-l trece in registrul inventar?
  “Bunurile a caror valoare este sub 2500 de lei sunt considerate obiecte de inventar; costul cu achizitia lor este înregistrat si deductibil la momentul plații.” -mai multe detalii nu exista, de aceea nu imi e clar cum ar trebui sa procedez; am nevoie de laptop cat mai curand dar nu stiu: trebuie sa astept sa strang toti banii sau pot lua in rate si va fi deductibil la momentul platii?
  Multumesc.

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua! Pentru ca nu e mijloc fix, valoare de achizitie fiind sub 2500 lei, veti inregistra platile in Registrul Jurnal de inacasari si plati la data efectuarii lor. Aceste plati sunt integral deductibile la calculul venitului net in anul fiscal in care au fost efectuate.

 9. popa
  popa 2 ani în urmă

  Bună ziua! Am cumparat o masinuta electrică noua in valoare de 9000 dolari. întrebarea mea este? valoarea masinii o trec in jurnalul încasări si plati la data plății prin bancă? + la sfârșitul anului trec valoarea amortizari defalcata pe 5 ani? vă multumesc

 10. Mirela D
  Mirela D 2 ani în urmă

  Buna ziua,

  Am un PFA si am achizitionat anul trecut o masina de cusut textile in valoare de 3500 Ron si as vrea sa calculez amortizarea, insa nu gasesc in catalogul mijloacelor fixe, care este durata normala de utilizare pt ea.
  Ma puteti ajuta?
  Multumesc anticipat

  • Constantin
   Constantin 2 ani în urmă

   Buna ziua. Amortizati pe 6 ani. Mai cereti si alta opinie va rog.

   • Mirela D
    Mirela D 2 ani în urmă

    In regula, multumesc pentru raspuns.

 11. Calinescu Mihaela
  Calinescu Mihaela 3 ani în urmă

  Buna ziua,mentionez ca am cumparat un spatiu construit in 1935 destinat serviciilor medicale pt care am platit un avans de 15% si restul in rate pe 15 ani ,v-as ruga sa ma ajutati cu un raspuns in cat timp pot amortiza plata avansului si a ratelor ? Conteaza vechimea cladirii?
  Va multumesc anticipat!

 12. Calinescu Mihaela
  Calinescu Mihaela 3 ani în urmă

  Buna ziua,am cumparat spatial destinat unui cabinet medical situat intr-o cladire veche construita in 1935, cum amortizez investitia? Precizez ca am platit un avans si rate in continuare pe 15 ani.In cat timp se amortizeaza avansul si restul ratelor? Multumesc anticipat.

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua! Amortizarea imobilului se face pe o perioada cuprinsa intre 40 si 60 de ani. Logic este sa alegeti 40 de ani. O perioada mai mica inseamna chletuieli lunare deductibile cu amortizarea mai mari, ceea ce este in avantajul dvs. Imparatiti valoarea de achizite la 480 de luni si obtineti valoarea lunara a amortizarii. Plata avansului si a ratelor nu reprezinta cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe venit. Doar amortizarea este deductibila.

 13. adela
  adela 3 ani în urmă

  Buna ziua,
  Am si eu cateva intrebari despre un PFA cu cod caen principal 0113 cultivarea legumelor si inca unul secundar 7830-servicii de furnizare a managementui a fortei de munca.
  -pe primul cod 0113 sunt pe norma de venit,unde am primit fonduri europene nerambursabile intrebarea este le inregistrez in reg de incasari ca si venit?sau cum? am achizitionat un tractor agricol ,o grapa si un plug le fac fisa de miljoc fix? si le amortizez cum cum se amortizeaza normal?
  -pe cod 7830 trebuie sa tin contabilitatea separat ca sunt impozitata in sistem real?
  Multumesc!

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua! Cand aveti doua coduri CAEN si unul nu este in nomenclatorul de activitati impuse la norma trebuie sa treceti in sistem real toate activitatile. Mergeti si la finante locale sa discutati si cu ei. Trebuie sa depuneti formularul 220.

 14. Dana
  Dana 3 ani în urmă

  Buna ziua. Sunt PFA traducator, neplătitor de TVA.
  1. Daca imi cumpar un laptop de 2000 lei (cu tot cu TVA-ul aferent), inteleg ca il trec direct in registrul de incasari si plati, iar suma este deductibila in totalitate anul acesta (urmand sa o declar la anul in Declaratia 200 drept cheltuiala deductibila = 2000 lei).
  2. Trebuie sa il trec si in registrul inventar (tot cu valoare de 2000 lei), dar mai trebuie sa il trec si in alte registre: Jurnal de cumparari, Fisa mijlocului fix – citisem undeva ca eu nefiind platotoare de TVA, ar trebui sa il trec si in fisa mijlocului fix, desi nu vad legatura)?
  Va multumesc mult.

  • Dana
   Dana 3 ani în urmă

   Completare. Cf. Codului Fiscal:
   (2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporală care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
   a) este deținut și utilizat în producția, livrarea de bunuri sau în prestarea de servicii, pentru a fi închiriat terților sau în scopuri administrative;
   b) are o valoare fiscală egală sau mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului, la data intrării în patrimoniul contribuabilului;
   c) are o durată normală de utilizare mai mare de un an.

   Cumulativ, NU sunt indeplinite conditiile, pentru ca laptopul, cu tot cu TVA, are valoare mai mica decat cea stabilita prin HG nr. 276/2013, deci cred ca trebuie sa deduc toata suma odata si sa il trec doar in RJIP si registrul inventar, fara sa mai tin alte fise/jurnale.

   Ba mai mult, in Legea nr. 15/1994 (care presupun ca e inca in vigoare si in care tot cumulativ trebuie indeplinite conditiile), se prevede:

   Constituie contravenţii la normele privind calcularea şi înregistrarea amortizării capitalului imobilizat în active corporale sau necorporale următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: a) înregistrarea ca mijloace fixe a unor obiecte care, conform prezentei legi, nu se încadrează în această categorie.

   Potrivit legii 15 si codului fiscal, nu e indeplinita una dintre conditii – cea a valorii, prin urmare, inteleg ca daca fac totusi amortizarea unui obiect care nu indeplineste toate conditiile cumulative (chiar daca are durata de utilizare mai mare de un an) sunt si pasibila de sanctiuni.

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua! Orice plata sau sau incasare, facuta in numele PFA, se trece in RJIP, indiferent de valoare.
   In ceea ce priveste deductibilitatea unei plati este alta poveste.
   In cazul laptopului de 2.000 lei, acesta se deduce intrgral la data platii din venitul brut. este ch deductibila imediat.
   Intocmiti proces verbal de dare in folosinta a obiectului de inventar.
   Valoarea totala a obiectelor de inventar o treceti in Registrul inventar.
   Nu intocmiti fisa mijlocului fix ci doar un centralizator a obiectelor de inventar.

   • Madalina
    Madalina 3 ani în urmă

    Buna ziua! Sunt un PFA Traducator si am un caz similar. Doresc sa achizitionez un telefon mobil (pe PFA) pentru care pretul nu depaseste 2000 de RON. Inteleg ca il pot deduce integral anul acesta si se considera cheltuiala deductibila fara a fi nevoie sa ii calculez amortizarea, nu?
    Multumesc frumos pentru raspuns!

    • Constantin
     Constantin 3 ani în urmă

     Buna ziua. Este deductibil in totalitate, nu trebuie sa calculati amortizare.

 15. elena
  elena 3 ani în urmă

  Buna ziua! Vand un autoturism cu valoare mai mica decat ceea din contabilitate (intrare-amortizare). Diferenta o trec la venituri impozabile sau cheltuieli nedeductibile.Multumesc

  • elena
   elena 3 ani în urmă

   Am valoare intrare:8831, valoare neamortiz: 7543 si se vinde cu 6730. Care este valoare impozabila

   • Constantin
    Constantin 3 ani în urmă

    Nu aveti venit impozabil. Aveti venit brut de 6730 lei si cheltuiala deductibla de 6730 lei. Impact 0 asupra impozitului.

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua. Valoarea din contabilitate = Val de intrare – amortizare.
   Daca val de vanzare este mai mare decat valoarea din contabilitate diferenta este venit impozabil.
   Daca val de vanzare este mai mica decat valoarea din contabilitate diferenta este cheltuiala nedeductibila.

 16. Maria Tulbure
  Maria Tulbure 3 ani în urmă

  Va rog o solutie.Cum stabilesc impozitul pe venit la un cabinet care vinde un imobil(spatiul sau) neamortizat integral,dar cu valoare mai mare decat achizitia.?Exp.val.de inv.a cladirii este 1950 lei,neamortizat 900,vand cu 2000.(este vb.de activ.independenta neplat.de tva).Multumesc.

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua. Din valoarea de vanzare a imobilului scadeti valoarea ne-amortizata si obtineti valoarea impozabila. 2.000-900=1.100.

   • Maria T
    Maria T 3 ani în urmă

    Multumesc.Asa am procedat.Aveam nevoie de o confirmare .

 17. mistral
  mistral 3 ani în urmă

  Bună seara!Foarte util și cât se poate de explicit articolul! Aș avea o întrebare, legat de inființarea unui Cabinet medical individual. Pot fi considerate cheltuieli de inființare sumele ( pt. achiziția de consumabile respectiv,materiale sau dezinfectanti )plătite anterior obținerii CIF-ului ? Dacă da, ce trebuie trecut pe factură la cumpărător ? Vă mulțumesc !

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna seara! Nu puteti deduce cheltuieli cu achizitii de bunuri si servicii realizate inainte de infiintarea cabinetului. Doar cheltuielile de infiintare se pot deduce cu o data anterioara CIF.

   • mistral
    mistral 3 ani în urmă

    Vă mulțumesc !

 18. Luca
  Luca 3 ani în urmă

  Buna ziua. Am si eu o nelamurire daca puteti sa ma ajutati. Am achizitionat un laptop anul trecut pe care-l folosesc pt PFA (CAEN 6201). Problema este ca laptopul respectiv a fost achizitionat inainte de deschiderea PFA-ului. Acum as putea sa-l trec pe PFA si sa deduc cheltuiala? Si daca da cum? Va multumesc anticipat…

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua. Cumparati-l pe PFA cu contract de vanzare cumparare. Ideal de la alta persoana decat titularul PFA si cat mai aproape de valoarea reala.

   • Avatar
    Luca 3 ani în urmă

    Multumesc mult pt raspuns!

 19. trust
  trust 3 ani în urmă

  In masura in care incepand cu 1 februarie deschid un PFA cu cod caen 6619 si raman si angajat la un SRL, sunt obligat sa mai platesc pensia si sanatatea pe acel PFA? Foarte util acest articol si multumesc anticipat pentru raspuns.

 20. Help PFA
  Help PFA 3 ani în urmă

  Buna, eu am avut un PFA la norma de venit, timp in care am achizitionat un laptop (mijloc fix amortizabil in 2 ani). Anul acesta sunt la venit real si as vrea sa-l bag pe cheltuieli cu amortizarea. E ok avand in vedere ca a fost achizitionat anul trecut (cand eram pe norma)? Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Buna ziua! Amortizati in continuare pe perioada ramasa, 17, 15 luni, cat au mai ramas. E cheltuiala deductibila la calculul venitului net in 2017.

 21. Popescu
  Popescu 3 ani în urmă

  Pentru o activitate( un pfa in regim de taxi) am achizitionat licenta pentru transport taxi si autoturismul prin cesionare de la o persoana fizica.Autoturismul este achizitionat prin contract de vanzare cumparare de la persoana fizica x la persoana fizica y.Intre timp am facut toate demersurile de pfa si tot ce trebuie pentru a desfasura aceasta activitate, dar nu stiu daca pot sa imi deduc cheltuielile cu amortizarea? Pe certificatul de inmatriculare pentru a desfasura aceasta activitate este trecut numele persoanei fizice, nu este trecut pfa x.

  • Constantin
   Constantin 3 ani în urmă

   Ca sa inregistrati cheltuieli cu amortizarea trebuie sa vindeti autoturismul catre PFA. Ca sa inregistrati cheltuielie de functionare a autoturismului trebuie sa faceti un contract de comodat intre PF si PFA.

 22. mirela
  mirela 4 ani în urmă

  Buna seara!
  Am achizitionat un autoturism la mana a doua pe I.I.( fff important: pe talon scrie numele titularului de I.I., iar la observatii tot pe talon scrie pentru I.I….., adresa), cu plata integrala catre o persoana fizica, iar ca document justificativ am folosit dispozitia de plata. Se poate considera aceasta cheltuiala ca fiind o cheltuiala deductibila, careia sa-i stabilesc un plan de amortizare? Precizez ca am o I.I. neplatitoare de tva,in sistem real. Stiu ca pt un autoturism, amortizarea se calculeaza pe o perioada cuprinsa intre 4-6 ani. Am ales sa amortizez cheltuiala pe 5 ani. Autoturismul a fost achizitionat in ian 2015, astfel: 14175 lei (valoare auto)/60 luni = 236.25 lei/luna. Planul de amortizare se face incepand cu luna urmatoare de achizitie, adica pe 11 luni in 2015.Este corect? Nu a stiut nimeni sa ma lamureasca pe deplin!
  Multumesc anticipat

 23. Alexandra Gabriela
  Alexandra Gabriela 4 ani în urmă

  Dupa multe cautari si articole citite, postarea dvs. este singura care m-a putut lamuri. Multumesc din suflet, ati fost cat se poate de clar si eficient. A mai intrebat cineva mai sus, dar daca am retinut eu corect: in registrul de incasari si plati se trece o singura data intreaga valoare de achizitie de la data respectiva ( 15 august 2013, in exemplul dat), si nu se mai trec ulterior amortizarile lunare?

  • Constantin
   Constantin 4 ani în urmă

   Buna ziua. Va multumesc pentru apreciere!! In RJIP inregistrati plata integral la data chitantei sau extrasului. Aceasta plata nu este deductibila la calculul impozitului pe venit. Doar partea de amortizare calculata in anul curent este deductibila. Aceste calcule le faceti inainte de depunerea declaratiei 200.

 24. angela florica
  angela florica 4 ani în urmă

  Buna seara. Am un cabinet medical stomatologic, urmeaza sa perfectez contractul de vanzare-cumparare pt spatiul in care imi desfasor activitatea. achizitia e tot de la un CMI. Am platit in avans 50% din pret in baza antecontractului, dar aceasta plata nu am inregistrat-o in contabilitate. Va rog sa ma ajutati:
  1. pot inregistra acum, in baza Contractului de vanzare-cumparare intreaga valoare de achizitie?
  2. fiind un mijloc fix, in ce clasa se incadreaza? pot amortiza intreaga valoare?
  3. cum imi pot recupera banii personali cu care am contribuit la achizitie? Multumesc tare mult.

 25. Cam
  Cam 4 ani în urmă

  Buna Constantin. Am achizitionat si eu o masina pe PFA. Am inteles ca trec in registrul incasari si plati plata masinii. Ce nu stiu eu este : in ce registru se va regasi calculul venitului real ? Din registrul de incasari si plati …totalurile nu vor fi relevante pentru calculul impozitului. Multumesc!

 26. Elena
  Elena 4 ani în urmă

  Scuze pentru greselile de scriere.Cabinetul medical nu este platitor de tva.

 27. Elena
  Elena 4 ani în urmă

  Cum se deduce un laser de LA Zepter cumparat pe in CMI?

 28. Necula Luminita Alina
  Necula Luminita Alina 4 ani în urmă

  buna seara.Am un cab. med. indiv. md.de familie.Am cump. un auto pe cab. in val.de 78000lei in iulie 2011. Am dedus in fiecare luna 78000/48luni=1625lei,incepand cu sept 2011 pana-n ian 2013inclusiv.(intotal1625*17luni=27625.VAROG MULT sa-mi spuneti cate luni deduc suma de1500 in continuare?si daca pana-nian 2013 am dedus suma corect? VA MULTUMESC

 29. doli
  doli 4 ani în urmă

  ce nu inteleg eu este daca amortizarea lunara o scriu in reg.inc si plati,multumesc

 30. Liv Ang
  Liv Ang 4 ani în urmă

  Salut, foarte de ajutor articolul dar as aveam cateva intrebari (exemplul data este unde ma incadrez eu si anume codul caen al meu este: 6202 Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei)
  1. Daca achizitionez un laptop mai scump de 2500 ron, care sunt optiunile sa il deduc? Adica la obicet un macbook costa cam 8000 ron. Ce inseamna asta si cum il deduc.

  2. Pot achizitiona o masina in leasign pe PFA si sa o deduc? Adica scrie mare si lat ca eu prestez servicii la clienti, asta inseamna ca am nevoie de transport. Sau nu are legatura cu asta? Vreau doar sa stiu daca exista o varianta sa deduc o masina luata in leasing care costa in jur de 28000 eur.

  Multumesc!

  • Constantin
   Constantin 4 ani în urmă

   Salut! Am crezut ca am raspuns mai sus la intrebarile tale. O sa reiau pe datele tale. Presupun ca nu esti platitor de TVA si nu esti la norma de venit. Cumperi un laptop de 8000 lei (cu tva inclus) pe 30 sept 2015. Vei inregistra factura si plata de 8000 lei in Reg Jurnal de incasari si plati. Avand o valoare de peste 2500 lei, laptopul se amortizeaza in 24 de luni. Faci un plan de amortizare pe 24 de luni incepand cu luna urmatoare achizitiei. 8000/24=333.33 lei pe luna. Cum la PFA si II se calculeaza impozitul anual, pentru anul 2015, din plata de 8000 de lei este deductibila doar amortizarea pe ultimile 3 luni – oct, nov, dec. = 333.33*3=1000 lei din 8000. Sa presupunem ca ai venituri brute de 20.000 lei in 2015. In 2016 trebuie sa calculezi venitul net pe 2015 si sa platesti impozitul de 16%. Din 20.000 lei scazi doar 1000 de lei (nu 8000 lei). Doar 1000 de lei sunt deductibili la calculul venitului net si a impozitului aferent pe 2015.
   In 2016 vei putea deduce din veniturle anului 2016 suma de 12*333.33=4000 de lei.
   In 2017 vei putea deduce din veniturle anului 2016 suma de 9*333.33=3000 de lei cand se incheie amortizarea laptopului.

   La fel se procedeaza si cu masina doar ca:
   – amortizarea se calculeaza pe o perioada de 4 ani (de regula aleg 4 ani),
   – valoarea maxima deductibila este de 1500 lei pe luna, peste 1500 este nedeductibil.
   Sper ca am fost suficeint de clar. Daca nu, astept intrebari!

 31. Avatar
  mire 5 ani în urmă

  Bună seara. Am o întrebare la dvs.daca am un cabinet medical care a achiziționat un autoturism în leasing în luna noiembrie 2012 pe care am dat un avans de 40000 ron.plata și cheltuiala a fost înregistrată în luna noiembrie 2012 în registrul de încasări și plăti. În fiecare luna firma de leasing îmi facturează pe cabinet rata cu dobinda și casco. Eu am dedus aceste cheltuieli în momentul efectuării plăților. e corect?sau trebuia sa fac pe amortizări. menționez ca mașină este folosita în scop de servicii adică mă deplasez cu ea la spital,clinica dar și in timpul meu liber.Mulțumesc.

  • Constantin
   Constantin 5 ani în urmă

   Buna ziua. E corect sa sa inregistrati platile in Registrul de Incasari si plati. Deductibila e doar dobanda in cursul anului. Plata ratei (fara dobanda) nu este deductibila. Trebuie sa calculati amortizarea care intra pe cheltuieli in cursul anului curent.

 32. Pop Bogdan
  Pop Bogdan 5 ani în urmă

  Buna ziua,
  Doresc achizitionarea unui automobil productie romaneasca pentru un Cabinet medical individual. Nu am avut un automobil inmatriculat pe firma pina in acest moment. Pot achizitiona ca si persoana fizica (beneficiez de un automobil vechi si vreau sa cumpar prin programul RABLA) ulterior sa il inmatriculez pe cabinet?

  • Constantin
   Constantin 5 ani în urmă

   Ca sa-l amortizati trebuie cumparat pe PFA. Se poate transfera si ulterior de pe persoana fizica pe PFA. O sa va coste taxele de inmatriculare.

 33. Singh Simona
  Singh Simona 5 ani în urmă

  Buna ziua,

  Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine daca aveti timp.
  Vreau sa stiu cum deduc un autoturism auto la mana a doua in valoare de 24000 lei in conditiile in care este cumparata pe PFI cu ctr de vanzare cumparare? Cat pot sa deduc maxim lunar? Si cheltuielile cu aceasta se deduc 100%sau 50%?

  Va multumesc anticipat.

  • Constantin
   Constantin 5 ani în urmă

   Daca autovehicolul este in proprietatea PFA/II puteti calcula amortizarea pe o perioada de pana la 6 ani.
   Valoarea amortizarii este deductibila 100% dar nu mai mult de 1500 leipe luna.

 34. Cristian Niculescu
  Cristian Niculescu 5 ani în urmă

  Buna ziua

  Am un PFA cu obiect de activitate editare reviste si periodice si am achizitionat un aparat foto care are o valoare de 4000 lei. Intrebarea este: avand in vedere ca este mijloc fix folosit in obtinerea de venituri, il pot deduce integral sau deduc lunar pana la amoritizare? In cazul in care se aplica amotizarea, care ar fi durata minima de amortizare?

  Multumesc

 35. QuestionU
  QuestionU 5 ani în urmă

  Buna ziua,

  Pentru un PFA cu norma de venit si platitor de TVA, care achizitioneaza un bun imobiliar:
  1. exista limitari (valorice sau de excludere) la deducerea TVA-ului ? Timp
  2. limimta temporala de deducere integrala in 20 de ani este la fel ca la societati comerciale ?

  Multumesc

  • Constantin
   Constantin 5 ani în urmă

   Buna ziua! Din pacate nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare. Luati legatura cu un consultat fiscal, expert in probleme legate de TVA. E posibil ca un raspuns documentat sa va coste catva sute de euro. O stiu din proprie experienta. Legea poate fi interpretata si e nevoie de mai multe opinii…

 36. adrian ion
  adrian ion 5 ani în urmă

  Buna ziua, daca fratele meu are masina si vreau sa fac contract de comodat pe ea in interes de serviciu este in regula, ma pot deduce cu benzina si eventualele cheltuieli ale masinii?
  Vreau sa o folosesc in interes de serviciu adica sunt prestator de servicii in domeniu instalatiilor sanitare/ incalzire. multumesc

  • Constantin
   Constantin 5 ani în urmă

   Da, puteti sa faceti contract de comodat si va puteti deduce cheltuielile, in procent de 50%.

 37. Raluca
  Raluca 5 ani în urmă

  Buna seara! Am speranta ca ma puteti ajuta intr-o problema..am un PFA pe care doresc sa achizitionez o masina. Codul caen pe care il am momentan pe pfa nu justifica utilizarea masinii 100% pentru realizarea de venituri (cumpar masina acum si nu peste 6 luni, cand mi-ar trebui de fapt, deoarece este o reducere f buna pt achizitii pe pfa). Se poate trece amortizarea pe ch deductibila, doar partial din valoare ( adica la o suma de 60000/(4*12)= 1250 amortizarea, din care sa trec pe ch deductibila doar jumate) . Dupa achizitia masinii, peste 6 luni voi adauga un cod caen nou, pentru care se va utiliza 100% masina in scopul realizarii de venituri. Atunci voi putea trece integral amortizarea pe ch deductibila? Sunt economist incepator si cu parere de rau va spun ca ma depaseste aceasta situatie, chiar daca implica contabilitatea in partida simpla. Multumesc

  • Constantin
   Constantin 5 ani în urmă

   Cheltuielile cu amortizarea autoturismelor, noi sau la mana a doua, este deductibila integral, pana la valoarea de 1500 lei pe luna. Sunt exceptii pentru care amortizarea peste aceasta suma poate fi dedcutibila la calculul impozitului pe venitul net. In cazul expus de dvs amortizarea este deductibila 100% (dar nu mai mult de 1500 lei!) cu conditia sa utilizati aotourismul in interes de serviciu, pentru obtinerea de venituri pe pfa.

   • Raluca
    Raluca 5 ani în urmă

    Revin cu o alta intrebare: daca am achizitionat o masina pe mine ca persoana fizica, pot vinde autoturismul pfa-ului meu? Nu am achizitionat masina pe pfa intrucat nu este facut inca pfa-ul si nici contractul de comodat nu este acceptat in situatia noastra (taximetrie…aici regula de primire a unei autorizatii taxi implica crearea unui nou transportator pe piata, deci un pfa nou chiar inainte de primirea autorizatiei, in cazul nostru la sfarsitul lunii iulie si nici nu permite ca autoturismul sa fie in proprietatea unei p fizice ci numai in proprietatea srl/pfa). Multumesc. Raluca Sipos

    • Constantin
     Constantin 5 ani în urmă

     Buna seara. Puteti sa vindeti cu contract de vanzare cumparare.

 38. afriana vraciu
  afriana vraciu 5 ani în urmă

  toata stima ptr ajutorul dat

 39. cristina
  cristina 5 ani în urmă

  Buna ziua!

  Ultimul dvs. comentariu nu cumva contrazice exemplul de amortizare a unui mijloc fix (laptop) pentru un PFA/II neplatitor de TVA pe care l-ati dat in articol?

  Ma refer la exemplul cu valoarea de achizitie de 2600 ron, cazul PFA neplatitor de TVA.

  Multumesc!

  • Constantin
   Constantin 5 ani în urmă

   Buna ziua! Aveti dreptate, trecusem exact opusul. Am corectat si va multumesc pentru sesizare!

 40. Dan
  Dan 5 ani în urmă

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. As dori sa cumpar pe PFA un laptop dar sa inregistrez ca si cheltuiala intreaga lui valoare pe anul in curs. Pentru aceasta valoarea lui ar trebui sa fie sub 2500 de lei sau sub 1800? Multumesc anticipat.

  • Constantin
   Constantin 5 ani în urmă

   Buna ziua. Daca sunteti neplatitor de TVA puteti plati maxim 2499 lei ca sa intre pe cheltuiali anul acesta.
   Daca sunteti platitor de TVA puteti da 2499 plus TVA, deci maxim 3098 lei ca sa fie cheltuiala deductibila integral in anul achizitiei.

 41. ELLA
  ELLA 6 ani în urmă

  Si nu trebuie tinut cont in 2013 si de plata integrala inregistrata la data achizitiei (cheltuiala nedeductibila)?

  • Constantin
   Constantin 6 ani în urmă

   Buna ziua.
   1. La momentul achizitiei unui mijloc fix, inregistrati plata integral in registrul de incasari si plati. Incepeti sa amortizati bunul din luna urmatoare.
   2. La momentul calcului impozitului pe venitul net, din total venituri (incasari) scadeti doar valoarea amortizarii aferenta lunilor ramase din 2013. La ce ramane aplicati cota de impozit pe venit – 16%. Nu scadeti in 2013 toata suma platita, ci succesiv (in 2,3,4,..8,..15 ani) conform unui grafic de amortizare.

 42. cabinet medical
  cabinet medical 6 ani în urmă

  Multumesc mult! E o intreaga poveste! E pt prima data cand fac asa ceva. Am tot citit, acum pot da lectii :)))! Da tot nu stiu daca tensiometru e obiect de inventar sau mijloc fix doar are durata de folosinta mai mare de un an dar e sub 2500 lei!!!!?? In legatura cu amortizarea, asa am si facut desi ma gandeam daca nu ar fi bine sa merg pe accelerata, 50% in primul an, apoi liniara pe urmatorii, pentru a ajuta cheltuielile lunare. E un EKG de 11000 lei si daca il pun pe 2.1.25.2. sau 2.1.25.4. e cu durata de 8-12 ani! Criminal de mult! Sau poate 2.1.25.2.1. – aparate pentru masurarea presiunii arteriale, 4-8 ani? Of, of, mult mai simplu tot odata!?

 43. cabinet medical
  cabinet medical 6 ani în urmă

  Extras din Codul Fiscal!
  16) Contribuabilii care investesc în mijloace fixe destinate prevenirii accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, precum şi înfiinţării şi funcţionării cabinetelor medicale, pot deduce integral valoarea acestora la calculul profitului impozabil la data punerii în funcţiune sau pot recupera aceste cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor prezentului articol.

  cum fac, pt cabinetul medical?

  • Constantin
   Constantin 6 ani în urmă

   Pentru cabinet medical. Deduceti integral valoarea mijlocului fix la calculul impozitului in anul de achizitie al acestuia, in loc sa repartizati deducerea pe mai multi ani.
   Valoarea minima a mijlocului fix trebuie sa fie de 2500 lei cu TVA inclus pentru neplatitori de TVA sau 2500 lei fara TVA pentru platitori de TVA.

 44. Avatar
  Anonim 6 ani în urmă

  de mare ajutor articolul. multumesc.

 45. Constantin
  Constantin 6 ani în urmă

  Multumesc pentru apreciere!

 46. Avatar
  andrei 6 ani în urmă

  articol foarte bun, multumesc

Scrie mesajul tau aici:

©2012-2020 Ghid PFA - Informatii fiscale si contabile pentru Persoane Fizice si Activitati Independente.

PF - PFI - PFA - II - IF - Profesii Liberale

Descarcă acum Raportul Gratuit

 • Disponibil în format PDF
 • Cuprinde 24 pagini informative
 • Actualizat la 15.01.2020
 • Citești oriunde (chiar și la cafea)
 • Ultimele noutăți despre impozite și contribuții sociale

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont