Ajutor de 2.253 lei pe luna pentru profesionisti

Actualizare 18 Septembrie. Masura este activa si se poate depune cerere pentru indemnizatie, pe site-ul aici.gov.ro

Intra pe site-ul aici.gov.ro si selecteaza: Procedura acordare indemnizatie potrivit art. 3 din OUG 132/2020 pentru persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si familiale (IF), profesii liberale (PF), alta categorie.-41,5%.

Ajutorul poate fi solicitat in luna curenta pentru luna anterioara. Cererile se pot depune in fiecare luna, pana cel tarziu 31 decembrie 2020.

Cum se obtine indemnizatia pentru luna August

Documentele pentru acordarea indemnizatiei pfa aferente lunii August se transmit pana la sfarsitul lunii sepetembri exclusiv pe platforma dedicata – AICI.GOV.RO:

 • selecteaza procedura si institutia;
 • descarca formularul pdf;
 • completeaza cererea si declaratia si completeza-le conform cu: 

GHIDUL OFICIAL PENTRU DEPUNEREA CERERII DE INDEMNIZATIE PFA.

Important! Fisierul PDF trebuie sa fie de maxim 5MB. Pentru a te incadra optimizeaza mai intai imaginile/scanurile si apoi adauga-le la PDF.

PENTRU INFORMATII LEGATE DE CERERE: intra pe aici.gov.ro, selecteaza procedura si institutia, apasa CONTINUA si in dreapta sus gasesti butonul CONTACTEAZA-NE unde va apare numarul de telefon din judetul tau.

Calculează corect venitul net și completeaza ușor Registrul de Evidență Fiscală și Declarația Unică

 • Disponibil online sau în format PDF
 • Actualizat zilnic
 • Cuprinde exemple si formulare completate

Despre ajutorul de 2.253 lei pentru profesionisti

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 132 din 10 august s-a aprobat un nou ajutor pentru profesionisti, afectati de reducerea temporara a activității determinata de starea de urgență/alertă/asediu. Legislatie:

De acest ajutor beneficiaza aceleasi categorii de profesionisti care au incasat si indemnizatia de ajutor care s-a platit de la inceputul starii de urgenta (15 martie 2020) Daca pe timpul starii de urgenta indemnizatia a fost accesibila pentru un numar mare de persoane, in ultima perioada aceasta a fost acordata doar pentru activitatile afectate de starea de alerta, conform listei stabilite de Guvern. Ca urmare, multi profesionisti nu au mai incasat indemnizatia, pentru ca, cel putin teoretic, ei isi pot desfasura activitatea si obtine venituri.

Cine este eligibil pentru incasarea ajutorului de 2.253 lei pe luna

Sunt indreptatiti pentru incasare ajutorului, profesionistii organizati ca Profesii Liberale, PFA, II, IF si persoanele care au încheiate convenții de muncă în baza Legii cooperației (L1/2005).

Valoarea ajutorului acordat si impozitele datorate

Valoarea lunara a ajutorului este egala cu 41,5% din salariul mediu pe economie stabilit pentru 2020 si egal cu 5.429 lei;

 • 5.429 x 41,5% = 2.253 lei pe luna – brut, (net = 1.318 lei);

Ajutorul de 41,5% se impoziteaza la fel ca si indemnizatia din primavara. Vezi aici un calculator pentru indemnizatia neta.

 • Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
 • Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
 • Impozit pe venit de 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasata si contributiile sociale calculate;

Calculul obligatiilor fiscale se efectueaza de catre beneficiar, prin aplicarea procentelor de mai sus la valoarea indemnizatiei incasate si se declara prin declaratia unica in anul 2021.

Teremenul de plata a impozitului si contributiilor datorate este 15 martie 2021, (daca nu se modifica).

Cum se obtine ajutorul

Plata indemnizatiei se realizeaza la cererea profesionistului adresata Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala, pe site-ul aici.gov.ro.

Extras din hotararea nr. 719 din 27 august 2020 pentru aprobarea procedurii de decontare şi de plată a sumelor acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020:

(1) Pentru a beneficia de indemnizatia prevazuta la art. 3 alin. (1) din ordonanta de urgenta, persoanele îndreptatite depun în format electronic sau în format letric, la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cererea însotita de copia actului de identitate si de o declaratie pe propria raspundere privind îndeplinirea conditiilor de acordare a indemnizatiei.

(2) Cererea si declaratia pe propria raspundere prevazute se transmit la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, în a caror raza teritoriala îsi au sediul social, în luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.

(3) Plata indemnizatiei se efectueaza în cel mult 10 zile de la data depunerii documentelor potrivit prevederilor.

 (4) Modelele cererii si declaratiei pe propria raspundere se stabilesc prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale, la propunerea Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, în termen de cel mult 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotarâri.

Pentru depunerea în format electronic a cererilor si a documentelor prevazute se pot folosi modele de cereri si formulare electronice publicate pe platforma Punctul de contact unic electronic sau pe platforma aici.gov.ro.

Textul din OUG 132 cu indemnizatia pentru profesionisti

Art. 3 (1) În cazul reducerii temporare a activitatii determinate de situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), pe perioada stabilita potrivit prevederilor art. 1 alin. (5), profesionistii, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si persoanele care au încheiate conventii individuale de munca în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile ulterioare, beneficiaza, la cerere, în baza declaratiei pe propria raspundere, de o indemnizatie lunara de 41,5% din câstigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Plata indemnizatiei prevazute la alin. (1) se realizeaza de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene,respectiv a municipiului Bucuresti.

(3) Pentru indemnizatia prevazuta la alin. (1) se datoreaza impozit pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, în cotele prevazute în Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sau potrivit reglementarilor specifice, în cazul profesionistilor asigurati în sisteme proprii de asigurari sociale.


(4) Obligatiile fiscale mentionate la alin. (3) se declara prin declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si se platesc de catre persoanele fizice beneficiare la termenul prevazut la art. 122 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia persoanelor care au încheiate conventii individuale de munca în baza Legii nr. 1/2005, republicata, cu modificarile ulterioare, ale caror obligatii fiscale se declara, se retin si se platesc de catre societatea cooperativa, prin declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, la termenele prevazute la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare

(5) Durata efectiva de aplicare a masurii prevazute la alin. (1), categoriile de profesionisti, precum si procedura de plata a indemnizatiei se stabilesc prin hotarârea Guvernului prevazuta la art. 1 alin. (5). Prin exceptie, în anul 2020, beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin. (1) profesionistii si persoanele care au încheiate conventii individuale de munca în baza Legii nr. 1/2005, republicata, cu modificarile ulterioare, care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. XV alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri în domeniul protectiei sociale în contextul situatiei epidemiologice determinate de raspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare.

167 comentarii la “Ajutor de 2.253 lei pe luna pentru profesionisti”

 1. Bună ziua.
  Se pot depune cereri și pt luna septembrie pana la sfârșit de Octombrie? În plus as vrea sa știu, dacă din 08 Septembrie m-am angajat în alta parte cu norma parțială însă pe PFA nu am activitate (am suspendat activitatea) se poate cere indemnizația?
  Mulțumesc

 2. Constantin Francu-Tamas

  Daca ANIPS Bacau, a dat OK la cerere si declaratie, trebuie sa asteptam confirmarea si de la Bucuresti?

 3. OUG 132 trebuie coroborata cu HG 719 si ne ajuta si CEREREA pe care o completam pentru a clarifica perioada pentru care se aplica masura.

  Art. 3 alin (5) din OUG 132 se spune ca durata efectiva de aplicare a masurii prev. la alin (1), se stabileste prin HG.
  La art. 6 din HG 719, e prevazut faptul ca masurile se aplica pana la 31 dec. 2020, iar la art.2 alin (2) din HG e precizata modaliatea de transmitere a cererii: in luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.
  Dupa ce descarci cererea pentru completare, se poate observa faptul ca la rubrica unde selectezi LUNA pentru care soliciti
  ACORDAREA indemnizatiei, sunt 5 luni: august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie.
  Asadar, data de 31 dec. 2020, nu este data limita de transmitere a cererii, ci data limita pana la care se ACORDA indemnizatia.

 4. @Constantin,
  Textul OUG 132, in care se vorbeste de perioada de aplicare, lasa loc la interpretari.
  Ii rog pei cei de la Ministerul Muncii sa faca precizari: ce inseamna mai exact pina la sfarsitul anului 2020?
  Se vor considera un numar de 4 sau 5 luni in total, pentru care putem aplica?
  31 decembrie va fi ultima zi in care putem aplica prin aici.gov.ro pentru luna Noiembrie?
  Transparenta de care noi avem nevoie este un limbaj clar si precis. Sincer, nu prea ma intereseaza declaratia de avere a functionarilor…

 5. Buna ziua! Am depus documente pt un PFA și răspunsul a fost, ca e nevoie de anumite documente suplimentare.Care ar fi acele documente? Mulțumesc!

 6. Buna ziua.As dori sa va intreb stiti cumva de ce nu sa aprobat cererea pentru ajutor la cei cu norma de venit?

 7. Buna ziua! Dupa momentul aplicarii, a primit cineva, pe email, o confirmare a aprobarii ajutorului? Sau pur si simplu, au intrat banii in cont? Multumesc!

 8. Patrana Constantin

  Buna ziua domnule Constantin.Am un P.F.A activitate artistica(9001) si am beneficiat de ajutor in perioada 15 martie 2020 – 31 iulie 2020 primind lunar 4000 lei.Sperand ca totul va reveni la normal,la inceputul lunii august am inceput sa prestez si sa incasez,fapt care a dus la renuntarea ajutorului de stat pe lunile august si septembrie dar dupa cum stiti si dvs. ,activitatea a fost din nou restrictionata datorita evolutiei pandemiei chiar din octombrie la inceput . Aveti idee ce se va intampla in continuare privind aceasta situatie ?…va trebui sa depun luna viitoare pana pe 10 pentru luna octombrie ? suma primita va fi aceeasi ? pe ce perioada se va intinde acest ajutor ? difera cu mult completarea actelor sau au intervenit balante de contabilitate(si daca da,ce trebuie trecut acolo) ? Multumesc frumos pt timpul acordat ,stima

 9. Buna ziua, revin cu alte 2 intrebari: am scris mai devreme luna aceasta sa va intreb daca, considerati ca pot aplica pt ajutor pe luna septembrie si mi-ati raspuns ca da (codul caen 8960 neffind asociat invatamantului); am primit si pe septembrie! Insa, as dori sa stiu daca pot sa aplic si pe luna octombrie? (avand incasari 0 pana in momentul de fata) si daca da, de cand se pot depune documentele? tot in perioada 1-10 a lunii urmatoare? Multumesc anticipat!

 10. Nu inteleg care sunt conditiile.
  Sa zicem ca am avut media veniturilor 5000 in 2019. Cat trebuie sa am venituri in octombrie 2020 (maxim cat minim cat)? Si cum calculez venitul? Ce am facturat? Ce am incasat? Sau ce am lucrat?
  (Eu uneori predau lucrarea in aug dar o pot factura doar in Sept si mi se plateste doar in oct – in principal cand lucrez pt stat asa e – sunt traducator autorizat)
  Multumesc anticipat pt raspunsuri.

 11. ’Avand in vedere faptul ca OUG 132/07.08.2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.720 in data de 10.08.2020, mentionam faptul ca data punerii in aplicare este data de 10.08.2020, motiv pentru care, suma de 1599 lei este aferenta unui numar de 22 de zile calendaristice aferente lunii august. In consecinta suma de 2253 lei este aferenta unei luni intregi, ccea ce nu este cazul lunii august.’

 12. Si eu tot 1599 am primit azi, pentru august. De ce doar 1599? e suma bruta, sau nu e pe intreaga luna august?

 13. Cerere depusa in 20 septembrie.
  1599 virati in 16.10.2020 (pe luna august)
  Banii intra, dar mai greu.

 14. Bună ziua!
  Revin cu răspunsul primit de la APISMB:

  „Dupa aprobarea platii noi solicitam banii de la superiorii nostri. In momentul in care primim suma efectuam platile.

  Cererea dvs urmeaza sa fie platita in perioada urmatoare.”

  Cerere solutionata și aprobata 28 sept 2020 pentru luna august.
  Poate va este de ajutor răspunsul.
  Eu încă aștept sa între banii…pe august!

 15. Pai trebuie sa fie vanzarile scazute cu mai mult de 50 %, E si logica treaba, AI incasari mai mici cu 50% fata de anul trecut. Deasta ne si ajuta, sa putem plati chiriile ca vanzarile au scazut si cu 80% ..

 16. Si eu am primit aceeasi sumă in data de 9 octombrie. Nu stiam aferentă cărei luni este si de ce este doar 1600 lei, deoarece am depus cerere si pentru luna septembrie. Deci inseamna ca plata pentru luna trecuta urmeaza sa o primim, sper ca in valoarea publicată (aprox 2200 lei).

 17. Buna, in declaratia pt. ajutor covid trebuie sa completam mediile 2019 si 2020 dupa stare de urgenta. Intrebarea mea este, daca media pe 2020(dupa stare de urgenta) este mai mare decat pe 2019, dar venit brut lunar pe septembrie 2020 este mai mic decat media pe 2019, atunci beneficiez de indemnizatie?
  Cerere am depus, dar nici un raspuns de la functionari.

 18. Eu nu am cerut indemnizatie somaj in starea de urg avand concediu medical avand ghinionul sau „norocul” sa imi tai un deget. Apoi am intrat in concediu crestere copil 4 luni pana a implinit fetita 2 ani (am primit mult mai mult asa decat prineam indemnizatie) Apoi septembrie am revenit la activitate.
  Exista vreo exceptie in acest caz sa pot primi si eu ajutor? Am pierdut si stimulentul de insertie de 650lei pana la 3 ani pe care l-as fi primit daca nu era inchisa tara, iar acum inca am scazuta activitatea clientii mei nrputand intra sau iesi din tara (sunt traducator autorizat).

 19. Ruxandra G

  Imi poate spune cineva va rog care este termenul de depunere al solicitarilor?
  Incerc sa obtin un certificat digital de la Transped dar dureaza deoarece au foarte multe cereri in aceasta perioada.
  Va multumesc

 20. Am primit un replay de la consilierul juridic AJPIS BV:
  Bună ziua,

  Din informațiile pe care le dețin plățile pentru luna AUGUST 2020 (10.08.2020-31.08.2020, întrucât în data de 10.08.2020 a fost publicată OUG nr. 132/2020 în Monitorul Oficial al României) se vor efectua astăzi 14.10.2020. Cu alte civinte, de mâine ar trebui ca sumele să intre în conturi.

 21. Ati mai primit vreun raspuns? La fel mi s-a spus si mie de la Ilfov, acte valide, urmeaza verificarea si apoi nimic, tot astept.

 22. PFA Ianus Nicoleta Monalisa

  Semnez petiția. Se pare că nu le mai ajung banii, deșii aceștia sunt din fonduri europene. Urât.

 23. Ruxandra E.

  Buna seara! Cu cat trebuie sa scada veniturilr fata de media anului trecut? Cererea mi a fost respinsa pe motiv ca au scazut cu mai mult de 50% , facand trimitere la art 3, alin 1 din oug 132.

 24. Grigorescu S.

  Dar daca intr-o luna ai avut zero incasari poti solicita acest ajutor (daca indeplinesti restul conditiilor)? Cineva zicea ca i-a fost respinsa cererea pe motiv ca a avut zero incasari in luna pentru care a solicitat, ca ar fi trebuit sa aiba o incasare cat de mica, altfel se considera activitatea intrerupta si nu redusa, iar una dintre conditii cica ar fi sa fie redusa activitatea si nu intrerupta. Asta se intampla in Judetul Neamt pentru luna august. Alta intrebare: acest ajutor se da doar pe 3 luni la alegere din lunile ramase pana la sfarsitul anului, sau pe toate lunile pana la sfarsitul anului (deci inclusiv pentru luna decembrie cu solicitare in ianuarie)? Multumesc frumos.

 25. Ecaterina Nedelcu

  Astăzi am primit 1599 ron aferenți lunii august, plată parțială pentru că oug a fost dat în 10 august. A durat 14 zile să intre în cont, în Iași. E posibil să fie întârzieri.

 26. Se pare ca nu s-a aprobat creditul bugetar pentru plati conf OGU 132. Sau se schimba stafeta la ANPIS… si n-are cine sa semneze.
  Un lucru e clar: eu am primit confirmarea de primire a cererii de la AJPIS BV in data de 24 sept. Conf legii , in max 10 trebuia facuta plata. Au trecut insa 19 zile. Tare as face o „class action” …poate ca daca 1000 de solicitanti ar semna o petitie sau i-ar da in judecata, ar incepe lucrurile sa se miste normal in toate agentiile de stat , unde salariul nu a fost micsorat, nu mai zic ca nu a fost dat afara macar 1 pers…

 27. În București am primit în 28 sept răspunsul ca cererea a fost aprobata și urmează a se efectua plata.
  Nu au întrat banii încă.
  Chiar as vrea sa știu, cei care au primit banii când au primit confirmarea aprobării, cât a durat?!
  Bafta tuturor!

 28. A primit cineva din Brasov banii ? Eu am sunat la ei si mi-au spus ca nu le-au intrat lor banii de la Bucuresti. (Vorbesc de banii pentru luna august). Multumesc.

 29. Buna ziua,

  La calcul mediei lunare pe 2020, se ia in calcul si indemnizatia? Daca da, se ia in calcul valoarea bruta a indemnizatiei, cea de aprox 4100 lei?

 30. Nistor Elena

  Buna ziua va rog sa ma lămuriți se ia in calcul venitul din 2019 sa fie mai mic ca si venitul din 2020 de la începutul anului sau numai lunile de dupa starea de urgenta ? Va multumesc.

 31. Munteanu Aurora

  Daca titularul unui PFA s-a angajat din data de 19.08.2020 cu norma intreaga dar are si activitate pe PFA poate primi subventia de 41.5 % pentru pfa ? Mnentionez ca in perioada martie – mai 2020 a primit indemnizatie covid pe pfa. Multumesc.

 32. Imi puteti spune va rog mt daca pt I.I. se da? Cel cu I.I. trebuie sa aiba carte de munca? Dar daca are 1 angajat cu norma mica de 24ore pe lina poate primi ceva? .. mul
  tumesc mult

 33. PANESCU NICOLETA

  Buna ziua, ce medie trec la 2019 daca PFA-ul meu este la norma de venit? Mentionez ca daca trec 2080 lei (cat este media 2019 – din declaratia unica), nu ma incadrez. Daca insa trec media incasarilor reale – 6000 lei, ma incadrez. Cum este corect?
  De asemenea la media lunilor 06+07+08+09.2020, iau in calcul incasarile efective , nu 2230 lei cat este plafonul. Multumesc anticipat.

 34. Grigoras Mioara

  Buna ziua! Mie mi-a fost respinsa cererea, pe motiv ca nu am primit indemnizatie in perioada martie- mai ca si PFA, cu toate ca ativitatea a fost inchisa in aceasta perioada si apoi incasarile dupa starea de urgenta apoi au fost mici.
  Mentionez ca detin PFA, dar sunt si angajata in cadrul unei institutii cu norma intreaga.
  Eu am primit indemnizatie ca si angajat si nu puteam depune si ptr PFA, cu toate ca am avut coleg care au depus si primit atat ca angajat cat si ca PFA.
  Oare ar fi trebuit sa completez in declaratie suma primita de la indemnizatia pe care am primit-o ca si angajat? Se merita sa depun contestatie? Multumesc.

 35. Sunati dvs la AJPIS-ul de care apartineti. Nu va suna nimeni pt raspuns pozitiv/negativ. Daca nu v-au intrat banii pana acum sunati.

 36. Buna ziua am si eu PFA lucrez ca cosmeticiana,in perioada de urgenta am primit si eu sprijinul de la stat,intrebarea mea ar fi si eu beneficiez de acest sprijin care se da acuma?Pot sa depun si eu hartiile?multumesc anticipant

 37. Buna ziua. Acest raspuns a venit in cursul zilei de astazi? A venit dupa confirmarea primirii cererii pe cRe ati primit o mai demult?

 38. Buna ziua! Dezamagire totala! Am beneficiat in primavara de indemnziatie, acum mi-au respins pe motiv ca nu am avut venituri in 2019, desi eu am infiintat PFA-ul la inceputul lui 2020, in luna februarie, inainte de starea de urgenta. E normal? E vreo prevedere pentru aceasta situatie in lege?

  1. Buna ziua! Spre deosebire de indemnizatia din starea de urgenta, cererea de acum ia in calcul si veniturile din 2019. Desi nu este clar specificat in lege ei au interpretat ca nu aveti dreptul sa primiti si pentru aceasta perioda. Incercati sa depuneti o contestatie. Exista interpretari diferite de la un judet la altul.

 39. Buna ziua, as dori sa stiu daca se poate deja aplica pentru luna septembrie (e la fel ca in cazul indemnizatiei din perioada de urgenta/ alerta? Adica la inceputul lunii curente se poate depune declaratia pentru luna anterioara?). Caenul meu principal e 8560 – activitati de servicii pentru suport invatamant, si as face cererea pentru 1-13 septembrie, adica pana la inceputul scolii.

 40. Am aflat intre timp…:’Avand in vedere faptul ca OUG 132/07.08.2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.720 in data de 10.08.2020, mentionam faptul ca data punerii in aplicare este data de 10.08.2020, motiv pentru care, suma de 1599 lei este aferenta unui numar de 22 de zile calendaristice aferente lunii august. In consecinta suma de 2253 lei este aferenta unei luni intregi, ccea ce nu este cazul lunii august.’

 41. Am scris astazi un mesaj AJPIS-ului si am primit un raspuns foarte prompt cum ca ieri s-ar fi efectuat plata in Trezorerie ieri. Toate bune, verificand azi, am observat ca da, intr-adevar au intrat banii. Doar ca 1600…stie cineva de ce aceasta discrepanta? Au scos impozitul? In acest caz stiam ca netul ar fi trebuit sa fie un 1300 si ceva…
  Multumesc anticipat!

  1. Mesaj de confirmare am primit, m-au anuntat ca documentele transmise de mine sunt valide, urmand ca AJOFM de care apartin sa inceapa verificarile pentru a stabili daca sunt eligibila sa primesc sprijinul financiar. Am depus cererea pe 20 septembrie iar mesajul de confirmare a venit in data de 28 septembrie 2020, de atunci niciun semn.

 42. Buna. Daca codurile CAEN eligibile in program le am trecute ca activitati secundare, este vreo problema la accesare? Va multumesc

  1. Buna ziua! Nu stiu cum va evalua Ministerul Economie. Exista posibilitatea se verifice pe MF si sa ia incalcul doar CAEN principal. Oricum, creati contul si depuneti cererea.

 43. Boza Tanta

  Buna seara!
  La media lunara dupa incetarea starii de urgenta (15 mai 2020) se ia in calcul si luna August, daca am avut activitate sau doar pana in iulie, pt ca, luna August 2020 exista separat un alineat in care ne spune sa declaram veniturile. Daca am avut incasari incepand cu 30 mai, iunie ,iulie si august impartim (pt a afla media) la 4 luni (mai , iunie , iulie si august sau doar la 3,5 luni ? Va multumesc!

 44. LUKACS NOEMI ANDREA

  Buna ziua,
  Am un Pfa cu norma de venit,… si cu 2 angajati. Intrebarea mea ar fi, daca pot sa solicit si ajutolrul de 2350 lei…. dar mentionez ca deja primesc ajutorul de 41.50% dupa cei 2 angajati. Pot sa mai apelez si pt cei 2350 lei? Multumesc!

 45. Seminarul Adriana

  Buna ziua. Am un PFA la norma de venit,pot beneficia de indemnizație 41,5 ,care ar fi condiția ,menționez că am luat indrm la stare urgenta. Multumesc

 46. Buna ziua,

  Puteti sa-mi spuneti va rog, actorii , fara PFA, care au lucrat pe contracte de drepturi de autor si au si primit indemnizatie in periaoda martie -septembrie, mai pot aplica?

 47. Buna ziua. Daca am adresa din CI pe Bucuresti, iar sediul PFA tocmai s-a mutat pe Ilfov din septembrie, unde trimit cererea? Catre Bucuresti sau Ilfov? Multumesc mult.

 48. Buna ziua, a primit cineva pana in momentul de fata un e-mail de confirmare dupa trimiterea cererii si a declaratiei? Eu am trimis documentele in 21 septembrie si inca nicio miscare….

 49. Buna seara! Unde pot gasi si eu Declaratia pe propria raspundere (in format pdf), necesara pentru indemnizatia de 41.5% conform Ord. 32/2020. Multumesc!

 50. Alexandru Ciocan

  Salut Silviu, am luat eu legătura cu cei de la județ și au confirmat primirea cererii. Trimiteți și dvs un email către agenția județeană de care aparțineți pentru mai multă siguranță.

 51. Buna ziua,

  Am trimis cererea pe 20 septembrie dimineata.
  Nu am primit confirmare pe mail cum primeam la indemnizatia in starea de urgenta, insa am vazut ca e la toata lumea.
  Am primit doar acea confirmare de la finalul chestionarului, cu un numar de inregistrare.

  A primit cineva vreun raspuns/confirmare legat de indemnizatie? In curand vine 30 septembrie si ma gandesc sa mai depun o data, in cazul in care nu a fost primita cererea si nu primesc niciun raspuns. E ciudat.

  Va multumesc

 52. Ingrid Robu

  Eu am PFA deschis în ianuarie 2020 pentru activitati culturale. Nu am apucat sa am activitate cu el din cauza situației evidente. Sunt eligibila pentru micrograntul de 2000 de euro în acest caz? Va mulțumesc anticipat

 53. Kerekes Denes

  Bună ziua, am un pfa din august 2020,ma incadrez in aceasta categorie de a primi indemnizatie ?

 54. Ariton Ovidiu

  Sunt angajator la un srl Am 2 angajati Pe perioada starii de urgenta am lucrat toti de acasa Pot beneficia de vre un ajutor din partea statului ? Multumesc.

 55. La media lunara dupa incetarea starii de urgenta (15 mai 2020) se ia in calcul si luna August, daca am avut activitate sau doar pana in iulie, pt ca, pt luna August 2020 exista separat un alineat in care ne spune sa declaram veniturile. Mai pe romaneste daca am avut activitate din 1 iunie pana in 30 august impartim (pt a afla media) la 3 luni sau doar la 2, pt ca excludem luna August 2020 ? Multumesc

 56. Buna ziua,cum pot emite o lege, ordonanta,atat de proasta!Daca nu m-am informat suficient in perioada starii de urgenta(martie-mai) si nu am depus cerere pentru sprijin(desi aveam dreptul)acum nu mi se acorda ajutor pentru ca….nu am primit in acea perioada! Asa este prevazut?

  1. Buna ziua! Depuneti cerere si o sa vedeti daca se aproba. Se considera ca daca nu ati depus cerere atunci ati avut activitate, v-a mers bine in pandemie! 🙂

 57. Aici e vorba de OUG 132, nu 30. OUG 30 era pentru indemnizatia primita in perioada starii de urgenta, respectiv de alerta

  1. Exact la acest aspect ma refeream. Faptul ca documentele transmise sunt aferente OUG 132, dar dupa transmitere mesajul de raspuns pe site informeaza ca depunerea pt OUG 30 a expirat !!! Mentionez ca nu am primit nici email de confirmare asa cum este specificat in instructiunile lor, asa cum primisem in perioada de urgenta.

 58. Azi am depus pentru ajutorul de 2.253 lei brut pe luna pt PFA la sectiunea corespunzatoare. La final am primit codul de inregistrare dar in antetul site-ului se mentiona : „Depunerea documentelor catre catre ANPIS pentru solicitarea indemnizatiei potrivit OUG nr.30/2020 … pe luna august s-a incheiat”
  A mai patit cineva aceasta ?

 59. Muresan Cristina

  Sunt psiholog, titular profesie liberala, la punctul 3 din declaratia pentru indemnizatia de 2253 lei/luna trebuie sa scriu media veniturilor/incasarilor lunare din perioada 15 mai de cand am reluat activitatea si pana in prezent.
  1. Cum calculez media veniturilor lunare in conditiile in care, din activitatea prestata dupa reluarea activitatii am incasat foarte putin, aprox 1800 lei pe toata perioada asta dar tot in aceasta perioada am incasat si facturi emise in ianuarie- martie 2020, pe alea le cuprind in media lunara ceruta?
  2. aeluat activitatea in 15 mai, cand calculez media veniturilor pt 15 mai-31 august, adun toare incasarile din perioada respectiva si impart la 3,5 luni sau exclud luna mai si fac media doar pt iunie, iulie si august?

  Va multumesc

 60. Ariton Elena

  Buna ziua. Cei care au lucrat de acasa in perioada de urgenta beneficiaza de vre un ajutor de la stat? multumesc.

 61. Buna seara. Daca am gresit cererea, se mai poate trimite inca o data. Din pacate nu s-a salvat poza cu cererea semnata si am vazut dupa ce am trimis documentul. Multumesc

 62. Ilie Iuliana

  Buna seara. Va rog sa imi spuneti ce intelegeti prin media lunara a venitului din 2020 sa fie mai mica? Care luni? De exp. dupa iesirea din starea de urgenta,In luna iunie si iulie am avut venituri mai mici decat media lunara a anului 2019, dar in august am amvut venituri mai mari. In septembrie pot solicita indemnizatia pentru lunile iunie si iulie- pentru fiecare luna separat cand activitatea a fost redusa ? Multumesc. Cu stima, Iuliana Ilie.

  1. Buna ziua! Media pe iunie, iulie si august. In septembrie se depune cerere pentru august. Nu mai puteti depune pe Iunie si Iulie; pentru aceste luni s-au aplicat prevederile din OUG 30.

 63. Ruxandra E.

  Am avut activitate in 2019 si in 2020, am beneficiat de indemnizatie in perioada martie-iunie, insa nu am reluat inca activitatea (deci incasari 0 pe luna August). In acest caz, pot primi aceasta indemnizatie? Multumesc!

 64. Daca doar in 17/09/20 am primit certificatul de inregistrare fiscala, ca P.I., mai pot depune cerere acum? Multumesc!

  1. Buna ziua! In opinia mea nu va incadrati, trebuie sa fi avut activitatea inainte de starea de urgenta si sa fi beneficiat de indemnizatia pe starea de urgenta. Intrebati si la agentia de plati. Aveti telefonul pe aici.gov.ro.

 65. Buna ziua, o scurta lamurire va rog: Daca sunt PFA si nu am alti angajati, pot sa beneficiez de aceasta indemnizatie? Cu alte cuvinte la angajator trec PFA_numele_meu si la persoana pentru cre se cere indemnizatia pt telemunca ma trec pe mine nume_prenume? Merci.

  1. Buna ziua! Nu are legatura cu telemunca. Alegeti procedura corecta de pe aici.gov.ro: Procedura acordare indemnizatie potrivit art. 3 din OUG 132/2020 pentru persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si familiale (IF), profesii liberale (PF), alta categorie 41,5%.

  1. Buna ziua! Daca ati obtinut si indemnizatia din timpul starii de urgenta si vneiturile au scazut fata de 2019 puteti obtine si acest ajutor. Depuneti cerere si agentia stabileste daca vi se acorda.

 66. Ruxandra Enache

  Buna ziua! Daca venitul este 0 (intrucat nu am inceput inca sa lucrez), pot aplica pentru luna August?

 67. Buna ziua, am o nelamurire: mi-am deschis PFA-ul doar in luna octombrie 2019 (pana la acea data am fost angajata cu contract de munca, insa nu ca PFA). Pentru rubrica ‘În anul 2019 media încasărilor/veniturilor brute lunare a fost de …………… lei’, voi trece doar incasarile pe acel PFA, nu? Nu se refera si la alte surse de venit, cum a fost in cazul meu ca angajata, nu?
  Va multumesc anticipat!

 68. Ana Maria Tudor

  Buna ziua, pana la ce data a lunii curente (septembrie) se poate depune solicitarea de acordare a indemnizatiei pentru luna august? Multumesc.

 69. Masura acordarii indemnizatiei pentru profesionisti (PFA) se aplica pana la 31.12.2020 asta inseamna ca se poate cere pentru fiecare luna, incepand cu 01.08.2020 pana in 31.12.2020.Pentru zilieri si sezonier angajatorul poate aplica pentru indemnizatie pana in 31.12.2020 de cel mult 3 ori.

 70. daca in perioada martie mai 2020 nu am beneficiat de indemnizatia prevazuta la art XV in starea de urgenta , deoarece pt pfa ul de contabilitate activitatea s a redus dar nu a incetat , acum nu pot sa beneficiez de indemnizatia de 41 ,5% chiar daca incasarile mi au scazut?

  1. Una dintre conditii este sa fi obtinut indemnizatia pe perioada starii de urgenta, cf art 3 din Ordonanta. Totusi, depuneti cererea si vor decide cei de la agentia de plati.

 71. Grigorescu S.

  Pana la urma care este conditia de eligibilitate pentru PFA? Sa fie veniturile mai reduse decat cele din 2019 cum? Media lunara? Nu e clar … Si se depune acum pentru august sau in octombrie pentru septembrie? Pe platforma a aparut astazi posibilitatea depunerii cererii. Multumesc frumos.

  1. Buna ziua! Conditia principala este ca media lunara a venitului din 2020 sa fie mai mica decat media venitului din 2019. O alta conditie este ca sa fi obtinut indemnizatia pe perioada starii de urgenta: martie-mai 2020.

 72. Se mai poate depune declarația pentru a primii acel ajutor de 2000 euro pt PFA ?
  Încerc să completez taele pe granturi.imm.gov.ro și îmi tot dă eroare de la serverul lor …

 73. Bună,

  Pentru PFA cu normă de venit, care sunt criteriile pt a putea cheltui acei 2000 euro în cazul acceptării ?

 74. Pentru ajutorul de 2.253 lei pe luna pentru ce luna /luni se acorda si cand se depun cererile ?
  Cum se calculeaza venitul brut intr-o luna in conditiile in care am incasari pe loc la efectuarea unei lucrarii sau am plati aferente lunii respective in luna urmatoare ?

  1. Buna ziua! O sa inceapa din octombrie cand vom depune pentru septembrie. Venitul luat in calcul este venitul incasat inregistrat in RJIP la data documentului de incasare: chitanta, bon fiscal, extras bancar.

 75. Monalisa Ianus

  Buna ziua, va multumesc pentru raspuns.
  Asteptam o confirmare cum ca aceasta masura inca nu este activa.
  Va multumesc.Zi frumoasa.

  Cu respect,
  Monalisa Ianus.(PFA)
  Brasov.

 76. Catalin Dumitrescu

  Exista posibilitatea de a primi retroactiv in cazul in care se „hotaraste” (desi nu imi dau seama cine ar putea hotara) ca ar fi trebuit sa primim?

 77. Catalin Dumitrescu

  Sunt simultan si PFA si angajat cu norma intreaga. O parte din colegii mei care sunt in aceeasi situatie au incasat indemnizatia de ajutor din primavara desi mie mi s-a spus ca nu „am voie” iar colegilor li vor cere banii inapoi. Acum ei pot sa incaseze si acest ajutor … Daca nu am incasat in primavara pentru ca „nu am vrut sa pun presiune pe finantele statului” … acum ar exista posibilitatea?

  1. Buna ziua! Da, a fost neclara situatia in primavara, unele judete au dat la salariati altele nu au dat. Daca va incadrati la conditii – venitul din activitate a scazut fata de anul anterior – atunci puteti cere indemnziatia. Urmariti articolul si vom actualiza imediat ce vor apare noutati.

 78. Fizesan Ioana

  Bună ziua, pot depune și cei care au început activitatea, dar evident treaba nu merge cum ar trebui încă? Activez cu codul Caen 9602.
  Multumesc, o zi buna!

 79. Bunea Theodor

  Am un PFA cod CAEN 4932 TRANSPORTURI TAXI.MA INCADREZ PENTRU ACEST AJUTOR SI UNDE TREBUIE DEPUSA CEREREA SI TERMENUL PANA CAND SE POATE DEPUNE.MULTUMESC DIN SUFLET

 80. SCOBERCEA IOAN

  Sunt expert contabil si nu am gasit unde pot sa accesez formularul de cerere,documentele justificative si unde anume sa la depun.Multumesc.

 81. Bună seara!
  Va rog sa ma iertați dar eu tot nu am înțeles dacă cererile pentru acest ajutor (pentru PFI de exemplu) se trimit pe adresa de mail direct la Agenția Națională de plăti și Inspectie Sociala sau prin aici.gov.ro?!!!
  Va mulțumesc anticipat.

 82. Yastremskyi O.

  Cum se cheamă procedura care trebuie selectată din listă pe aici.gov.ro? OUG 132 nu pare să figureze în niciuna dintre opțiunile. Mulțumesc pentru lămuriri și informare.

 83. Sunt electrician cu pfa și lucrez individfual pot obține ajutorul au scăzut foarte tare încasările și lucrările

 84. buda valentina

  PFA santem afectati de pandemia a scazut cifra de afaceri unde putem depune actele pentru ajutor

Scrie mesajul tau aici:

Abonează-te la noutăți legislative și fiscale!