6202 codul CAEN preferat de it-isti

6202 este codul CAEN preferat al it-istilor care infiinteaza activitati independente, PFA si II.

CAEN 6202 Activitati de consultanta in tehnologia informatiei

6202 Activitati de consultanta in tehnologia informatiei. Aceasta clasa include planificarea si proiectarea sistemelor de calculatoare ce integreaza hardware, software si tehnologii de comunicatii. Serviciile de consultanta pot include si activitatea de pregatire a utilizatorilor.

Cum in Romania se taxeaza dupa tipul activitatii economice si nu veniturile obtinute, unii contribuabilii sunt mai norocosi decat altii. Codul CAEN 6202 se afla in nomenclatorul activitatilor care pot fi impozitate la norma de venit spre deosebire de codul 6201 care nu se afla in nomenclator si se impoziteaza doar in sistem real.

Ca sa fie si mai interesant, salariatii au reducere de 50% a normei de venit si astfel ajung sa NU mai platesaca contributii sociale (depinde de nivelul normei stabilit la nivel de judet: in Bucuresti norma este de 32.000 lei dar in Constantan este de 80.000 lei).

CAEN 6201 Activități de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)

6201 – Această clasă include activitățile de scriere (programare), modificare, testare și asistență privind produsele software. Este asemenea inclusă scrierea de programe urmând indicațiile utilizatorilor (programe orientate pe client).

Această clasă include:

 • proiectarea structurii și conținutului și/sau scrierea codului de calculator necesar pentru a crea și implementa:
 • sisteme software
 • aplicații software
 • baze de date
 • pagini web
 • adaptarea software-ului potrivit cerințelor specifice, adică modificarea și configurarea unei aplicații existente astfel încât devine compatibilă și funcțională, potrivit mediului sistemului informatic al clientului

Clasă CAEN 6201 exclude:

 • publicarea pachetelor de programe, vezi CAEN 5829
 • transpunerea sau adaptarea software-ului nespecializat pentru o anumită piață, pe cont propriu, vezi CAEN 5829
 • planificarea și proiectarea sistemelor de calcul electronic ce integrează echipament, software și tehnologii de comunicații, chiar dacă software-ul furnizat este o componentă integrantă, vezi CAEN 6202

Cum veniturile obtinute de it-isti sunt considerabile, venitul lunar mediu fiind de peste 3.000 de euro pe luna, diferenta de impozite este substantiala intre cele 2 forme de impozitare.

Totul intr-un singur loc pentru gestiunea activitatii tale:

 • Cadrul legal pentru desfasurarea activitatii. Modificarile Codului fiscal din 2021.
 • Infiintarea de activitati independente. Modificarea formei de organizare.
 • Taxele si impozitele platite de o activitate independenta in 2021.
 • Plătitor sau neplătitor de TVA? Ce ma avantajeaza?
 • Operatiuni intracomunitare. Obtinerea codului special de TVA.
 • Sistem de impozitare: normă de venit sau sistem real? Ce ma avantajeaza in 2021?
 • ​Care sunt registrele si formularele obligatorii si de unde le procur?
 • Completarea Registrului Jurnal de Incasari si Plati.
 • Cheltuielile deductibile si nedeductbile. Cum sa reduci legal impozitul pe venit.
 • Cum sa calculezi venitul net si sa completezi Registrul de Evidenta Fiscala.
 • Stabilirea obligatiei de a plati contributie la pensie (CAS) si la sanatate (CASS). Exceptii.
 • Completarea Declaratiei Unice 2021. Rectificarea declaratiei.
 • Plata obligatiilor fiscale si verificarea obligatiilor de plata. Compensarea sau restituirea platilor in plus.
 • Cum sa faci inventarierea patrimoniului si sa completezi Registrul Inventar.
 • Exemple si Studii de caz pentru lamurirea oricarei situatii de mai sus.

Exemplu

PFA domeniul IT, nesalariat, cu un venit net lunar de 15.000 lei din servicii externe, venitul net anual de 180.000 lei.

PFA are cheltuieli anuale deductibile de 10.000 lei.

a. Impozitare la norma de venit – cod CAEN 6202

Norma de venit pentru Bucuresti este 32.000 de lei. Impozitele pe care un contribuabil le va plati pentru aceasta activitate sunt:

Impozit pe venit:  32.000 x 10% = 3.200 lei

Contributia la pensie, calculata la baza minima de calcul: 24.960 x 25%= 6.240 lei

Contributia la sanatate: 24.960 x 10%= 2.496 lei

Total taxe si contributii datorate in 2019= 11.976 lei

b. Impozitare in sistem real – cod CAEN 6201

Contributia la pensie, calculata la baza minima de calcul: 24.960 x 25%= 6.240 lei

Contributia la sanatate: 24.960 x 10%= 2.496 lei

Impozit pe venit:  (180.000 – 10.000 – 6.240) x 10% = 16.760 lei

Total taxe si contributii platite = 25.496 lei

Rezulta o diferenta de 25.496 – 11.976 = 13.520 lei, suma platita in plus la sistemul real.

Cea mai importanta intrebare:

Se poate ca orice activitate desfasurata in tehnologia informatiei sa fie incadrata la cod CAEN 6202 si impozitata la norma de venit?

Toate PFA/II-urile cu activitati in IT se incadreaza la consultanta, pentru ca prin serviciile de IT fac si consultanta pentru client; ii ajuta sa gaseasca cea mai buna solutie de implementat in sistemul lor. Deci autorizarea 6202 este corecta in acest caz.

In acelasi timp, implementarea solutiei nu se mai incadreaza la 6202 ci la 6201 si atunci avem o problema, cel putin teoretica.

Conform legii nr 12/1990 republicata in 2014, art. 1,  constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 5.000 lei:

a) efectuarea de activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii, după caz, fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege;

la articolul 3, sanctiunea este mai drastica:

Bunurile care au servit sau au fost destinate să servească la săvârşirea vreuneia dintre faptele prevăzute la art. 1, dacă sunt ale contravenientului, precum şi sumele de bani şi bunurile dobândite prin săvârşirea contravenţiei se confiscă.

In practica situatia nu este asa grava. Din cauza ambiguitatii textului de lege, sunt dificil de sustinut si aplicat sanctiunile de mai sus. Astfel majoritatea PFA folosesc doar codul CAEN 6202 fara a mai inregistra si codul CAEN 6201, (daca l-ar autoriza nu s-ar mai incadra la norma de venit).

Desi nu este perfect legal, utilizarea exclusiva a CAEN 6202 este tolerata de autoritati. Nu am auzit pana acum ca la inspectia fiscala veniturile sa fie incadrate ca impozabile in sistem real sau confiscate. Adevarul este ca it-istii nu fac probleme cu plata obligatiilor la bugetul de stat si, majoritatea lor, aduc bani din afara. Poate din aceasta cauza acest mic abuz este tolerat.

Oricum, ANAF nu este pregatit sa contracareze forme mai grave de eludare a taxelor si contributiilor sociale: cum sunt persoane care obtin venituri fara sa aiba forma de organizare si cont/card bancar in RO.

Ce poti face in continuare?

Pentru a evita complicatiile, stabileste cu clientii tai cat este consultanta si cat este implementare si evidentiaza clar in contractul de prestari servicii si in facturile emise natura serviciilor prestate. Veniturile din consultanta trebuie sa fie majoritare.

Daca esti la inceput de drum, nu stii ce venituri vei avea si nu vrei sa te complici, infiinteaza o PFA/II co cod 6202 si la depunerea declaratiei unice alege sistemul real de impozitare. Sistemul real de impozitare il poti schimba dupa 2 ani, cand veniturile vor fi mai mari.

O alta solutie, daca nu esti chiar la inceput, este sa infiintezi o microintreprindere, unde nivelul de impozitare este undeva intre norma de venit si sistem real, dar cu alte obligatii si responsabilitati. Vezi aici o comparatie intre cele doua forme de organizare.

[ratings]

2 comentarii la “6202 codul CAEN preferat de it-isti”

 1. Buna,

  Am o nelamurire legata de articol.

  „Pentru a evita complicatiile, stabileste cu clientii tai cat este consultanta si cat este implementare si evidentiaza clar in contractul de prestari servicii si in facturile emise natura serviciilor prestate. Veniturile din consultanta trebuie sa fie majoritare.”

  – Am voie sa fac implementare fara sa autorizez codul CAEN 6201?
  Asa am inteles ca nu si in acest caz activand 6201 nu mai intru la norma devenit, asa cum reiese si din articol.
  Deci cum sa intelegem „Veniturile din consultanta trebuie sa fie majoritare.” daca avem activat numai codul caen 6202?

 2. Mihai Cosmin

  Buna,

  Si eu sunt programator si folosesc codul 6202.

  Zilele trecute am primit prin posta notificare de la ING care ma informa ca trebuie sa ma deplasez la sediu ING pentru a actualiza datele pentru PFA. La sediu in cadrul actualizarii a trebuit sa descriu in cateva propozitii activitatea. Eu am fost sincer si am enumerat analiza, proiectare, implementare, documentatie etc.

  Poate ca ANAF-ul vrea sa gaseasca cazurile de folosire gresita a codurilor CAEN.

  Mersi

Scrie mesajul tau aici:

25% REDUCERE
cu ocazia actualizării!

 • 00zile
 • 00ore
 • 00min
 • 00sec