2.000 de euro – ajutor nerambursabil pentru PFA si CMI

Actualizare 16 Octombrie 2020.

ATENȚIE IMM-urile, PFA-urile, ONG-urile şi CMI-urile pot aplica pentru microgranturile de 2.000 Euro pâna pe 21 octombrie, ora 20.

Vezi raspunsuri la cele mai intalnite intrebari. Oficial de la Ministerul Economiei – necesita autentificare.

Consultanta pentru accesarea micrograntului de 2.000 de euro

Daca ai nevoie de ajutor pentru depunerea cererii suntem dispusi la colaborare. Apasa pe link sau pe poza de mai jos pentru ca sa vezi ce ai de facut.

La inceput, nu ne-am implicat pentru ca am presupus ca o sa fie foarte multi solicitanti, mult peste numarul de 50.000 si atunci era important ca fiecare sa depuna cererea in primele ore. Din pacate nu au fost asa multi solicitanti si sigur nu se va ajunge la 50.000 daca nu se modifica criteriile.

Actualizare 14 Octombrie 2020.

Desi nu erau trecute in OUG 130 ca fiind eligibile, pana acum s-au inscris:

 • peste 650 de INTREPRINDERI INDIVIDUALE,
 • 55 de TRADUCATORI (CAEN 7430 – profesii liberale) si chiar
 • 9 INTREPRINDERI FAMILIALE.

Asta nu inseamna ca vor fi declarate eligbile. Vom vedea saptamana viitoare.

Actualizare 12 Octombrie 2020.

Luni, 12 Octombrie 2020 ora 10, a inceput sesiunea de depunere a cererilor pentru micrograntul de 2.000 euro. Verifica aici numarul cererilor depuse.

Important! Gasesti aici un tutorial pentru depunerea cererii.

Important! Daca nu te incadrezi la micrograntul de 2.000 euro sunt sanse mari sa incasezi indemnizatie de 41,5% din salariul mediu brut pe economie (2.253 lei/luna)  pentru urmatoarele 3 luni. Vezi aici mai multe detalii.

Actualizare 06 Octombrie 2020

A fost publicata in Monitorul Oficial Procedura de implementare a Măsurii 1 – microgranturi de câte 2.000 de  euro pentru firmele mici și mijlocii (IMM) fără angajați, PFA, ONG și cabinete medicale.

Important! Descarca si citeste procedura de acordarea a micrograntului de 2.000 euro.

Observatie! Formularele de mai sus sunt doar pentru informare, acestea nu se completeaza si nu se depun fizic, nu se transmit ca atasament la email. Persoanele care sunt interesate de grantul de 2.000 de euro, creeaza un cont pe granturi.imm.gov.ro unde completeaza formularele online si le semneaza cu certificat digital sau imputernicesc o persoana pentru depunerea cererii.

Nu s-a anuntat nimic referitor la Etapa a II-a cu depunerea cererilor de finantare. Conform OUG 130, etapa a II-a se anunta cu cel putin 3 zile inainte de a fi activa.

Te anunțăm imediat ce avem noutăți !

Ghid Declarația Unică 2020

 • Notiuni fiscale explicate
 • Exemple si studii de caz
 • Declaratii model completate
 • Disponibil in format PDF

Intrebari si raspunsuri oficiale de la Ministerul Economiei

Actualizare 25 Septembrie 2020.

Proiecte cu modificari propuse la Ordonanta granturilor

La aceasta data se afla in dezbatere publica doua proiecte de modificare:

 1. Propuneri venite din partea Guvernului, printre care cea mai importanta este eliminarea conditiei de cifra de afaceri la IMM – nu mai este necesar ca aceasta sa fie mai mare de 5.000 de euro in 2019; conditia era pentru accesarea grantului de 2.000 euro. Se adauga mai multe coduri CAEN ca fiind eligibile pentru finantare, deocamdata nu stim care sunt aceste CAEN-uri.
 2. Alte modificari la Ordonanta granturilor sunt propuse in Parlament, de catre deputati si senatori.

Imediat ce aceste modificari vor fi publicate in Monitorul Oficial te vom anunta pe email – aboneaza-te.

Au fost selectate bancile partenere in programul de granturi pentru PFA/CMI

Acestea sunt:

 1. BANCA ROMÂNEASCĂ S.A.
 2. OTP BANK ROMÂNIA S.A.
 3. BRD GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.
 4. BANCA TRANSILVANIA
 5. BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ S.A.
 6. CEC BANK S.A.
 7. RAIFFEISEN BANK S.A.

Detalii aici.

Etapa 1 este activa – creeaza-ti contul pe site-ul granturi.imm.gov.ro

Indrumar MEEMA pentru cei care vor sa se inscrie pe site. Vezi detalii.

S-a publicat proiectul cu Procedura de implementare a măsurii “Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile”.

Cererea se va depune la adresa granturi.imm.gov.ro in doua etape:

 1. Prima etapa consta in crearea contului pe site-ul granturi.imm.gov.ro;
 2. Etapa 2 consta in depunere cererii de finantare la o data anuntata cu cel putin 3 zile inainte de fi activa; (La aceasta data nu sunt semnate colaborarile cu bancile comerciale; se asteapta ofertele lor pana vineri 18 sept urmand ca pana pe data de 25 sept sa se semneze colaborarile; etapa 2 va incepe cel mai probabil pe 1 octombrie).

Atentie, conform procedurii:

6.8 (1) Pentru aplicanții acceptați în urma verificărilor administrative și de eligibilitate în limita bugetului alocat măsurii, aplicația informatică va genera contract de finanțare(Anexa nr. 2) care se va regăsi în front office și va trimite pe adresa de corespondență un mesaj de atenționare în acest sens.

Aplicanții vor intra în aplicație, vor descărca contractul de finanțare, îl vor semna cu semnătură electronică și îl vor reîncărca semnat în aplicație în maxim 5 zile de la primire.

După semnarea acestuia de către ordonatorul terțiar de credite și reîncărcarea în aplicație a contractului semnat de ambele părți, instituția de credit parteneră selectată de către aplicant la înscriere va fi înștiințată electronic că poate face plata ajutorului financiar nerambursabil.

Beneficiarii eligibili declaraţi admişi vor deschide conturi curente disticte la instituţia parteneră, care vor fi utilizate exclusiv pentru implementarea proiectului pe perioada de derulare a acestuia.

(2) MMACA prin AIMMAIPE va transfera în contul de tranzit deschis la instituția parteneră selectată, cu rol de agenție de implementare,  sumele reprezentând ajutor de stat aferente contractelor de finanțare.  

(3) În termen de maxim 90 de zile din momentul plății ajutorului financiar către beneficiar acesta are obligația efectuării cheltuielilor cu respectarea art. 4.3.1 alin (1). De asemenea, în același termen de maxim 90 de zile din momentul încasării ajutorului financiar de către beneficiar acesta are obligația încărcării în aplicație a facturilor, documentelor de plată și raportului de progres (Anexa 8), în caz contrar ajutorul acordat fiind recuperat.

În cazul în care AIMMAIPE constată că nu se depun documentele prevăzute la 6.8.(3), sau nu semnează contractul de finanţare până la termenul limită prevăzut în prezenta procedură, solicitanţii vor primi Scrisoare de înştiinţare a recuperării ajutorului acordat, transmisă automat de către aplicație.

Descarca de aici proiectul cu Procedura de implementare a măsurii 1 – microgrant de 2.000 de euro pentru PFA/CMI/ONG/IMM.

Actualizare 14 Septembrie 2020.

18 septembrie 2020, termenul de prezentare a ofertelor din partea instituțiilor de credit pentru acordarea fondurilor pentru cele trei măsuri instituite în baza OUG nr.130/2020. Vezi mai multe detalii aici.

Actualizare 12 Septembrie 2020. Ghidul Solicitantului pentru accesarea micrograntului de 2000 de euro a fost publicat.

Important! Beneficiarii de ajutor de stat trebuie să depună o cerere de finanțare până la data de 30 octombrie 2020, iar încheierea contractelor de finanțare trebuie să se facă până la data de 31 decembrie 2020 (Termenul de 30 septembrie este pentru beneficiarii reali).

Nu a fost specificata inca adresa web unde se va incarca cererea de finantare si celelalte formulare solicitate. Din declaratiile persoanelor de decizie am inteles ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale lucreaza la aplicatia online.

5.1.Schema se aplică de la data publicării în Monitorul Oficial al României, pana la 31 decembrie 2020. Beneficiarii de ajutor de stat trebuie să depună o cerere de finanțare până la data de 30 octombrie 2020, iar încheierea contractelor de finanțare trebuie să se facă până la data de 31 decembrie 2020.

In indrumarul publicat de Ministerul Economiei

Înregistrarea si transmiterea proiectului se va putea face începând cu ora 9.00 a primei zile aferente perioadei în care apelul este deschis.

Tipul de depunere: cu depunere la termen.

 • Data deschidere apel de proiecte: Se va stabili de către MEEMA
 • Dată şi oră începere depunere de proiecte: Se va stabili de către MEEMA
 • Dată şi oră închidere depunere de proiecte: Se va stabili de către MEEMA
Important:

In Parlament se afla in dezbatere legea care modifica si aproba ordonanta granturilor (OUG 130). Pana la aceasta data, in Senat, s-a adaugat ca fiind eligibile pentru finantare la Anexa 1 si activitatile cu codul CAEN:

 • 6920 Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta în domeniul fiscal;
 • 9311 Activitati ale bazelor sportive;
 • 9312 Activitati ale cluburilor sportive;

Legea urmeaza sa intre in dezbatere si la Camera Deputatilor, unde mai poate sta pana la 2 saptamani, daca se grabesc deputatii.

Asadar, pana cand legea nu va fi publicata in Monitorul Oficial, nu vom putea depune cereri de finantare pentru microgranturi.

Nu s-a clarificat si daca celelalte forma de organizare a activitatilor independente, II si IF, sunt eligibile pentru micrograntul de 2.000 euro.

Granturi PFA/CMI de 2.000 de euro

Ieri, 6 august 2020, s-a publicat OUG 130/2020 cu masurile de sprijin financiar nerambursabil (granturi pfa) acordat PFA, CMI si IMM (vezi textul OUG aici). Valoarea totala a sprijinului este de 1 miliard de euro, care se imparte in 3 masuri:

(2) Formele de sprijin din fonduri externe nerambursabile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se referă la:
a) microgranturi, in valoare de maxim 2.000 de euro acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară (buget 100 mil euro);
b) granturi pentru capital de lucru acordate sub formă de sumă forfetară şi în procent din cifra de afaceri (buget 350 mil euro);
c) granturi pentru investiţii productive acordate din fonduri externe nerambursabile în baza evaluării proiectului de
investiţii depus (buget 550 mil euro).

Important! Din cele 3 masuri doar prima se adreseaza PFA, CMI si ONG. Celelalte 2 masuri se adreseaza doar IMM (despre care nu discutam in acest articol).

Cine poate incasa cei 2.000 de euro

e) beneficiari finali ai ajutorului de stat – IMM/ microintreprinderi/PFA/CMI, organizaţii neguvernamentale cu activitate economică, denumite în continuare ONG-uri cu activitate economică, care primesc ajutorul de stat prin intermediul
micrograntului/grantului pentru capital de lucru/grantului pentru investiţii productive, prin incheierea unui contract de ajutor de stat cu administratorul schemei de ajutor de stat;

f) CMI – unitatea, cu sau fără personalitate juridică, furnizoare de servicii publice, de stat sau private, de asistenţă medicală umană preventivă, curativă, de recuperare şi de urgenţă. Serviciile de sănătate ale cabinetelor medicale se realizează de medici de medicină generală – medici de familie, medici stomatologi, medici specialişti şi alte categorii de personal medical autorizat. În CMI îşi exercită profesia medicul titular, care poate avea ca salariaţi ori colaboratori medici sau orice altă categorie de personal;

Conditii de acordare a ajutorului de 2.000 euro

Art. 5(1) Microgranturile se acordă pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat încheiat cu următoarele categorii de beneficiari:
a) întreprinderile mici şi mijlocii care fac dovada prin situaţiile financiare depuse că nu deţin salariaţi cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019;
b) PFA, ONG-uri cu activitate economică în unul din domeniile de activitate prevăzute în anexa nr. 1;
c) PFA/CMI, dacă au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, care nu au beneficiat de stimulentul medical acordat în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 82/2020. Dovada implicării în activităţile legate de COVID-19, dar şi pentru neacordarea stimulentului medical se face prin completarea unui formular anexă la cererea de finanţare emis de unitatea sanitară unde a prestat serviciul beneficiarul/direcţia de sănătate publică judeţeană, după caz, care va fi stabilit la nivelul Ghidului solicitantului.
(2) Verificarea încadrării beneficiarului în categoria IMM se realizează, pe bază de eşantion, de către MEEMA/AIMMAIPE după depunerea cererii de finanţare şi încheierea contractelor de finanţare, cu condiţia recuperării sprijinului din fonduri externe nerambursabile dacă beneficiarul nu se încadrează în categoria de IMM la data depunerii cererii de finanţare, cu excepţia PFA şi CMI.
Art. 6 Microgranturile prevăzute la art. 4 alin. (1) se acordă, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, beneficiarilor care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative:
a) au desfăşurat activitate curentă/operaţională pe perioada a cel puţin unui an calendaristic înainte de data depunerii cererii de finanţare, cu excepţia PFA/CMI pentru care începerea activităţii poate să fi avut loc până la data de 1februarie 2020;
b) au obţinut o cifră de afaceri în exerciţiul financiar anterior depunerii cererii de finanţare de cel puţin echivalentul în lei a 5.000 euro la data depunerii cererii de finanţare, cu excepţia beneficiarilor ajutorului de stat prevăzuţi la art. 5 lit. b) şi c);
c) îşi menţin activitatea pe o perioadă de cel puţin 6 luni de la acordarea formei de sprijin sub formă de microgrant.

Anexa 1. Coduri CAEN eligibile la PFA-uri pentru grantul de 2000 euro

Atentie! limitarea codurilor CAEN este valabila doar pentru beneficiarii de la art 5, aliniat 1, litera b: PFA si ONG.

Coduri CAEN eligibile microgrant 2000 euro
Coduri CAEN eligibile microgrant 2000 euro

Pentru ce poti sa folosesti 2.000 de euro

Art. 7 (1) Beneficiarii de microgranturi pot utiliza alocările din fonduri externe nerambursabile pentru susţinerea unor cheltuieli de tipul:

a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum şi alte categorii de stocuri necesare activităţii curente/operaţionale desfăşurate de beneficiari;

b) datorii curente şi restante faţă de furnizorii curenţi, inclusiv faţă de furnizorii de utilităţi potrivit contractelor încheiate;

c) cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat;

d) cheltuieli privind achiziţia de servicii şi reparaţii necesare activităţii curente de bază, cu excepţia serviciilor de consultanţă, studii şi alte categorii de servicii indirecte cu activitatea curentă;

e) cheltuieli privind echipamentele de protecţie medicală, inclusiv materiale de dezinfecţie pentru protecţia împotriva răspândirii virusului SARS-CoV- 2;

f) cheltuieli privind achiziţia de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare pentru reluarea activităţii curente;

g) cheltuieli privind achiziţia de echipamente, utilaje, instalaţii, tehnologii, dotări independente necesare pentru reluarea activităţii;

h) cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului.

(2) Verificarea asigurării tipurilor de cheltuieli eligibile se face pe eşantion de 1% în scopul validării justificării sumei forfetare.

(3) Beneficiarii de microgranturi vor depune o declaraţie pe proprie răspundere prin care îşi vor asuma faptul că utilizarea microgranturilor în alte scopuri decât cele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă atrage după sine recuperarea ajutorului de stat acordat împreună cu plata accesoriilor pentru recuperarea ajutorului de stat.

Procedura de obtinere a micrograntului de 2.000 euro

Art. 8 Cererile de finanţare depuse în cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate la finanţare în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate care vor fi stabilite în Ghidul solicitantului.

Din textul ordonantei deducem ca sunt urmatoarele etape pentru obtinerea micrograntului de 2.000 euro:

 1. Depunerea cererii de finantare in conformitate cu prevederile din Ghidul Solicitantului;
 2. Ministerul Economiei va evalua cererea de finantare conform criteriillor de mai sus;
 3. Dupa evaluarea cererii se incheie contractul de acordarea a ajutorului nerambursabil;
 4. Bancile partenere fac plata in contul beneficiarului;
 5. De retinut ca:

h) beneficiarul final al ajutorului de stat depune un raport de progres privind cheltuielile efectuate la bancă în termen de 90 de zile de la data la care disponibilul a fost transferat în contul bancar al acestuia. Nedepunerea raportului de progres în termenul solicitat sau depunerea acestuia cu informaţii lipsă ori necompletarea acestuia cu informaţii/documente solicitate dă dreptul AM-POC/MEEMA/AIMMAIPE să iniţieze demersurile legale pentru recuperarea sprijinului financiar acordat sub formă de microgrant, în baza unei metodologii de recuperare a ajutorului de stat care va fi dezvoltată ulterior avizării schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană;

Alte ajutoare acordate PFA in aceasta perioada

625 comentarii la “2.000 de euro – ajutor nerambursabil pentru PFA si CMI”

 1. PIPEREA SA Aiba grija de II si IF

  Acum in lista aprobata automat, cu recipisa ca totul este in regula cu cererea sunt asa:

  926 II (cautare dupa “Individuală”) + 77 II (cautare dupa “Individuala”) = 1003

  86 IF (cautare dupa Familială) + 32 IF (cautare fara diacritice “Familiala) = 118

  TOTAL II + IF = 1121

  1121 persoane fizice autorizate sa fie II sau IF fara forma PFA

  Hai ca iese de un proces colectiv, poate se baga avocatul Gheorge Piperea. Sunt in joc 2.242.000 EUR (doua milioane, doua sute patruzeci si doi euro). La un onorariu se 50% face peste 1 milion de euro si avocatul Piperea. 1121 X 2000 eur!

  Lista CUI-urilor e publica si se pot contact toti cei din lista cu II sau IF.

  Despre ceilalti liber profesionisti gen contabili, sa se descurce singuri ca ei vor sa se scota doar pe ei, nu si pe fratii lor cu II sau IF.

 2. Mihaela ursu

  Eu asa am facut, am semnat electronic imputernicirea semnată fizic si scanată. Altfel nu o acceptă sistemul.

 3. @gabi

  Am cu familia o IF – CAEN 9321 – Balciuri, care se regaseste in lista de eligibila, in Anexa 1. Dvs.? Ce entitate si ce CAEN?

  Ce ziceti au sanse IF-urile?

 4. @varza de contabil
  Dvs ce sunteti? As zice din cat va luptati pt liber profesionisti traducator autorizat, dar nu e stilul traducatorilor, deci ii?
  Sau daca ma uit la cat de inversunat sunteti impotriva acestor categorii sunteti un real pfa frustrat ca poate vor primi si altii banii.
  Cu cine tineti? Pt cine va luptati dvs? Poate ne alaturam si noi

 5. Pt ca de cativa ani, absolventii de facultati de cintabilitate si studii econonice pot fi contabili, neautorizati la srl cu sub 35000 cifra de afaceri sau ceva de acest gen fiind inregistrati la reg com ca pfa. Am citit chiar de pe site reg com.
  Va fi deci aceeasi discriminare intre pfa neautorizati si profesii liberale autorizati atat la contabili cat si la traducatori (momentan singura profesie liberala cu cod caen in anexa 1)

 6. Varza de contabil

  @ Ionut

  Pai prin proiectul ala de lege adaugati CAEN-ul 6920 la
  PFA sau ONG. Nu adaugati profesia liberala “contabil autorizat” intre cei eligibili.

  Nu ati inteles nimic… Ori va luptati pt toti (II / IF / profesii liberale) sa fie toti inclusi la PFA, ori stati acasa, ca e tot aia.

  Voi vedeti ca in OUG 130 se mentioneaza PFA si ONG la cei carora li se aplica lista de CAEN-uri din Anexa 1? Ce rost are sa adaugati acolo un caen nou de contabil (profesie liberala), daca voi nu sunteti PFA sau ONG? Frectie la picior de lemn.

  Lista profesii liberale:
  https://www.onrc.ro/documente/infoutile/Lista_profesii_liberale25.04.2019.doc

 7. Așa cum am mai informat, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene se află în dezbatere în Camera Deputaților. Proiectul (plx500) se va dezbate marți, 20 octombrie a.c., în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților (comisia raportoare). În Senatul României au fost aduse o serie de amendamente formei inițiale a OUG nr. 130/2020. Printre acestea s-a numărat și completarea listei codurilor CAEN eligibile pentru formele de sprijin din fonduri externe nerambursabile: microgranturi, granturi pentru capital de lucru, și granturi pentru investiții productive, cu 6920 – Activității de contabilitate și audit financiar; consultanță în domeniul fiscal (https://senat.ro/legis/PDF/2020/20L498CR.pdf).

  Avem toată speranță că forma adoptă de Senat va fi adoptată și de Camera Deputaților.

  Cu siguranță termenul pentru accesarea microgranturilor în valoare de 2.000 de euro (21 octombrie 2020) va expira până la data promulgării legii. În aceste condiții, dacă activitățile aferente codului CAEN 6920 se vor regăsi în lista celor eligibile pentru finanțare în forma legii adoptate de Parlamentul României, vom întreprinde toate demersurile necesare față de Guvernul României pentru a identifica o posibilitate ca și profesia noastră să beneficieze de acest sprijin.

  Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au completat chestionarul lansat de CECCAR în data de 25 septembrie a.c. Rezultatele sondajului au oferit argumente serioase în baza cărora ne-am susținut solicitările în fața decidenților politici.

 8. Ilinca Maria Tempeanu

  Buna Ziua, am completat tot si am ales locatia de implementare dar butonul salveaza nu se activeaza
  La numarul de autorizare se trece rezolutia?

 9. Cereri Refuzate

  Voi vedeti ce are Constantin trecut in acest articol (sus, actualizatea din 14 oct.):

  “ Desi nu erau trecute in OUG 130 ca fiind eligibile, pana acum s-au inscris:

  peste 650 de INTREPRINDERI INDIVIDUALE,
  55 de TRADUCATORI (CAEN 7430 – profesii liberale) si chiar
  9 INTREPRINDERI FAMILIALE.
  Asta nu inseamna ca vor fi declarate eligbile. Vom vedea saptamana viitoare.”

  Voi stiti ce avea initial scris? Nu stiti, va spun eu, in partea de final incuraja profesiile liberale si II si IF sa aplice. Apoi a modificat in forma de mai sus? De ce credeti ca a modificat? De nebun? Cu siguranta ca nu e nebun si ca retelele in care e el bagat l-au determinat sa modifice.

  Asa ca abia astept sa luati teapa ma, toti astia cu II, IF, profesii liberale care credeti ca veti primi 2000€. Nu veti primi ma nimic ca nu cereti nimic.

 10. Cereri Refuzate

  @ MARITA JASCU

  Daca ai PFA (firma PFA, nu ca esti persoana fizica autorizata de Ministerul Justiei ca traducator de ex. sau II sau IF sau alte forme) sau daca esti SRL cu cerere aprobata, esti 100% aprobat.

  E mai complicat pt. cei aprobati de sistem si pe lista acum care nu sunt PFA exact cu PFA ca forma de organizare. Dar astia vad ca stau linistiti in banca lor fara sa zica nimic… mai e 1-2 pe aici care se zbate pt. ei.

  Sa stea ei linistiti si sa nu zica nimic pe aici sa vada cum vor fi respinsi. Chiar merita sa fie respinsi. Copilul care nu plange, nu primeste lapte.

  Asta e ultimul apel la II, IF, traducatori, contabili, profesii liberalea. Voi intelegeti ca chiar mesajele de pe blogul asta e cel care va determina pe 21 oct., peste 2 zile daca luati sau nu 2000€?

  Stati cuminti si nu ziceti nimic sa vedeti refuzarea cererii.

  Daca nu sariti cu un mesaj mecar pt. a primi 2000€, inseamna ca nu meritati aia 2000€.

  Nu credeti ca din mesajele de aici se va determina daca se aproba sau nu cererile? Dar cum credeti voi ca se va decide? Asta e singurul site unde se discuta asa ceva si nu ziceti nimic, nu va cereri drepturile si nu invocati de ce va incadrati.

  Stati pe burta si sperati sa va intre banii in cont fara sa faceti nimic. #SperiMataDarSperiDegeaba!

  Stai si nu comenta aici si sa te vad dupa refuz ce faci. Atunci o sa fie prea tarziu!

 11. Marita Jascu

  Cum si cand aflam ca proiectul ptr microgranturi(2000 euro) a fost admis si dacă da cand vor intra banii in cont ?

 12. S-a aprobat cuiva pana acum cererea pt microgrant?
  S-a primit vreun refuz la vreo cerere depusa?
  A semnat cineva vreun contract pana acum?
  Cand vom primi aprobarea sau refuzul cererii si contractul?

 13. @ATENTIE DUSMANUL ASCULTA

  M-ai prins, sunt infiltrat de la minister, să văd ce mai discută lumea pe aici. Care-i rău, pac, l-am notat la catastif și ciuciu fonduri. Așa că ai grijă că poate te trec și pe tine pe listă.

 14. Atentie Dusmanul Asculta

  @Giumbix

  Pe aratura ai luat-o doar tu.
  Ce nu sunt importante pt. tine caen-urile din Anexa 1 si care au fost alese acolo? Nu e important ca sunt profesii liberale si II si IF aprobate de sistem dar care de la minister au primit de la Call Center ca nu vor fi aprobati ca daca “legea zice PFA” si ei nu au forma de autorizare PFA, chiar daca sunt persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati ca profesii liberale sau II sau IF nu sunt eligibili.

  Apoi, ce propui nu numai ca e evaziune fiscala, e chiar frauda fiscala. Laptopul ala trebuie trecut in registrul inventar si se poate vedea usor la verificarea incrucisata daca ai facut sau nu storno la factura.

  Stai in banca ta si nu mai du discutia in derizoriu cu mesajele tale intr-adevar pe aratura.

  In ce categorie esti? Esti PFA si esti asigurat sau esti SRL asigurat ca vei primi fondurile sau esti doar infiltrat de la minister sa duci discutiile relevante in derizoriu?

 15. Dacă tot a luat-o lumea pe arătură cu comentariile, în timp ce așteptăm cu toții rezultatele, vă dau eu o idee românească — de banii ăia, cumpărați un produs foarte scump, gen un laptop de 9000 de lei. Îl declarați, aveți factură/bon, ce trebuie ca să dovediți că ați folosit banii conform cerințelor, apoi faceți retur la laptop și rămâneți cu banii. Nici măcar nu desfaceți cutia laptopului, în modul ăsta nu faceți nicio pierdere nici pentru magazinul de unde-l cumpărați. După care vă puteți lua de banii ăaia, ce aveți nevoie cu adevărat. Asta pentru cei care se plâng că li se impun să folosească banii într-un mod în care nu-i ajută cu adevărat.

  Na, să continue dileala, dacă tot ne-am apucat.

 16. Da, si eu am remarcat cu zoo si muzee. Chiar si pe la inceputul listei cu fabricarea de… stau si ma intreb… or fi pe pfa?!
  Nu remarcasem cu casetele video… Nu am zis nimic ca nu vreau sa supar pe cineva care poate se califica pe aceste coduri. Dar unde sunt masele de pfa care au nevoie de ajutor?
  Pe scurt si-au cam batut joc de micii antrepenori pfa ii if liber profesionisti…
  Apropo… deci contabili, instalatori, electricieni, etc etc etc care sigur sunt pe pfa multi si nu au avut de lucru unde sunt?! Si cum de nu iesim in strada?! Daca vedeam ca nu se ajung fondurile cum am crezut ca sigur va fi nu ziceam nimic. Dar vazand situatia reala…
  Da Doamne minte si dragoste in inima conducatorilor nostri pt popor! Ne trebuie o minune!

 17. ZOO PE PFA

  E bine ca in lista aprobata de CAEN-uri din Anexa 1 regasim:

  7722 – Inchiriere casete video. Astia au facut vreo analiza cand au pus acest caen pe lista buna, aprobata? Mai e cineva care inchiriaza casete video? Are cineva din minister un centru din asta ascuns pe undeva si vrea sa-si relanseze afacerea de inchirieri casete video? Mai are cineva video acum??!! Hellooooo e 2020, Netflix, HBOGO etc.

  9104 – gradini zoologice si rezervatii naturale. Ce au fumat de au considerat ca are cineva gradina zoologica sau rezervatie naturala pe PFA. Esti nebun??!! Zoo pe PFA?

  9102 – “activitati ale muzeelor”. Muzeu pe PFA? Cate muzee din astea pe PFA sunt?

  Nu e nimeni care sa stea sa vada exact pt. ce au primit banii de la UE, cui sa-i imparta si ce au facut ei?

  Astia nu stiu sa citeasca, dar sa traduca din engleza cui le-a zis UE sa imparta banii…

 18. Ciudat. Vad ca nu apare pe lista caenurile 69… dar nu vad pe ce alta grupa au cerut micrograntul atat de multi contabili. Ce caen secundar ar fi putut avea ca liber profesionisti (ca nu au scris titulatura de pfa niciunul deci banuiesc ca nu sunt pfa)?
  Poate vreun contabil cu semnatura electronica ne poate spune daca se pot integistra contabilii cu diverse caenuri 69…?

 19. Wow! Cred ca unii au depasit orice masura. Nu stiu de ce sunteti asa suparati pe liber profesionistii ingrijorati de pe forum, dar stiu ca ati depasit orice masura.
  E vreo sansa sa ne intoarcem la informatii relevante? Ce stiri relevante reale mai sunt?
  Eu unul vrea sa fac contestatie daca sunt refuzat si sa ii dau in judecata pt discriminare daca nu merge altfel si sper ca multi dintre dvs daca sunteti in situatia mea sa va alaturati.
  Ar fi frumos daca nu ati mai jigni pe altii si ati incerca sa ne ajutati si pe noi, ca fonduri vedeti ca sunt. Nu mai e concurenta.

 20. Râdeți voi râdeți, dar suntem mulți pe aici cu cererile în ciorna. Nacceptate din diverse motive… Ca asa sunt criteriile… Și ca multe alte lucruri, unele „nereguli” pe care le-ați semnalizat cu toții pe aici sunt făcute „cu dedicatie.. Fiecare înțelege ce vrea..

 21. Draga domnule,
  Ironia mea se adresează doar domnului “fulgerica”, nu comentez proastele încadrări facute de către dragul nutru guvern si ministere aferente. Realizez ca ironia mea nu este bine venită pt persoanele care sunt in incertitudine in aceste momente..
  Totuși cum niste comentarii de pe un site au greutate de decizie daca liber profesioniștii, ii si if vor fi aprobați?
  Imi pare rau atat pentru “gluma mea” cat si pentru colegul care si a permis sa zâmbească!
  Succes tuturor!

 22. Razi tu dar

  @Robert si @David

  De ce ai ras? Ca nu intelegi nimic?

  Nu intelegeti ca 1/2 din aia de au aplicat si sunt pe lista acu e posibil sa nu primeasca finantarea ca nu au firma PFA. Si ca sunt exact cum zici tu “liberi profesionisti” si altii gen II sau IF care nu sunt explicit mentionati ca acceptati?

  Intelegeti ca inca e o lupta aici? Si ca ce scrieti pe aici se va analiza si va determina daca liber profesionistii si II si IF care au aplicat vor fi aprobati final sau nu? Nu intelegeti, voi radeti.

  Intelegeti ca treaba cu minunea si aplicarea intr-un minut e un atu pentru astia cu situatie incerta, in sensul sa forteze misisterul sa-i aprobe pe toti din lista de acum (care deja sunt validati de sistem, ca daca nu erau nu ajungeau pe lista si primeau eroare ca nu se incadreaza)? Nu intelegeti voi, voi radeti … Ei bine, daca-i aproba pe toti care se vor inscrie si vor fi pe lista, nu vor iesi la suprafata nereguli si minuni de genul inscrierilor imposibile intr/un minut.

  DESPRE ASTA E VORBA pe aici, dar ce sa intelegeti voi…

  Veniti voi cu comentarii din astea sa distrugeti sansele aloea la limita, sa puce karma pe voi ca nu au toti cererile aprobate.

 23. @david bine zis. Am si ras, multumesc! E bine venit un pic de umor la cat de stresati suntem.
  Mai are cineva vreo stire relevanta? Cereri aprobate, cereri de completare documente? Contracte de semnat? Cereri respinse?
  Si mai dati zvon in tara poate se mai folosesc din fonduri ca e pacat.
  Contactati si partenerii si clientii poate vreunul e eligibil si ne ajuta si pe noi indirect, ca toti avem nevoie de bani, altfel nu eram IMM sau pfa sau liber profesionisti, ci actionari la vreo multinationala barosana 🙂

 24. Mare ti-e grădina, Doamne!
  Ce mai contează acum ca câteva firme “au fraudat”?
  A trecut deja o saptamana si nu au aplicat nici jumate din nr de firme care puteau sa obțină finanțarea, in concluzie romanul tot roman e si scepticismul este la el acasa! Eu zic ca securiștii sunt de vina!

 25. Traducator autorizat autorizat

  @traducator neautorizat autorizat
  Vreti sa ziceti unii ofera servicii si pt institutii, instante, notariate, anaf, procuraturi, pe langa cele pt firme, oameni particulari, site-uri de internet, scrisori si alte traduceri care nu necesita autorizare, dar unde clientii prefera traducatorul autorizat…

 26. @ BOGDAN LAURENȚIU TOMA

  Sigur nu iti da de gandit ca folosesc Fulgerica si nu numele meu din buletin tocmai pt. ca semnalizez o frauda in sistemul STS unde au aparut firme care au aplicat in primul minut si nu aveau cum sa aplice intr-un minut.

  Data viitoare voi folosi ca alias BOGDAN LAURENȚIU TOMA. Numai bine!

 27. @ BOGDAN LAURENȚIU TOMA

  Esti analfabet functional? Cine se plange de cat de mult dureaza clickurile? Tu stii sa citesti si sa intelegi un text.

  Analiza cu cate clickuri sunt era pt. a demonstra nu ca sunt multe ci ca nu ERA IMPOSIBIL SA APLICI intr-un minut sau 2 sau chiar si 3 cum apar ca au aplicat pe https://granturi.imm.gov.ro/transparency/#/

  Ai vazut cat dureaza sa semnezi cu token in Adobe Reader? Dar cu semnatura in cloud ca trebuie sa incarci si sa descarci fisierul si sa primesti 2 sms-uri si sa bagi parola de 2-3 ori.

  Tu ai inteles ca sunt unii (3 care in primul minut au si aplicat si altii 39 care in 2 minute au facut toti pasii, cu descarcat cererea de finantare, semnarea si incarcarea inapoi)? Pt. aia era analiza clickurilor, sa vezi ca e imposibil ca in 1-2 minute sa le rezolvi.

  Dar tu, analfabet functional, cum singur te-ai dovedit prin comentariul tau, ce sa intelegi …

 28. Bogdan Laurențiu Toma

  Cred ca aveți o problema. Ne plângem de cat de „mult” dureaza sa aplici pentru 2000 euro, primiți pomana, numărând click-urile

 29. Astia fantastici de la Ministerul ministerelor nu stiu ce sa faca, sunt complet depasiti de sitiluatie. Ei nu stiu ce ordonante au dat, nu stiu semnificatia termenilor “persoana fizica autorizata” si persoana juridica, ca PFA nu are personalitate juridica, nu stiu ce e un IMM si ca si PFA/ II/ IF/ liber profesionistii intra acolo, nu au nocio informatie despre cifra se afaceri si activele PFA si liber profesionistilor in sistemul lor ca tot ei le cer pe CNP nu pe CUI si nu prea stiu nimic si mai sunt si ticalosi ca baga in fata firmele lor care au aplicat intr-un minut sau 2 minute (cand e imposibil sa faci toti pasii, sa descarci si sa semnezi cererea si sa o incarci inapoi intr-un minut sau doua).

  Asa ca daca vor primi liber profesionistii, II-urile si IF-urile si orice alte forme de organizare a profesiei care au fost deja validare de sistem tine de reactia de pe acest forum, site, gestiunepfa.ro.

  Reactiile de aici vor determina daca veti primi sau nu 2000 euro, in cazul in care sitiatia voastra nu e clara (adica esti in afara cazurilor clare PFA/ONG cu caen in Anexa 1 sau SRL fara angajati si peste 5000 eur cifra de afaceri).

  Restul, daca vreti 2000 €, e cazul sa cereti asta chiar aici. In alta parte nu ai unde si “oamenii sistemului” citesc aceste comentarii.

  Hai ca merita sa va spuneti parerea si sa cereti cei 2000€ printr-un mesaj. Cine vreti sa se lupte pt voi daca boi asteptati si acceptati orice decizie?

  Cum ma sa fie in joc 2000€ si tu sa stai ca un copac sa vezi ce decid altii pentru tine?

  Intra acum aici si cere-ti drepturile!

  Zi de ce meriti cei 2000 euro, de ce consideri ca te incadrezi. Altfel, ai aplicat ca prostul degeaba si ti-ai facut sperante aiurea.

  Lupta nu e pierduta si astia la cate magarii au facut trebuie sa dea la toata lumea inscrisa si validata de sistem sa nu iasa la suprafata magariile lor.

  Acum, sa vedem daca va doriti sau nu 2000 euro.

  1. @gabi aproximativ 170 contabili liber profesionisti si ieri erau peste 100 de traducatori autorizati.
   Niciun contabil pfa.
   Unele sunt cabinete, altele sunt birouri individuale sau nu, dar nu pfa. Pe toate acestea plus srlurile le-am eliminat din cei 233 contabili
   136 traducatori autorizati, deci liber profesionisti, ZERO PFA!, cateva firme cu traduc in titlu plus sigur altele cu diferite denumiri nesugestive.
   La ce au adaugat 6920 si 7430 daca nu vor accepta acesti liber profesionisti?!

 30. @ DIETRICH

  Lasa Declaratia IMM, ca pe langa aia trebuia sa descoperi singur ce e de facut.

  Erau pasi in plus fata de tutorial. In tutorial totul se termina cu blocarea iar de fapt trebuia sa mai faci pasi noi care nu erau in tutorial, trebuia sa-ti dai seama ca trebuia sa descarci cererea de finantare, sa o semnezi electronic, sa o incarci inapoi si sa dai click pe avion.

  Nu ai cum sa faci toti pasii astia nici daca esti cel mai rapid om de pe pamant cu cel mai rapid net posibil si cel mai prost ca nu ai citi cererea de finantare, cand sa mai citesti si cererea?

  Tu tot insisti ca se poate? Esti haios rau mah, si evident de implicat “in sistem”. Tu stii cat inseamna 1 minut? 60 secunde mah. Vrei sa-ti detaliez toate operatiunile si clickurile sa vezi doar la numar cate erau? Cate clickuri tre sa dai?

  Apesi pe cerere noua, trebuie sa-i dai un nume, trebuie sa dai click sa alegi masura, trebuie sa dai click sa selectezi ce esti, tre sa dai clickuri sa validezi detinatorii, sa dai click sa selectezi declaratia de ajutoare, sa dai click sa selctezi declaratia IMM (presupunand ca o aveai deja de la 9 si nu stai acum sa o faci), sa dai click sa se genereze cererea de finantare, sa o salvezi si sa dai click pt. blocare cerere. Aici s-ar termina pasii din tutorial care ziceau ca blocarea inseamna ca s-a trimis cererea si e gata.

  Si … nu era asa. Trebuia sa-ti dai seama ca mai e ceva de facut. Sa vezi ce e cu butonul ala avion (trimite). Sa te intrebi oare mai e ceva de facut? Oare sa apas si pe avion? Nu te intrebi asa vreo 15-30 sec. doar de asta. Apoi apesi pe avion si vezi ca zice sa incarci cererea de finantare semnata. Deschide Adobe si cererea, da click le Tools, da click le butonul de certificare, da clickuri sa selectezi zona unde sa semnezi, alege semnatura, da click sa blockezi documentul dupa salvare, introdu parola de la tokenul semnaturii, da click pe enter, da click le salveaza documentul, da click pe confirmare rescriere document (ca are acelasi nume), da click in aplicatie pt. incarcarea cererii, da clickuri pana gasesti locatia cererii de pe calculator, da click sa alegi cererea, da click pe incarcare si apoi clickul final pe avion si trimiterea si inregistrarea cererii.

  Numara tu toate operatiunile si vezi cate sunt si zi in continuare ca tu faci astea toate intr-un minut.

  Al cui esti mah?

 31. @fulgerica…

  boss..esti paranoic rau. Si da, sa sti ca era posibil sa aplici intr-un minut…Declaratia IMM era activ deja de la ora 9. De la ora 10 trebuia doar sa dai cateva clickuri, totul era deja preluat din atapa 1 de inscriere.

 32. Daca ai dispozitiv fizic de emis cod pentru semnatura digitala presupun ca se poate ca in 60 de secunde sa descarci cererea, sa o semnezi si sa o incarci pe server. Nu stiu, eu nu am, dar e clar ca e mai rapid decit semnatura pe cloud.

 33. Fulgerica cel Rapid

  @DIETRICH

  Ce nu intelegi? Nu intelegi ca e imposibil sa aplici intr-un minut? Tu zici ca eu aberez?

  Eu sunt redus? Da, sunt redus ca nu pot aplica intr-un minut cum pote ai facut tu sau ai tai, aia pe care ii protejezi acu cu postarea ta.

  Nu e clara mah interventia ta? Nu e clar ca ai interes sa se ascunda ce am semnalat eu?

  Restul care au aplicat pe bune, sa se pronunte si ei cam cate minute le-a luat sa aplice. Sa zica si ei daca cred ca e posibil sa existe, pe bune, aplicare intr-un minut.

  Si … tineti puile la tine, nu am mentionat eu nimic despre asa ceva. Am semnalat EVIDENTUL, cu dovezi clare, irefutibile.

 34. Bună ziua, eu am aplicat pentru grantul de 2000 euro miercuri, 14 octombrie.

  Citind comentariile, am înțeles bine că ar fi trebuit să deschid mai întâi un cont separat la bancă pentru a primi grantul?

  Am SRL, iar contul îl am la Raiffeisen.

  Eu credeam că acest cont provizoriu va fi deschis automat de banca aleasă dacă deja am contul firmei la acea bancă și apoi banii vor fi trimiși în contul firmei.

  Mă poate lămuri cine în această privință?

  Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

 35. @fulgerica. Hai sa fim romani pana la capat…daca nu strigam macar un pic „puie monta” „puie dragnea” „puie orban” nu ne simtim ok asa-i? Chiar esti redus omule…Tu chiar crezi ca daca, ipotetic vorbind au frauduat programul…s-au pus primii??? ahahhhaa Folositi-va capul daca aveti asa ceva inainte sa veniti si sa poluati acest articol cu aberatiile voastre de doi lei.

 36. Traducator neautorizat autorizat

  @EFI

  Traducatorii care au entitati numite PFA sunt persoane fizice autorizate sa ofere traduceri neautorizate (adica din alea pentru tine, nu cu valoare juridica si raspundere).

  De ex. daca vreau sa traduc “Go to Hell!” din engleza in romana sau “II este PFA” sau “catelus cu parul cret, futa rata din cotet” din romana in engleza, ma pot adresa unui PFA traducator sa traduca texte fara ca traducerile sale sau fie autorizate de Ministerul Justitiei.

  Nu e nicio confuzie aici. Unii ofera traduceri pentru consum propriu, altii ofera traduceri autorizate pentru institutii etc.

 37. Scuze pt greselile de ortografiere… scriu de pe un telefon cu o tastatura mica si tot ating butoanele de langa cele pe care incerc sa le apas 🙂

 38. Inteleg bine ca singurele caenuri ale unor profesii liberale incluse in anexa 1 sunt pt contabili si pt traducatori?
  Deci daca nu sunt acceptate cererile lor sunt practic singurele meserii unde se face o discriminare intre persoanele sutorizate conf legilor speciale si persoanele fizice autorizate (pfa asa zis) care deci nu sunt autorizate sa practice meseriile de traducator autorizat si contabil autorizat?
  Cred ca daca vor fi refuzate cererile acestor categorii (singurii autorizati sa lucreze cu statul ca daca sunt pfa neautorizati nu sunt experti conf legilor) sigur se va deschide un proces de discriminare intre contabilii autorizati si cei neautorizati si traducatorii autorizati (asa zisii liber profesionisti a caror activitate este restrictionata prin legi speciale) si cei neautotizati (asa zisii pfa care nu sunt restrictionati prin legi speciale)

  P.S. observati ca pfa desi au cuvantul autotizat nu sunt autotizati, in schimb cei cu adevarat autorizati de ministere nu sunt pfa….
  De asemenea liberii profesionisti au restrictii clare in exercitarea profesiei, deci nu prea sunt liberi (ex traducatorii autorizati au o anumita formula de incheiere xa si notarii, traducerea trebuie sa fie exacta no literary licence, raspund penal pt orice eroare, trebuie sa senprezinte in instanta si la organele de cercetare altfel pierd dreptul de practica) spre deosebire de aceleasi meserii la pfa (ex traducatorii neautorizati nu raspund penal pt greseli de traducere, ni pierd dreptul de practica daca nu se prezinta la un anume tip de client cand cere acesta, nu sunt obligati sa foliseasca incheieri de niciun fel si desigur nu unele anume, etc)
  Deci liberul profesionist nu e liber dar e profesionist autorizat cu adevarat si e persoana fizica.
  Iar pfa persoana fizica autorizata este libera nu este autorizara dar este persoana fizica.
  Mi se pare ca au cam gresit denumirile si ar cam fi timpul sa le modifice total sa nu mai fie confuzie in popor 🙂

 39. Fulgerica cel Rapid

  Am si eu o intrebare. Oare cum au reusit primele 3 firme aplicante sa aplice intr-un singur minut? La 10:01 sunt validate 3 firme.

  Ati vazut cati pasi trebuiesc facuti, inclusiv sa generezi, sa descarci cererea, sa o semnezi electronic si apoi sa o incarci inapoi. Apoi, dupa tutorial ziceau ca blocarea inseamna ca cererea a fost trimisa si nu era asa ca trebuia sa o descarci, sa o semnezi si sa dai click pe avion. Pai in cat timp iti dai seama de asta? Ca nu erau toti pasii?

  Astia ne cred prosti? Cum mah sa rezolvi toti pasii intr-un minut?

  Apoi, pe locul 2, sunt 39 de cereri trimise in 2 minute.

  Cat le-a luat doar sa-si dea seama ca trebuie sa descarce cererile, sa le semneze electronic si sa le incarce inapoi si sa dea click pe avion? Faci doar pasii astia (pe langa ceilalti de la depunerea cererii si selectarea declaratiilor anterioare etc.) intr-un minut? Mah esti nebun? Au deja net 6G?

  Nu e clara frauda?

 40. Fiscalizarea si urmarirea, la fel ca si identificarea, se realizeaza prin coduri numerice. CNP sau CUI, nicidecum dupa nume.
  A fi cult si apt nu inseamna ca esti intreprinzator. Eu vorbeam despre cultura financiara si de intreprindere care presupune si informarea permanenta din mai multe surse si verificarea informatiilor.
  Profitul ca element esential al intreprinderii este cea mai mare grija posibila si nu cultura generala sau doctoratele te ajuta sa-l asimilezi in viata ta de zi cu zi.

  Cultura generala insa este esentiala pentru pastrarea diferentei intre specia „Homo Sapiens” si celelalte…

  Ca tot e sambata seara, restaurantele sunt inchise, soacra sta acasa si nu ne mai deranjeaza, copii au primit tablete gratuit si le incing cu tot felul de jocuri „culturale”…

  Niciun judecator din tara asta, cit de aproape de partid sau de pensie sau de Parkinson ar fi, nu o sa admita acuzatia de fals referitor la 0 cifra de afaceri . Am semnat dar MEEMA a declarat public ca aplicatia a generat acest paradox…

  Sunt intr-adevar multe persoane cu discernamint limitat , angajate in MEEMA si in MMPS dar nu numai.
  Insa, consultind istoria recenta, vom vedea ZERO sesiuni de acordari granturi , in versiunea normala pentru 2020 adica 100 online. Asta e , in „my humble opinon” , de bine. Restul tine de fiecare in parte.

  Si subscriu 110% la indemnul lui SATAN PFA ( super nume ) : aplicati,aplicati, aplicati… Eu asa voi face.

 41. Si nu are green card?!
  Si eu am nr pt taxe de cand am fost studenta, dar nu am incercat sa cer ajutorul

 42. Nu chiar la fiecare, dar la toti sub un anumit venit. Chiar si cei care nu locuiesc in sua
  Sotul meu a primit cec pe care l-a depus la first bank ca doar ei le onoreaza. Apropo a fost 1200 dolari, iar daca aveam si eu cetatenie mai erau 1200 si cate 500 pt fiecare copil cu cetatenie (avem si prieteni care asa au primit inclusiv la noi in Romania)

 43. @Adi

  Asta o stie toata lumea. Eu stiu pe cineva care e romanca si a lucrat in SUA, ca studenta – care a primit banii aia… Am ramas si eu surprins. Evident, ca orice american, cu banii respectivi si-a luat si ea un iPhone 🙂

 44. @Satan

  Poti sa ne dai si noua sursa de unde ai aflat ca Trump a dat 1000 de dolari la fiecare american? :))

 45. Satan e PFA II IF

  Emailurile de la BT ajung in spam, verificati si acolo.

  Am primit de la ei un email de multumire ca i-am ales si apoi la firmele care aveau deja conf la BT mesaj ca sub-contul separat pt grant a fost deja activat, fara a confirma daca e valida si aprobata cererea.

  Inclusiv pt II s-au primit aceste emailuri.

  Acum sunt asa:
  870 inscrieri cu “Întreprindere…” si
  95 cu “Intreprindere…” (fara diacritice),
  deci 965 in total (II + IF)

  Aplicati cu incredere ca se vor aproba 100% pt II si IF cu caen in Anexa 1.

  Eu zic si ca PFA, II, IF, profesii liberale, care nu au CAEN in Anexa 1 pot aplica si ei le varianta “IMM fara angajati la 31.12.2019” si cifra de afaceri peste 5000 eur, daca respecta conditiile astea de fara angajati si stiu ca au cifra de afaceri peste 5000 eur).

  Toate formele de exercitare a profesiei sunt IMM-uri daca ai cifra se afaceri si/sau activele pana in 50 milioane de euro. Si banuiesc ca chiar toate sunt sub 50 milioane de euro 😉 deci se incadreaza la IMM.

  Daca o sa aplice, sistemul le va respinge pe motiv de neindeplinire cifra de afaceri, asta pt. ca in evidenta lor toate PFA/ II/ IF/ profesii liberale figureaza cu cifra de afaceri zero. Daca stiti ca aveti cifra de afaceri peste 5000 euro, faceti contestatie, depuneti dovada ca ati facturat pe entitatea voastra peste 5000 euro si nu au ce sa faca in afara de a va aproba cererea.

  Oricum, primul pas e deja rezolvat, II/ IF cu caen in Anexa 1, vor primi finantarea. Nu au cum sa nu o aprobe.

  Depinde de voi cei cu PFA/ ONG / II / IF / profesii liberale care nu ati fost pusi pe acea lista de Caen-uri bune, daca veti forta sau nu sistemul.

  Cum adica doar o lista anume de caenuri sa primeasca finantare si altele nu? Restul sunt imuni la covid si la criza economica si financiara generata de virus?

  Trump a trimis dorect in cont la fiecare american 1000$, noi trebuie sa ne dam peste cap cu semnaturi electronice, cu declaratii ciudate si care nu ni se aplica, sa semmezi ca PFA e persoana juridica etc. sa ai un anume CAEN.

 46. PFA, numar de ordine peste 2500, numele incepe cu „P”, am conturi la Transilvania, care mi-au trimis deja primul email, dar nu au deschis un cont nou. La banca (la ghiseu) mi-au spus ca se vor dechide sub-conturi noi pentru toata lumea inscrisa, indiferent daca vor fi acceptati sau nu. Dar, nu cred ca au inteles bine, pentru ca citeau raspunsul de pe calculator – nici ei nu stiau, pana nu am intrebat. Iar la telefon, cei de la Cluj mi-au spus sa merg intr-o sucursala, ca ei nu-mi pot da informatii.

 47. @robert

  Depinde de fiecare banca in parte in ce ordine prelucreaza datele de la minister. Datele si validarea cererilor se realizeaza automat. Banca Transilvania, numar de ordine in jur de 3900, PFA, am primit msg de confirmare pt deschiderea contului.

 48. @Mihai B. Vad ca pt nr 1899 s-a deschis deja cont, nu stiu daca a semnat contract sau la ce banca, fiind pfa.
  In timp ce inteleg ca 1532 srl nu a fost contactat macar (corect?).
  Pe la 2700 pfa iara necontactat iar o colega pe la 4500 pfa contactat cu aceeasi activitate..
  Pare o debandada totala
  Of fi luat alfabetic (pfa de mai sus e intradevar A iar srl e K)

 49. Pe la 2500 eu nu am primit. Dar stiu colegi pe la 4500 care primisera de la banca acum 2 zile. Nu stiu de ce diferenta. Sper ca nu e pt ca anaf nu au comunicat date despre veniturile mele ca aparea cifra de afaceri 0 in loc de cea reala

 50. Eu nu cred ca au inceput verificarea solicitarilor, ci doar au transmis listele cu solicitanții bancilor , pentru probabil o preinregistrare.

 51. Cei care ați primit email de la banca pe care ați selectat-o, ce număr de ordine aveți aproximativ? 🙂 De curiozitate, să văd pe unde au ajuns

 52. Nu e chiar asa. Am zeci de colegi eligibil pe acelasi domeniu care nu au auzit macar de acest microgrant. Eu am aflat de la banca daca e posibil asa ceva! Nu din presa! Ma rog. Chiar nu e adevarat ca nu vor aplica. Vor aplica. Sunt oameni culti si care sunt foarte apti. Mai mult ca multi pe care i-ati vazut ce intrebari pot pune pt inregistrare…
  Insa e adevarat cu scepticii. Azi am vorbit cu un coleg. Nu cred ca o sa am incasari si deci taxe anul asta… nu cred ca o sa am cheltuieli eligibile. Frate eu daca nu as avea deja impozit destul de mare ca am avut incasari imense in ian si feb si am f putite cheltuieli, as lua stocuri, mi-as lua un calculator nou ca cel pe care il am ni e nou nout si a curs apa pe el de nu a mai mers de loc si deci sa am rezerva. Ca imi vor trebui chestiile astea peste o luna, doua, un an! Si asa nu se iau fondurile de popor, ceea ce everveaza pe multi aici.

 53. Deci, incurajez orice forma de exercitare a profesiei, in special PFA, II si IF, traducatori autorizati, mediatori, paihologi etc. care daca au avut cifra de afaceri peste 5000 eur in 2019 si nu au avut angajati, sa aplice pe varianta de IMM fara angajati si cu cifra de afaceri peste 5000 eur.

  Asa pot aplica si PFA si ONG care nu se regasesc in Anexa 1 cu canen-ul si nu au aplicat din acest motiv pe varianta de PFA/ ONG cu caen in anexa 1.

  Ele (PFA si ONG) fiind toate IMM, pot aplica pe varianta cealalta. Legea spune ca sunt si ele IMM.

  Sistemul le va spune ca nu sunt eligibile pt. ca cifra lor de afaceri este zero, dar acel zero nu e corect. Eu zic l toate PFA / II / profesii liberale etc ca cifra de afaceri e zero.

  Apoi doar trebuie sa aratati ca cifra de afaceri este peste 5000 eur (daca a fost asa) si le-ati dat sah mat.

 54. Mai superficialule, tu vezi ce am scris eu?

  PFA si ONG pot aplica pe varianta de CAEN al lor existent in lista restrictiva din Anexa 1 ai aici nu e conditie de cifra se afaceri.

  Dar restul de PFA si ONG si orice alta forma de exercitare a profesiei, inclusiv PFA si ONG cu caen in anexa 1, pot aplica si pe directia IMM fara angajati la 31.12.2019 si cu cifra de afaceri peste 5000 euro.

  Eu aia ziceam. De ce te bagi in seama ca pro…?

 55. @Satan

  Esti dezinformat. La PFA + ONG nu trebuie sa ai cifra de afaceri sa aplici pt micrograntul de 2000 de euro

 56. Voi intelegeti ca PFA, ONG, profesiile liberale, casele de avocatura, mediatorii, psihologii, SRL, SRL-D, SA etc toate sunt IMM. De ce tot faceti diferente.

  Pana la urma orice PFA/ II sau profesie liberala putea aplica pe partea de IMM fara salariati la 31.12.2020.

  De ce nu s-a putut insa aplica? Pt. ca idiotii de la minister nu au cifrele de afaceri ale PFA, II si ale profesiilor liberale si chiar daca aveai 50.000 euro cifra de afaceri nu 5.000 cat cer ei, la ei esti cu ZERO si zero iti trecea in Declarati IMM si nu te accepta sistemul sa treci mai departe.

  Idioti maxim. Abia astept sa refuze II si alte entitati care au putut fi validate doar pe directia PFA, ca daca aplicau pe directi IMM fata angajati (unde conform tuturor regulilor, incadrau si acolo daca nu au avut angajati si cifta de afaceri mai mare de 5000 eur) erau respinsi automat pe motiv fals de cifra de afaceri zero.

  Hai cu procesele pe ei! Sa plateasca din buzunar!

  Cititi legea 364 din 2004 cu actualizarea din 2014 si o sa vedeti ca orice forma de organizare gen PFA, II, profesii liberale e IMM. Nu au fost IMM pana in 2014.

  Dar BOSS, din 2014 pana acu in 2020 au luat atatea salarii ca macar atat trebuiau sa stie si ei, ca PFA si II sunt IMM (din 2014, scrie in Monitorul Oficial).

  PFA si II si restul au angajati sau nu si au cifra de afaceri clara si au active clare. Sunt IMM. De aia au si semnat acum Declaratia IMM.

 57. Cererea de finantare este deja semnata pentru 2000 EUR . Sesiunea aceasta asa se va inchide.
  Au prelungit perioada de aplicare degeaba. Cei care nu s-au inscris pina azi nu se vor inscrie nici saptamana viitoare pentru ca : 1. nu au un nivel de educatie financiara necesar sa compileze toti pasii ” birocratici” si 2 cel mai important nu cred in ca banii vor fi platiti( din categoria Covid-sceptic, etc)
  Asadar, stimati angajati ai MFE si MEEMA:
  – Comisia Europeana a acceptat prelungirea petioadei de ajutor de stat pina in iunie 2021
  – evaluati prima sesiune si daca oamenii au fost de buna credinta si au folosit banii conform legii, puteti organiza si a doua sesiune.
  De bun simt si sustenabil. da, intr-adevar e nevoie de un pic de energie cheltuita din partea noastra. Dar nu asta e problema, poentru ca oricum profitul ( ca diferenta intre venituri si cheltuieli) este oleaca mai greu de obtinut in comparatie cu salariul deci suntem obisnuiti cu consumul de energie , in varii forme.

  1. Adica ati semnat deja contractul?!
   Eu nu sunt cleint al bancii alese deci nu cred ca imi pot deschide ei cont fara sa trec pe la ei, dar ar fi o veste buna daca deja se semneaza contractele si se deschid conturile.

 58. Marita Jascu

  Poate vor majora micrograntul la 5000euro ca nu se vor completa toate cererile.Anul este unul pierdut ptr comercianti si 2000 euro sunt prea puțini.E ceva decat nimic dar e păcat sa pierdem acești bani.

 59. Am o intrebare: daca sunt platitor de tva si indeplinesc toate conditiile eu pot beneficia de acest grant de 2000 euro si sa platesc din el numai partea fara tva din facturi , iar tva-ul trebuie sa-l platesc eu? Spune ca tva-ul este eligibil doar daca este nerecuperabil. Daca da , platile se efectueaza din acelasi cont special? Sau se plateste din acest cont numai partea eligibila adica suma fata tva? Sau trebuiie sa aditionez in contul acesta tva -ul la facturile de plata? Multumesc!

 60. De dimineata erau 129 traducatori si interpreti autorizati. Nu am vazut niciunul care e PFA! Deci pt cine au trecut caenul 7430 in oug anexa 1?! Clar pt traducatorii autorizati, dar au uitat ca sunt profesii liberale si nu persoane fizice autorizate in sensul anumitor legi, desi ele de fapt daca nu exact de drept, sunt persoane fizice autorizate de Ministerul Justitiei.
  Deci ori vor da doar la asa zisii traducatori pfa care insa nu sunt de fapt autorizati, ori nu vor face o asa discriminare in cadrul acestei profesii cu acelasi caen 7430 pt ca sigur se va contesta atunci la CCR pt discriminare si va ajunge si pe masa uniunii europene care da fondurile (atentie, nu peste tot in UE exista profesii liberale (persoane fizice autorizate conform unor lego speciale) v.s. pfa asa zis vs ii vs if.

 61. Adina, banuiesc ca domnul Constantin se referea la faptul ca majoritatea traducatorilor (printre care ma numar si eu) sunt PF (profesii liberale, inregistrare directa la ANAF) si nu PFA (inregistrare la Registrul Comertului).

 62. Înțeleg, mulțumesc pentru răspuns, dar adevărul e că mulți traducători și interpreți funcționează cu PFA ca activitate principală, nu secundară.

 63. Bună ziua,

  În Anexa care cuprinde codurile CAEN eligibile publicată de dvs. apare și codul 7430 pentru traducători și interpreți. Oare de ce scrieți, totodată, asta?

  „Desi nu erau trecute in OUG 130 ca fiind eligibile, pana acum s-au inscris:

  peste 650 de INTREPRINDERI INDIVIDUALE,
  55 de TRADUCATORI (CAEN 7430 – profesii liberale) si chiar
  9 INTREPRINDERI FAMILIALE”

  Mulțumesc.

  1. Buna ziua! Pentru ca in ordonanta nu sunt nominalizate Profesiile Liberale ca forme de organizare eligibile, desi codul CAEN 7430 functioneaza rareori ca PFA (am intalnit ca activitate secundara). Daca vor respinge II la finantare atunci trebuie sa respinga si profesiile liberale. Sau le accepta pe toate care au cod CAEN eligibil, dar au forme diferite de organizare.

 64. ATENȚIE❗ IMM-urile, PFA-urile, ONG-urile şi CMI-urile pot aplica pentru microgranturile de 2.000 Euro pâna pe 21 octombrie 2020
  Noul termen-limită de înscriere pentru IMM-urile, PFA-urile, ONG-urile şi CMI-urile care doresc să acceseze microgranturile este miercuri, 21 octombrie 2020, ora 20:00.

 65. Ingrid Elena Robu

  BUNA. Am întâmpinat aceeași problema. Am sunat pana la guvern si am vorbit și cu un consilier juridic de acolo. Conform articolului 6 litera a suntem eligibile cu PFA, e aceasta „ambiguitate” o numesc ei care e în favoarea noastră. Al meu e din decembrie. Du procedura pana la capăt sa obții recipisa si tot. Eu am depus sesizări la minister, guvern, ministerul fondurilor europene si peste tot ca site-ul nu este în acord cu OUG 130 /2020 . După refuz urmează sa depun contestație. Practic ei imi dau dreptate dar îmi spun ca nu imi pot aproba cererea din cauza a ce scrie pe site la Tutorial .

 66. In documentul oficial de procedura scrie ca:

  „plățile în cadrul măsurii vor fi efectuate până la 31 decembrie 2023”

  Deci o firma care a depus cererea e posibil sa astepte 3 ANI pana primeste plata !!???

  Inca o nelamurire: ce se intampla daca iti inchizi firma mai devreme de primirea platii??? Ai un contract deja facut cu o banca…

 67. Nu imi e foarte clar ce se poate face cu cei 2000 Euro pentru achizitionarea de echipamente, de exemplu un laptop de catre o micro care scrie soft.

  La punctul g) fraza se termina cu „necesare pentru reluarea activităţii”:

  g) cheltuieli privind achiziţia de echipamente, utilaje, instalaţii, tehnologii, dotări independente necesare pentru reluarea activităţii;

  Nu inteleg ce inseamna „reluarea activitatii”.

  Imi e teama sa nu existe ulterior conditii pe care sa aflu ca de fapt nu le-am indeplinit, si o sa fie o bataie de cap imensa.
  Este specificat undeva ce inseamna „reluarea activitatii”? Eu nu am gasit.

 68. Ancuta Petcut

  Ce pot face în cazul în care am depus o cerere greșită care are statusul „transmisa”?
  Am încercat sa trimit alta, dar nu ma lasă, cu motivul ca o cerere e deja înregistrată cu același apel.

 69. Mai are cineva vreo stire?
  Cerere admisa/respinsa?
  Contract de finantare emis?
  Notificari de greun fel?

 70. Daca initial am crezut ca vor fi zeci de mii de inscrieri din prima zi si ca nu am mare sansa sa prind fondurile, deci am povestit doar la apropiati si alti cativa care stiu ca ar avea nevoie mare de acest ajutor (cei mai multi cunoscuti si parteneri calificandu-se oricum.doar pt schema 2), acum nu mai stiu cum sa fac sa dau zvon in tara sa se inscrie lumea, ca e pacat! E incredibil ca doar 18000 s-au inscris (din 33000 macar care facusera conturile).
  Ce s-ar putea face sa mai ajutam din colegi? Are cineva relatii in presa sa se dea de stire? Ca nu am vazut nimic pe stiri saptamana asta ca s-a pornit inscrierea si despre cati s-au inscris, ce conditii si cum se face inscrierea, sa incurajeze lumea.

 71. eduard andrei

  Buna ziua,
  daca primesc pe pfa finantarea de 2000 euro pot aplica cu srl pe masura 3 – Investitii sau pe poc program digitalizare? multumesc

 72. IOANA Preda

  Si eu am aceeasi problema, II infiintata in 05.03.2020 nu este exigibila. Initial a fost data limita 31.10.2019, acum 01.02.2020. poate renunta la conditia aceasta… daca aflati ceva va rog faceti cunoscut.

 73. Am un imputernicit la semnatura electronica. Dar la cerere in sectiunea “Documente incarcate” nu pot selecta “Declariatia de imputernicire” desi am incarcat-o. Stie cineva de ce?

 74. Da Robert, SMS: Raiffeisen este participant la Schema de ajutor de stat granturi pentru IMM. Suntem alaturi de tine ca banca partenera, daca vei solicita granturile nerambursabile pentru capital de lucru sau investitii. Poti deschide conturile de grant singur, direct in aplicatia Raiffeisen Online. Mai multe informatii https://bit.ly/2IwMlRb.

 75. @Trasca Marius multumesc pt informatie. De la Reiffeisen a primit cineva mesaj prin email sau telefon?

 76. alinclamba

  Astăzi am fost sunat și eu de către banca pe care am ales-o. Mi-au spus că au primit un tabel de la minister, cu cei care au aplicat și care au solicitat banca respectivă, să mergem să ne deschidem cont la ei. Contul meu de PFA este la ING, însă nefiind în lista băncilor alese de minister pentru acest program, am ales OTP. Acum trebuie să-mi deschid cont de PFA și la OTP. Oricum, nu au știut să-m spună dacă solicitarea din partea ministerului a venit ca una finală, prin care aș fi fost acceptat, drept urmare am zis că voi merge să deschid contul abia după ce voi fi anunțat că am fost acceptat pentru finanțare.

  1. Buna ziua,la documentele atasate,trebuie copiate cererile in format word de pe tutorialul ME,sau ajung cele completate din profil.Multumesc

 77. Georgian Mares

  OANA J, cel mai simplu: imputerniciti pe cineva (contabil sau alta persoana care detine drept de semnatura digitala)

 78. Georgian Mares

  Constantin, ce inseamna mai exact ” Trebuie îndeplinite formalitățile de deschidere a contului dedicat finantarii, înainte de semnarea contractului de finantare.” ste de ajuns un cont obisnuit deschis la banca aleasa? Este bun si un cont mai vechi existent deja la acea banca?
  Multumesc

 79. Cineva a postat un coment acum multe mesaje legat de Trans Sped ca ar face intr-o singura zi, altfel trebuie sa platiti ori unui consultant , ori unei cunostinte.

 80. Adica vreti sa spuneti ca inainte sa primim confirmarea ca finantarea a fost aprobata, trebuie sa facem formalitatile de deschidere a contului?

 81. Buna ziua,
  Vreau sa aplic si am PFA eligibil ptr a aplica, dar nu am semnatura electronica. La Alfa Trust, una dintre firmele recomandate pe granturi.imm.gov.ro am vazut ca dureaza 5 zile pana sa o obtii. Sunt altele mai rapide? Ce solutii am?
  Multumesc

 82. Am trimis o cerere greșită, încadrând firma mea, II, la IMM uri în loc de pfa.
  Cererea are statusul : transmisa. Nu ma lasă să retrimit o alta cerere, pe motivul ca a fost deja transmisa o cerere cu același apel și același cui.
  Pot face ceva?

  1. În alta ordine de idei, pot șterge cererea trimisa, dacă statusul e „transmisa” pentru a încarcă varianta corecta?

 83. Emailurile de cine sunt emise? de banca sau de finantator? Eu am primit un email de la banca, am intrebat daca cererea a fost aprobata in cazul meu si am primit raspunsul ca raspnsul trebuie sa vina de la finantator.

 84. Trasca Marius

  au inceput sa vina mail-urile de confirmare a inregistrarii la banca X a cererii de aplicare in programul Granturi pentru IMM . Verificati adresa de mail.

 85. @Robert

  Sunt PFA in domeniu care se califica din lista,dar am infiintat PFA-ul in Februarie 2020… daca nu schimba criteriile nu pot aplica, desi vreau si m-ar ajuta mult in perioada asta! Am scris despre criterii si la Camera Deputatilor, dar nimic din pacate…prefera sa ramana cu fondurile..

 86. Georgian Mares

  Aveti deja codul secundar sau acuma vreti sa il solicitati? Pentru ca daca il cereri cum raspunsul este clar, nu veti beneficia ..

 87. Vad ca se pot face doar cheltuieli prin transfer bancar.
  De unde pot cumpara produse de birotica (dosare, folii, plicuri, pixuri, tus stampila, etc), chitantiere si facturiere, masti, manusi si dezinfectanti, programe de calculator precum office si adobe prin transfer bancar?
  Nu am reusit sa gasesc inca si acestea erau primele urgente si cheltuieli care trebuie sa le efectuez urgent pana la finalul anului ca sa pot continua activitatea (care este pe calculator si fata in fata cu clientii in cazul meu)

 88. Pe ce motiv nu va calificati?
  Sunteti imm fara angajati sau PFA?
  Posibil sa nu fie actualizat caenul la anaf pe noua lista de caenuri? Atunci mergeti urgent la anaf sa rectificati.

 89. @VV

  Daca nu ar fi fost asa de restrictive condițiile cu siguranță am fi aplicat mai mulți.
  Eu una am încercat, dar sistemul informatic nu ma lasă, cică nu ma calific..

 90. „Nu ne asteptam sa fie atat de putine cereri. […] Nu inteleg, nici gratis nu vrei bani?! Daca banii nu se dau toata lumea pierde – si tu, si UE, si Guvernul si cei de la care poti cumpara bunuri, toti!”

  Subscriu 100% la cele de mai sus. Nu îmi vine să cred că am stat cu degetul pe F5 începând cu ora 9:55, rugându-mă să nu pice serverul chiar așa de repede sub asaltul zecilor de mii de întreprinzători dornici de o gură de oxigen financiar, sperând să apuc să trimit și eu cererea înainte să se epuizeze fondurile, în maxim câteva ore, cum estimam eu. Acum nu pot să sper decât că anumiți miniștri de finanț€…nu vor începe să își pună întrebări de ce exact au alocat României 1 mld EUR pentru niște IMMuri care, se pare, o duc chiar bine. Ei bine, data viitoare vor aloca miliardul unor oameni care au mai multă nevoie de el. Am fi putut fi noi aceia, dar acum mă gândesc că e posibil să își ia înapoi și banii necheltuiți și să nu ne mai dea nici alții.

 91. La toate PFA in Declaratia IMM toate sunt cu zero, angajati, cifra de afaceri si active. Ministerul nu are de unde sa extraga datele, ca raportarile sunt pe CNP nu pe CUI-ul PFA-ului (asa cum stiti cei cu PFA, toate platile si declaratiile le faceti pe CNP).

  Le-am editat si am pus valorile corecte dar nu le accepta aplicatia sa trimiti un document modificat. Ce se descarca din aplicatie gata completat cu zero e deja semnat de minister si daca tu modifici, se anuleaza semnatura lor si chiar daca semnezi tu nu se valideaza si nu se incarca. Deci, toate PFA-urile care au aplicat au cu zero toate. Daca vor fi probleme cu semnatura in fals, toti cu PFA la puscarie 2-6 ani sau amenda.

  Vad ca nimeni nu prea comenteaza ca semneaza in fals. Daca au pus pe acolo o clauza ca “declar ca imi vand sufletul si ca sunt LGBTQWRT” semnau toti cum au semnat orice.

  La SRL se autocompleteaza declaratia. Nu conteaza ce ai depus sau nu. Daca datale puse de ei sunt bune, gen cifra de afaceri peste 5000 euro (apropo, e la cursul de acum nu de anul trecut, stiu un caz care pt 50 lei nu s-a incadrat, daca se folosea cursul de anul trecut de cand e cifra de afaceri, se incadra, asa cu cursul de acum nu s-a incadrat, cica ghinion).

 92. Salut!

  Daca am completat toate actele, le-am semnat digital si le-am trimis, mai exista o posibilitate de a completa din nou, pentru o rectificare?

  In declaratia IMM, la exercitiu financiar, cifra de afaceri si active totale am lasat 0, nu am completat, fie din graba, nu am citit cu atentie sau ca nu am inteles exact la ce se refera in momentul cand am completat.

 93. Buna seara! In procedură este specificat (6) Pentru decontarea datoriilor sunt eligibile facturile emise anterior semnării contractului care vor fi achitate din micrograntul acordat în cadrul măsurii, după data semnării contractului;

  Facturile sunt fiscale sau e ok si proforma?Pentru ca furnizorul nu este de acord sa emită fiscală cu încasare la o dată incertă.

 94. Alexandra Stan

  @Laura Alexandru
  Spuneti-mi putin cum ati completat declaratia IMM pt SRL cu 0 angajati? Ce fel de situatie financiara ati depus? Multumesc.

 95. Paula Popa

  Buna ziua! CAEN-ul meu nu este in lista celor care pot aplica pentru microgrant. Daca aplic pentru un CAEN secundar la Registrul Comertului (din lista publicata), pot aplica pentru cei 2000 Euro?
  In plus, credeti ca va fi extins deadline-ul de vineri?

  Multumesc!

 96. @ Ruxandra G

  Termenul e vineri asta. Puteti gasi pe cineva care deja are semnatura sa depuna pt dvs. Toti contabilii au deja. Sau altcineva de aici cu semnatura electronica se poate oferi sa va ajute. Dupa poza din profil, nu cred ca vor fi probleme, chiar va fi bataie pt. a va oferi ajutor.

  Succes!

 97. @ Constantinescu

  Nu mai e la ciorne daca a fost trimisa, e la trimise, e buton separat langa “Ciorne”

 98. Constantinescu

  Buna ziua. O informatie va rog. Pt traducatori autorizati, am completat tot,am atasat declaratiile semnate dar la final daca ma uit in ciorne nu vad nicio cerere,nici la cereri. Unde gresesc oare?

 99. @Constantin

  De ce nu te pronunti asupra problemei celor cu II. De ce nu s-ar incadra? Isi va permite Ministerul sa le respinga cererile, sunt aproape 1000. Daca le respinge si se aduna intr-un proces colectiv, crezi ca vor castiga?

  Isi permit sa piarda procese si in loc sa dea bani din fonduri UE (care oricum vor ramane necheltuiti, la cate cereri sunt) sa plateasca de la bugetul de stat? Cum sa nu piarda un astfel de proces. E clara proasta omisiune explicita si discriminarea.

  Ce indicatii a dat UE pt. alocarea acestor fonduri? Sunt indicatii ca II sunt ciumati si nu se incadreaza, cu toate ca practic sunt exact ca PFA?

 100. Ruxandra G

  Imi poate spune cineva va rog care este termenul de depunere al solicitarilor?
  Incerc sa obtin un certificat digital de la Transped dar dureaza deoarece au foarte multe cereri in aceasta perioada.
  Va multumesc

 101. @Bogdan

  In ceea ce priveste cadrul legal, intotdeauna se considera atat litera legii cat si spiritul legii.

  Spiritul legii spune ca nu e nicio diferenta intre PFA si II. Si litera legii nu le mentioneaza in mod explicit pt. ca cei care au scris cadrul legal habar nu au de existenta II si IF. Ca altfel le-ar fi trecut. Nu isi permit procese cu II si IF , ca le pierd sigur si vor da bani de la buget nu din fonduri UE.

  Asa ca II si IF, aplicati fara grija. Toate cererile care nu respecta normele sunt eliminate automat si nu se finalizeaza, dau erori concrete de ce nu te incadrezi si de ce nu se integistreaza cererea ca valida, sunt deja sute de cereri ale II care sunt validate de sistem.

 102. Dan Florian

  Ati mai aflat ceva despre ce se intampla cu cei care au depus cererea atunci cand exista bug-ul cu CAEN-urile secundare nepreluate de declarația finală?

  Multumesc!

 103. Eu cred ca cei care aplica cu II trebuie sa fie retinuti in asteptari pt ca specificațiile de ordin juridic privind felul business-urilor implicate sunt clare: SRL, PFA si CMI cu codurile CAEN mentionate. Deci II nu. Posibil ca o sa primeasca toate II -urile care au depus notificare de respingere.
  Dar II -urile pot sa incerce, nu au ce pierde.

 104. Bunna ziua, conditii pt un ong cu activitate in domeniul artistic este vaabila condiria de cifra de afaceri 5000 euro?

 105. Sunt de fapt 583 de II validate de sistem. Unele au diacritice, altele nu (Individuala / Individuală). Cautarea care le afiseaza pe toage 583 se acum sa fie dupa “Individual” asa apar toate.

  Nu va luati dupa ce zic aia de la minister la call center. Ca au zis si ca PFA nu trebuie sa depuna declaratia IMM … si fara aia nici nu poti aplica! Si multe alte aberatii, ca la PFA nu s-au actualizat datele in sistem de aia e zero la cifra se afaceri, cand ei acolo nici nu au aceste date, deci de ce actualizare vorbeste?!

  Nu e nicaieri mentionata restrictia ca II nu pot aplica iar titularul unei II este persoana autorizata sa desfasoare activitati comerciale, deci PFA.

 106. Doar in 3 minute de la comentariul meu anterior au mai fost validate inca 2 II in aplicatie, acum sunt 446, cererile 13479 si 13482.

  Deci nu numai ca II-urile pot aplica, sunt chiar validate de sistemul care verifica incadrarea in toate conditiile pt. aplicare.

  1. De unde stiti ca sistemul valideaza automat? Credeti ca au programat sa faca diferenta intre PFA PFI II IF SI LIBER PROFESIONISTI ca sa stim sigur ca indeplinim sau nu conditia de PFA?
   Prin cui/cif si titlu ar trebui sa faca diferenta, dar daca omul a scris denumirea incorect? Sau au inregistrat-o la anaf incorect?
   De ex autorizata/autorizată, mie mi-au scris initiala tatalui conf. Legii unei colege nu, etc
   Unii au scris PFA altii Persoana Fizica Autorizata etc.
   Imi e greu sa cred ca sistemul e chiar asa destept.
   Dar as fi fericit daca asa e si au permis depunerea cererilor doar celor care se si incadreaza.

 107. @Laurentiu care zice ca II-urile nu pot aplica.

  De ce afirmi asa ceva? Nu e nicio diferenta esentiala intre PFA si II. De ce sa nu poata aplica II? Cum s-ar justifica discriminarea asta? Adica dai la PFA, dai la SRL, dai la ONG dai la orice forma dar nu dai la II ca au uitat aia care au scris regulile ca exista si II?

  Pana la urma ce e un Titular de II? Nu e persoana juridica, nu e nici persoana fizica, ca persoanele fizice nu pot desfasura activitati comerciale, asa ca ramane doar ca e o persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati comerciale in calitate de Titular al Inteprinderii Individuale, deci e tot PFA.

  Acum sunt 444 de II inscrise la grantul de 2000 euro. Dati la denumire “Individuala” si enter si click pe sageata pt. pag. 2 sa se afiseze dupa filtru.

  Sa-i vad daca refuza cele 444 II si restul care vor mai aplica si cum vor explica discriminarea majora, in conditiile in care nici 1/2 din fonduri nu vor fi poate date si UE a dat banii astia si pt II.

 108. Lacatus Dumitru Gabriel

  Daca sunteti sigur ca in ciorna este totul corect completat , dati click pe lacatul verde din dreapta (blocheaza cererea , unde mai sunt „creionul” pentru editare si sageata albastra pentru trimiterea formularului) si vi se vor deschide ferestrele de descarcare a fisierului pdf in vederea semnarii si transmiterii ! Bafta !

 109. Alexandra Stan

  @Cristian Tabarca
  Pana in prezent sunt sub 13000 de depuneri. Nu cred ca fie o problema daca depui din nou.

 110. alinclamba

  @Constantin

  Da, și eu sunt nedumerit cum de sunt așa de puține. Iar din alea, cine știe câte vor fi eligibile. Apropo, oare cu banii rămași, ce va face statul român?

  1. Au spus ca vor prelungi perioada de depunere pana la epuizarea fondurilor. Dar nu e suficient, trebuie sa umble si la legislatie, sa mai elimine si din criterii.

 111. Cristian Tabarca

  Oare daca mai fac o inscrierere, deoarece ieri am avut probleme cu platforma si nu imi apareau deloc codurile CAEN secundare imi pierd locul de ieri?

 112. @ANA MARIA

  Pt dv. este mai presus de legea publicata in monitorul oficial, si nemodificata de la data publicarii(05 Octombrie) un paragraf dintr-un tutorial care oricum nu mai 100% corect realizat?

 113. De pe site-ul Ministerului Economiei, accesibil aici: http://www.imm.gov.ro/ro/2020/10/08/25046/#_Toc52803474

  SECTIUNEA CONDITII DEPUNERE

  Condiții depunere cerere- Schema 1.2 PFA/ONG-cu activitate economică în unul din domeniile prevăzute în anexa nr.1:

  Data înființării/Număr Registrul Comerțului să fie până la data de 10.2019
  Entitatea juridică să nu fie supusă Concordat preventiv, proceduri de lichidare, insolvență sau faliment
  Să nu aibă Decizii de recuperare a unui ajutor de stat ce nu au fost executate și recuperate integral
  Codul CAEN se regăsește în Anexa 1 la OUG 130/2020 ac

 114. @Adi

  Cred ca dvs nu sunteti cel informat!

  Cautati ACTUALIZAREA de pe site-ul Ministerului Economiei!

  Ca sa va incadrati ca PFA si sa puteti aplica, trebuie sa aveti data de infiintare a PFA-ului la Registrul Comertului pana la 31.oct.2019, cred ca a scris mai jos si un alt coleg si sa fi inceput ACTIVITATEA pana la 1 februarie 2020. Exclusiv pentru PFA.

 115. @ANA MARIA

  (3) Microgranturile se acordă, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, beneficiarilor care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:
  a) au desfășurat activitate curentă/operațională pe perioada a cel puțin unui an calendaristic înainte de data depunerii cererii de finanțare, cu excepția PFA/CMI pentru care începerea activității poate să fi avut loc până la data de 1 februarie 2020. (Publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 902 bis din 5 octombrie 2020)

  Nu exista acel „ceva cu PFA inregistrat pana in Octomrbie anul trecut la Registrul Comertulu”
  Informati-va inainte sa induceti in eroare. Tocmai de asta nu se consuma la noi niciodata fondurile europene….

 116. @Bogdan

  PFA sau II sau IF sunt IMM-uri cf. Legii 346 pt. ca implinesc cumulativ toate conditiile: sunt intreprinderi, la pct. 3 a) au sub 250 angajati, si zero e acceptat ca e sub 250. Apoi, la b e vorba fie de cifra de afaceri fie de active (PFA are cifra de afaceri si e suficienta conditia asta), apoi, si PFA poate detine actiuni sau poate cumpara cryptomonede pe PFA la BTR Exchange, exchange de crypto legal din Romania.

  Care zici ca e problema cu punctul b? Ce nu are cifra de afaceri PFA? La punctul b e un SAU acolo.

  Are PFA cifra de afaceri, se declara prin Declaratia Unica si poate avea si active exclusive ale PFA.

 117. Pentru Mihai B: Au bagat o noua conditie, ceva cu PFA inregistrat pana in Octomrbie anul trecut la Registrul Comertului, verificati pe site-ul Ministerului pt update.

  Ideea este ca sunt foarte restrictivi in cerinte! Si PFA-urile sunt IMM-uri, ia fonduri sunt pentru toata lumea! Ca dovada pana azi 13.10 daca sunt 10000 de cereri cu totul.

  Trebuia gandit cumva, sa scoata conditia de 5000 de euro si cea cu PFA-urile cu activitate inceputa pana la 1 februarie.

  Din punctul meu de vedere orice entitate care si-a inceput activitatea inainte de starea de urgenta din luna martie, fie anul asta fie anul trecut, ar trebui sa beneficieze de o forma de ajutor.

  Uniunea Europeana da fondurile, insa criteriile pentru a beneficia de ele le stabileste Guvernul ..

  O sa fie interesant , daca raman cu ele nefolosite..

 118. Pentru cei care ați avut problema ieri cu CAEN-urile secundare nepreluate de declarația finală — am observat aseară că au reparat bug-ul. Întrebarea acum este dacă ar trebui să aplicăm din nou, sau rămâne așa?

  Ca de obicei, haos total.

 119. Sunt de acord cu tine Robert: aici statul doreste sa sprijine acele SRL -uri care au facut ceva anul trecut , care au platit un minim de impozite si care totusi sunt business-uri mici caci daca le mergea bine aveau angajati etc.

 120. In textul de lege redat aveti definitia intreprinderii , iar mai jos cine este un IMM , asadar si pin legea amintita se scot din categoria IMM-urilor acele entitati care nu se incadreaza, iar dincolo de partizanatul generat de dorintele personale II-urile nu o sa fie nicioadata IMMM-uri (pt ca nu respecta punctul b) pentru ca nu au situatii financiare pe baza carora sa se calculeze cifra de afaceri, active etc

  Oricum legea in mod artificial a inclkus si pfa si alte categorii care nu sunt IMM -uri din motive electorale, ideea era sa multumeasca si acele business-uri care nu au beneficiat de nici o facilitate in era covid (SRL-uri) pt ca nu aun luat nici simah tehnic, nici indemnizatie de orice fel, nimic.
  Este evident ca masura 1 nu a fost gandita si pt PFA -urile, ci pentru ca sa dea ceva si la acele SRL-uri care au luat fix 0 barat suport in vremurile acestea.

 121. PFA, II, IF sunt si ele IMM-uri, pentru cei care nu stiu actualizarea 2014 a Legii 346.

  Varianta intiala a legii din 2004 nu le includea. ACUM SUNT INCLUSE!

  LEGE nr. 346 din 14 iulie 2004
  privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii
  EMITENT
  PARLAMENTUL
  Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 681 din 29 iulie 2004

  Parlamentul României adoptă prezenta lege.
  Capitolul I Dispoziții generale
  Articolul 1
  Prezenta lege reglementează măsuri destinate creării cadrului favorabil înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.
  Articolul 2
  (1) În sensul prezentei legi, prin întreprindere se înțelege orice formă de organizare a unei activități economice, autorizată potrivit legilor în vigoare să facă activități de producție, comerț sau prestări de servicii, în scopul obținerii de venituri, în condiții de concurență, respectiv: societăți reglementate de Legea societăților nr. 31/1990 , republicată, cu modificările și completările ulterioare, societăți cooperative, persoane fizice autorizate, întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale și întreprinderile familiale, autorizate potrivit dispozițiilor legale în vigoare, care desfășoară activități economice.
  (2) Prevederile prezentei legi sunt aplicabile și asociațiilor și fundațiilor, cooperativelor agricole și societăților agricole care desfășoară activități economice.
  (la 09-05-2014, Art. 2 a fost modificat de pct. 1 al art. I din LEGEA nr. 62 din 30 aprilie 2014, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 328 din 6 mai 2014. )
  Articolul 3
  (1) Întreprinderile mici și mijlocii sunt definite ca fiind acele întreprinderi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
  a) au un număr mediu anual de salariați mai mic de 250;
  b) realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situații financiare aprobate. Prin active totale se înțelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli în avans;
  (la 03-02-2006, Lit. b) a alin. (1) al art. 3 a fost modificată de pct. 1 al art. I din ORDONANȚA nr. 27 din 26 ianuarie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 88 din 31 ianuarie 2006, care a fost renumerotat în pct. 2, conform pct. 2 al articolului unic din LEGEA nr. 175 din 16 mai 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 438 din 22 mai 2006. )

 122. Srl cu cifra de afaceri sub 5000 euro inseamna un srl care nu face nici macar un salariu minim pe economie pe luna. La ce il mai tin deschis?! Si inca inteleg din ce s-a scris ca ar fi multe la noi asa… Si din asta mai scad si cheltuieli. De ce nu or deschide in loc un pfa sau ceva. Cred ca la asta se gandesc si cei de la putere cand tin musai sa nu renunte la acel minim la cifra de afaceri.
  Ma rog, nu ma pricep… Nu as face efortul sa tin o firma deschisa fara angajati si cu venitul brut sub salariul minim!

 123. TARNOVAN LIVIA

  Buna seara , ajutati-ne si pe noi suntem multe SRLfara angajati ,dar cu cifa de afaceri sub 5000 de euro nu este dreptate . eu am SRLdin 1994 au fost ani in care am avut 10000, 20000 30000 de euro cifa de afaceri sunt platitoare de tva din 1996 . nu am primit nici un ajutor in aceasta perioada ,cui sa ne adfresam si noi .GUVERNUL NU VREA SA ELIMINE CIFRA DE AFACERI DE 5000 DE EURO.Ce putem face ? AVEM CHIRII DE PLATIT

 124. claudiamicle

  Microgranturile prevăzute la art. 4 alin. (1) se acordă, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, beneficiarilor care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:
  a) au desfășurat activitate curentă/operațională pe perioada a cel puțin unui an calendaristic înainte de data depunerii cererii de finanțare, cu excepția PFA/CMI pentru care începerea activității poate să fi avut loc până la data de 1 februarie 2020;

  Deci, DA!

 125. Am primit un avertisment de genul „Cererea nu este eligibilă deoarece nu îndeplinește condițiile legate de data începerii activității”, dar la Art 6. a) este menționat a) […]pe perioada a cel puţin unui an calendaristic înainte de data depunerii cererii de finanţare, cu excepţia PFA/CMI pentru care începerea activităţii poate să fi avut loc până la data de 1februarie 2020

  Mă întreb dacă va fi considerată eligibilă cererea mea? (cu activitate începută în noiembrie 2019)

  P.S.
  Nu am putut să postez comentariu aici fiind deja logat pe site cu contul meu. Îmi apare „Eroare: te rog completează câmpurile obligatorii (nume, email).” pe care le am deja salvate când sunt conectat în cont pe site. 🙂

 126. claudiamicle

  Vă rog să mă lămuriți…, întrucât avem de descărcat Declarația de înrolare, Declarație IMM, Declarație ajutor de stat – e clar, acestea se semneaza electronic și se încarcă în aplicație.

  Anexele aferente procedurii pe microgranturi (unele care se identifică cu cea pentru IMM și ajutor de stat date de aplicație), se completeaza și în word + semnătură olograf + semnătură electronică, și se încarcă pe site?

 127. Marita Jascu

  Posibil să găsiți in data de 12 sept o lista cu noi coduri adăugate pe un tabel transmis de start up fonduri europene.

 128. Buna ziua, La MASURA 2, se va putea aplica cu un cod CAEN, altul decat cel principal? Codul CAEN secundar este aprobat si apare in certificatul constatator. Daca se poate, exista vreo obligatie in acest sens, legat de cheltuirea banilor? Multumesc.

 129. @Giumbix Sunt vreo 7000 de cereri depuse, deja. Daca se epuizeaza fondurile pana in 16, saptamana viitoare au promis ca primim contractele sa le semnam si fondurile vor fi virate foarte repede. Se pare ca va mai fi inca o runda de finantari, dupa ce evalueaza succesul primeia.

 130. Știm că depunerea cererilor se poate face până vineri 16 octombrie. Știe cineva, însă, în cât timp primit răspuns dacă am fost acceptați sau nu? Găsim informația asta undeva? Mulțumesc.

 131. nedelcu bogdan

  semnati si depuneti asa cum este .. si faceti un printr screen cu pagina unde ati selectat codul secundar. Print screenul si documentul trimis pe aplicatie trebuie trimis la Oficiubrasov@imm.gov.ro cu titlul Eroare aplicatie. Nu o sa pierdeti „randul” si o sa se ia in considerare ce ati selectat nu ce ati trimis. Este raspunsul lor oficial

 132. Antonio Tomoniu

  APASA buton BLOCARE apoi se face o săgeată violet apeși pe ea descarci doc semnezi digi apoi încarci si gata send

 133. Adrian Tepes

  Buna ziua, CEREREA finala a depus-o careva? Am completat CIORNA si ma tot invart prin platforma si nu vad cum se poate depune :).Mulyumesc.

 134. Madalina Ion

  @VALENTIN MIREA
  Da, nici mie nu mi-a semnat din prima. Am apasat pe eroare si acolo iti spune sa mai salvezi inca o data fisierul. L-am salvat cu „save as”, am deschis noul fisier si apoi a mers.

  Este vorba despre semnatura MEEMA, pe care o nu o vede validata..

 135. Valentin Mirea

  salut, are cineva probleme la validarea semnaturilor de pe cererea finala? Mie imi apare mesajul „At least one signature has problems” si eroarea e la Signed by imm.gov.ro, nu la semnatura mea care pare valida (are bifa verde)

 136. alinclamba

  Da. Alegeți din lista lor de băngi agreate una, și apoi deschideți cont la acea bancă, dacă vă anunță că vă calificați. Succes!

 137. Se apasa norisorul. Descarcati declaratia. O semnati. Apoi apasati pe transmite, acolo incarcati declaratia incarcata si transmiteti.
  Succes tuturor!

 138. Așa este. Și e am sunat și mi s-a spus la fel. Totuși, e ciudat faptul că noi semnăm digital pe acea declarație în format PDF, pe care scrie clar pentru ce CAEN solicităm. Succes tuturor!

 139. Daniel Cichi

  in aceeasi situatie sunt si eu, doar ca nu am stiut cum sa postez intrebarea separat. am avut 1 salariat part time 2 luni, in rest 0. pe declaratie imi apare 1, care oricum este calculat gresit, iar in bilantul depus la final de 2019 am trecut tot zero. cum procedez? multumesc.

 140. Alexandru Ciocan

  nu mă poate ajuta și pe mine nimeni cu chestia asta? după ce aleg acolo ce fel de cerere, îmi dă eroarea „A server error has accured. Please contact the system admin.”

  s-a mai întâlnit cineva cu ea? știe cineva ceva despre ea? a reușit cineva măcar să sune la ei să vadă despre ce este vorba?

  eu am încercat să sun și nu am avut noroc să-mi răspundă cineva, acum telefonul ăla e permanent deranjat, sună ocupat apoi se închide

  mulțumesc

 141. Am vb la Minister si mi-au spus ca este o eroare a sistemului, insa din aplicatia se va vedea ce cod CAEN s-a ales. Mult succes!

 142. Magda Ungureanu

  Daca doar codul principal este eligibil, atunci de ce te lasa sa il selectezi in cerere pe cel secundar?

 143. Codurile CAEN eligibile se pot găsi chiar pe această pagină pe care citiți aceste comentarii, dacă dați scroll mai sus.

  Nu îmi este 100% clar, dar se pare că doar codul CAEN principal este eligibil, din păcate.

 144. buna ziua!
  eu am la 01.01.2019 1 salariat iar la 31.12.2019 0

  cum fac dovada ca am 0 la 31.12.2019 pentru ca in situatia financiara apare nr.mediu salariati 1

 145. Cristian Tabarca

  CLAUDIU C, eu am coduri secundare care ar fi eligibile, chiar si 3 la numar, insa nu imi apar pe platforma…

 146. Alegi o banca unde iti vei deschide cont, in conditiile in care vei obtine finantare. Deci alegi pur si simplu o banca din alea care sunt.

 147. Magda Ungureanu

  Buna ziua.
  Si eu am aceeasi situatie, imi apare numai codul principal desi in completarea cererii ma lasa sa selectez si codul secundar eligibil.

 148. @Dorin Da, initial am lasat gol, pentru ca nu este obligatoriu (nu apare cu steluta), deci nu cred ca are o relevanta foarte mare. Am trecut nr. rezolutie, dupa cum am vazut mai jos. Pe documentele eliberate initial pentru PFA era si un numar dosar, care avea acelasi format, insa am trecut nr rezolutie

 149. @silviu, eu am reusit. am generat cererea, am apasat modificare pana la capat. apoi blocat apoi download apoi semnat, apoi upload si apare acum cerere transmisa.

 150. Multumesc ! Nu mi-am dat seama pe moment, iar in tutorial zice ca dupa blochezi aplicatia, ea apare ca transmisa!

 151. Alege una din bancile listate. In cazul in care vei fi selectat in vederea finantarii, vei deschide ulterior cont separat la acea banca, cont specific ajutorului nerambursabil.

 152. E o eroare în sistem. Sunt fix în aceeași situație. Degeaba aleg eu că aplic pentru 6201 care este eligibil, că pe declarația finala generată apare tot codul principal al PFA-ului.

  Unde putem raporta problema asta?

 153. Armegioiu Diana Patricia

  @SLA iti trebuie alt cont, nu pui un cont existent. Trebuie sa faci unul nou la una din bancile care o cer ei

  1. Am rezolvat/depus. Intrebarea a fost pusa innainte de actualizarea paginii.
   Intradevar, este vorba de numarul de REZOLUTIE NR YYY / DATA.
   Multumesc.
   A fost destul de simplu…!!!

 154. grozav, am conturi doar la ING. Nici nu apare banca in selectie. Voi cum ati facut ? Multumesc anticipat

  1. Magda Ungureanu

   Buna. Si eu am doar ING, dar va trebui sa selectezi o banca din lista lor si ulterior iti vei face cont la aceasta banca.

 155. Cristian Tabarca

  „Societatea nu este eligibilă în cadrul programului deoarece nu deține niciun cod CAEN care să facă parte din anexa codurilor eligibile.”

  Saptamana trecuta mi-au fost autorizate inca 3 coduri CAEN insa nu apar in sistem si astfel apar ca si cum n-as fi eligibil … Ce e de facut?

  1. Ati depus cererea si apoi ati primit acest mesaj?
   Sau nici macar nu v-a permis sa depuneti?
   Oricum, mergeti urgent la anaf, cu formularul aferent (daca sunteti pfa e 070, la pj nu stiu care e) si scrieti sus pe el adaugare coduri caen. De la ei porneste problema sigur.

 156. Zavarschi Pavel

  Am cod CAEN 6202, dar la ultimul pas am ales 6201 si in documentul final de cere descarcat imi scrie tot 6202, oare asa trebuie sa fie sau ei iti dau posibilitatea de a alege dar completeaza automat ce vor?

 157. Este o eroare în aplicație, pentru cei care au coduri CAEN secundare. Degeaba alegi la ultimul pas unul din codurile secundare eligibile, pentru că în declarația generată la final, la apare că soliciți tot pentru codul pricipal al PFA-ului, cod care nu este eligibil. A mai pățit cineva la fel?

 158. Au schimbat formatul din tutorial. Atat de incapabili sunt !

  In tutorial spune ca dupa ce blochezi aplicatia, apare cu statusul TRIMISA. Dar acum dupa ce blochez, apare cu statusul blocata. Si cand dau pe a treia bulina din dreapta (albastra cu un avion de hartie) – Transmitere, mai cere o cerere. Voi ce ati facut ? Ati lasat doar cu statusul Blocata!?

 159. @Serban Nr autorizare este cel din rezoluția de la Registrul Comerțului primită o dată cu înregistrarea firmei/PFA. Este de forma: 12345/01.01.2010

 160. Nu mai găsesc niciunde acea anexă cu codurile CAEN eligibile. Mă poate ajuta cineva cu un link? Mulțumesc.

 161. Eu am trecut numarul autorizatiei in baza careia a fost deschis PFA-ul. Nu cred ca are legatura cu banca unde am deschis contul.

 162. Am reusit sa depun cererea. Este destul de simplu daca urmati tutorialul de depunere a cererilor (aveti link aici, intr-una dintre actualizari – Multumesc pentru ajutor autorului!).

 163. Serban Mestecaneanu

  Sistemul, acum dupa ora 10:00, cere la depunere numarul de autorizare pentru banca pe care o alegi (BRD de ex) – Am sunat la banca si nu stiu daca ei stiu clar ce trebuie, dar spun ca inca nu stiu ce trebuie scris acolo ca e prima zi ca o sa vada…. Stie cineva mai multe despre acest lucru? Merci.

 164. Bardan Ioana

  Am sunat la Ministerul Economiei in dimineata aceasta si am intrebat de ce declaratia IMM pentru PFA e automat completata cu zero si nu se poate modifica. Mi s-a spus ca datele sunt preluate din bazele de data ANAF. Am explicat ca eu am avut cifra de afaceri in 2019, am completat declaratia unica si am platit impozitul pana in 25 mai 2020. Mi s-a zis ca e posibil ca ANAF sa nu fi actualizat baza de date si ca declaratia IMM poate fi depusa cu zero , caci nu este motiv de respingere a micrograntului si ca ulterior se vor cere documente privitor la cifra de afaceri pe 2019

  1. Fix aceeasi situatie.
   Oricum pfa nu e imm iar la pfa oricum nu e vreo conditie legata de cifra de afaceri. Dar deranjat sa semnam ca pj cand suntem pf… Sper ca nu ne vor crea probleme cu asta.

 165. In Declaratia IMM zice asa: „întreprinderea pe care o reprezint se încadrează în categoria IMM conform legii 346 din 2004 cu completările și modificările ulterioare.”

  Daca cititi legea 346/ 2004, cu actualizarea din 2014, o sa vedeti ca la IMM intra si societatile (SRL, SA ETC) si PFA si II si orice alta forma.

 166. @Diana Patricia Dar platforma nu permite trimiterea cererii dacă nu încărcăm această declarație IMM!

  @SLA Așteptăm să se activeze acea secțiune la ora 10.00…

 167. buna, am completat-o si urcat-o dar nu o pot sterge. de fapt e singurul document care nu are optiune de sters…

 168. tudosie mirela delia

  Buna ziua,
  De ce pentru cod CAEN 4789 nu se primesc cei 2000 euro.Ma poate ajuta cineva, unde as putea sa ma informez?
  Dupa de criterii au facut anexa 1 ? Va multumesc.

 169. @Alex Cred că ai dreptate, și eu voi edita pdf, nu pot semna cu CA=0 pentru că nu corespunde realității. La active chiar nu știu ce să trec. Imi este imposibil să trec o sumă. Dar dacă las 0 sau șterg, atunci mai corespunde realității?

  @Constantin Platforma nu permite depunerea cererii dacă nu este încărcată și semnată declarația IMM!

  Totul pare a fi făcut special ca să nu avem cum să nu greșim, măcar la un formular, măcar un pic pe undeva…

 170. Problema!
  Pe declarația imm, mi a completat in mod automat, număr angajații mediu anual=3, in condiția in care pe bilant este 0 la finalul lui 2019, iar ca nr mediu-1?
  Ce este de făcut in aceasta situație?
  Eu trebuie sa semnez ca datele sunt corecte ca sa aplic…

 171. Armegioiu Diana Patricia

  Buna ziua! eu am sunat la acest nr 0217950098, si mi s-a spus ca daca nu sunt IMM sa nu completez declaratia!

  1. Armegioiu Diana Patricia

   Eu am incercat sa sterg declaratia IMM din aplicatie dar nu ma lasa! Nu apare niciun buton de stergere

 172. Buna, tot nu am inteles de ce la rubrica de Cerere, titlu apel, la lista de apel nu apare nici o valoarea sau lista. Multumesc.

 173. Buna ziua,
  Credeti ca poate interfera aplicarea la micrograntul de 2000euro cu aplicarea la granturile pentru investitii de 200.000euro? Altfel spus, daca se aplica pentru grantul de 2000euro, este vreun pericol sa nu mi se mai permita sa aplic pentru granturile de investitii?
  Multumesc!

 174. Declaratia IMM descarcabila din aplicatie difera de cea din norme desi au unele parti de continut identice
  la PFA , cea din aplicatie pune automat zero la CA in tabel, ceea ce in cazul meu nu corespunde realitatii,
  Am incarcat aseara un pdf completat si semnat prin convertirea Declaratiei IMM Word din norma.
  Dar difera ca aspect si buton de eliminare nu exista fix la aceasta declaratie, La orice alt document incarcat exista buton de eliminare, la aceasta nu.
  Oricare din cele doua formate de declaratie IMM poate fi catalogata ca necorespunzatoare

  1. Buna ziua! In opinia mea nu trebuie sa completati declaratia pentru IMM daca nu sunteti IMM. In OUG cu microgranturi, nu sunt prevazute conditii legate de cifra de afaceri pentru PFA. Sunati si la Minister si cereti o confirmare.

 175. Eu o sa editez pdf-ul si imi trec cifra de afaceri din Declaratia unica, la active ma gandesc daca sa las zero sau sa sterg valoarea sa nu mai fie nicio valoare.

  Ideea e ca semnam ce trimitem, eu nu am cum sa semnez in fals cu zero, indiferent ce or sa zica de la minister, ca e bine sa las zero la cifra de afaceri. Asa si cand vin mascatii sa ma acuze de fals in declaratie ce zic? Asa am inteles ca trebuie sa las zero, pe bune? Sa vezi ani de puscarie, poate doar cu suspendare.

  Suntem responsabili pe ce semnam!

 176. Nu retin numele, din pacate…acesta a fost raspunsul…cat despre declaratia IMM- mi s-a spus ca aceasta se va activa astazi pe portalul de depunere a cererilor….

 177. Deci știe cineva cum se completează declarația IMM dacă ești PFA și îți apare 0 peste tot în tabel? Se completeaza manual cifra de afaceri și activele? Dacă da, la active ce trecem? Dacă nu, este ok oare să semnăm și să încărcăm în sistem declarația cu 0 peste tot??…

 178. Multumim Laura cu SRL ca ne-ai lamurit ca nu esti PFA, la PFA toate sunt cu zero.
  Bine ai venit pe site-ul Gestiune PFA, repet, PFA, adica nu e Gestiune SRL, E gestiunepfa.ro

  Sa ne vedem pe lista celor finantati, nu pe cea a celor cu fals si uz de fals in declaratii cum ne obliga astia.

 179. @Viorel

  Nu e sigure PFA, e SRL. Unde la PFA in Declaratia Unica se completeaza activele PFA? Nicaieri. La dumeaei cica sunt activele trecute corect conform situatiei financiare depuse (poate alea de la SRL, nu la PFA) care active la PFA?

 180. @Laura Alexandru

  La mine nu s-a preluat nimic se pare. Pe siteul MF nu apare nicio situație financiară depusă pentru PFA meu deși am activitate din 2018 inclusiv și am completat declarațiile unice pe ultimii doi ani, am plătit taxele și contribuțiile la zi, ba chiar am plătit un pic mai mult decât trebuia… 🙁

  @Alex

  Nu îmi dau seama dacă vorbești serios sau ai răspuns sarcastic… Să modific manual acel PDF cu datele reale pentru CA? La active nu știu ce să scriu…

 181. @Laura Alexandru sa ne spui si ce tip de firma ai, sigur nu esti PFA… Pe site mfinante.ro la rapoarte si bilanturi pt. PFA nu se afiseaza datele financiare. La SRL etc. se afiseaza, de acolo le preiau astia si de aia sunt zero peste tot la PFA.

 182. Laura Alexandru

  La mine s-a completat corect declaratia (0 angajati, cifra de afaceri – corect, active – corect). Datele au fost preluate din situatia financiara depusa.

  1. Buna ziua
   Va rugam sa ne spuneti din care situatie financiara depusa , au fost preluate datele ? Unde ati depus-o? Cand ? Cum?
   Vad ca la toata lumea este pe 0. Poate ne ajutati cu aceasta informatie.

 183. imputernicirea se semneaza cu pixul de catre reprezentantul legal si apoi cu semnatura digitala de catre imputernicit ?
  aceeasi intrebare si pentru declaratia IMM

 184. @ VV

  Pai lasa zero la cifra de afaceri sa se aplice ce semnezi „declar pe propria răspundere sub sancțiunile legii că datele din această declarație sunt conforme cu realitatea”

  Nu sunt normali astia …

 185. Dacă sunt PFA deci sunt întreprindere autonomă, mai trebuie completat acel tabel? Poate trebuie lăsat așa cum îl lasă platforma (0 peste tot)? Sau pun măcar cifra de afaceri? Că la active iar nu știu ce să pun…nu am active la PFA, iar cele personale (casa, etc) nu știu cât valorează la zi! >_<

 186. În sfărșit au adăugat declarația IMM în aplicație…dar…nu se poate completa! Este un pdf needitabil. E deja completat cu datele firmei dar tabelul cu activele este pe 0 și nu se poate scrie nimic în el. Eu știu să îl editez cu software profesional dar nu mi se pare ok…nu toată lumea are așa ceva sau știe să folosească. Puteau sa faca un formular pe site care să îți umple automat acel pdf și doar sa îl semnezi, la fel ca și cu celelalte pdf…

 187. Pe declarația IMM, este un punct mic la subsol, care spune

  „Datele cu privire la numărul mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri anuală netă şi activele totale sunt cele realizate în ultimul exerciţiu financiar raportate în situaţiile financiare anuale aprobate de acţionari sau asociaţi, respectiv pentru anul 2019, dacă societatea este parteneră sau legată.”

  Asta înseamnă că dacă ești PFA cu prima variantă, autonomă, nu mai trebuie să completezi datele din acel tabel? Adică cifra de afaceri și active?

 188. Boza Tanta

  Eu l-am completat, l-am salvat in PDF, semnat electronic si l-am incarcat la Documente atasate Declaratie IMM.

 189. Buna seara,
  O întrebare referitoare la formularul din anexa 1- etapa a 2 a.
  Acest formular se completează din aplicatie sau trebuie descărcat si încărcat?
  Mulțumesc!

 190. @Anca Cu cine ai vorbit la MEEMA? Nume, prenume si functie. Ai inregistrat convorbirea? Cum sa zica asa aberatie? Nu e nicio diferenta esentiala intre PFA si II. Fondurile alea sunt europene, pe clasificarile europene nu pe balariile astora din cap care nu stiu ca PFA nu e persoana juridica?

  Nu ai intrebat si de ce cifra de afaceri e vorba in Declaratia IMM (pe 20019, pe anul in curs efectiva, estimata pe anul in curs etc.) sau ce se trece la activele PFA in mii de euro (daca intra si activele PF ale titularului PFA, ca sunt comune astea)?

 191. Cristian Dan

  Multumesc mult! Am facut cum ati spus, totul bine! Acum am aflat si eu cum semnezi un pdf fara casuta. O zi frumoasa si toate cele bune!

 192. Buna ziua. Am PFA infiintat in Ianuarie 2020, pot aplica pentru micrograntul de 2000 euro? E valabil criteriul care spune ca data de infiintare de la Reg. Comertului trebuie sa fie pana in 10.2019? Am primit si indemnizatie in perioada starii de urgenta. Multumesc.

 193. O completati in word, save as in pdf si semnati electronic. Daca nu sunteti actionat in alte societati sunteti intreprindere autonoma si nu mai trebuie completat partea cu activele

 194. Armegioiu Diana Patricia

  Buna! Deschizi fisierul cu Adobe Reader – click pe tools (instrumente) – click pe certificate – click pe semnare digitala – si in locul unde vrei sa semnezi faci un chenar unde iti va aparea semnatura ta (te vor pune sa bagi pin.ul ) apoi salvezi

 195. Cristian Dan

  Buna ziua,

  Spear sa poata cineva sa ma ajute un pic, pentru ca m-am impotmolit fix la inceput, dupa ce am creat contul. La partea cu inregistrarea electronica, eu am descarcat declaratia care trebuie semnata electronic, dar nu e decat un banal PDF, si nu am nici o idee cum sa il semnez electronic. Voi cum ati reusit?

  Eu am semnatura electronica CertDigital. Va multumesc!

 196. Referitor la locul implementarii :
  daca codul caen autorizat este la terti, locul implementarii il trec tot sediul ? (chiar daca la sediu este doar activitate de birou?) sau cum procedez?
  Multumesc!

 197. Pentru un PFA cu cod caen 6920 , care nu se regaseste in lista de coduri CAEN exceptate , dar nu se regaseste nici in anexa 1 la OUG 130/2020 , poate aplica ? In tutorial scrie „Codul CAEN se regăsește în Anexa 1 la OUG 130/2020 ac” , ce inseamna „ac” , actualizata ? anul curent ? si daca exista o varianta de anexa actualizata unde o pot gasi ca sa verific daca contine si codul caen 6920 :Activitati contabilitate si audit”?

 198. @DAVID

  „In ghidul oferit de ei scrie clar la punctul 2 ca declarația imm se va Descarcă de pe platforma!”

  OK, sa zicem ca se va descarca de pe platforma, de ce linkul ala nu e considerat platforma? Si sa zicem ca nu e linkul catre word platforma, o vezi deja in platforma? La mine nu e. O sa apara luna la ora 10 in platforma?

  Cum o sa o completezi? Autonom, partener sau legat. Ce treci la active in mii de euro? Sunt rubrici din Declaratia IMM.

  Fiind PFA, oricum nu esti IMM. Dar sunt curios ce semnezi, ce declari acolo in Declaratia IMM.

 199. Da, asa ziceam si eu. Cred ca declaratia respectiva este pentru IMM-uri. Insa noi ne referim la PFA-uri. Poti spune despre un PFA ca e intreprindere autonoma? Cred ca toti care urmarim site-ul suntem simpli persoane fizice/oameni care fac diverse lucruri. Oare e aceiasi declaratie (cea cu intrepindere autonoma/partenera/legata) sau e alta?

 200. 33.000 de utilizatori care s-au inscris in prima etapa (cea de inregistrare utilizator). Ca sa aplici la microgrant trebuie mai intari sa te inregistrezi ca utilizator.

 201. Georgian Mares

  „Abia s-au încărcat 33.000”? De ce? Ca pt cereri nu s-a dat startul. Sau alea sunt deja in sistem? 🙂

 202. Nu mai ganditi asa, ca sunt 50.000 de cereri care pot fi finantate si abia s-au incarcat 33.000. Nu mai ganditi ca toti fura. E loc pentru toata lumea.

 203. E bine ca e vineri seara, vine weekend-ul si luni la 10 se da startul la ceva ce nu stim ce ca nu e clar ce e cu DECLARATIA IMM la PFA.

  De ce o cer pt. PFA si daca o cer cum trebuie incarcata si cum trebuie completata la tip PFA autonoma, partenera sau legata si care e activul net al unui PFA (vezi mesajele de mai jos, activele PFA = activele PF titlar de PFA, deci daca ai masina pe PF sau casa alea trebuie puse acolo).

  Sau e alta manevra sa incarce manual doar cunoascutii lor si restul sa ia teapa „ne pare rau, nu ati depus la timp declaratia IMM, trebuia incarcata manual, cum am precizat in intrebari” zise MF…

 204. la pct III nu s-a copiat in mesajul anterior tot, acolo cer:

  Numărul mediu anual de salariaţi
  Cifra de afaceri anuală netă (mii lei/mii €)
  Active totale (mii lei/mii €)

 205. Declaratia IMM nu e aia, Declaratia IMM este aici: http://www.imm.gov.ro/descarcare_fisiere/includes/download.php?id=m-2ZcwHmSrPExoLkIa9nhohkbGkzS7RhwmjANLGtVTg,

  Fiti atenti la intebarea si raspunsul de la Ministerul de Finante. Intrebarea nr. 2 este „De unde se descarcă declarația IMM pentru a fi încărcată?” si raspunsul este ca se descarca de pe linkul ala.

  Deci, e evident ca trebuie descarcata si incarcata manual in aplicatie, nu? „DE UNDE SE DESCARCA PT A FI INCARCATA?” asta e intrebarea.

  Continutul declaratie este:

  Anexa nr. 5 M1
  DECLARAŢIE
  privind încadrarea întreprinderii în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii

  I. Datele de identificare ale întreprinderii
  Denumirea întreprinderii ________________________________________________________
  Adresa sediului social_______________________________________________________________

  Cod unic de înregistrare______________________________________________________________

  Numele şi funcţia ____________________________________________________________________
  (Preşedintele Consiliului de Administraţie, Director general sau echivalent)
  II. Tipul întreprinderii

  Indicaţi, după caz, tipul întreprinderii:
  Întreprindere autonomă În acest caz, datele din tabelul de mai jos sunt preluate doar din
  situaţia economico-financiară a întreprinderii solicitante. Se va completa doar declaraţia, fără
  anexa nr. 6 – la procedură.
  Întreprindere parteneră Se va completa tabelul de mai jos pe baza rezultatelor calculelor
  efectuate conform anexei nr. 6 – la procedură, precum şi a fişelor adiţionale care se
  vor ataşa la declaraţie.
  Întreprindere legată Se va completa tabelul de mai jos pe baza rezultatelor calculelor
  efectuate conform anexei nr. 6 – la procedură, precum şi a fişelor adiţionale care se
  vor ataşa la declaraţie.

  III. Date utilizate pentru a se stabili categoria întreprinderii (dacă tipul societății este parteneră sau legată)

  Declar pe propria răspundere că datele din această declaraţie şi din anexe sunt conforme cu realitatea.
  Reprezentantul legal /împuternicitul operatorului economic
  Numele…………………………………………………..
  Funcţia:……………………………………….
  Semnătura ………………………………………………
  Data semnării:…………………………..……

  1. Declaratia pentru IMM se incarca la alte documente, selectati declaratia si incarcati varianta pdf semnata. Am incarcat-o cu succes.

 206. Buna ziua.

  Citesc ghidul pentru completarea cererii.
  1.Ce imi este neclar:
  Pasul 4: Declaratii atasate: Declaratia IMM si declaratia ajutor de stat, sunt cele completate deja la inregistrarea ca utilizator, respectiv inregistrarea enitatii juridice? Sau vor fi alte modele de declaratii ? Practic le vom alege din website (pe cele completate de noi) sau va trebui sa le avem pe calculator salvate local, selectate si incarcate?

  2. Declaratie IMM = meniul Declaratie proprie raspundere – fisierul Declaratie_inrolare_entitate legala = PDF-ul cu titlul „Declarație privind reprezentarea persoanei juridice” ?

 207. Nu cred ca va fi si din aplicatie. Sunt deja cativa care au completat wordul si l-au incarcat la „Alte documente”.

  Oricum, de luni e etapa depunerii cererilor, care nu mai are legatura cu Etapa 1 in care se face contul si se depun toate declaratiile, inclusiv Declaratia IMM.

  Apoi, ce fel de PFA (Intreprindere”) o sa bifati? Sunteti PFA autonom, PFA partener sau PFA legata?

  Vedeti ca putem fi acuzati de fals in declaratii daca suntem cumva PFA partener si nu declaram asta.

  „II. Tipul întreprinderii

  Indicaţi, după caz, tipul întreprinderii:

  Întreprindere autonomă În acest caz, datele din tabelul de mai jos sunt preluate doar din
  situaţia economico-financiară a întreprinderii solicitante. Se va completa doar declaraţia, fără
  anexa nr. 6 – la procedură.

  Întreprindere parteneră Se va completa tabelul de mai jos pe baza rezultatelor calculelor
  efectuate conform anexei nr. 6 – la procedură, precum şi a fişelor adiţionale care se
  vor ataşa la declaraţie.

  Întreprindere legată Se va completa tabelul de mai jos pe baza rezultatelor calculelor
  efectuate conform anexei nr. 6 – la procedură, precum şi a fişelor adiţionale care se
  vor ataşa la declaraţie.”

  Apoi, tre sa zici angajatii, asta e simplu, majoritatea nici nu au, cifra de afaceri e clara si … acum e acum, cere active totale in mii lei si in mii euro.

  Daca esti PFA care are doar un laptop care nici ala nu e in registrul inventar ca e sub suma de la mijloace fixe, care e activul in mii euro? Se considera si contractele viitoare visate sau semnate deja dar neincasate? Se cuantifica know – how-ul tau de faiantar, daca ai PFA de pui gresie – faianta? Te evaluezi tu singur cam ce active ai si cat fac, cam cat face mana ta dreapta, mana stanga, capul, si faci o suma rotunda din ochi? Cam 1000.000 euro e activu meu pe PFA, nu vand si nu las mai jos, imi stiu valoarea? Merge asa?

  Ce treceti la total active in mii euro pt. al vostru PFA? Activele PFA sunt aceleasi cu activele PF, daca nu stiati, pt ca PFA nu are personalitate juridica, PFA garanteaza inclusiv cu activele personale!!!! Asa ca la activele PFA, care sunt aceleasi cu activele PF titular de PFA, ca sa nu faceti fals in declaratii si uz de fals, trebuie sa treceti si casa si masina chiar daca sunt pe PF si blanurile si bijuteriile si televizorul si masina de spalat si ceasul si rezerva de hartie igienica pt viitorul lockdown.

  Repet, cititi in parter de jos a declaratiei: „Declar pe propria răspundere că datele din această declaraţie şi din anexe sunt conforme cu realitatea.” si cautati sa vedeti care e treaba cu activele PF titular de PFA si activele respectivului PFA.

 208. Patricia Armegioiu

  Buna seara! Unde putem declara ca am primit acea indemnizatie de 75% pe perioada starii de urgenta? in declaratia pentru ajutoare de stat este bifat automat ca nu am primit. Am incercat sa caut dar nu am gasit niciunde vreo declaratie unde spunem ca am primit acea indemnizatie.

 209. Alexandra Stan

  Buna ziua, stie cineva cum se sterge o entitate fiscala dintr-un cont in care sunt mai multe entitati fiscale?
  Multumesc.

 210. Voi ati descarcat Wordul ala „Declaratie IMM”, l-ati completatat in word si apoi ati incarcat fisierul word in aplicatie la „Alte documente”?

  Ca vad respunsul 2 unde se da un link de unde se poate descarca wordul, dar nu e niciun detaliu despre cum anume sa se incarce sau daca se incarca acel word sau trebuie completata direct in aplicatie ca restul documentelor de acolo…

  Oricum, declaratia aia nu are nicio treaba cu PFA-urile, care nici nu sunt entitati juridice, carora nu li se aplica clasificare alea cu micro etc.

  Ce PFA autonom sau PFA partener sau PFA legat?

  E clar ca PFA e autonom ca daca e dependent de client se reconsidera activitatea ca un contract de munca si se plates taxe ca fiind salariat nu PFA. Daca PFA are parteneri, adica un PFA pune gresie si alt PFA partener face curat dupa el, e PFA partener? Intreprindere partenera? Si daca e legat de un contract sau de un punct de lucru unde desfasoara activitatea, doar acolo, e PFA legat, nu? 🙂

  Astia au mintea clara? Cine a raspuns mai jos ca … „citeste pct. 2 si vezi de unde se descarcara Declaratia IMM” sa ne lumineze si pe noi cum a completat-o, e PFA autonom, PFA Partener sau PFA Legat sau toate 3? A incarcat wordul la „Alte documente”?

  Imi place ca declaratia se termina ” Declar pe propria răspundere că datele din această declaraţie şi din anexe sunt conforme cu realitatea.” Pai esti fortat ca PFA sa declari in fals ca esti persoana juridica si sa te indrezi ca PFA intre micro-întreprindere, întreprindere mică, mijlocie sau mare care nu se aplica PFA-urilor ci SRL-urilor si SA-urilor etc. care au personalitate juridica.

 211. Buna ziua! Persoana imputernicita trebuie sa fie neaparat contabilul firmei, sau poate fi orice persoana ce ma poate ajuta cu semnatura digitala?

 212. Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca pentru PFA exista vreo conditie la depunerea cererii pentru grant legata de existenta unor datorii la bugetul de stat. Eu aplic tocmai pentru plata acestora. Multumesc!

 213. Trasca Marius

  mai sus la „Intrebari si raspunsuri oficiale de la Ministerul Economiei ” la punctul 2 aveti raspunsul

 214. Buna ziua,

  Daca codul meu CAEN principal (6202) nu este in lista din Anexa 1, dar am ca coduri secundare 6201 si 6203 pot aplica pentru ele?

 215. Buna ziua,
  Cererile se depun incepand cu data de 12.10.2020 ora 10.00 . Intrebarea mea este : atunci se completeaza toate datele( titlu, apel , tip cerere ..) sau programul iti da voie sa introduci datele mai devreme( ex: azi, maine) si luni 12.10, numai sa trimiti cererea semnata?

 216. La „Declaratie ajutor de stat” din procedura micrograntului se declara indemnizatia COVID 19 ca fiind ajutor de stat de care am beneficiat ?

  Multumesc.

 217. Mihaela Ursu

  Buna seara,

  Am vazut ca ar trebui incarcata si imputernicirea in cazul in care esti in aceasta situatie, dar sistemul nu o accepta fara semnatura digitala, ori ea este data tocmai in cazul in care altcineva, cu semnatura digitala,. aplica in locul tau. Poate nu am inteles eu bine?

 218. Claudia M.

  Buna ziua,
  ca rog daca puteti sa ma ajutati cu 2 clarificari:

  – o intreprindere individuala este eligibila pentru acest grant? Codul CAEN principal este 8559-alte forme de invatamant.
  – cum se poate face inregistrarea pe site daca nu detin semnatura electronica?
  Multumesc.

  1. Nu stiu daca ati citit tot ce scrie pe aici, dar semnatura electronica este obligaorie3, fie ca va achizitionati una, fie ca platiyi pe cineva pt ca sa va faca acest serviciu

 219. Boza Tanta

  Declaratia_inrolare_entitate_legala_mai ramane sau o stergem, s-a generat cand s-a deschis aplicatia.

 220. Poate lamurii cineva daca Codurile CAEN inscrise ca secundare sunt eligibile programului pentru PFA? Va multumesc.

  1. Marita Jascu

   Verificați lista cu coduri caen eligibile la anexa 1 din ordonanța 130/31 07 20.Ce cod aveti?

 221. Buna ziua, s-a mai revizuit lista cu coduri CAEN pentru PFA? ma intereseaza cod CAEN 7112 daca este eligibil. Multumesc

 222. Am seziat un aspect interesant. Scrie că etapa de înscrieri se va încheia vineri la ora 20, cu posibiliatea de prelungire până la epuizarea bugetului. Asta înseamnă, cumva, că pur și simplu totți care se vor înscrie vor fi considerați eligibili? Atlfel, cum ar știi când se epuizează bugetul, dacă lumea se va înscrie până inclusiv în ultima zi?

 223. Nechifor Iulia

  Buna ziua! Indemnizatia pentru P.F.A. – uri pe durata situatiei de urgenta este considerata ajutor de stat? Daca am primit indemnizatie ce trebuie sa completez? Eu nu am avut activitate in acea perioada. Va multumesc!

 224. Buna ziua am si eu o intrebare am depus pentru un pfa iar la sectiunea depuneri cand dau adauga imi cere titlu si apel puteti sa imi spuneti ce trebuie complectat
  Multumesc!

  1. Trebuie aplicat doar pentru codul CAEN principal? Se vor accepta cheltuielile pentru alte coduri CAEN , secundare, dar prevazute in anexa 1? Multumesc.

 225. Legea 62 /2014 pentru modificarea legii 346/2004 pentru IMM include la articolul 2 si PFA, II , IF , parerea mea este ca intreprinderea individuala este considerata IMM .

 226. Oare se pot plati din grantul de 2000 euro si datorii vechi la Anaf dupa parerea dvs?
  Nu este nicino restrictie cum ca ar trebui sa nu ai datorii catre fisc? Multumesc frumos!

 227. Nicoleta T

  Buna ziua. Achiziile utilizand micrograntul, trebuie realizate doar prin SICAP sau se accepta si achizitii directe de la furnizori?
  Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.

 228. Ivan Lucia

  Buna ziua! In aplicatie se mentioneaza de declaratia de minimis care trebuie regenerata daca rep legal a imputernicit pe cineva sa semneze electronic. Nu gasesc aceasta declaratie in aplicatie, exista doar declaratia privind ajutorul de stat. La alte documente incarcate poti incarca doar declaratia imm si adeverinta cmi.
  Unde gasesc declaratia de minimis? Va multumesc!

  1. Buna ziua! Nu sunt sigur, dar cred ca e aceeasi declaratie, nu inteleg de ce apare cu nume diferite. Puneti din nou imputernicitul sa le semneze si sa le incarce.

 229. Magda Ungureanu

  Buna ziua,
  Sunati la cei ce se ocupa de platforma,gasiti nr contact in platforma. Este posibil sa aibe ei ceva eroare.
  Daca nu sunati la cei de la care v-ati luat certificatul de semnatura , eu asa am avut o situatie, in aplicatie aveam cratima intre cele doua prenume iar in certificat nu si pt asta nu puteam incarca nici un document semnat electronic.

 230. Stie cineva ce inseamna numar de autorizare in „Anexa 1 ? Numarul rezolutiei sau F-ul de pe certificatul de inregistrare?

 231. Din pacate ma blochez la primul pas: „Completeaza Identificare electronica” – dupa ce incarc documentul semnat, primesc eroare in dreapta jos ca „serviciul este momentan indisponibil.”
  Este posibil sa fie o problema cu semnatura digitala sau este iarasi serviciul nefunctional?

  1. Datele utilizatorului trebuie sa corespunda cu datele posesorului certificatului digital. Asigurati-va ca toate datele sunt corecte = nu aveti triunghiul galben in dreapta sus, in aplicatie.

  2. Am și eu aceeași eroare: completez Identificare electronica” – dupa ce incarc documentul semnat, primesc eroare in dreapta jos ca „serviciul este momentan indisponibil.” Am văzut ca a mai apărut eroarea acesta. Cum ați rezolvat?

 232. Va rog frumos sa imi spuneti ce trebuie completat la Depunere / Adaugare cerere – Titlu si Apel. Multumesc frumos!

 233. Buna ziua! Detin un SRL cu cod CAEN 4791. Din ce am citit, acest cod CAEN nu se regaseste in lista celor care pot beneficia de micrograntul de 2000 €. In schimb, societatea se ocupa cu realizarea si comercializarea de invitatii si marturii pentru nunti si botezuri. Nici in acest caz nu se poate obtine micrograntul?

 234. Marita Jascu

  Codurile caen n au legătură cu anaf.Sunt trecute in certificatul constatator eliberat de registrul comertului.

 235. ANA-RALUCA

  Va rog sa imi spuneti cum ne putem abona la site? Ma intereseaza cand se depun cererile. Multumesc!

 236. stefan niculescu

  Buna ziua! As avea doua intrebari. A fost creat un cont pe numele contabilului firmei, insa in aplicatie la profilul persoanei juridice (reprezentant legal) s-au completat datele acestuia la rubrica reprezentant legal, in loc de Imputernicit. Am completat apoi aceleasi date la Imputernicit si le-am salvat (aparand ca default calitatea de imputernicit), dar datele deja introduse la reprezentat legal nu se mai pot sterge. Ar putea fi o problema acest lucru? Ar trebui refacut contul?

  In modelul de imputernicire publicat, la persoana imputernicita se pot trece si datele de identificare ale acesteia (CNP, CI nr. serie) sau doar numele cum prevede modelul? Va multumesc!

 237. Intrepriderea Individuala este considerata IMM sau PFA, sau ambele? In articolele pentru incadrarea ca IMM nu am gasit un punct care sa o excluda. Ma gandesc ca OUG 130/2020 ar trebui sa le includa si acest tip de intreprindere.Am facut contul pentru o II , dupa CIF , fara sa imi apara vreun mesaj de eroare.

 238. Buna dimineata! As avea si eu niste nelamuriri…

  1. Contabilul are semnatura digitala….declaratiile le semnez cu pixul si apoi le semneaza digital contabilul sau direct digital?

  2. Atunci cand intru pe profilul firmei apare butoul reprezentat legal cu textul…..Subsemnatul(a)…………..pentru entitatea juridică ………. am calitatea de:
  Reprezentant legal
  Împuternicit

  In cazul meu bifez imputernicit si completez cu datele contabilului?

  1. Buna ziua! Dvs imputerniciti contabilul sa va depuna documentele in platforma. Contabilul isi creeaza cont in platorma, valideaza certificatul digital, si depune documentele pentru dvs, pe care le semneaza cu acelasi certificat digital. El este imputernicit de catre dvs, dar contul este pe numele lui.

   1. Buna ziua,

    Constantin, imputernicirea este valabila doar cu semnatura fizica a administratorului firmei?
    Mentionez ca eu nu am semnatura electronica si am delegat contabilul sa semneze in locul meu.
    Pe imputernicire trebuie sa isi puna si contabilul semnatura electronica?

    Multumesc!

 239. Dar sumele primite prin cererea_de acordare_indemnizatie 41.5%, conform ordonantei nr. 32, se considera ajutor de stat?

  1. Buna ziua! Pe pagina unde apare declaratia pentru ajutorul de stat, completati cu ajutoarele primite. Aveti butonul ADAUGA pe fond albastru. Dupa completare, descarcati declaratia cu ajutorul de stat primit si o semnati digital.