PFA plătitor sau neplătitor de TVA?

pfa-cu-tvaToate persoanele fizice sau juridice nou infiintate sunt  neplatitoare de TVA, urmand sa devina platitoare de TVA in urma unei optiuni sau a depasirii unui plafon al cifrei de afaceri (220.000 lei).

Ordinul 1.984 din 11 mai 2011 conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile in functie de anumite criterii eliminatorii si de o grila de evaluare in baza careia se acorda un punctaj.

Procedura dureaza 15 zile lucratoare de la data depunerii solicitarii scrise. Criteriile eliminatorii pe baza careia se iau decizii de aprobare/respingere a solicitarilor de inregistrare in scopuri de TVA tin de:

Pachetul de contabilitate te ajuta sa calculezi venitul net pe 2016 si sa completezi corect registrele si declaratiile 200, 220 si 600. Apasă pentru detalii!

ghid completare declaratii pfa

Are inclus un exemplu practic de contabilitate cu toate inregistrarile si declaratiile completate pentru anul 2017. Descarca acum!

 • Desfasurarea la sediul social si/sau la sediile secundare, dupa caz, de activitati economice autorizate,
 • Fapte sau infractiuni inscrise in cazierul fiscal a titularului,
 • Verificarea faptica a existentei spatiului destinat sediului profesional  si, dupa caz, sediilor secundare declarate, care sa corespunda obiectului de activitate pe care persoana impozabila intentioneaza sa o desfasoare,
 • Punctajul obtinut la grila de evaluare (sunt necesare minimum 45 de puncte pentru admiterea solicitarii).

            Important:  Esti interesat sa fi  platitor de TVA doar daca:

 1. Planul tau de afaceri presupune investitii cu valoare semnificativa,
 2. Clientii tai sunt preponderent persoane juridice romane si cer facturarea cu TVA,
 3. Tariful negociat cu clientii nu contine TVA si valoarea TVA este calculata si incasata de tine peste tarif,
 4. Activitatea pe care o prestezi presupune importante achizitii de marfuri, combustibili, materiale consumabile, servicii,  care sa iti dea drept de deducere a TVA-ului.

Ca platitor de TVA, gestiunea contabila a pfa-ului se complica si ai nevoie de un contabil care sa calculeze si sa faca declaratia de TVA.

Recomandare:  Nu te inregistra ca platitor de TVA decât dacă cel putin trei criterii, dintre cele de mai sus, sunt îndeplinite.

Te ajuta sa calculezi venitul net pe 2016 si sa completezi corect registrele si declaratiile 200, 220 si 600. Contine un exemplu practic de contabilitate cu toate inregistrarile si declaratiile completate pentru 2017. Descarca acum!

Apasă pentru detalii! ghid completare declaratii pfa

8 Responses to PFA plătitor sau neplătitor de TVA?

 1. Maria 18/04/2017 at 16:43 #

  Buna ziua, sunt un pfa neplatitor de tva. Cand trebuie sa ma inregistrez ca platitor de tva: la depasirea plafonului de 35.000 sau de 65.000 EUR? Daca am emis facturi atat in lei cat si in euro, cum fac calculele ca sa verific daca am deposit plafonul? Multumesc, Maria

  • Constantin 20/04/2017 at 13:34 #

   Buna ziua! Va inregistrati ca platitor de TVA cu luna urmatoare depasirii plafonului de 220.000 lei. Facturi emise (incasate sau neincasate) sau bonuri fiscale emise, cu valoare totala mai mare de 220.000 lei.

 2. Derban Sorin 27/01/2017 at 07:41 #

  BUNA sant la inceput de drum si nu stiu de unde sa incep vreau sami achizitionez o masin de transport de pana la 3.5 t cu bani chas nu ma prea intereseaza sami deduc tva sau poate da cum sa incep pfa neplatitor de tva sau pfa platitor de tva va multumesc.

 3. csaba 10/07/2015 at 20:10 #

  Buna ziua. Vreau sa imi deschid pfa neplatitor ee TVA, pt transport marfa. Deducerea de combustibil si piese+manopera service se face integral, sau se deduce doar valoarea fara tva din facturi? Multumesc

  • Constantin 15/07/2015 at 15:33 #

   Buna ziua. Platile, inclusiv TVA, sunt deductibile integral in cazul in care sunteti neplatitor de TVA.

 4. Gabriel 29/01/2015 at 09:25 #

  Buna ziua,

  Proaspat detinator de pfa 🙂
  caen 6311 – prelucr datelor, admin pag web si activ conexe
  in sistem real, nepl tva, inregistrat la reg com Mures. Adresa de domiciliu este in cluj, unde am si depus declaratiile la finante si unde voi desfasura activitatea.

  1 – trebuiau depuse neaparat la Mures sau e ok si la cluj ?
  2 – e nevoie de crearea unui punct de lucru in cluj? deoarece aici imi voi presta serviciile, la sediul clientului
  3 – am achizitionat un hard extern in val de 350 lei pe pfa (operat NIR). Trebuie sa i fac si bon de consum ? Este aceasta cheltuiala deductibila integral avand in vedere ca utilizarea acestuia imi poate genera profit ? Trebuie trecut in registrul inventar ?
  Va adresez aceste intrebari impreuna cu multumirile de rigoare anticipate!

  Stima!

  • Constantin 03/02/2015 at 20:10 #

   Buna ziua,
   1. Trebuie sa inregistrati PFA-ul si la Mures. Declaratiile 220,200, 600 se depun la domiciliu.
   2. Nu e nevoie de crearea unui punct de lucru la cluj decat daca vreti sa lucrati cu persoane fizice, sa aveti birou propriu, sau angajati.
   3. NIR se face la marfa, bon de consum la productie, nu la obiecte de inventar. Cheltuiala este deductibila integral in anul fiscal in care a fost facuta. Faceti o lista cu obiectele de inventar in uz si totalul lor il treceti in registrul inventar sfarsitul anului.

Scrie mesajul tau aici:

%d blogeri au apreciat: