PFA: Achizitii si livrari intracomunitare (UE)

pfa livrari ueAchizitia de marfa, si numai achizitia de marfa, din tari membre ale Uniunii Europene, cu valoarea de pana la 10.000 euro este scutita de plata TVA si de inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI).

Pentru achizitii  de servicii si pentru achizitii de marfa cu valoarea mai mare de 10.000 euro, trebuie sa va inregistrati ca  platitor de tva la ANAF si in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI). Doar dupa inregistrare in ROI puteti face achizitii/livrari de bunuri si servicii din UE, si anume:

In cazul achizitiilor/livrarilor de bunuri aveti nevoie de dovada de transport a bunurilor, ca sa puteti dovedi ca operatiunea s-a realizat cu un partener cu sediul intr-o tara membra a UE.
 • Ca PFA in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri/servicii,  veti comunica furnizorului  din UE codul valid de tva  al PFA/II/IF , si ca urmare facturile vor veni de la furnizor fara tva. De obicei furnizorul din UE sau transportatorul acestuia va vor da o data cu marfa si un CMR (dovada transportului intracomunitar).
 • Ca PFA in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri/servicii sunteti obligat sa verificati codul de tva al clientului din UE, pentru a-i putea factura cu sau fara tva. Daca clientii din UE, nu au cod valid de TVA valabil in UE (se pot verifica pe VIES http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatResponse.html), veti factura cu tva de 24%. In cazul livrarii de bunuri veti furniza si  dovada transportului.

Pachetul de contabilitate te ajuta sa calculezi venitul net pe 2016 si sa completezi corect registrele si declaratiile 200, 220 si 600. Apasă pentru detalii!

ghid completare declaratii pfa

Are inclus un exemplu practic de contabilitate cu toate inregistrarile si declaratiile completate pentru anul 2017. Descarca acum!

Operatiunile intracomunitare presupun intocmirea D390 (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf//AsistentaContribuabili_r/toate_formularele.htm#390) pentru fiecare luna in care aveti operatiuni intracomunitare. Nu se depune pe zero (deci atunci cand nu aveti operatiuni).
Daca nu ati facut operatiuni intracomunitare pana acum si veti incepe sa faceti achizitii intracomunitare de bunuri, aveti de depus D092 pentru schimbarea perioadei fiscale de la declararea tva trimestrial la declarare tva tva lunar (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf//AsistentaContribuabili_r/toate_formularele.htm#092)

Daca utilizati trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si efectuati o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:

 • prima luna a trimestrului, daca exigibilitatea TVA aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
 • a treia luna a trimestrului, daca exigibilitatea TVA aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru;
 • prima luna a trimestrului urmator, daca exigibilitatea TVA aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru.

Atentie! Pentru al doilea caz de mai sus, primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care aveti obligatia depunerii Decontului 300 de TVA.

 

Te ajuta sa calculezi venitul net pe 2016 si sa completezi corect registrele si declaratiile 200, 220 si 600. Contine un exemplu practic de contabilitate cu toate inregistrarile si declaratiile completate pentru 2017. Descarca acum!

Apasă pentru detalii! ghid completare declaratii pfa

4 Responses to PFA: Achizitii si livrari intracomunitare (UE)

 1. Calina Marius 17/01/2017 at 19:00 #

  Buna ziua/seara,

  Am urmatoarea intrebare: daca sunt platitor de TVA cu depunerea decontului trimestriala, inregistrat in ROI si efectuez/prestez un serviciu intracomunitar pentru o firma din Franta inregistrata in ROI sunt obligat sa depun Declaratia 092 (urmand astfel sa devin platitor de TVA lunar)?
  Va intreb acest lucru deoarece din denumirea declaratiei si din instructiuni reiese ca D092 se depune pentru achizitii intracomunitare?

  Multumesc.

  • Constantin 22/01/2017 at 11:55 #

   Buna ziua. Depuneti 092 doar daca faceti achizitie intracomunitara de bunuri/marfa (nu de servicii).

 2. Adrian 14/12/2014 at 20:52 #

  Buna ziua,
  am studiat destul de mult in ultimile zile despre ce presupune deschiderea unui PFA si care ar fi diferentele fata de un SRL. Pot spune insa, ca pe acest site am gasit raspunsurile la intrebarile mele de novice in acest domeniu, cele mai clare si bine documentate de pana acum.
  Intentionez sa deschid un magazin online cu produse care vor fi achizitionate din tara, din spatiul intracomunitar dar si din cel extracomunitar. In primul primul an de zile nu voi face achizitii totale mai mari de 10.000 Euro. In aceste conditii as avea cateva intrebari:
  1. Pot opta totusi sa fiu platitor de TVA la infiintarea PFA si sa ma inscriu si in ROI?
  2. Ce avantaj as avea daca as opta sa NU fiu platitor de TVA la infiintare PFA? Inteleg ca unul ar fi ca platesc TVA-ul catre stat trimestrial si nu lunar, dar mai exista si alte avantaje?
  3. Este adevarat ca in cazul in care NU sunt platitor de TVA, voi achizitiona marfa din spatiul intracomunitar platind inclusiv TVA-ul din tara respectiva, iar daca o revand in Romania voi adauga si TVA-ul de la noi?
  Multumesc

  • Constantin 13/01/2015 at 23:03 #

   Multumesc pentru aprecieri.
   1. da, puteti.
   2. daca optati sa NU fiti platitor de tva, nu platiti tva-ul deloc, nici trimestrial, nici lunar, asta inseamna sa fiti neplatitor de TVA.
   Avantajul ar fi, in functie:
   de clientii dvs:
   – daca sunt persoane fizice (pe care nu-i intereseaza tva-ul)
   – daca sunt persoane juridice (pe care ii intereseaza tva-ul)
   de furnizorii dvs de marfa:
   – la achizitiile intracomunitare de marfa (ca neplatitor veti plati tva-ul furnizorului extern, iar ca platitor de tva nu veti plati tva-ul furn ext – si aici sunt mai multe variante)
   – la achizitiile din afara UE, veti plati oricum tva in vama (si aici sunt diferite situatii)
   – la achizitiile de marfa din tara, daca sunteti neplatitor si cumparati de la un neplatitor (nu e tva la mijloc – e ok), daca sunteti platitor merita sa cumparati tot de la un platitor de tva etc.
   Varianta sa fiti neplatitor pana in 10,000 euro e varianta simplificata. Puteti incepe ca neplatitor, si daca volumul o cere, va faceti platitor.
   3. este adevarat ca in cazul in care NU sunteti platitor de TVA, veti achizitiona marfa din UE platind si TVA-ul din tara respectiva, dar in tara veti vinde fara TVA, fiindca, asa cum ati inceput propozitia, sunteti neplatitor de TVA.

   neplatitor de tva = nu voi plati tva in tara (dar suport tva-ul intracomunitar)
   platitor de tva = veti plati tva in tara (dar nu platiti tva-ul intracomunitar)

Scrie mesajul tau aici:

%d blogeri au apreciat: