Ce este persoana fizica independenta – PFI?

Facebook profile photoNotiunea de Persoana Fizica Independenta (PFI) nu este definita clar in legislatie.  Acest termen se refera la profesiile liberale, adica la acele profesii ce pot fi desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

Conform codului fiscal „Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăşurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile ştiinţific, literar, artistic, educativ şi altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

Pachetul de contabilitate te ajuta sa calculezi venitul net pe 2016 si sa completezi corect registrele si declaratiile 200, 220 si 600. Apasă pentru detalii!

ghid completare declaratii pfa

Are inclus un exemplu practic de contabilitate cu toate inregistrarile si declaratiile completate pentru anul 2017. Descarca acum!

PFI-urile, se inregistreaza direct la administratia financiara de unde primesc un Cod de Inregistrare Fiscala CIF.  Inregristrarea unei PFI nu are costuri.

Pentru inregistrarea la Fisc a unei activitati,  trebuie sa va prezentati la ghiseul care se ocupa de inregistrarea persoanelor fizice cu urmatoarele acte:

 • copii dupa documentele eliberate de organismal profesional care coordoneaza activitatea dvs, sau copie dupa contractual de pe care il aveti cu partereul de afaceri (societate de asigurari ca exemplu)
 • doua formulare 070 – Declaratie de inregistrare fiscala,;
 • doua formulare 220 – Declaratie privind venitul estimat;
 • un contract de comodat/inchiriere – pentru locul in care va veti stabili sediul profesional al activtiatii;
 • copie dupa cartea de identitate.

Dupa depunerea documentatiei, in termen de 5 zile lucratoare, va veti putea ridica CIF-ul – Certificatul de Inregistrare Fiscala.

Din punct de vedere al contabilitatii, lucrurile sunt asemanatoare cu PFA-urile. Aveti obligatia conducerii activitatii in partida simpla care presupune inregistrarea incasarilor si platilor in registrul de incasari si plati sau registrul de evident fiscala.

Impozitele si taxele platite de PFI

Persoanele Fizice Independente ca si PFA-urile au  au acelasi regim de impozitare cu exceptia faptului ca nu pot fi impozitate la norma de venit, (Cf art. 69 cod fiscal 2016).

 • impozitul pe veniturile din activitati independente in cota de 16%,
 • contributia la sistemul public de asigurari de sanatate – CASS – in cota individuala de 5.5% ,
 • dupa caz, contributia la sistemul public de pensii –CAS – in cota individuala de 10,5%  sau in cota integrala de 26.3%.

Ca si in cazul PFA, si PFI-urile trebuie sa evite situatia in care desfasoara activitate dependenta fata de un client/partener de afaceri. Mai multe despre activitatea dependenta gasiti aici: http://gestiunepfa.ro/activitate-independenta-vs-activitate-dependenta/

Te ajuta sa calculezi venitul net pe 2016 si sa completezi corect registrele si declaratiile 200, 220 si 600. Contine un exemplu practic de contabilitate cu toate inregistrarile si declaratiile completate pentru 2017. Descarca acum!

Apasă pentru detalii! ghid completare declaratii pfa

32 Responses to Ce este persoana fizica independenta – PFI?

 1. Mureșan Ionuț 23/03/2017 at 14:21 #

  Sunt asistent medical și vreu sa fac îngrijiri la domiciliu, pot să îmi fac PFI?

  • Constantin 28/03/2017 at 18:44 #

   Buna seara! Nu cred ca merge PFI, mai degraba PFA.

 2. Dragos 20/03/2017 at 09:37 #

  Buna ziua,

  As aprecia foarte mult daca ma puteti lamuri cu un aspect.

  Sunt fotograf (cu diploma) si vreau sa prestez servicii in baza unui contract cu clientul meu. Ar fi suficient un PFI pentru acest lucru ? Si pot sa ii tai omului o factura si sa ii dau o chitata cand primesc banii ?

  De asemenea, se pot atribui mai multe coduri CAEN unui PFA ?

  Multumesc.

  • Constantin 28/03/2017 at 18:52 #

   Buna seara. In opinia mea este nevoie de o PFA sau II.

 3. Andreea 20/02/2017 at 05:24 #

  Buna ziua, detin un PFI pentru activitati de intermediere in asigurari. As dori sa aflu daca pot sa adaug pe acest PFI si activitatea de consultanta in achizitii publice, sau este nevoie sa deschid un PFA pentru asta? Se pot muta in vreun fel ambele activitati pe o singura forma de inregistrare? PFI sau PFA, multumesc

  • Constantin 27/02/2017 at 13:43 #

   Buna ziua! In opinia mea este necesara deschiderea unei PFA pentru cea de a doua activitate. Daca nu aveti restrictii impuse de lege (verificati la registrul comertului) cele doua activitati pot fi desfasurate pe PFA.

 4. Mariana 25/01/2017 at 08:18 #

  Buna ziua. Mi-am deschis un cabinet psihologic insa in continuare sunt salariata la o asociatie. Cei de la asociatie m-au intrebat daca vreau sa continui cu CIM sau sa imi faca contract de colaborare? Nu stiu care varianta ar fi cea mai buna pentru mine! POate ma lamuriti Dv in acest sens.Multumesc.

  • Anisoara 29/03/2017 at 04:35 #

   CIM este cea mai buna varianta, in situatia in care va ganditi la pensie. PFA este cea mai buna varianta daca nu va intereseaza pensia si doriti sa va ramana mai multi bani dupa ce va platiti darile la stat (in optiunea alegerii variantei cu cele mai mici contributii sociale, adica CAS 10,5% !). Atentie la negocierea onorariului in aceasta varianta !

 5. Olah 23/01/2017 at 11:13 #

  Daca lucrez in colaborare (avand PFI ) cu un cabinet stomatologic sunt obligata sa am casa de marcat sau pot incasa cu chitante banii de la pacienti.

  • Constantin 23/01/2017 at 18:05 #

   Buna ziua. Luati bani de la pacienti sau de la cabinet?

 6. Alin 21/01/2017 at 20:31 #

  Buna seara,

  Sunt arbitru de fotbal si ar trebui sa infiintez PFA pentru a putea primi baremurile de la anumite cluburi!
  Intrebarea mea este daca a-si putea sa infiintez PFI in loc de PFA?

  • Constantin 22/01/2017 at 12:34 #

   Buna ziua. Infiintarea unei PFI este rezervata pentru activitati profesionale reglmentate de legi speciale. Totusi daca nu este o lege in cazul dvs puteti incerca sa inregistrati un PFI daca aveti un contract cu un club de fotbal si il prezentati al ANAF.

 7. Dentistul 20/01/2017 at 18:01 #

  Buna ziua
  Daca sunt PFI, este optional sau obligatoriu sa platesc pt pensie (CAS) ? Toti contabilii pe care i-am intalnit au spus ca obligatoriu este doar impozitul pe venit si sanatatea (CASS). Pt pensie trebuie sa fac un contract cu casa de pensii.

 8. Burcea Vasile 19/01/2017 at 16:31 #

  Buna ziua,

  Sunt kinetoterapeut licentiat si autorizat DSP Bucuresti. Am incercat sa infiintez in PFI la ANAF sector 1 si mi s-a respins dosarul, motvat de faptul ca nu am cabinet de libera practica. Ca sa lucrez prin terti ( cabinet medicale, spitale, asociatii sportive, la domiciliul pacientilor, etc. ) imi trebuie cabinet medical ? Kinetoterapeut este profesiune liberala si Registrul Comertului nu accepta sa infiintez PFA.. Cum ma pot inregistra ?

  • Constantin 22/01/2017 at 12:26 #

   Buna ziua! In opinia mea trebuie inregistrat PFA sau II la Registrul Comertului pentru ca sa lucrati cu terti. Verificati si legea care va reglementeaza activitatea – poate chiar e obligatoriu cabinetul.

 9. Buzle Gyöngyi 16/01/2017 at 16:13 #

  Buna ziua. Va rog frumos sa-mi spuneti ce acte imi trebuie pentru infiintarea PFI, ca sa lucrezi ca asistenta medicala. Va multumesc

  • Constantin 22/01/2017 at 11:44 #

   Buna ziua. Pentru infiintarea unei PFI aveti nevoie in principiu de un contract de prestari servicii cu clientul dvs. Verificati daca puteti inregistra acest PFI, in opinia mea trebuie incheiat un contract de munca.

 10. dana 01/01/2017 at 10:52 #

  Buna ziua
  Am 51 ani si experienta in domeniul artelor plastice acumulata din anul 1987 pana in prezent. Nu am studii atestate pe domeniu insa am expozitii personale si de grup si fac parte inca din 1987 dintr-un cerc de pictura organizat acum in UAP Amatori la care paltesc cotizatia anuala . As dori sa stiu cum si daca pot sa infiintez un PFI in aceste conditii .
  Multumesc

  • Constantin 09/01/2017 at 22:08 #

   Buna ziua. Nu stiu daca profesia dvs este reglementata de o lege a acestui corp profesional. Si daca este reglemtata va trebuie o adeverinta sau o diploma care sa dovedeasca ca faceti parte din acest corp. Va rog informati-va atat in cercul dvs cat si la Administratia financisra de domiciliu.

 11. irina 28/12/2016 at 11:56 #

  Buna ziua ,
  As dori sa stiu cum as putea ca PFI sa declar veniturile pentru a mi se calcula indemnizatia de crestere copil.
  Va multumesc

  • Constantin 28/12/2016 at 16:51 #

   Buna seara. Nu sunt specialist in domeniul concediilor si indemnizatiilor . Totusi primesc foarte multe intrebari legate de indemnizatie de crestere copil. Conform legii este important sa aveti declarata o activitate economica, la registrul comertului sau la ANAF, ca PFI, sa depuneti declaratiile anuale si sa platiti impozitul si contributiile, daca e cazul. Ca sa obtineti indemnizatia trebuie sa dovediti ca ati lucrat si obtinut venituri cel putin un an din ultimii doi. Legea nu specifica mai mult de atat. Puteti obtine si un leu venit in aceasta perioda si tot aveti dreptul la indemnizatia minima (85% din salariul minim brut, 1250*85%=1062lei in 2016). Trebuie sa suspendati activitatea dupa nastere. Intrebati si la primaria locala unde veti depune dosarul de indemnizatie.

 12. Gologan Radu Bucur 19/12/2016 at 22:45 #

  Am contract de arenda cu o PFI. Mi se spune că aceasta nu poate retine la sursa impozitul pe arenda și CASS nefiind abilitată în acest sens si ca trebuie să fac eu formele la ANAF pentru retinere Este corect?

 13. Irina 19/12/2016 at 15:00 #

  Buna ziua, am un PFI pentru prestări servicii medicale si vroiam sa știu ce declarații trebuie eu sa depun anual? In Ianuarie am depus 220 si 392b sfătuită de o contabila.pana in acest moment nu am primit nici o rectificare privind diferența dintre estimat si suma din anul anterior menționata in 392b.am fost la ANAF si mi s-a spus ca scrie ca declarația 200 apare neprelucrată .(din câte am văzut e cam același lucru cu 392b doar ca un pic mai complexa) .ce fac in situația asta?in alta ordine de idei ca pfi trebuie sa am un registru de contabilitate?lucrurile sunt foarte neclare privind PFI-urile.
  Va mulțumesc .

 14. Brumaru Adriana 17/11/2016 at 07:41 #

  Buna ziua, va rog sa imi comunicati daca pot sa functionez in cadrul unui PFI pentru mai multe
  activitati.(de ex. relatii publice si comunicare, expert achizitii publice, manager proiect)
  Multumesc.

  • Constantin 21/11/2016 at 13:20 #

   Buna seara. Ca sa functionati ca PFI si ca sa va inregistrati trebuie sa aveti un contract cu clientul dvs. La prima vedere in opinia mea aveti nevoie de o PFA sau II. O sa aveti mai multi clienti si chiar si activitati diferite.

 15. andrei viorel 16/11/2016 at 07:39 #

  Pentru a colabora cu o banca in a le promova si vinde produsele pot fi pfi sau pfa?

  • Constantin 21/11/2016 at 13:16 #

   Buna seara. Este alegerea dvs. desi puteti intampina ceva dificultati la infiintarea PFI care se face la ANAF.
   Nu sunt diferente majore dpdv al avantajelor fiscale.

 16. mihaela 14/09/2016 at 13:17 #

  Daca esti inreg ca PFI la ANAF , mai poti infiinta si un PFA pt alte activitati?

 17. Alex 08/04/2016 at 07:22 #

  Buna ziua,

  suna foarte interesant ce spuneti – eu sint traducator si jurnalist si ma gandisem la PFA sau II, de cand a devenit complicat sa lucrez pe drepturi de autor.
  PFI pare o optiune mai logica – dar nu imi dau seama de la ce organisme profesionala sa aduc hartii, pentru ca nici in presa, nici la traducatori nu exista asa ceva…

  • Constantin 11/04/2016 at 18:35 #

   Buna ziua. Pe baza autorizatiei de traducator eliberata de Ministerul Justitiei puteti infiinta o PFI direct la admnistratia financiara. Altfel PFA sau II la Registrul Comertului.

Scrie mesajul tau aici:

%d blogeri au apreciat: