Casa de marcat pentru PFA

casa de marcat pfaTextul legislativ de mai jos nu este clar cu privire la obligativitatea casei de marcat pentru PFA/II/AF.

Pentru a evita orice problemă cu autoritățile de control, este recomandată achiziția  unei case marcat, în condițiile în care livrați bunuri sau servicii către persoane fizice și încasați numerar.

Mai jos am extras cele mai importante articole din Ordonanța Guvernului nr 28/1999. Textul de culoare albastră reprezintă norma metodologică de aplicare a ordonanței.

Art. 1. – (1) Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Punere în aplicare prin Normă metodologică pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 … din 18/04/2003:

Art. 1. – (1) În sensul art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, denumită în continuare ordonanţă de urgenţă, prin agenţi economici se înţelege persoanele fizice şi juridice, asociaţiile familiale, precum şi orice alte entităţi care efectuează cu plată, pe teritoriul României, inclusiv în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, livrări de bunuri cu amănuntul şi/sau prestări de servicii direct către populaţie, cu excepţia instituţiilor publice.

(2) Agenţii economici care nu intră sub incidenţa ordonanţei de urgenţă pot opta pentru utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, în condiţiile legii.

(3) Agenţii economici care au obligaţia utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, precum şi cei prevăzuţi la alin. (2) sunt denumiţi în continuare utilizatori.

Art. 4. – În sensul ordonanţei de urgenţă, prin livrări de bunuri cu amănuntul şi prestări de servicii direct către populaţie se înţelege acele activităţi desfăşurate cu caracter permanent. Nu intră în această categorie eventualele livrări de bunuri şi prestări de servicii direct către persoane fizice efectuate întâmplător de către agenţii economici, alţii decât comercianţii cu amănuntul.

Art. 2. – Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1)

a) comerţul ocazional cu produse agricole autohtone efectuat de către producătorii agricoli individuali deţinători de autorizaţie în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate, livrările de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate, precum şi activităţile de jocuri de noroc desfăşurate cu mijloace tehnice de joc ce funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede;

b) serviciile de alimentaţie publică efectuate în mijloace de transport public de călători;

c) (aliniat abrogat);

d) vânzarea de ziare şi reviste prin distribuitori specializaţi;

e) transportul public de călători pe bază de bilete sau abonamente tipărite conform legii, precum şi cu metroul;

f) activităţile pentru care încasările se realizează pe bază de bonuri cu valoare fixă tipărite conform legii bilete de acces la spectacole, muzee, expoziţii, târguri şi oboare, grădini zoologice şi grădini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc şi altele similare;

g) activităţile de asigurări şi ale caselor de pensii, precum şi activităţile de intermedieri financiare, inclusiv activităţile auxiliare acestora. Nu sunt exceptate activităţile de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice, altele decât operaţiunile efectuate de punctele de schimb valutar din incinta instituţiilor de credit, aparţinând acestor instituţii, precum şi cele efectuate prin intermediul automatelor de schimb valutar;

h) activităţile desfăşurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăţi comerciale;

Punere în aplicare prin Normă metodologică pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 … din 18/04/2003: 

Art. 15. – Intră sub incidenţa prevederilor art. 2 lit. h) din ordonanţa de urgenţă:

a) profesiile libere sub toate formele de organizare, care nu implică crearea unei societăţi comerciale, desfăşurate de către notari, avocaţi, experţi autorizaţi, medici, experţi contabili, contabili autorizaţi, arhitecţi, precum şi de alte persoane fizice care prestează servicii cu caracter profesional în domeniul ştiinţific, literar, artistic şi educativ;
b) activităţile economice desfăşurate în mod independent, inclusiv prin practicarea unei meserii, de către persoanele fizice autorizate potrivit legii, cu excepţia activităţilor de taximetrie auto pentru mărfuri şi persoane. 

i) vânzarea obiectelor de cult şi serviciile religioase prestate de instituţiile de cult;

j) comerţul cu amănuntul prin comis-voiajori, precum şi prin corespondenţă, cu excepţia livrărilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine şi unităţile de alimentaţie publică, pe bază de comandă;

k) serviciile de instalaţii, reparaţii şi întreţinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;

l) vânzarea pachetelor de servicii turistice sau de componente ale acestora de către agenţiile de turism, definite potrivit legii;

m) furnizarea la domiciliul clientului a energiei electrice şi termice, a gazelor naturale, a apei, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobilă, de poştă şi curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de Internet;

n) efectuarea lucrărilor de construcţii, reparaţii, amenajări şi întreţinere de locuinţe;

o) serviciile medicale cu plată prestate la domiciliul sau la locul de muncă al clientului;

p) serviciile de transport feroviar public de călători în trafic intern şi internaţional, prestate de societăţi comerciale persoane juridice române.

Comandă astăzi Ghidul PFA și primești gratuit și dosarul cu exemplu concret de întocmire a registrelor și declarațiilor la o PFA, ÎI sau ÎF.

Apasă pentru detalii! ghid completare declaratii pfa

12 Responses to Casa de marcat pentru PFA

 1. Erdei Rudolf 22/05/2014 at 09:09 #

  Eu sunt fotograf, am II. Conform OUG art15 a) ar trebui sa fiu exceptat de la obligativitatea aceasta. Se poate interpreta asa legea?

  • Constantin 23/05/2014 at 14:27 #

   Legea este de partea dvs dar este neclara. Eu sunt prudent si va spun ca sunteti la interpretarea celui care va controleaza. In practica nu am intalnit cazul de fotograf cu casa de marcat.

 2. Ivan Raluca 04/08/2014 at 09:17 #

  Buna ziua, intenționez sa.mi deschid un pfa pt activitati de make up la domiciliul clientului , este necesara casa de marcat? Mulțumesc

  • Constantin 04/08/2014 at 17:48 #

   Buna ziua, va recomand sa aveti casa de marcat. Vindeti servicii catre populatie contra numerar.

 3. Sinziana 21/08/2014 at 10:16 #

  Buna ziua!
  Sunt PFA cu obiect de activitate comert online. Clientii imi vor plati bunurile prin transfer bancar, nu cash. Sunt obligata sa achizitionez casa de marcat?

  • Constantin 26/08/2014 at 16:18 #

   Buna ziua. Daca vindeti online si incasati prin banca nu aveti nevoie de casa de marcat.

 4. Anonim 02/09/2014 at 16:40 #

  Buna ziua !
  Sunt PFA si aduc marfa din China, o sa o promovez online dar clienti imi vor plati cash, trebuie sa am casa de marcat ???

  • Constantin 03/09/2014 at 21:07 #

   Daca sunt clienti persoane fizice trebuie sa aveti casa de marcat. La persoane juridice eliberati factura si chitanta.

 5. John 16/09/2014 at 11:26 #

  Buna Ziua, sunt pfa si am cumparat casa de marcat – inca nu am fiscalizat-o. Este obligatoriu sa inchei si un contract de service lunar cu o firma pentru casa de marcat? Totusi activitatea mea va avea maxim 5 bonuri pe an…
  Multumesc

  • Constantin 18/09/2014 at 19:21 #

   Buna ziua.Conform legii dupa expirarea perioadei de garantie operatorii economici sunt obligati sa incheie un contract de service cu unitatea acreditata pentru vanzare si service case de marcat.

 6. Danna 23/10/2014 at 19:45 #

  sunt pfa CAEN 7490 ofer servicii de consultanta in probleme de mediu, lucrez numai cu SRL’uri-PFA-II-AF NU am casa de marcat oferind factura iar plata se face prin banca
  Procedez corect? pot aparea probleme in cazul unui control?

  • Constantin 26/10/2014 at 15:03 #

   Este corect. Nu aveti nevoie de casa de marcat, decat daca inacasati de la persoane fizice.

Scrie mesajul tau aici:

%d bloggers like this: